Значи книжката ми е изтекла на 19.04, днес на 28.04 отидох в КАТ и подадох документи за смяна, сега ще си карам 1 месец със старата книжка, та могат ли да ме глобят(имам бележка за внесена такса и касова бел от мед. преглед), но ме смущава факта че могат да ме глобят че нямам свидетелство за правоуправление, а те пък нищо че съм им платил- трябва да я майсторят 30 дни тая фонокарта-ТА МОГАТ ЛИ да ме глоообят?!
Реклама
Collapse
Съобщение
Collapse
No announcement yet.
Има ли гратисен период за смяна на книжка сега...
Collapse
X
-
Не, няма гратисен период за смяна на свидетелство за правоуправление. След изтичане срока на старото такова има мисля двумесечен срок да го върнеш в КАТ, независимо от това дали смяташ да го подновяваш или не. В противен случай - глоба. И да - могат и ще те глобят, ако те хванат в момента с книжка с изтекъл срок, ако и да си подал заявление. Трябвало е да го направиш по-рано.Това горе-долу ми беше обяснено и на мен от "компетентните органи".П.П. Забравих - не чакай 30 дни! След изтичане на 10-тия ден от подаване на заявлението, при положение че не са имали подадени много заявления и са я изработили, ще ти я дадат. На моя син книжката му стана за 14-15 дни. Разбира се - това в Ямбол. А ако си беше платил вместо 25лв - още 25 щеше да стане за седмица.Peugeot 301
Punto 1.9 JTD - на жената
-
Сега един месец ша седа на трънье както казват във врачанско- ще съм най- примерния и по улица дето съм видял катаджия- нема да мина никогиш!Да, но за да подам заявление за книжката ми искат лична карта в КАТ- как да им дам като преди това трябваше да я чакам пък нея 1 месец в паспортното и щом излезе ЛК- веднага подадох заявление за книжка, което междувременно естествено беше изтекло- та ако ми напишат акт за изтекло свидетелство - да пиша ли възражение и има ли шанс да спечеля в съда? !Brava 1.2 16V 82 к.с. 2000г.
Коментар
-
Колега, не зная кой ти е подал тази грешна информация, но при изтекъл срок на личната карта и на книжката се подава едновременно заявление и за двете - в смисъл веднага след подаване на заявление в служба "Документи за самоличност" се подава такова и в КАТ. Веднага след изработването и получаването на личната карта можеш да си получиш и книжката. Ако беше направил това до сега щеше да си с валидни документи и то за около 20-25 дни! В този смисъл не виждам кое твое право ще търсиш в съда.Peugeot 301
Punto 1.9 JTD - на жената
Коментар
-
Колега, в твоя случай, според мен полицаите нямат право да ти налагат глобаАко те спрат от КАТ - имаш документ за правоспособност и макар че е с изтекъл срок, показваш входящия номер за подаденото заявление и работата - "заспива". . Тогава катаджиите нямат законово основание да ти наложат глоба.Иначе въпросът с глобите е уреден в Закона за българскте лични документи - чл. 81: Чл. 81. (Изм. - ДВ, бр. 82 от 2009 г.) (1) Наказва се с глоба от 20 до 150 лв. лице, което:...... т.6. използва нередовни български лични документи ( "Нередовен български личен документ" е този, който:.....е с изтекъл срок на валидност); и Чл. 82. (Изм. - ДВ, бр. 82 от 2009 г.) За маловажни нарушения на този закон се прилага разпоредбата на чл. 28 от Закона за административните нарушения и наказания или се налага глоба по квитанция до 20 лв. от упълномощените за това длъжностни лица.Надявам се да съм ти бил полезен.Поздрави и не им се "стягай" на полицаите - в случая си си в правото.
Коментар
-
Не може да не ти дадат една малка бележка с входящ номер на подаденото заявление.Ако нямаш такава, иди в паспортния отдел на общината и си вземи едно такова талонче с номера и ако може да ти сложат и печат. Те по името и ЕГН-то ще те намерят в компютърната им система. По принцип - на всички заявления има регистрационен номер - за входирането им.Иначе, само с квитанция за платената такса и медицинското - няма да мине номера.
Коментар
-
Абе, аз питах, но не дава!Де.а и пустиняците са у врачанския кат- кьорава бележка не дават- имах чувството че ще ме маане оттам със ритници, сигурно мъжо и я не я опраа редовно де да знам- не дава ни бележка, ни нищо- вика след 30 дена идвай със старата книжка и талон...Май трябва да се движа с 2 по 20 лева в час, че катаджийте винаги са двама!Brava 1.2 16V 82 к.с. 2000г.
Коментар
Реклама
Collapse
Коментар