Става въпрос за премахване на много пластове блажна боя от стара дървена дограма.Методите със шкурка и длето или бормашина/ъглошлайф с разни телени накрайници съм ги отписал най-малко поради две причини - многото прах и поради самият вид на дограмата.Тя си е цяло произведение на изкуството - много завъртулки, улеи и прочее...По едно време гледах, че го правят с някакви горелки или духалки - не знам точно какъв е уреда, но става въпрос за обработка с топлина.Някой правил ли го е? След такава обработка - дървото търпи ли импрегниране с безири, лакове и прочее?Ако мислите да ми отговорите "Слагай ПВЦ и си живей" - не пишете по-добре. Не ща ПВЦ или АлумиН. п.п. Търсих по нета, но май не се сещам за ключовите думи с които да търся...
Реклама
Collapse
Съобщение
Collapse
No announcement yet.
Саниране на дървена дограма
Collapse
X
-
Аз колега скоро реставрирах една 101 годишна дървена ракла,трябваше да изтрия старата боя но на ръка със шкурка се оказа много трудно.Взех от един приятел виброшлайф малко едра и малко ситна шкурка и започнах,стана много добре.После взех хубав лак,мисля че беше 22 лв,тъмен и стана доста добре чак останах доволен от себе си.
-
Вземи си уред за горещ въздух /сешоар за тъщи/ http://gamateh.com/index.php?&cPath=88 ще те улесни. Загряваш и с шпакла махаш старата боя. Има ги по 30 тина лв. в Метро или Практикер, ще ти свършат работа. Има и разни химии, но до колко са ефективни не мога да кажа.
Коментар
-
Всъщност сега виждам, че уреда е пистолет за горещ въздух. Най евтиния гледам, че е 150 кинта.Другата възможност май е с някакъв препарат Терминатор.VIVA Типо 1.4 AGT карбуратор дъртото вярно магаре
VIVA Чинкуеченто "SX HOBBY" ДЗВЕРО
VIVA Дайхацу Фероза на пръдня - The Who!
VIVA Гранде Пунто 1.3 Мултиджет ...абе... печка
Нека Силата на бъде с Нас...
Коментар
-
stenli написа:Вземи си уред за горещ въздух /сешоар за тъщи/ http://gamateh.com/index.php?&cPath=88 ще те улесни. Загряваш и с шпакла махаш старата боя. Има ги по 30 тина лв. в Метро или Практикер, ще ти свършат работа. Има и разни химии, но до колко са ефективни не мога да кажа.
VIVA Типо 1.4 AGT карбуратор дъртото вярно магаре
Коментар
-
-
пистолета за горещ въздух може и да ти свърши работа колега,аз имам такъв от 30лв и не изгоря на доста прозорци,но щом казваш че дограмата ти е "произведение на изкуството" и с него трудна работа,а и ти препоръчвам ако не си свалил стъклата да го направишТолкова е лесно да поправяш другите. Толкова е трудно да поправяш себе си
Коментар
-
Humppa
Пистолета за горещ въздух става само за работа с 50 и 110 мм ПВЦ тръби за направа на канализация. Същата машинка става и за премахване на боя, но работата е много тегава, особено с дърво. необходимо е да се премахне стъклото прредварително!!!От личен опит мога да споделя, че стара и напукана дървена дограма не може да се обработи с пистолет за горещ въздух. Това не е достатъчно. За да се реставрира такава досграма трябва цепнатините да се запулнят с кит за дърво, да се шкури и шлайфа. Боята чак след това.Най-ефективният метод за реставрация на стара дограма (~30 годишна, особено пазарувана наремето от Топливо) е подмяната с ПВЦ или алуминиева с прекъснат термомост!!!ЛИЧЕН ОПИТ!
Коментар
-
kiro_of_the_day написа:Хм... ако има по 30 лв. ще се прежаля, че дори и за два, че при тази цена сигурно ще горят през 5 минути...Ex Fiat 126P
Ex Fiat Tipo 1.6 DOHC 1989
Ex Fiat Bravo 1.6 16V 1997
Alfa Romeo 147 1.6 TS
Не ми работи буква Б на лаптопа, изпи 1 бира. Затова я пиша с 6.
Коментар
-
Re: Саниране на дървена дограма
kiro_of_the_day написа:Става въпрос за премахване на много пластове блажна боя от стара дървена дограма.... най-малко поради две причини - многото прах и поради самият вид на дограмата.Тя си е цяло произведение на изкуството - много завъртулки, улеи и прочее...По едно време гледах, че го правят с някакви горелки или духалки - не знам точно какъв е уреда, но става въпрос за обработка с топлина.Някой правил ли го е? След такава обработка - дървото търпи ли импрегниране с безири, лакове и прочее?...ПОДКУПИ ПРИЕМАМ САМО В ПЕТЪК !!!
FIAT CROMA 2000ie 8V 1987год.
Коментар
-
Re: Саниране на дървена дограма
T_SHOW написа:kiro_of_the_day написа:Става въпрос за премахване на много пластове блажна боя от стара дървена дограма.... най-малко поради две причини - многото прах и поради самият вид на дограмата.Тя си е цяло произведение на изкуството - много завъртулки, улеи и прочее...По едно време гледах, че го правят с някакви горелки или духалки - не знам точно какъв е уреда, но става въпрос за обработка с топлина.Някой правил ли го е? След такава обработка - дървото търпи ли импрегниране с безири, лакове и прочее?...Brava ELX 1,6 16V, 90PS , LPG BRC Sequent24
Мarea SW ,SX 1,6 16V, 103PS, LPG Zenit JZ2005
Коментар
-
Дограмата е слагана заедно с къщата.Имам снимка на града от 1929г и къщата съществува! Знам и цялата история, че дори и досие има в архива на службата, в която работех преди. Не знам от какво дърво е и как е обработвана, но удря от земята соц. произведенията и прочее. Бетон е.Проблема е, че има 3-4-5 или 6 пласта блажна боя по нея. Дограмата я е съсипал като е почнал да я бодисва предишния собственик.VIVA Типо 1.4 AGT карбуратор дъртото вярно магаре
Коментар
-
кола
Ако идваш в София ела да ти дам пистолет за горещ въздух професионален да си свършиш работа с една шпатула и пада. Нещо такова без стойката тя е за лепене .и пистолет от 20 лв става но по бавно .Само до стъкло може със шкурка .Иначе и с препатати става ама трябва да се измие после иначе ако него махнеш става като камък здраво.и
Коментар
-
Киро, да не те отчайвам, но си се хванал с много трудна задача. Постижима е но с цената на мноооого време и нерви, а и резултатът не се знае какъв ще е. Преди време на старата ни къща свалихме всички прозорци за оправяне. Дограмата беше от 30-те години с много улеи, украси и детайли с поне 5 пласта боя върху тях. Две седмици падна търкане с виброшлайф, обработка с пистолет за нагорещен въздух и препарати за размекване на боята. По-голяма част падна, но по детайлите се закучи. Беше си направо китайско мъчение да ръчкаш по разни улейчета и с времето губиш концентрация и почваш да пропускаш и нараняваш детайлите. Дейността си е направо реставраторска - пипкава и бавна. Накрая се оказа, че има много повреди от шпаклата и другите инструменти, та айде китосване. Боята не свалихме на сто процента, защото цяло лято трябваше с това да се занимаваме. Боядисахме и обработихме отново прозорците и след две лета пак се беше напукало всичко. Имам чувството, че много старата дограма каквото и да я прави човек, спасение няма и след два сезона пак изглежда така, както преди ремонта. Решението всяко лято в отпуската вместо море, ремонт на дограмата на двора :Dпреди - TIPO
сега - VOLVO XC60
Коментар
-
dannybo написа:Киро, да не те отчайвам, но си се хванал с много трудна задача. Постижима е но с цената на мноооого време и нерви, а и резултатът не се знае какъв ще е. Преди време на старата ни къща свалихме всички прозорци за оправяне. Дограмата беше от 30-те години с много улеи, украси и детайли с поне 5 пласта боя върху тях. Две седмици падна търкане с виброшлайф, обработка с пистолет за нагорещен въздух и препарати за размекване на боята. По-голяма част падна, но по детайлите се закучи. Беше си направо китайско мъчение да ръчкаш по разни улейчета и с времето губиш концентрация и почваш да пропускаш и нараняваш детайлите. Дейността си е направо реставраторска - пипкава и бавна. Накрая се оказа, че има много повреди от шпаклата и другите инструменти, та айде китосване. Боята не свалихме на сто процента, защото цяло лято трябваше с това да се занимаваме. Боядисахме и обработихме отново прозорците и след две лета пак се беше напукало всичко. Имам чувството, че много старата дограма каквото и да я прави човек, спасение няма и след два сезона пак изглежда така, както преди ремонта. Решението всяко лято в отпуската вместо море, ремонт на дограмата на двора :DVIVA Типо 1.4 AGT карбуратор дъртото вярно магаре
Коментар
Реклама
Collapse
Коментар