Чудех се днес с какво да Ви досаждам. Сетих се за едно нещо, което съм писал преди и ми е интересно да чуя Вашето мнение, ако проявите интерес разбира се. Ето го и него:Обичам хладните сутрини, особено пролетта. А днешната определено е такава. Днес реших да понапиша нещо на музикална тематика. И по-точно нещо, свързано с чалгата, наричана още поп-фолк музика у нас. Тази сутрин си пуснах една песничка на C.C.Catch. Става дума за една песен, в която се пее за "задната седалка на един кадилак", страхотна песничка, зареждаща, ритмична, все прилагателни, на които трябва да отговаря една диско песен, за да стане хит. Хората, които се интересуват от диско музика знаят, че C.C.Cath е класика в този стил музика и песните и са неизменна част от всяко ретро-денс парти. Но да се върнем на темата. Слушайки тази песничка си казах - как е възможно една песен с толкова елементарни музикални качества и бих казал малко закачливо просташки текст, да стане световен хит? Явно може. Все пак, да не забравяме, че става дума за американската музикална индустрия. Но аз, си зададох още един въпрос. Каква е разликата между нашите "закачливи" поп-фолк парчета и тази песен, и защо у нас има група от хора, които яростно заклеймяват и оплюват тази част от българската музика? Определят я като върха на простотията, разврата и всички най-лоши неща, както в музикално, така и в чисто морално-ценностен план. Искам да уточня, че не се опитвам да сравянвам C.C.Cath и нашите поп-фолк певици в чисто човешки и личностен план, по простата причина, че не ги познавам добре, а и това не ме интересува. Всички бихме карали порше, без да се вълнуваме неговите конструктори дали са курвари, лъжци или простаци в личен план. Интересно е да наблюдаваш как хора, кълчещи тела на хип-хоп песни, в които буквално се пее за "клатещи се задници", малки котенца (жаргонно това е женски полов орган), за "убий ченгето", за "чукай кучката", след това лицемерно да правят фасон когато се чуе българска поп-фолк песен. Обикновено те по един специфично снобски подход отпиват глътка от синия си коктейл, вземат си чантата и напускат заведението. О! Колко висок морален статус е това - възкликвам аз. Наистина не мога да разбера подобен начин на мислене. Сещам се за една песен, за куклата Барби и Кен (нейният мъжки аналог), в която се пее за "пипни ме", "барни ме", и тем подобни простотии. Но тази песен не е страшна. Като цяло вносната простотия не е страшна за музикалните сноби, страшна е само нашата. Ще изляза малко от музикалната страна на въпроса и ще понапиша малко за поведението на изпълнителите. Същите тези музикални сноби постоянно бълват помия относно, визията, поведението и личния живот на нашите "чалга звезди". Азис. О! Ужас, как е възможно той да бъде толкова вулгарно ексцентричен. Да се облича като жена и да се държи толкова ужасно. Веднага се сещам за Майкъл Дженксън, лека му пръст, и за неговата ексцентричност, която стигна до крайности като избелване на неговата собствена кожа. Не сравнявам музикалните способности на споменатите изпълнители, те са несравними, а само тяхната ексцентричност. Тук бих споменал и един страхотен и много слушан друг западен изпълнител, който си е извадил плаващите ребра, за да може сам да си прави фелацио. И още нещо, "Нашите поп-фолк звезди са свързани с подземния свят", този етикет се лепва, като всички се слагат под общ знаменател. Тук само ще спомена вликият за мен Синатра, който дори и до сега се споменава, че е бил доста свързан с подземния свят в щатите, да не говорим за тамошните хип-хоп изпълнители, това не пречи на някои от тях да правят качествен музикален продукт. Сега се сещам за кадрите от един хеви метъл концерт, където вокала спокойно уринираше върху публиката, смешно е да. Но не, чалгата е върха на простотията за музикалните сноби. За мен музиката е качествена и некачествена. Музиката, господа музикални сноби, е ритмична и неритмична, тя е забавна и скучна, или кратко и ясно казано, такава, която ни харесва, и такава ,която не ни харесва. За мен поп-фолк музиката има своето място в българския музикален живот, дори нещо повече, тя задължително трябва да присъства там. И последно. Този начин на мислене е вреден за България много, той се разпростира и в много други сфери, все нашето е най-лошото. Няма как ние да сме най-крадливите, най-миризливите и най-простите хора на тази планета.Хайде стига толкова, отивам да си пусна нещо на Преслава, че ми доскуча нещо.
Реклама
Collapse
Съобщение
Collapse
No announcement yet.
За музикалните сноби
Collapse
X
-
Колега социолог ли си или си психолог?Питам защото като чета все пускаш теми засягащи или късаещи огромна маса от хора във форума, разпалваш дискусии и анализираш по отделно всеки един и си правиш някакви заключения, направо си признай Иначе за Си Си кечч бих казал, че има мноого песни с различнен ритъм както тъжни балади като във фолка така стига до весели песни като тази за кадилака и се простира чак до малко по хард рок парчета. За друго не мога да кажа не ми се четеше нататък.КУПИ СИ FIAT ДА НЕ ТЕ Е ЯД!
-
Все повече почваш да ми харесваш, изключае факта, че начина ти на общуване е малко ... ъъъ ... айде странен да кажа, да не се обидиш :D И ми идва на акъла една песен ... http://vbox7.com/play:edfca62aFiat Forum Bulgaria
Прекаленият светец и богу не е драг !
Коментар
-
Може и да съм музикален сноб, но наистина не слушам българска чалга именно заради пошлите ѝ текстове. Слушам и обичам същите тези песни в оригиналите им на гръцки, сръбски, турски, иврит или фарси. Посещавам често един форум, в който се правят преводи на текстовете на песни от цял свят. Наистина хората се възмущават от нашите текстове, като видят превода на английски.По същата причина не слушам и западна или наша хип-хоп музика. А относно музикалните ми предпочитания - няма музика, която да не харесвам. Някои колега ми знаят вкуса ПОнякога много малко хора разбират музиката, която си пускам Самоличността на певеца изобщо не ме интересува. Любимата ми музика е по-скоро източна, отколкото западна - иранска, турска, узбекска, еврейска, гръцка, албанска... нашенска (българска народна, македонска, сръбска, босненска)... Обичам и рок музика... бе... няма нещо дето да не го харесвам Само държа да не разбирам, като пеят за оная работа на майка ми Сетих се за началото на един много популярен турски филм, който много от вас са гледали - "G.O.R.A. (Един филм за космоса)" - главният герой качва един старец на стоп. Пита го дали да пусне музика. Старецът пита каква ще е музиката, щото ако не я разбира, може да псуват майка му? Отговорът е - на колко години е майка ти? - На 96... - Е, те тия няма как да познават майка ти, групата е млада... и пуска американска музика, започваща с: Hey, mother fucker... ЕЙ ГО НА
Коментар
-
Ichkin написа:Хора спрете клишетата ! Не можете да мислите сами ли ?! Писва ми от ред различни хора да чувам едни думи ... а като си поговорим малко да се окаже, че мислят съвсем друго, ама не са се замисляли ...Fiat Stilo Multi Wagon 1.9JTD 85KW/115к.с. '03 powered by emzo
Fiat Punto SX mk2 1.2 44KW/60к.с. '00
EX : Fiat Tipo 1.6 i.e DOHC 149C2.046 1585cc. 66KW/90к.с -6250об./мин. - Изповядващ религията FIAT
Коментар
-
Без чалга няма как да се мине, особенно в дискотеките.Виж бейби не сме глупаци,
ние сме отбор от здравеняци.
Да бъдеш с нас знам, че го желаеш,
така че качвай се на дансинга и започвай да играеш!
http://www.youtube.com/watch?v=UDWnMXzgeZo
Коментар
-
Като един нереализиран музикален талант (предпочитах топката пред китарата), имам право да споделя некои съображения по въпроса. Харесвам хубавата музика - Моцарт, Бетовен, Камелия, Десислава, Емилия, Бони Ем, Иръпшън, Абба, Битълс, Ейс Ъф Бейс, Фреди Меркюри, Георги Христов, сър Елтън Джон, Мадона, Майкъл Джексън, Модърн Токинг, Оскар Бентън, Васил Найденов, Лили Иванова, Орлин Горанов, Сигнал, ФСБ, Щурците, ..., Палатка, Преди употреба прочети опаковката и други подобни . Опс, забравих за руските романси - велики са! Точка. За разлика от друг път бях кратък.Tonight's the night and it's going to happen again and again...
Коментар
-
Ichkin написа:Хора спрете клишетата ! Не можете да мислите сами ли ?! Писва ми от ред различни хора да чувам едни думи ... а като си поговорим малко да се окаже, че мислят съвсем друго, ама не са се замисляли ...
Коментар
-
Този форум бил пълен и с поклонници на чалга "културата", понеже това е всичко друго но не и музика а по скоро начин на мислене или въобще липсата на такова."Слушането на чалга те превръща в шибан идиот!!!"п.с. автора на темата постигна целта си стигна се до разпалена дискусия.Alfa Romeo 159 1.9 16V JTDm powered by Sprintauto Service
Fiat Bravo 1.9 JTD 105 GT powered by emzo Ex: Fiat Bravo 1.4 12v (вече в баща ми)
Коментар
Реклама
Collapse
Коментар