Реклама

Collapse

Съобщение

Collapse
No announcement yet.

За държавните служители

Collapse
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Clear All
new posts

За държавните служители

В последните години всячески ни се втълпява и ни се набива в главите, какви разсипници на пари са държавните служители. От тях бюджетът бил съсипан. Прас с брадвата и заплатите надолу. Онези техните, "големите заплати". Скоро влизах в един общински сайт. Там търсеха човек за ръководител на някакъв отдел.........заплата 400 лева. Става дума за шеф на отдел. Разбира се, че той ще взема и някакво допълнително материално стимулиране, ако и него не го е резнало правителството. Как тези длъжности ще бъдат заемани от поне средно интелигентни хора? От хора с поне минимума необходими качества нужни да работят в заеманата от тях длъжност. Много странен подход е това. Тези хора защитават интересите на държавата, така поне трябва да бъде. Те са опозиция на частния интерес. Тук не става дума за война, а за вкарване на частния интерес в рамките на нормалното, каквото и да означава това. Питам, как може един държавен служител да се чувства спокоен да работи, когато той е поставен буквално на ръба на оцеляването? Разбира се, че никой нормален, честен и можещ човек няма да иска да се задържи дълго на подобна длъжност. Причината е НИСКОТО заплащане. Държавните длъжности се заемат в по-голямата си част от недостатъчно кадърни в професионално ниво хора. Другият вариант е да се заемат от дъщери, съпруги и любовници на хора от частния сектор, извършващи услуги в полза на последните. Да оставиш в подобно окаяно финансово състояние, своите служители, означава да работиш срещу държавата. Държавната администрация и всички държавни служители са "армията", която воюва за защита на държавния интерес. Ясно е, че никога държавният служител няма да взема повече пари от служител в частния сектор, но поне трябва да му се даде необходимия жизнен минимум. Да може спокойно да покрива своите разходи и да издържа своето семейство. Когато един човек е поставен на ръба на оцеляването, понятия като честност, морал и дълг придобиват съвсем друг смисъл. Няма как да очакваме този човек да бъде лоялен към своя работодател в лицето на държавата. Няма как и да очакваме поне професионалисти на средно ниво да заемат постове в държавната администрация. И какво се случи сега в условията на криза. Най-тежкият удар беше нанесен именно върху държавните служители. ЗАЩО???????????? А "данък лукс" потъна в окена от популизъм. Модерирано заглавие.Модераторски екип
    ОЦЕЛЯВАТ НЕ ПО-СИЛНИТЕ (И/ИЛИ ПО-УМНИТЕ), А НАЙ-ПРИСПОСОБИМИТЕ.

Първата ми асоциация като чуя държавен служител е некадърник. Общувам с такива всеки божи ден. Мога да ти изброя безброй случаи. Например служителка на НАП, която няма ЕЛЕМЕНТАРНА компютърна грамотност, служител на Дирекция бюро по труда който от 8 часов работен ден реално отработва 2 и т.н. Повярвай работата ми ме сблъсква с какви ли не тъпоъгълници. Не може ниската заплата да им е оправдание за мързела им. Вярно е че има и кадърни хора , но са не повече 10-15 % от общата сган, хранеща се от нашите данъци и осигуровки.
    Fiat Marea 1.9 TD100 97г.

Коментар

Държавните служители в никоя държава не са по-добре заплатени от частния сектор, по тази причина се ползват различни социални продобивки. Сам разбираш, че никой държавен служител не е заставен с пистолет на главата да работи тази работа - на който не му харесва, винаги може да напусне и да се отправи към частния сектор. Като гледам какви опашки се вият за всяка освободена длъжност, явно да си държавен служител в БГ не е чак толкова непрестижна и нежелана работа. А ако на теб не ти харесва обслужването, винаги можеш да подадеш сигнал за въпросния служител. Не виждам какво може да им обсъждаме...
      Всеки има право да бъде глупав, но някои злоупотребяват с тази привилегия.

Коментар

мога да кажа само че наистина условията и възнагражденията са повече от мизерни, но дали всички са некадърни или пък всички работят по 2 часа ,а пък останалите 6 си чешат носа или пък си бъркат о дупките изобщо не съм съгласен.Съпругата ми е държавен служител и поне 95% процента от работното и време е заето със служебни ангажименти , да не говорим ,че дори няма регламентирана обедна почивка. А заплатката която чисто получава е 270 левчета!

Коментар

ele написа:
          Държавните служители в никоя държава не са по-добре заплатени от частния сектор, по тази причина се ползват различни социални продобивки. Сам разбираш, че никой държавен служител не е заставен с пистолет на главата да работи тази работа - на който не му харесва, винаги може да напусне и да се отправи към частния сектор. Като гледам какви опашки се вият за всяка освободена длъжност, явно да си държавен служител в БГ не е чак толкова непрестижна и нежелана работа. А ако на теб не ти харесва обслужването, винаги можеш да подадеш сигнал за въпросния служител. Не виждам какво може да им обсъждаме...
          Не си ми прочела материала , за пореден път.Без кадърни държавни служители, държавата не функционира, а такива с ниски заплати не се задържат.И защо първата антикризисна мярка, трябваше да бъде рязане на техните допълнителни възнаграждения. Написал съм ясно, че няма как заплащането да е по-високо от частния сектор. Ръцете ти работят преди очите и мисълта. Сърце женско не трае.

Коментар

SUS SCROFA написа:
            Не си ми прочела материала , за пореден път.Без кадърни държавни служители, държавата не функционира, а такива с ниски заплати не се задържат.И защо първата антикризисна мярка, трябваше да бъде рязане на техните допълнителни възнаграждения. Написал съм ясно, че няма как заплащането да е по-високо от частния сектор. Ръцете ти работят преди очите и мисълта. Сърце женско не трае.
            Прочетох го. Аз нямам лоши впечатления от държавната администрация - винаги когато съм задавала въпроси, съм получавала отговори. Мога да кажа, че дори в последните години отношението към глажданите е станало много по-добро. Но може би впечатленията ми не са пълни, тъй като съм свела срещите си с тях до минимум. А моят отговор го написах: На който не му харесват заплатите, може винаги да се премести в частния сектор. Това, че заплатата им не е голяма не е причина да не си вършат задълженията професионално. А ако някой служител го прави - винаги можеш да се оплачеш. И наистина не виждам какво може да му се коментира... разбирам да са задължени да работят като държавни служители... ама никой не ги натиска... Напротив, те се натискат да работят, може би бонусите им са добри или социалните придобивки... не знам, но явно има причина за това.
            Всеки има право да бъде глупав, но някои злоупотребяват с тази привилегия.

Коментар

не само заплатите не са вдигали от 2 години и нещо, ами и отрязаха по 5-12 дни отпуск...
              Fiat Punto 1.1-Синята птица
              Lancia Libra SW 2.4-JTD-Самолета! RIP - продава се на части...
              Lancia Libra SW 1,9-JTD 115 hp

Коментар

SUS SCROFA написа:
                И защо първата антикризисна мярка, трябваше да бъде рязане на техните допълнителни възнаграждения.
                Защото само заплатата от 400лв. на държавен служител (без допълнителните възнаграждения) не е равна на никоя друга заплата от 400лв. - всички други получават с около 100лв. по-малко - държавните служители не плащат осигуровки. По едно време се заговори за промяна, която да ги направи "равноправни", но такъв вой нададоха всички, че предложението беше бързо забравено. А социалните придобивки, дори и за най-нискостоящите включват пари за облекло, ваучери за храна и ... Да не говорим, че в малките селски общини, където безработицата е много висока да си държавен служител е Божия благословия.

Коментар

=Rudi= написа:
                  SUS SCROFA написа:
                  И защо първата антикризисна мярка, трябваше да бъде рязане на техните допълнителни възнаграждения.
                  Защото само заплатата от 400лв. на държавен служител (без допълнителните възнаграждения) не е равна на никоя друга заплата от 400лв. - всички други получават с около 100лв. по-малко - държавните служители не плащат осигуровки. По едно време се заговори за промяна, която да ги направи "равноправни", но такъв вой нададоха всички, че предложението беше бързо забравено. А социалните придобивки, дори и за най-нискостоящите включват пари за облекло, ваучери за храна и ... Да не говорим, че в малките селски общини, където безработицата е много висока да си държавен служител е Божия благословия.
                  ваучери за храна няма...миналата година от 01.08. отрязаха и облеклото...§ 8б. (1) За 2010 г. не се предоставя представително облекло по чл. 40, ал. 1. - ДВ бр. 58/2010 г.
                  Fiat Punto 1.1-Синята птица
                  Lancia Libra SW 2.4-JTD-Самолета! RIP - продава се на части...
                  Lancia Libra SW 1,9-JTD 115 hp

Коментар

И безплатното погребение отрязаха...
                    VIVA Типо 1.4 AGT карбуратор дъртото вярно магаре
                    VIVA Чинкуеченто "SX HOBBY" ДЗВЕРО
                    VIVA Дайхацу Фероза на пръдня - The Who!
                    VIVA Гранде Пунто 1.3 Мултиджет ...абе... печка
                    Нека Силата на бъде с Нас...

Коментар

donnna написа:
                      ваучери за храна няма...миналата година от 01.08. отрязаха и облеклото...
                      "Държавен служител" е доста общо казано - в "униформените" служби има всичко. Новата Наредба за работното облекло въведе тези ограничения при "чиновниците", върху което, може би, разсъждава и колегата SUS SCROFA. Но спомнете си, като започнат журналистите да пресмятат заплатите на висшите държавни служители, какви парадокси има - обявената заплата е като джобни пари покрай представителни, командировки, гориво за коли, заплати за дългокраки сътруднички. Предполагам, че мерките целят именно такива ограничения, но ефектът винаги е най-осезаем върху най-нископлатените.

Коментар

=Rudi= написа:
                        SUS SCROFA написа:
                        Според теб как една община ще привлече добър юрист, който е изключително важно звено, за да не може всеки да се гаври с държавните органи.С ваучерите за храна, които вече ги няма, или с костюмче за 100 кинта и хавлиени чорапета. Говорим за експерти, не за строители или автотенекеджии, при цялото ми уважение към последните две професии. :DОтговор 2: до "киро на денят" :D Чудесен коментар, както винаги кратък и съдържателен. Само да вметна, че всеки има право на безплатно погребение, друг е въпросът какво точно наричат погребение общинските власти.

Коментар

Проблема е, че държавната администрация е раздута. И за това е в такъв разход. Имаме много и некадърни полицаи вместо както е нормално - малко и високо мотивирани. Това е положението на във всички държавни институции. И вместо да махат хора - те режат заплати.
                          Fiat Stilo 1,9 JTD, 2004
                          ----------------------------
                          Ignorance is a bliss

Коментар

SUS SCROFA написа:
                            Според теб как една община ще привлече добър юрист, който е изключително важно звено, за да не може всеки да се гаври с държавните органи.С ваучерите за храна, които вече ги няма, или с костюмче за 100 кинта и хавлиени чорапета. Говорим за експерти, не за строители или автотенекеджии, при цялото ми уважение към последните две професии. :D
                            Иронията ти е малко неуместна - парите за облекло в Силистра бяха 300лв. на човек за чиновниците.Ще го привлече с прозрачно твърда висока заплата, а не с обявена, както ти пишеш в първия си пост, заплата от 400лв(като разбира се щял да получава допълнително материално стимулиране). Не ти ли звучи някак много разтегливо това понятие - неясно колко (много) пари в брой към заплатата, джакузита-макузита, международни воаяжи? Най-лесна е злоупотребата с държавни пари при липса на прозрачност. Спомням си за агенции, в които служителите получаваха такова стимулиране, и то в пъти над заплатата, за разгледани проекти (не за одобрени). Питам се - при положение, че такава му е длъжностната характеристика, какво извънредно и по кое време го е свършил, че да го "допълнително стимулират"??? "Чистата" заплата, ако нищо не свърши ли ще я получи? Защо не се обявява, според теб, реално колко ще получава този човек, а се пише една ниска заплата, с условие за неопределеност. При твърдо работно време и задължения къде е възможността за "извънреден труд"?

Коментар

vvvasilev написа:
                              Проблема е, че държавната администрация е раздута. И за това е в такъв разход. Имаме много и некадърни полицаи вместо както е нормално - малко и високо мотивирани. Това е положението на във всички държавни институции. И вместо да махат хора - те режат заплати.
                              Хм, значи, ако я съкратят на половина, заплатите ще се удвоят.Изобщо не ми се вярва, да стане така.Аз пък не мисля, че е раздута с повече от 20 %.При полицаите, компенсираме липсата на техническа обезпеченост с "човешка" такава.Аз пък лично, смятам, че ни е нисък корпоративния данък.

Коментар

Working...
                              X