Приема ли различните Българинът?Това е въпросът, на който търся отговор вече близо 15 години. Много ми е трудно да пиша по тази тема, защото винаги съм защитавал българския етнос от най-различни нападки отнасящи се до неговите културни особености. Опитвам се да вярвам, че в по-голямата си част ние сме широкоскроени, възпитани, ЕнтелЕгентни и чистоплътни като повечето човеци населяващи европейския континент. За хигиената и ЕнтЕлекта сега няма да пиша, за тях могат два отделни постинга да бъдат написани. Ще пиша за това, което влагам в определението "широкоскроени". На отсрещния бряг поставям коплексарщината и тесногърдието. Наскоро ми се роди дете, няма да занимавам аудиторията с чувствата и усещанията , които изпитах, когато разбрах, че ми се е родила красива дъщеричка. Какво обаче, ме наведе на мисълта да драсна някой и друг ред относно нашия манталитет. Една вечер седях и зяпах новини, когато на вратата се позвъни. Отворих вратата и видях една съседка, която събира пари за входа, тя ме погледна и ми честити. Последва въпросът: - какво е? момче? момиче?. Аз давайки парите за входа казах: -момиче е. Тя ме погледна и каза: - нищо де каквото такова...............Шок. Аз вдигнах поглед и казах: - какво значение има какъв е полът на детенцето, това е човече като всяко друго бебе. Тя продължи обаче с думите: - аз така го казах, защото си мислех да не би да се ядосваш, че е момиче. Реших да не казвам нищо, а просто да затворя вратата казвайки: - хубава вечер и на теб. Седнах и се замислих. Какви европейски ценности какви пет леБа. Та ние още не приемаме равноправно двата пола, а какво остава за различни народности, етноси или раси. Къде сме тръгнали из Европата. За миг си помислих, ами хомосексуалистите тях сигурно ще ги приемаме нормално след 200 години, ако изобщо това някога се случи. Сетих се за една моя командировка в Родопите, трябва да споделя, че там по полето само жени работеха. Толкова бяха наведени, че от далеч приличаха на овци. Видях с очите си и натоварена жена с наръч дърва и до нея ходещ мъж с ръце в джобовете, най-вероятно беше нейният съпруг. Та там в Родопите в едно китно селце, спряхме да пием кафенце и се заприказвах с един местен жител, който имаше две деца, момче и момиче. И сега кулминацията, за момичето използваше думата момиче, а за момчето казваше детето. Както се казва без коментар. Женският пол не е човек там, дори не е и дете. Замислих се дали това не е заради религиозните особености на местното население. Тогава това обяснение ми се стори логично, но след случката с моята съседка вече не съм толкова убеден. Готови ли сме да приемем различните?Готови ли сме когато видим човек, който е висок 1.20 см или 2.30 да не въртим глава след него, все едно сме видели извънземно, готови ли сме да спрем да използваме изразите: "мани го тоя е мангал", "мани го тоя е резняк" или "мани го тоя е педал". Готови ли сме да не затваряме очите на децата си когато покрай нас мине "различен" човек. Мисля, че не сме готови, мисля, че страдаме от адски тежки и дълбоко вкоренени в нас предразсъдъци. Ние отхвърляме яростно различните, независимо дали става дума за тяхна физическа, културна, психическа, религиозна, етническа, сексуална или някаква друга различност. Продължавайки да се "напъвам" да мисля, защотото определено смятам, че не обичам да извършвам тази дейност, реших, че тук се корени злото и тук е генезиса на всичките ни проблеми. Това е причината ние да не припознаваме чуждите проблеми, ние смятаме, че светът се върти само и единствено около нас самите. За това никога не приемаме, нечий друг проблем като наш собствен. Тъжно е, но това е самата истина, ние сме далеч от това, което се зове "европейски ценности". Там никой когато види млад човек с качулка и обеци на носа, не си мисли, че той задължително е крадец или наркозависим. Сетих се, че когато ходих на донаборните комисии, имаше едно момче с доста пиърсинг, уши, нос и вежди, беше съвсем нормален. Та това момче го изпратиха да мине през психиатричния кабинет, който не е задължителен по принцип)))))))). Както се казва-хайде кажете ми кой е лудият? Дали някога ще се променим? Може би да, може би не, само времето ще покаже. :D :D :DИ ТЕ ТАКА.............Модерирано заглавие.Модераторски екип
Реклама
Collapse
Съобщение
Collapse
No announcement yet.
Приемаме ли различните?
Collapse
X
-
Твоите наблюдения напълно съвпадат с моето мнение, както и с изследванията на тази тема. Българите сме (са) изключително нетолерантни, по отношение на малцинствата, хомосексуалистите, жени, деца... Честно казано, това е и причината напоследък да влизам по-рядко във форума. В няколко дискусии се оказах сред мнозинство от хора, които възпитават децата си с бой, мразят циганите, считат хомосексуалистите, а не собствената си неграмотност за основната причина за трудностите, които изпитват, газят пешеходците, ако не са на пешеходна пътека, гонят те от заведението, ако не пушиш. Преди пишех много в такива теми, сега по-често хвърлям един поглед върху заглавията, и излизам. Ясно ми е какво пише вътре. Тъжно.
-
Аз съм на 25 год и ако преди 5 год се бях замислил над този въпрос отговорът щеше да е ДА. Тоест българите са широко скроени хора. Научени са отдавна да живеят мирно и съвместно с други националности. По отношение на религиозните различия мисля и до сега се справяме добре. По отношение на различията в пола съм категоричен, че жената е доста по назад. Обяснявам: доста от връстниците ми намират за нормално жената да върши цялата домакинска работа (защото е жена), да приготвя масата, когато се събираме заедно и да чисти. Това скоро няма да го променим и 100 Космополитана да напишат. По отношение на малцинствата сме крайно нетолерантни. Донякъде има защо, донякъде "те са ни виновни" за проблемите. Мисля, че си пропуснал и още един вид разлика (SUS SCROFA) - толерантност към възрастта. Твърдо смятам, че не уважаваме по-възрастните а те напук смятат младите за неопитни, пропаднали и хванали неправилния път. И на края простичко - Ами погледнете отношението ни към хората които карат други марки. Нашето е по! Това е свързано с интелекта на отделния човек. Като цяло българинът много се е затворил в собствените си проблеми и не вдига глава за да погледне какво става около него.
Коментар
-
Всичко хубаво, ама не мога да кажа, че няма развитие ... Млад съм, но от това, което съм видял преди време .. определено сме прогресирали ... Има един друг момент ... в селата и по-малките градове, определено синдрома "консерва" е цялостно и всеобщо разпределен ... На мен лично, винаги ми е по-приятно да погледна през различни очи - да си говоря с някой различен, а не с еднакви хора. Изключително се дразня на нискоинтелигентните хора, смятащи всеобщото мнение за тяхно. И аз имам предразсъдъци, но те са изградени на основа лош опит ... И все пак ... разберете ги и консервите ... и при тях има причина да са не-толерантни ... Не мога да разбера единствено левскаритеFiat Forum Bulgaria
Прекаленият светец и богу не е драг !
Коментар
-
Ichkin написа:Всичко хубаво, ама не мога да кажа, че няма развитие ... Млад съм, но от това, което съм видял преди време .. определено сме прогресирали ... Има един друг момент ... в селата и по-малките градове, определено синдрома "консерва" е цялостно и всеобщо разпределен ... На мен лично, винаги ми е по-приятно да погледна през различни очи - да си говоря с някой различен, а не с еднакви хора. Изключително се дразня на нискоинтелигентните хора, смятащи всеобщото мнение за тяхно. И аз имам предразсъдъци, но те са изградени на основа лош опит ... И все пак ... разберете ги и консервите ... и при тях има причина да са не-толерантни ... Не мога да разбера единствено левскарите
Коментар
-
nai7 написа:Хахаха това на края най ми хареса,и аз немога да ги разбера.Сега по темата на колегата,нямам проблеми със различните имам приятел който е джудже знаем се от време оно.Имам само проблем със мангалите и педалите.И аз имам дъщеря и бих се радвал още една да имам.
Коментар
-
Нямам нищо против различните. Дори спрямо "обратните" въпреки че ме дразнят.Но против "мангалите" имам. Но не затова че са различни.Не може цяло общество да иска да живее като паразити и ние да го позволяваме.http://www.000webhost.com/151472.html <- безплатен хостинг без реклами
Peugeot 206 1.4 Hdi 2005 Ex: PUNTO 1.3 16v MULTIJET
FIAT БРАВО 1.2 16v
ФИАТ БРАВО 1.6 16v - трагично размазано
FIAT Punto 99` 1.2 - втората; Ford Orion 1.8 D- първата
Коментар
-
За мен е НЕ нормално да се толерират педерасти(повечето са педофили доказано е!!!) травестити и наркомани, циганите също не са ми много приятни, но дразнещо е не това, че някои е циганин, а самото му поведение, педерастията си е болест не е редно да се толерира, ако сме толерантни към всичко какво ще стане според вас толерантните? Да започнем да приемаме всичко за нормално, да гледаме педераси по улицата се натискат и си водят осиновено дете например .Аз мисля, че сме си достатъчно толерантни и приемаме различията, но всяко нещо си има граница, проблема е че се злоупотребява с тази толерантност, ако не приемаме дадено различие със сигурност си има сериозна причина не е просто ей така за кеф.КУПИ СИ FIAT ДА НЕ ТЕ Е ЯД!
Коментар
-
stefaka222 написа:За мен е НЕ нормално да се толерират педерасти(повечето са педофили доказано е!!!) травестити и наркомани, циганите също не са ми много приятни, но дразнещо е не това, че някои е циганин, а самото му поведение, педерастията си е болест не е редно да се толерира, ако сме толерантни към всичко какво ще стане според вас толерантните? Да започнем да приемаме всичко за нормално, да гледаме педераси по улицата се натискат и си водят осиновено дете например .Аз мисля, че сме си достатъчно толерантни и приемаме различията, но всяко нещо си има граница, проблема е че се злоупотребява с тази толерантност, ако не приемаме дадено различие със сигурност си има серозна причина не е просто ей така за кеф.ОЦЕЛЯВАТ НЕ ПО-СИЛНИТЕ (И/ИЛИ ПО-УМНИТЕ), А НАЙ-ПРИСПОСОБИМИТЕ.
Коментар
-
infineon написа:Нямам нищо против различните. Дори спрямо "обратните" въпреки че ме дразнят.Но против "мангалите" имам. Но не затова че са различни.Не може цяло общество да иска да живее като паразити и ние да го позволяваме.ОЦЕЛЯВАТ НЕ ПО-СИЛНИТЕ (И/ИЛИ ПО-УМНИТЕ), А НАЙ-ПРИСПОСОБИМИТЕ.
Коментар
-
Re: ПРИЕМАМЕ ЛИ РАЗЛИЧНИТЕ?
SUS SCROFA написа:Приема ли различните Българинът?За миг си помислих, ами хомосексуалистите тях сигурно ще ги приемаме нормално след 200 години, . Ние отхвърляме яростно различните, независимо дали става дума за тяхна физическа, културна, психическа, религиозна, етническа, сексуална или някаква друга различност..............КУПИ СИ FIAT ДА НЕ ТЕ Е ЯД!
Коментар
Реклама
Collapse
Коментар