Immortal написа:
Реклама
Collapse
Съобщение
Collapse
No announcement yet.
Право, морал, закони и други размисли и страсти
Collapse
X
-
Право, морал, закони и други размисли и страсти
ОЦЕЛЯВАТ НЕ ПО-СИЛНИТЕ (И/ИЛИ ПО-УМНИТЕ), А НАЙ-ПРИСПОСОБИМИТЕ.Етикети: –
-
Аз пък смятам, че "морал" е доста относително понятие и като такова не съществува в правния свят.Ако искат да глобяват ЗАКОННО, а то ТРЯБВА винаги така да се прави, защото на пътя ТЕ са олицетворението на ЗАКОНА - да си застанат където трябва. В противен случай или са много, да не казвам по-лоша дума, некомпетентни, или са застанали на "пусия" да изкарат нЕкой лев, при което аз имам моралното право да им се изплюя в лицата и да си тръгна.
-
Immortal написа:Аз пък смятам, че "морал" е доста относително понятие и като такова не съществува в правния свят.Ако искат да глобяват ЗАКОННО, а то ТРЯБВА винаги така да се прави, защото на пътя ТЕ са олицетворението на ЗАКОНА - да си застанат където трябва. В противен случай или са много, да не казвам по-лоша дума, некомпетентни, или са застанали на "пусия" да изкарат нЕкой лев, при което аз имам моралното право да им се изплюя в лицата и да си тръгна.ОЦЕЛЯВАТ НЕ ПО-СИЛНИТЕ (И/ИЛИ ПО-УМНИТЕ), А НАЙ-ПРИСПОСОБИМИТЕ.
Коментар
-
SUS SCROFA написа:Правно погледнато, може би си прав. Подчертавам върху "може би".Моралът в една християнска държава, държава принадлежаща към "демократичния" свят, към един съюз, обединяващ и изповядваш тези демократични ценности не е относително понятие. Моралът е чисто, и ясно понятие. :DТе седят на караулка, не стоят на никаква пусия, нека проявим малко уважение към тях щом смяташ, че те олицетворяват закона, така ще покажем, че уважаваме и самия закон. Много агресия има в теб, твърде много, чак пък да ги плюя в лицата.
Коментар
-
Immortal написа:SUS SCROFA написа:Правно погледнато, може би си прав. Подчертавам върху "може би".Моралът в една християнска държава, държава принадлежаща към "демократичния" свят, към един съюз, обединяващ и изповядваш тези демократични ценности не е относително понятие. Моралът е чисто, и ясно понятие. :D- сега какво да правим. Казвал съм им - "ми каквото пише в закона, нали за това сте тук."Отклонихме се много от темата, но идеята на по-горния ми пост беше, че когато се налагат наказания, те не се налагат по морални съображения, а по законови, правни.ОЦЕЛЯВАТ НЕ ПО-СИЛНИТЕ (И/ИЛИ ПО-УМНИТЕ), А НАЙ-ПРИСПОСОБИМИТЕ.
Коментар
-
Много офтопик станахме, ще ни накажат колегите. И с право.Ще отделя постовете в отделна тема, както е редно.Аз се сещам за 2 християнски държави: Ватикана и автономната монашеска република Атон в Гърция. И в двете жени не пускат. Да им имам морала...И "официална" религия в България няма. Има някаква глупост, написана в Конституцията, дето нито един нормален човек не може да я разбере:"Традиционната религия, изповядвана в България е източноправославното вероизповедание".Само че не е уточнено източно-православно християнство ли е, източно-православен ислям ли е, що е?
Коментар
-
Аз съм християнин, но за мен не е неморално да пожелавам жената на ближния си, например, или която и да е красива жена, различна от моята. Да не съм гей, че да не ги пожелавам. Друг е въпросът дали ще се реализира това пожелание, но мисълта ми е, че за всеки моралът е различен, тоест - субективен, така че моралът е едно, правосъдието - съвсем друго.Fiat Marea Weekend 1,6 16V
Коментар
-
Immortal написа:Много офтопик станахме, ще ни накажат колегите. И с право.Ще отделя постовете в отделна тема, както е редно.Аз се сещам за 2 християнски държави: Ватикана и автономната монашеска република Атон в Гърция. И в двете жени не пускат. Да им имам морала...И "официална" религия в България няма. Има някаква глупост, написана в Конституцията, дето нито един нормален човек не може да я разбере:"Традиционната религия, изповядвана в България е източноправославното вероизповедание".Само че не е уточнено източно-православно християнство ли е, източно-православен ислям ли е, що е?ОЦЕЛЯВАТ НЕ ПО-СИЛНИТЕ (И/ИЛИ ПО-УМНИТЕ), А НАЙ-ПРИСПОСОБИМИТЕ.
Коментар
-
Моралът е строго специфичен за всеки отделен човек. Заради това и се различава в различните части на едно и също общество.Моралът на село например е един, в големия град - различен.Законите са това, което крепи устоите на държавата. Законите са единственото нещо, заради чието нарушаване трябва да има наказание.Да, законите се базират в известна степен на общочовешките морални ценности, не на християнските, а на общочовешките. Но не може в една нормална светска държава някой да бъде наказан (глобен, осъден) само заради нарушение на морала.За нарушаване на закона - да, но не и за нарушаване на "морала". Както и по-горе казах - най-малкото за това, че никъде няма формулирано кое е морално, и кое - не.Не е морално да убиваш, но за това си има и съответния закон.Не е морално да крадеш, но и за това си има закон.Не е морално да клеветиш, и за това - закон.Не е морално да клатиш комшийката, но това не е забранено със закон и съответно не би следвало да има някакво наказание. (освен ако не те хване комшията и да ти тегли един бой).Не е морално да живееш с жена без брак - но много от вас го правят. И никой не ги наказва. В Иран ги наказват, но там си има закон.Да имаш две жени при нас е неморално, незаконно, но пак доста от вас го правят - в смисъл имат и жена, и любовница/и.
Коментар
-
Immortal написа:Моралът е строго специфичен за всеки отделен човек. Заради това и се различава в различните части на едно и също общество. любовница/и.ОЦЕЛЯВАТ НЕ ПО-СИЛНИТЕ (И/ИЛИ ПО-УМНИТЕ), А НАЙ-ПРИСПОСОБИМИТЕ.
Коментар
-
SUS SCROFA написа:Чувал съм за Шиити и Сунити, като основни групи, но за източно-православен ислям.......... :D
Коментар
Реклама
Collapse
Коментар