Реклама

Collapse

Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Право, морал, закони и други размисли и страсти

Collapse
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Clear All
new posts

Право, морал, закони и други размисли и страсти

Immortal написа:
    Дори и така да е - логически погледнато си прав, но юридически не си.Това е все същото някой да застане на 10 м преди ограничение 60 да речем, и да те глобява ако минеш с 90 с мотива, че няма как да намалиш до 60 в останалото разстояние и така или иначе ще нарушиш.Не се е родил още полицая, който ще ме глоби за липса на винетка на път, за който все още не се изисква такава. Като мина през знака, че се иска винетка - тогава може да ме глоби. Преди това - не.
    Напълно съм съгласен. Но пък смятам, че имат основание да глобяват, от чисто морална гледна точка дори. Но нека някой обжалва, или ако има данни за подобно обжалване да постне нещо, ще е интересно решението на съда. Примерът за скоростта не е много удачен. Постовете са разделени от друга тема.Модератор
    ОЦЕЛЯВАТ НЕ ПО-СИЛНИТЕ (И/ИЛИ ПО-УМНИТЕ), А НАЙ-ПРИСПОСОБИМИТЕ.

Аз пък смятам, че "морал" е доста относително понятие и като такова не съществува в правния свят.Ако искат да глобяват ЗАКОННО, а то ТРЯБВА винаги така да се прави, защото на пътя ТЕ са олицетворението на ЗАКОНА - да си застанат където трябва. В противен случай или са много, да не казвам по-лоша дума, некомпетентни, или са застанали на "пусия" да изкарат нЕкой лев, при което аз имам моралното право да им се изплюя в лицата и да си тръгна.

Коментар

Викни ме преди да се изплюеш в лицето на някой катаджия. Аз искам да го видя и тогава пък ще си пусна книжката "по каналния ред" демек в канала пред теб Ей аман от мускуляги

Коментар

В преносен смисъл колега, в преносен смисъл

Коментар

Immortal написа:
          Аз пък смятам, че "морал" е доста относително понятие и като такова не съществува в правния свят.Ако искат да глобяват ЗАКОННО, а то ТРЯБВА винаги така да се прави, защото на пътя ТЕ са олицетворението на ЗАКОНА - да си застанат където трябва. В противен случай или са много, да не казвам по-лоша дума, некомпетентни, или са застанали на "пусия" да изкарат нЕкой лев, при което аз имам моралното право да им се изплюя в лицата и да си тръгна.
          Правно погледнато, може би си прав. Подчертавам върху "може би".Моралът в една християнска държава, държава принадлежаща към "демократичния" свят, към един съюз, обединяващ и изповядваш тези демократични ценности не е относително понятие. Моралът е чисто, и ясно понятие. :DТе седят на караулка, не стоят на никаква пусия, нека проявим малко уважение към тях щом смяташ, че те олицетворяват закона, така ще покажем, че уважаваме и самия закон. Много агресия има в теб, твърде много, чак пък да ги плюя в лицата.

Коментар

SUS SCROFA написа:
            Правно погледнато, може би си прав. Подчертавам върху "може би".Моралът в една християнска държава, държава принадлежаща към "демократичния" свят, към един съюз, обединяващ и изповядваш тези демократични ценности не е относително понятие. Моралът е чисто, и ясно понятие. :DТе седят на караулка, не стоят на никаква пусия, нека проявим малко уважение към тях щом смяташ, че те олицетворяват закона, така ще покажем, че уважаваме и самия закон. Много агресия има в теб, твърде много, чак пък да ги плюя в лицата.
            Аз пък си мислех, че България е светска държава, а не християнска. Поне така пише в конституцията.Относно "морал"-а - посочи ми моля те, къде е дефинирана неговата същност?!? Документ някакъв?Относно агресията в мен - благодаря, но нямам нужда от психоаналитик. Нито от психиатър, засега. За разлика от човек, който си е сложил за аватар една...простете, свиня Уважение винаги съм проявявал към хората на пътя, катаджиите, когато и те са проявявали уважение към мен. Когато са ме санкционирали по закон, без да си "правят устата" за почерпки и рушвети. Когато не са си измисляли неизвършени от мен нарушения, и не са ме спряли просто за да "заработят" по десетачка. Когато знаят какво да правят, а не ме питат мен, какво да правят. Задавали са ми такъв въпрос - сега какво да правим. Казвал съм им - "ми каквото пише в закона, нали за това сте тук."Отклонихме се много от темата, но идеята на по-горния ми пост беше, че когато се налагат наказания, те не се налагат по морални съображения, а по законови, правни.

Коментар

Immortal написа:
              Аз пък си мислех, че България е светска държава, а не християнска. Поне така пише в конституцията.
              В Конституцията няма такъв текст

Коментар

ogi28b написа:
                Immortal написа:
                Аз пък си мислех, че България е светска държава, а не християнска. Поне така пише в конституцията.
                В Конституцията няма такъв текст
                Чл. 13. (2) Религиозните институции са отделени от държавата.А това какво е според теб, Оги?

Коментар

Immortal написа:
                  SUS SCROFA написа:
                  Правно погледнато, може би си прав. Подчертавам върху "може би".Моралът в една християнска държава, държава принадлежаща към "демократичния" свят, към един съюз, обединяващ и изповядваш тези демократични ценности не е относително понятие. Моралът е чисто, и ясно понятие. :D- сега какво да правим. Казвал съм им - "ми каквото пише в закона, нали за това сте тук."Отклонихме се много от темата, но идеята на по-горния ми пост беше, че когато се налагат наказания, те не се налагат по морални съображения, а по законови, правни.
                  .
                  Не целя конфронтация с теб)))))))))) Спокойно, не ти правя психоанализа, хубаво е човек да бъде по-смирен.Официалната религия в България е православното-християнство. Мнозинството изповядва тази религия и се придържа към нея.За мен морално е да живея с, и да обичам една жена, за други народи това не е признак за морал. За мен не е неморално една жена да ходи с къси паталони, за други народи това е неморално. Но ние в България сме светска държава именно, защото сме християнска такава Моралът е майката на законите, а правосъдието е техният баща.Крайно време е ние в България да се научим да правим разлика между правосъдие и справедливост. Винаги в един закон може да намериш "дупка", но моралЪТ /християнското/ в теб трябва да ти каже, "спри приятелю, този път не си прав, сгрешил си, приеми си наказанието". Аз така правя......................... :D

Коментар

Много офтопик станахме, ще ни накажат колегите. И с право.Ще отделя постовете в отделна тема, както е редно.Аз се сещам за 2 християнски държави: Ватикана и автономната монашеска република Атон в Гърция. И в двете жени не пускат. Да им имам морала...И "официална" религия в България няма. Има някаква глупост, написана в Конституцията, дето нито един нормален човек не може да я разбере:"Традиционната религия, изповядвана в България е източноправославното вероизповедание".Само че не е уточнено източно-православно християнство ли е, източно-православен ислям ли е, що е?

Коментар

Аз съм християнин, но за мен не е неморално да пожелавам жената на ближния си, например, или която и да е красива жена, различна от моята. Да не съм гей, че да не ги пожелавам. Друг е въпросът дали ще се реализира това пожелание, но мисълта ми е, че за всеки моралът е различен, тоест - субективен, така че моралът е едно, правосъдието - съвсем друго.
                      Fiat Marea Weekend 1,6 16V

Коментар

Immortal написа:
                        Много офтопик станахме, ще ни накажат колегите. И с право.Ще отделя постовете в отделна тема, както е редно.Аз се сещам за 2 християнски държави: Ватикана и автономната монашеска република Атон в Гърция. И в двете жени не пускат. Да им имам морала...И "официална" религия в България няма. Има някаква глупост, написана в Конституцията, дето нито един нормален човек не може да я разбере:"Традиционната религия, изповядвана в България е източноправославното вероизповедание".Само че не е уточнено източно-православно християнство ли е, източно-православен ислям ли е, що е?
                        Ти даваш пример, с твърде специфични образУвания. :D В Атон има монаси и там просто приетите павила са такива, имат право да си налагат подобни правила, но там нито един монах няма да ти каже, че е грях да обичаш и любиш жена си. Нито пък, извън своята монашеска обител ще заплюе жена позволила си да обуе къси панталони.Православното християнство е една от най-консервативните, но и най-либералните религии. В християнския свят няма специално отношение към жените, просто има ясно разграничаване на ролите, които имат двата пола в обществено-религиозния живот.Жената трябва да бъде преди всичко майка..........нека не забравяме, че това е единствената дейност, в която наистина жените се справят по-добре от мъжете Има огромно уважение в християнския свят към жената и доказателство за това са многото обявени за светици жени от християнския свят. Законите произтичат от моралните ценности, добър пример затова е, че аз тук не мога да имам две законни съпруги. Ако обявим моралът за относително понятие, бутаме основите на всичките си ценности. Няма два морала, нито пък някой може да придобие морал, моралът се носи в душата, в духа, той дори не може да бъде научен. Той просто може да бъде доразвиван в някаква степен.Чувал съм за Шиити и Сунити, като основни групи, но за източно-православен ислям.......... :D

Коментар

Моралът е строго специфичен за всеки отделен човек. Заради това и се различава в различните части на едно и също общество.Моралът на село например е един, в големия град - различен.Законите са това, което крепи устоите на държавата. Законите са единственото нещо, заради чието нарушаване трябва да има наказание.Да, законите се базират в известна степен на общочовешките морални ценности, не на християнските, а на общочовешките. Но не може в една нормална светска държава някой да бъде наказан (глобен, осъден) само заради нарушение на морала.За нарушаване на закона - да, но не и за нарушаване на "морала". Както и по-горе казах - най-малкото за това, че никъде няма формулирано кое е морално, и кое - не.Не е морално да убиваш, но за това си има и съответния закон.Не е морално да крадеш, но и за това си има закон.Не е морално да клеветиш, и за това - закон.Не е морално да клатиш комшийката, но това не е забранено със закон и съответно не би следвало да има някакво наказание. (освен ако не те хване комшията и да ти тегли един бой).Не е морално да живееш с жена без брак - но много от вас го правят. И никой не ги наказва. В Иран ги наказват, но там си има закон.Да имаш две жени при нас е неморално, незаконно, но пак доста от вас го правят - в смисъл имат и жена, и любовница/и.

Коментар

Immortal написа:
                            Моралът е строго специфичен за всеки отделен човек. Заради това и се различава в различните части на едно и също общество. любовница/и.
                            Употребих израза, "две законни жени". :D За мен общочовешките ценности са християнските ценности, заложени като такива от божия син и продължени от неговите ученици.Тези завети промениха света. :D Към по-добро. Поне за мен е така.Законът е светския, той е административния, държавния "морал", но в него са транспонирани именно тези християнски ценности, за които говоря.Защо изразът "светска страна" се употребява предимно за мюсюлмански държави? Дори единствено за тях, дали там религията ги прави несветски такива?Законите се създават от хора, те не са като онези божии завети, които не са човешко творение.Моралът ни възпира да нарушаваме законите, които много често могат да бъдат заобиколени.Ако ти убиеш, и не попаднеш под ударите на закона, тогава идва другото наказание, борба с вътрешните "моралните закони". Има един страхотен руски роман "Престъпление и наказание".Моралът не е разтегливо понятие. Темата е твърде философска и носи риск от навлизане в религиозно противопоставяне, което не харесвам. :D

Коментар

SUS SCROFA написа:
                              Чувал съм за Шиити и Сунити, като основни групи, но за източно-православен ислям.......... :D
                              A терминът "права вяра" чувал ли си?Всяка религия разглежда себе си като единственият правилен начин за почитане (славене, служене) на Бог.Ислямът обявява себе си за "правата вяра", той е източно вероизповедание. Джайнизма в Индия също се обявява за "Права вяра" - и той е източен...Според мен терминът "източноправославното вероизповедание" изобщо не е коректен, камо ли да се мъдри в конституцията ни. Правилно би било да се напише "светото православно християнство" или "вселенското православно християнство", а не "източноправославно вероизповедание".Но "те" си знаят що са го записали така и какво са имали предвид.

Коментар

Working...
                              X