Реклама

Collapse

Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Акт за винетен стикер

Collapse
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Clear All
new posts

pr_00f написа:
    Винетен стикер става изискуем след наличието на пътен знак Д25.Не след табела за край на населено място. С пътен знак Д25 "За използването на пътя се изисква платена винетна такса" се сигнализира републикански път, чието използване изисква платена винетна такса съгласно чл. 10, ал. 2 от Закона за пътищата.
    И още............. Из Р Е Ш Е Н И Е № 208 , 03.02.2011г., гр.Варна В ИМЕТО НА НАРОДА ВАРНЕНСКИЯТ РАЙОНЕН СЪД, тридесет и шести наказателен състав На тридесет и първи януари, две хиляди и единадесета година В публично заседание в следния състав: ПРЕДСЕДАТЕЛ: РУМЯНА ПЕТРОВА..................Задължението за заплащане на винетна такса и забраната да се управлява МПС без залепен валиден винетен стикер, произтича не от обозначаването на пътя с пътен знак Д25, а от включването на пътя в списъка на републиканските пътища , за които се събира такса за използване на пътната инфраструктура- винетна такса..........................................Съд ът не възприема защитната теза на жалбоподателя според която той не е имал намерение да пътува извън населеното място- гр.Долни Чифлик, което той установява чрез показанията на св. С.. Видно от показанията на св. Л. автомобилът е бил натоварен с дърва, той се е движил направо и не е подал сигнал за извършване на каквото и да е маневра, включително за завой на бензиностанцията, след която са се били установили те. В този смисъл са и показанията на св.Х.. Съдът намира, че соченото като намерение от жалбоподателя, а именно да обърне и зареди на първата бензиностанция е само защитна теза, тъй като свидетелите Л. и Х. са категорични, че той е подминал бензиностанцията и след това те са го спрели. От друга страна, дори и да се приеме твърдението на жалбоподателя, горното е без правно значение, тъй като същият вече се е намирал на път от републиканската пътна мрежа, по който задължително се пътува с платена винетна такса. Предвид горното, съдът намира, че нарушението е доказано по несъмнен и безспорен начин, поради което наказателното постановление следва да бъде потвърдено като правилно и законосъобразно............http://www.vrs.bg/upload/2011/vlezli...m-целият текст
    ОЦЕЛЯВАТ НЕ ПО-СИЛНИТЕ (И/ИЛИ ПО-УМНИТЕ), А НАЙ-ПРИСПОСОБИМИТЕ.

Коментар

SUS SCROFA написа:
      Имам два въпроса?1.Чия собственост и отговорност са пътищата след административната граница указваща край на населеното място?2.И в този ред на мисли как да тълкувам това2) (Нова - ДВ, бр. 6 от 2004 г., изм. - ДВ, бр. 51 от 2007 г.) Водачът на моторно пътно превозно средство е длъжен да залепи валиден винетен стикер за платена винетна такса съгласно чл. 10, ал. 2 от Закона за пътищата в долния десен ъгъл на предното стъкло на моторното пътно превозно средство при движение по републиканските пътища и да премахва незабавно винетния стикер след изтичането на неговата валидност.
      1. Отговор: различна - републиканска или общинска. Няма как обикновен човек да знае това, затова и се поставя знака за винетка.2. Отговор: съдържа се в отговора на 1. Съгласен съм за републиканската мрежа, но пътищата би трябвало да са обозначени, че принадлежат на нея. Иначе може да са общински, за които не се изисква винетка.Както казах по-горе - до моето село пътя е такъв. Отделно, че може да се стигне от Ямбол до Сливен почти само по такива пътища , без винетка.Табелата за край на населеното място обозначава единствено и само "край на населеното място"

Коментар

Интересно тълкувание на съда.Моята теза би била, че не мога да знам кои пътища са от републиканската пътна мрежа, и кои - общински, нито съм длъжен да нося техен списък.Все едно да липсва знак за ограничение на скоростта, но аз "да знам" че там тя е ограничена и да ме накажат, ако я превиша.Въпрос на правни еквилибристики, ако мога така да го нарека.Затова има добри, и не толкова добри адвокати

Коментар

Tapamop написа:
          Минал е срокът, акта ми е написан на 25.03. Все пак благодаря на всички, които изказаха мнението си. Колега Immortal, какъв е реда за обжалване на НП?
          След като излезе НП, ще имаш 7 дневен срок да обжалваш (ако наказанието е повече от 50 лв, а то ще е такова).Внасяш писмена жалба, адресирана до съда, но се внася там, където ще ти дадат НП-то - т.е. в КАТ.Чакаш мнооого време, (аз съм чакал година), получаваш призовка от съда и се явяваш, където ти и някой катаджия (обикновено този, който е съставил НП-то) защитавате своите тези.Задължително е да имаш някакви доказателства за своята теза - свидетели и т.н.В случая ще ти трябват снимки на участъка от табелата за край на София, до мястото където са те спряли, за да докажеш, че е нямало такъв знак, както и че на асфалта няма огромен надпис "Винетка", какъвто обикновено има до знака.Още по-добре ще е, ако успееш да си издействаш някакъв документ от пътната фирма, която поставя знаците, от който да е ясно, че там такъв знак няма. Малко трудно ще убедиш съдията, че не си знаел, че Автомагистралата е част от Републиканската пътна мрежа, но не пречи да пробваш. Няма да загубиш нищо, не се плаща такса. (Всъщност не знам ако загубиш, аз досега не съм губил ).Най-добре в твоя случай ще е да има такъв знак "винетка", но той да е СЛЕД караулката. Няма да е лошо да се разходиш до там и да огледаш. Знакът може да е след разклона за Нови хан.Успех!

Коментар

SUS SCROFA написа:
            .... От друга страна, дори и да се приеме твърдението на жалбоподателя, горното е без правно значение, тъй като същият вече се е намирал на път от републиканската пътна мрежа, по който задължително се пътува с платена винетна такса. Предвид горното, съдът намира, че нарушението е доказано по несъмнен и безспорен начин, поради което наказателното постановление следва да бъде потвърдено като правилно и законосъобразно............http://www.vrs.bg/upload/2011/vlezli...m-целият текст
            Това само доказва, че се е правил на тарикат.Ако сте забелязали знак за винетка в по-малките населени места тип "село", знака е непосредствено след край на селото. Това е така, защото територията на дадено село е част от общината, а извън границите на селата пътя обикновено е републикански.В този случай аз виждам типичното малко населено място и човека си пътува между селата с дадения автомобил без винетка.В този ред на мисли съм почти сигурен, че там където са го спрели за проверка е място след поставен знак задължаващ използването на винетен стикер.Има мноого населени места, където бензиностанцията (примерно и конкретно) е извън самото село и се намира на голям междуградски път.Мислите ли, че всички коли в селото са си купили винетки, за да отскачат на 1-2 километра до бензиностанцията, за да си зареждат автомобилите.Общо взето горното решение е на съвсем друг случай и се защитава съвсем друга теза от тази, която се дискутира тук.Също като Immortal ще попитам, аз от къде да знам кой път е републикански и кой общински?Аз от къде да знам, че ограничението е 30 а не 80?Аз от къде да знам, че спирането е забранено.Ами просто - знам, чрез всякаквите му указателни табели и знаци, които се поставят по пътя. Няма друг вариант.
            A20DTH ЖТД ама не баш
            1NZ−FXE ; 182A8.000 Брава
            Х... 330XD, Мултипла, Мареа, Либра, Пунто; 166; Брава; 146; Тема; 145; Типо; Панда

Коментар

BO написа:
              SUS SCROFA написа:
              .... От друга страна, дори и да се приеме твърдението на жалбоподателя, горното е без правно значение, тъй като същият вече се е намирал на път от републиканската пътна мрежа, по който задължително се пътува с платена винетна такса. Предвид горното, съдът намира, че нарушението е доказано по несъмнен и безспорен начин, поради което наказателното постановление следва да бъде потвърдено като правилно и законосъобразно............http://www.vrs.bg/upload/2011/vlezli...m-целият текст
              Общо взето горното решение е на съвсем друг случай и се защитава съвсем друга теза от тази, която се дискутира тук.
              Случаят е добър пример, за това, ЧЕ ЛИПСАТА НА ЗНАК НЕ ТЕ ОПРАВДАВА, дано го прочетеш)))))))))))Това решение го постнах заради твърдение на господин Проф........))))))))) за знак д25, а не заради темата като цяло. Писах доста други коментари по темата, и ако не си прочел всичко, се оказа, че знакът за край на населеното място е преди караулката.)))))))))))))Смятам, че е излишно да коментираме темата повече.

Коментар

Не знам как е по вашите краища, но тук около Ямбол и още повече около Сливен, междуселските пътища са общински.Винетки не се изискват.От там и твърдението ми, че би трябвало ВСЕКИ път, за който се изисква винетка да бъде обозначен.

Коментар

SUS SCROFA написа:
                  ...за знак д25, а не заради темата като цяло. Писах доста други коментари по темата, и ако не си прочел всичко, се оказа, че знакът за край на населеното място е преди караулката.)))))))))))))Смятам, че е излишно да коментираме темата повече.
                  Не, не е излишно.Аз да те питам - Ако караш от студентски град (или по-точно квартал Малинова долина или Дървеница) нагоре към околовръстното (по бул. Св. Климент Охридски), на има няма 50 метра преди околовръстното има табела за край на София.Там ако ме спрат означава ли това, че трябва да имам валиден винетен стикер?Ти ще си купиш ли винетка, за да излезеш от Дървеница на околовръстното?Ти ще се смириш ли ако те спрат на 5 метра преди околовръстното и ти пишат Акт за това? - отговорът на този въпрос ми е най-интересен.
                  A20DTH ЖТД ама не баш
                  1NZ−FXE ; 182A8.000 Брава
                  Х... 330XD, Мултипла, Мареа, Либра, Пунто; 166; Брава; 146; Тема; 145; Типо; Панда

Коментар

BO написа:
                    SUS SCROFA написа:
                    ...за знак д25, а не заради темата като цяло. Писах доста други коментари по темата, и ако не си прочел всичко, се оказа, че знакът за край на населеното място е преди караулката.)))))))))))))Смятам, че е излишно да коментираме темата повече.
                    Не, не е излишно.Аз да те питам - Ако караш от студентски град нагоре към околовръстното (по бул. Св. Климент Охридски), на има няма 50 метра преди околовръстното има табела за Край на София.Там ако ме спрат означава ли това, че трябва да имам валиден винетен стикер?Ти ще си купиш ли винетка, за да излезеш през студентски град на околовръстното?Ти ще се смириш ли ако те спрат на 5 метра преди околовръстното и ти пишат Акт за това? - отговорът на този въпрос ми е най-интересен.
                    Във въпроса ти наистина има резон.Но нека мислим логично. Ако табелата оформя административна граница, то битрябвало след нея пътят да е държавна собственост, което пък не знам дали го прави републикански )))))))))))))))))Но това не е темата. Аз ще те питам пък теб нещо:Ако ти си тръгнал за Перник и те спрат без винетка независимо, че няма знак изискващ такава, и имаш пълното основание да спориш с катаджиите, ще прииемеш ли вината си без да се дуеш?

Коментар

логично е че ако няма знак (по каквато и да е причина) водачът не е извършил нарушениеточно затова са тези знациако нямаше смисъл от тях - нямаше да ги слагат
                      2015 Renault Megane Expression GT
                      2009 FIAT Bravo 1.4 16V Dynamic
                      Всичко за FIAT Bravo 2007

Коментар

Sev написа:
                        логично е че ако няма знак (по каквато и да е причина) водачът не е извършил нарушениеточно затова са тези знациако нямаше смисъл от тях - нямаше да ги слагат
                        И аз така мисля, но видя горе, надявам се, какво е постановил съдът.

Коментар

за съжаление съдът много често грешиа и това е едва първа инстанция
                          2015 Renault Megane Expression GT
                          2009 FIAT Bravo 1.4 16V Dynamic
                          Всичко за FIAT Bravo 2007

Коментар

Sev написа:
                            за съжаление съдът много често грешиа и това е едва първа инстанция
                            Не вярвам ние да сме по компетентни дори и от първата инстанция, а и се пак не става дума за "углавно" престъпление :D

Коментар

SUS SCROFA написа:
                              Случаят е добър пример, за това, ЧЕ ЛИПСАТА НА ЗНАК НЕ ТЕ ОПРАВДАВА, дано го прочетеш
                              Колега, абе като те глобят за превишена скорост с 24 км/ч извън населено място, но ти си карал с 84, а не със 114, не се ли чудиш къде изобщо е бил знака, ограничаващ скоростта, и ти как наистина разбираш, че точно там ограничението не е това, което е записано в ЗДП - 90 км/ч, ами е 60? Точно липсата на знак е 100 %-вото доказателство, че определеното нещо там не е забранено. Ама не ме интересува, че бай Мангау го е откраднал, или че след треи ще го слагат знака. В момента на "нарушението" ако няма знак, или знакът е обърнат с гръб и не се вижда пряко - хващат се за палците и точка. Нарушение няма.

Коментар

ogi28b написа:
                                SUS SCROFA написа:
                                Случаят е добър пример, за това, ЧЕ ЛИПСАТА НА ЗНАК НЕ ТЕ ОПРАВДАВА, дано го прочетеш
                                Колега, абе като те глобят за превишена скорост с 24 км/ч извън населено място, но ти си карал с 84, а не със 114, не се ли чудиш къде изобщо е бил знака, ограничаващ скоростта, и ти как наистина разбираш, че точно там ограничението не е това, което е записано в ЗДП - 90 км/ч, ами е 60? Точно липсата на знак е 100 %-вото доказателство, че определеното нещо там не е забранено. Ама не ме интересува, че бай Мангау го е откраднал, или че след треи ще го слагат знака. В момента на "нарушението" ако няма знак, или знакът е обърнат с гръб и не се вижда пряко - хващат се за палците и точка. Нарушение няма.
                                Ама това не го казвам, това е съдебно решение, защо си мислиш, че смятам, че е редно. Прочети всички коментари, не се включвай като млад шофьор в главен път.

Коментар

Working...
                                X