Реклама

Collapse

Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Продажба на автомобил-собственици в различни градове

Collapse
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Clear All
new posts

Продажба на автомобил-собственици в различни градове

Здравейте!Интересува нме следното:Искам да купя автомобил, който е собственост на физ. лица-съпрузи-мъж и жена.Но сме от различни градове и е много трудно всички да се освободим от работа в един ден за нотариалната заверка на договора за покупко-продажба.(доколкото знам трябва те и двамата да присъстват при нотариуса)..?Въпросът ми е:Могат ли те двамата в техния град да се явят при нотариус и да ми напаравят пълномощно, в което да се указва, че мога да ползвам автомобила И ДА ГО ПРОДАВАМ НА ТРЕТИ ЛИЦА (В СЛУЧАЯ НА СЕБЕ СИ)., с което пълномощно аз сам в моя град да се явя при нотариус и сам да продам автомобила на себе си(посредством пълномощното)..?..... или ако има по-удачен вариантБлагодаря!

Да.Само трябва да знаят всички данни от личната ти карта.А ако се опасяват от това, да не останеш само с пълномощното и да не прехвърлиш колата - нека го направят със срок на действие една седмица, след което да не важи.Това да е записано изрично на пълномощното.

Коментар

По принцип напълно законният вариант е да присъствате всички. Да, така е, щом собственикът е семеен, задължително трябва да присъства и съпругата му. Ако пък не е семеен, трябва да има документ от ЕСГРАОН. Така е по закон. Вариантът с пълномощно и после да я продадеш сам на себе си е на ръба на закона и носи рискове най-вече за теб. Продавачът може да направи същото такова пълномощно и на друг човек и в един момент да се окаже, че си платил колата, а тя вече е прехвърлена на друго име.
      Tonight's the night and it's going to happen again and again...

Коментар

Нищо незаконно няма в случая. Иначе опасността от даване на пълномощно на 2-3-4 и повече лица едновременно си я има, но не вярвам да се стигне до там.

Коментар

Immortal написа:
          Нищо незаконно няма в случая.
          Напротив, Дидо. Сериозен ноториус ми е казвал, че тези сделки лесно могат да бъдат оспорени.

Коментар

То за оспорване - и продажбата може да бъде оспорена, ако автомобилът е наследствен и някой от наследниците примерно не се е подписал, или пък ако автомобилът е под запор.Нищо 100% сигурно няма.Но пак казвам - не е незаконно.

Коментар

Re: Продажба на автомобил-собственици в различни градове

Master28 написа:
              Здравейте!Интересува нме следното:Искам да купя автомобил, който е собственост на физ. лица-съпрузи-мъж и жена.Но сме от различни градове и е много трудно всички да се освободим от работа в един ден за нотариалната заверка на договора за покупко-продажба.(доколкото знам трябва те и двамата да присъстват при нотариуса)..?Въпросът ми е:Могат ли те двамата в техния град да се явят при нотариус и да ми напаравят пълномощно, в което да се указва, че мога да ползвам автомобила И ДА ГО ПРОДАВАМ НА ТРЕТИ ЛИЦА (В СЛУЧАЯ НА СЕБЕ СИ)., с което пълномощно аз сам в моя град да се явя при нотариус и сам да продам автомобила на себе си(посредством пълномощното)..?..... или ако има по-удачен вариантБлагодаря!
              Въпроси и ОтговориВ този раздел са включени едни от най-често задаваните в практиката въпроси. Подробности относно това, какво е необходимо при различните нотариални дейности (заверки на пълномощни, договори за МПС и др.), може да намерите в раздела дейности, а примерни образци на документи - в раздела формуляри.Въпрос:Защо при продажба на кола или недвижим имот нотариусът иска да присъства и съпругата/съпругът? Нали документът за собственост е само на името на единия от съпрузите? Отговор:Съгласно Семейния кодекс обща собственост на съпрузите (т.нар съпружеска имуществена общност) са всички вещи, права върху вещи и парични влогове, придобити по време на брака в резултат на съвместен принос. Няма значение на чие име е издаден документът за собственост. Разпорежането с вещи, съпружеска имуществена общонст, се извършва от двамата съпрузи заедно. Изключение правят вещите (вкл. недвижимите имоти) придобити по наследство и дарение, както и вещите при т.нар. трасформация на лично имущество.Въпрос:Имат ли пълномощните срок на действие? Отговор:Ако в самото пълномощно не е посочен срок за неговата валидност, то е валидно докато не бъде оттеглено от упълномощителя, докато упълномощения не се откаже от него или докато някой от тях двамата - упълномощител или упълномощен не почине (съотв. юридическото лице не бъде прекратено). На практика в много институции искат пълномощното да е с по-нова дата, за да е сигурно, че лицето, което е подписало това пълномощно е още живо и че не е променило волята си. Тъй като оттеглянето на пълномощното е сложна процедура, за предпочитане е да се посочва срок на валидност в текста на пълномощното.Въпрос:Може ли да се завери пълномощно, без човекът, който упълномощава, да се яви лично пред нотариуса?Отговор:Не може и е абсолютно незаконно. Съгласно разпоредбите на гражданско процесуалния кодекс (ГПК), които регламентират нотариалната дейност, при удостоверяване на подпис (и) върху частен документ лицата, чиито подписи подлежят на удостоверяване, трябва да се явят лично пред нотариуса и пред него да подпишат документа или да потвърдят вече сложените подписи . Неспазването на това изискване прави нотариалната заверка нищожна. Освен това, нотариусът, извършил нарушението, носи и наказателна отговорност съгласно Наказателния кодекс. Житейската логика на изискването за лично явяване пред нотариуса е в това, нотариусът непосредствено да се увери, че именно това лице е подписало документа и че е направило това по своя воля и с ясна представа за последиците от своите действия. Когато искате от някой нотариус да завери някой документ неприсъствено и той ви откаже, не му се сърдете. Той изпълнява задълженията си по закон. Освен това, какво доверие бихте имали на нотариус, който приеме да стори това? Утре може да се окаже, че е заверил документ уж подписан от Вас и Вие сте потърпевшия.Въпрос:Необходимо ли е при заверка на пълномощно да присъства и упълномощаваното лице?Отговор:Не. Упълномощаването е изявление само на упълномощителя (лицето, което дава пълномощното) и е необходимо да се завери само неговия подпис.Източник: от страницата на Ивайло Иванов http://www.notariusbg.com/BG/faq
              ОЦЕЛЯВАТ НЕ ПО-СИЛНИТЕ (И/ИЛИ ПО-УМНИТЕ), А НАЙ-ПРИСПОСОБИМИТЕ.

Коментар

Внимавай, защото всяко пълномощно, може да бъде оттеглено от упълномощителя.

Коментар

Нищо незаконно няма, но само пълномощно не е достатъчно. Да не забравят продавачите удостоверението от общината и декрациите с нот. заверка на подписите по чл. 264, ал. 2 от ДОПК: Чл. 264. (2) (Изм. - ДВ, бр. 98 от 2010 г., в сила от 1.01.2011 г.) Прехвърляне на собствеността върху моторни превозни средства се извършва след представяне на издаден или заверен от общината документ за платен данък върху превозното средство по Закона за местните данъци и такси, както и писмена декларация от прехвърлителя, че няма непогасени, подлежащи на принудително изпълнение други задължения за данъци, мита, задължителни осигурителни вноски или други публични задължения, свързани с моторното превозно средство.(3) Образците на писмените декларации по ал. 1 и 2 се утвърждават от министъра на финансите и министъра на правосъдието.

Коментар

Мда, това е новото.Ама се чудя - какви ще да са тези "задължителни осигурителни вноски, свързани с МПС" ?!?

Коментар

В крайна сметка основната пречка за колегата е следната: "Но сме от различни градове и е много трудно всички да се освободим от работа в един ден за нотариалната заверка на договора за покупко-продажба." Това е несериозно. Нали, за да си вземеш колата, все пак трябва да отидеш до този друг град. Сега, ако продавачът се дърпа и казва, че двамата с жена му не могат да излязат от работа за половин час, за да се реализира сделката, вероятно работата не е чиста. Освен това, продавачът винаги може да уговори някой нотариус да изповяда сделката в неработен ден. Варианти много, не рискувай с тези пълномощни. А освен това в някои поделения на КАТ отказват да регистрират коли, които са продадени "сам на себе си" с пълномощно. Смятай тази информация за 100 % сигурна, защото е директно от извора.

Коментар

FEN TEMPRA BG написа:
                        Нищо незаконно няма, но само пълномощно не е достатъчно. Да не забравят продавачите удостоверението от общината и декрациите с нот. заверка на подписите по чл. 264, ал. 2 от ДОПК: Чл. 264. (2) (Изм. - ДВ, бр. 98 от 2010 г., в сила от 1.01.2011 г.) Прехвърляне на собствеността върху моторни превозни средства се извършва след представяне на издаден или заверен от общината документ за платен данък върху превозното средство по Закона за местните данъци и такси, както и писмена декларация от прехвърлителя, че няма непогасени, подлежащи на принудително изпълнение други задължения за данъци, мита, задължителни осигурителни вноски или други публични задължения, свързани с моторното превозно средство.(3) Образците на писмените декларации по ал. 1 и 2 се утвърждават от министъра на финансите и министъра на правосъдието.
                        Тук никой не говори за продажба с прехвърляне и с нова регистрация, доколкото аз прочетох.

Коментар

snake написа:
                          В крайна сметка основната пречка за колегата е следната: "Но сме от различни градове и е много трудно всички да се освободим от работа в един ден за нотариалната заверка на договора за покупко-продажба." Това е несериозно. Нали, за да си вземеш колата, все пак трябва да отидеш до този друг град. Сега, ако продавачът се дърпа и казва, че двамата с жена му не могат да излязат от работа за половин час, за да се реализира сделката, вероятно работата не е чиста. Освен това, продавачът винаги може да уговори някой нотариус да изповяда сделката в неработен ден. Варианти много, не рискувай с тези пълномощни. А освен това в някои поделения на КАТ отказват да регистрират коли, които са продадени "сам на себе си" с пълномощно. Смятай тази информация за 100 % сигурна, защото е директно от извора.
                          Snake, това е несериозно.С какъв мотив ще ми откажат да регистрирам колата?!?Точно такъв беше случаят с Делтата едно време, разказвал съм го във форума преди.Регистрирахме колата в Кърджали на името на вносителя ѝ, след което отидохме при нотариус, дойде и жена му и направихме пълномощно с валидност 1 седмица. Това беше в петък. В понеделник отидохме при нотариус в Ямбол и си я прехвърлихме сами на себе си, след което си я регистрирахме в КАТ.Няма никакво законово основание да ми откажат регистрация на автомобила. И никой в тази държава няма как да ми я откаже, тъй като всичко е законно.Стига сте плашили хората.

Коментар

Immortal написа:
                            Snake, това е несериозно.С какъв мотив ще ми откажат да регистрирам колата?!?Точно такъв беше случаят с Делтата едно време, разказвал съм го във форума преди.Регистрирахме колата в Кърджали на името на вносителя ѝ, след което отидохме при нотариус, дойде и жена му и направихме пълномощно с валидност 1 седмица. Това беше в петък. В понеделник отидохме при нотариус в Ямбол и си я прехвърлихме сами на себе си, след което си я регистрирахме в КАТ.Няма никакво законово основание да ми откажат регистрация на автомобила. И никой в тази държава няма как да ми я откаже, тъй като всичко е законно.Стига сте плашили хората.
                            Просто в случая се изказваш неподготвен. Щом съм го написал и казал, че информацията е от източника, а знаеш кой е източника, смятай, че е сигурно. В някои поделения на КАТ например не гледат и номера на двигателя, а го взимат от стария талон или от митническата декларация, а в други се заяждат за една неясна цифра и се изпраща запитване до производителя. Практиките са различни.Викаш да не плашим хората? Ами добре, измами изоообщо не се правят и нотариуси изобщо не участват в тях. Спете спокойно, деца.

Коментар

Знам кой ти е източника, но ако на мен ми откажат, бъди сигурен, че ще стигнем до съда, като преди това цъфна там с телевизията.Пак казвам, няма НИКАКВО, ама НИКАКВО законово основание да откажат такава регистрация. Пък практиките на различните места ги знам - всеки си тълкува закона както му е удобно...Пример - една служителка в общината се опитваше да ме убеди, че давностният срок, за който стана дума в другата тема, е 3 години. Аз и показвам закона и ѝ казвам, че аз чета закона, в който пише 2 години и нека тя ми покажа някъде, където пише че е 3 години. Тя вика не знам къде го пише, ама аз така знам. При това на нея това й е работата... тъй де.

Коментар

Working...
                              X