Реклама

Collapse

Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Източването на държавата - мит или реалност

Collapse
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Clear All
new posts

ele написа:
    SUS SCROFAСигурно мечатата ти с големите комини, бълващи отрови, декарите необработваеми и отровени земи, хора, бъскащи като луди и пълни развалини на 40-45 години с куп професионални заболявания... ти да не си собственик на някой завод пред фалит?? Или те няма нито в туризма, нито в земеделието и те е страх да не останеш без работа?Не виждам нищо лошо да се развива земеделие - ЕС дава достатъчно средства, особено за био земеделие, друг е въпросът, колко се усвояват. Бих предпочела да ям български краставици, вместо да ръбам стомана. Освен това ЕС не е базиран на християнството, нито членството в ЕС е на база религия, а точно земеделието е причината за създаването на ЕС. Питай френските фермери, те ще ти обяснят.nikolovvd: Няма нужда, по-добре му обясни как да получи субсидии, вместо да му плащаш предварително. Иначе идеята не е лоша, стига да се съберете 20 човека, българинът е много непостоянна личност
    Леле каква страст влагаш само!Майка ми е специалист по професионални заболявания. Когато седях в кабинета и като дете идваха предимно трактористи и комбайнери Туризмът и земеделието са нещо много хубаво, но една икономика разчитаща само на това е твърде крехка именно по-време на кризи, а и не само тогава. Забавляват ме хора, които свързват промишлеността с бълващи дим комини ххахаха, забавно е. Кога точно казах "тежка промишленост".Считам, че тежката промишленост е изключително важна за една икономика. Аз говорех за развитие на икономиката в посока на отрасли като: текстилна и обувна промишленост, електроника, машиностроене, хай-технологии, фармация и химия, ядрена и ВЕИ енергетика, корабостроене и т.н и т.н.Аз не искам да живея в страна, в която ще идват туристи, които ще се радват на дебели лелки в носии, които доят крави и пеят песни. Дори и средно развитие икономи /стабилни при кризи/ са базирани на добре развита промишленост.ЕС е християнски съюз, поне за сега е така и се надявам така да си остане и в бъдеще.
    ОЦЕЛЯВАТ НЕ ПО-СИЛНИТЕ (И/ИЛИ ПО-УМНИТЕ), А НАЙ-ПРИСПОСОБИМИТЕ.

Коментар

[quote="nikolovvd"]
      nikolovvd написа:
      Примерът бе произволен, но у нас е масова практика дистрибутира/търговеца на едро да печели в пъти повече от производителя.Ако вземем примера с картофите. Какво е вложил оня с камиона, който товари един камион картофи по 20 ст./кг. в Смолян и паркира на пазара във Видин да ги продава по 1 лв., освен един резервоар 250-300 лв. нафта, а изкарва 4-5 хил.лв. за 24-48 часа?Същото е с дините през лятото, които идват от Добрич във Видин и т.н. Кой влага най-тежкият труд и кой носи риска от лоша реколта? Може би този с камиона, защото той е част от войната по пътищата? И какво лошо има в аграрната държава с развит туризъм или трябва да дишаме въздух наситен с олово, серен диоксид и други отрови?
      Проблемът е друг. Търговецът в България печели много, защото не плаща данъците, които трябва да плаща. В България и най-големия тъпак може да стане богат търговец, защото с неплащане на данъци и такси всеки го може. Но това е друга тема. Земеделските и туристически държави са слаби! Никой не го е еня за тези държави и никой не зачита техния глас. Те нямат никакви лостове за влияние. България не е малка държава. В рамките на ЕС като територия, тя е средна по-големина, но заради дребната си занаятчийско земеделска икономика (все още не само и слава богу), ще стане някакъв тип санаториум, в който да идват чужденците да си почиват. Това не е моята представа за България.

Коментар

ele написа:
        SUS SCROFAСигурно мечатата ти с големите комини, бълващи отрови, декарите необработваеми и отровени земи, хора, бъскащи като луди и пълни развалини на 40-45 години с куп професионални заболявания... ти да не си собственик на някой завод пред фалит?? Или те няма нито в туризма, нито в земеделието и те е страх да не останеш без работа?Не виждам нищо лошо да се развива земеделие - ЕС дава достатъчно средства, особено за био земеделие, друг е въпросът, колко се усвояват. Бих предпочела да ям български краставици, вместо да ръбам стомана. Освен това ЕС не е базиран на християнството, нито членството в ЕС е на база религия, а точно земеделието е причината за създаването на ЕС. Питай френските фермери, те ще ти обяснят.nikolovvd: Няма нужда, по-добре му обясни как да получи субсидии, вместо да му плащаш предварително. Иначе идеята не е лоша, стига да се съберете 20 човека, българинът е много непостоянна личност
        Колежке,нали не мислиш сериозно,че ЕС е създаден заради земеделието и френските фермери?Колегата SUS SCROFA го е казал много точно и ясно: Няма богата земеделска страна! Ако разчитаме на земеделието и туризма да хранят страната ни,то винаги ще бъдем бедна страна!
        Brava ELX 1,6 16V, 90PS , LPG BRC Sequent24
        Мarea SW ,SX 1,6 16V, 103PS, LPG Zenit JZ2005

Коментар

SUS SCROFAЯвно твоята страст е много заразителна, като гледам с какъв патос пишеш.... Много хубаво, че майка ти е лекар, надявам се да си наследил професията. Но мога да говоря от другата страна на барикадата, в която познавам доста хора, занимаващи се със земеделие, които имат доста добро здраве, и хора, работещи в тецовете, някои от които си заминаха на има-няма 50-55 години. Но по тази тема могат да изпишат много колегите от Стара Загора. Мога само да кажа, че за 7-те години, които прекарах в този град, започнах да ненавиждам близостта на предприятията в региона. Не знам за каква обувна и шивашка промишленост говориш - Китай вече е завзел пазара и не виждам кой би инвестирал точно в тези отрасли. МНого ми звучиш като собственика на Хувър, който взе субсидия, за да открие и поддържа завод в Англия с идеята да създава работни места, но много скоро измъкна произвоството в братска Азия. На мен пък ми харесват дебелите германки и германци, които идват да си харчат парите. Нямам нищо против да станем като доминиканската република, не виждам и нищо лошо в това - хората идват да си харчат парите тук. Не виждам и как БГ е голяяяма държава - България си е малка държава и винаги ще зависи от големите сили, не виждам що трябва да се пънем, след като можем да извлечем много по-добри неща от това да си малка държава. То народът го е казал: барабар Петко с мъжете. Според теб трябва голяма армия да градим, много заводи да строим, да ни се чува гласът, тон да даваме на другите държави... Глупости на търкалета. Пък и без това имаме най-много полицаи на глава от населението, армия по Афганистан, Косово... и ко - нищо. По-добре България да се развива в сферата на услугите, туризма, селското стопанство... На теб като не ти харесва - свят широк или си стой в София, там няма опасност да се развие земеделие, но пък като гледам животновъдството, главно на расови коне, е добре развито.dudulia: Да, идеята за създаване на ЕС е точно за да се подпомогне селското стопанство. Не говоря за година 93, когато официално е създаден ЕС, а за по-назад във времето. И аз не го знаех, но ми го разясниха от първа ръка. Това пък ми обясни защо френските фермери все стачкуват...
          Всеки има право да бъде глупав, но някои злоупотребяват с тази привилегия.

Коментар

ele написа:
            SUS SCROFAЯвно твоята страст е много заразителна, като гледам с какъв патос пишеш.... .
            Не знам, дали аз пиша с патос, ама ти скачаш и пишеш по толкова теми, че ми приличаш на готвач в китайски ресторант. Икономика, армия, полиция...........................ЕС.............. . Но да се върнем на темата.Да изнесеш производство в друга срана, не променя производителя. Марката адидас е немска независимо къде се произвежда. Просто в Китай работната ръка и еко изискванията са по-евтини.Имаш право да си представяш бъдещето на България както си поискаш, но това не означава, че си права за мен. За теб може би.Именно, защото разбирам малко от опазване на околната среда смятам, че промишлеността не е нещо лошо. В Соц България работеха над 2000 промишлени педприятия,но това не попречи над 30 % от територията и да бъде залесена, което е един адски висок процент за ЕС. Полиикономиките, полипромишлеността е най-добрият вариант за нас. Ще ти дам следния пример. Кога ти ще бъдеш по конкурентноспособна на пазара на труда? Ако знаеш един западен език, или ако си добър строителен техник и знаеш западен език?Това за доминиканската република не го приемам сериозно. Познаваш ли българин с патентовано откритие в техническите области? Аз познавам няколко. Ние разполагаме с незаменим човешки капитал в тези сфери, просто е необходима нужната политика в тази сфера. Оаквам сега да предложиш да закрием и техническите вузове в страната. Техннологиите дърпат икономиките напред не земеделието, не туризмът. Ние разполгаме с подготвени хора, с които доминиканската република не разполага. Пазар се печели. Аз никога не бих си купил китайски телевизор, дори ще предпочета турската марка пред китайския ЗАЩО ли? Пазарни пространства се печелят с умела политика, което е работа на политиците. Нашето оръжие независимо от по-високата си цена е предпочитано в пъти пред китайските аналози, а нашият АК е предпочитан пред руския, но тук политиците трябва да работят много, защо, как и на кой. Българската обувна промишленост е в пъти предпочитана пред китайската. Текстилната също. Дървопреработвателната ни промишленост също е в пъти над азиатските кухи талаши. Но тук е необходимо провеждане на политика, различна от това, което иска ЕС от нас, а те искат това, което искаш ти. Размахват ти пръст и ти казват : чакай, Италия и Испания правят обувки, вие на къде сте тръгнали. Германия и и Франция бълват текстил, Вие на къде сте тръгнали. Я по-добре, така и така имате запазена природа, защото ние нашата я поунищожихме, та дайте да си направим от вас санатириум. И да гледате биволи, а не крави, че швейцарците и французите гледат много крави. Обясних го много повърхностно,но си е така. Но, ако ние имаме силни политици, те биха могли да променят нещата. И пак повтарям ние сме държава от среден калибър в ЕС. Виж Холандия, два пъти по дребни ама им се чува гласа.

Коментар

SUS SCROFAТи сигурно си някой скрил се под друг ник стар поребител на форума. Ако сметнеш в колко теми съм писала на първата страница, хич даже не са много процентно изразени и в сравнение с други потребители, вкл и теб. Аз не си спомням и не знам директива, в която има райониране на производството или на капитала, ама щом казваш, види се, че си най-умният във форума, с най-много връзки и най-много познати. Мисля да ти отстъпя позицията и да не споря с теб - като толкова ти харесва промишлеността, отваряй предприятия, наемай хора... къф ти е проблемът? Стани строител на Нова България - тъкмо ще е по твой вкус. Ние, по-простите, без научни титли и без вуйчо-владика, ще си живеем както искаме и ще чакаме твоите предприятия да оправят държавата. :D
              Всеки има право да бъде глупав, но някои злоупотребяват с тази привилегия.

Коментар

ele написа:
                SUS SCROFAТи сигурно си някой скрил се под друг ник стар поребител на форума. Ако сметнеш в колко теми съм писала на първата страница, хич даже не са много процентно изразени и в сравнение с други потребители, вкл и теб. Аз не си спомням и не знам директива, в която има райониране на производството или на капитала, ама щом казваш, види се, че си най-умният във форума, с най-много връзки и най-много познати. Мисля да ти отстъпя позицията и да не споря с теб - като толкова ти харесва промишлеността, отваряй предприятия, наемай хора... къф ти е проблемът? Стани строител на Нова България - тъкмо ще е по твой вкус. Ние, по-простите, без научни титли и без вуйчо-владика, ще си живеем както искаме и ще чакаме твоите предприятия да оправят държавата. :D
                Не съм стар потребител, но имам голям опит от други форуми и блог пространства.Ти си противоречива и объркана личност, но ми допадаш.Повече ми харесваш мислеща ето така:"paralesa и jenshen73: пътят към по-добър живот минава през това да можеш да уважаваш другите и менията им, а не да ги наричаш "тая" и да ги пращаш в партерна позиция. Явно чертата: ти къф си на мене, че да ми даваш тон, е доста добре загнездила се в манталитета на българина - ние мразим някого просто така, за спорта; не харесваме мнението на другите пак заради спорта - въпреки това много обичаме да се оплакваме за дребни неща, като врата ма входа - не можем да уважаваме желанието на живеещите да се затваря вратата, защото е много трудно да помолим някой дъртак да не затваря вратата по някаква причина, вместо това можем да го сочим с пръст и да викаме: глей тоя малоумник как си счупи стъклото и да се надсмиваме. Жалко е, че има такива хора. Проблемът на България е по-скоро в самите хора и начинът им на мислене, а не толкова във външни и политически фактори"Последния ти коментар е малко по-различен никога не съм твърдял, че съм най-умния, що за глупост??????????За многото теми визирах само последния ти коментар.

Коментар

ele написа:
                  Ето и за квотите:Кравето мляко е продукт, за който Европа чрез квоти е въвела ограничителни условия за производство. "В известен смисъл квотната система е антипазарна, но при 27 страни в ЕС е единствената, която е в състояние да създаде ред в сектора. Тя осигурява добро ценообразуване, условия за проследяемост и финансово подпомагане на фермерите", коментира Цветан Димитров, директор на дирекция "Аграрно развитие" в Министерството на земеделието и горите (МЗГ), на специален семинар, организиран от Асоциацията на млекопреработвателите в България.2007 е първата година, в която квотната система действа официално и за България. По правило кравето мляко трябва да се изкупува от одобрени от земеделското министерство изкупвачи - физически или юридически лица, които трябва да отговарят на определени условия (виж карето). Фермерът е длъжен да сключи договор за доставка на краве мляко само с един одобрен изкупвач. Производител, който доставя краве мляко на неодобрен изкупвач, се наказва с глоба в размер от 200 до 2000 лв.Източник:http://www.capital.bg

Коментар

SUS SCROFA написа:
                    Аз не искам да живея в страна, в която ще идват туристи, които ще се радват на дебели лелки в носии, които доят крави и пеят песни. Дори и средно развитие икономи /стабилни при кризи/ са базирани на добре развита промишленост.
                    Аз в Швейцария я видях тая гадост, една мазна лелка, беше нахулила едни рибарски ботуши и говореше вероятно по най фешън жиесемката която съществуваше тогава, докато беше нагазила в преработените хранителни остатъци на стадо крави.......е как да искам да съм като нея деба, или пък тва да ми се вижда нормално.......е ся знам че Швейц е друга бира, и там не живеят от Милка само, ама щом тая е такава фитка и не и пука, значи за тях е нормално тва.......може би е екзотичка някаква......ние тук пък щот сме мноо фешън и кво.......
                    Alfa 156 2.0 TS
                    Alfa 156 20VTurbo
                    Fiat Coupe 2.0 20VTurbo
                    Locost TF1 3.0V6

Коментар

Хайде да не намесваме Китай!Това е страна, която никой не може да си представи, ако не е бил там. С няколко думи:Единствената държава, където с Боинг 747-500 се обслужват вътрешни линии. Разстоянието между две спирки на влака е 100-150 км. и ако си сбъркаш спирката жална ти майка. Един малък (за техните мащаби) град има население повече от България и т.н. Към средата на Май ще ви постна малко снимки от Китай, за да видите за какво иде реч, защото са останали в Ямбол.Само информативно ще спомена, че у нас обувки се правят от италиански кожи и подметки. В България от доста години кожарската промишленост е умряла и не само тя.Защо българските обувки са рядкост и обикновено на по-висока цена от китайските. Според думите на директора на фабрика за обувки в Ямбол - "Търговците искат поне 50-60% отстъпка, а за мен това означава да продавам под себестойността." Имах някъде клипче как се правят маратонки в Китай. Ако го видите никога няма да си купите маркови маратонки, защото клипа е за една от известните световни марки. Българските фирми, поизвеждащи електроника, си разработват и пращат платките в Китай, а от там се връщат наситени с компоненти и директно се вграждат в изделията. Причината за това е проста - няма достатъчно голям пазар у нас, за да се закупува цяла монтажна линия, чиято цена е 7-8 цифрена сума. За оражейната промишленост няма да коментирам, особенно без необходимата информация.
                      Няма начин да няма начин!

Коментар

nikolovvd написа:
                        Българските фирми, поизвеждащи електроника, си разработват и пращат платките в Китай, а от там се връщат наситени с компоненти и директно се вграждат в изделията. Причината за това е проста - няма достатъчно голям пазар у нас, за да се закупува цяла монтажна линия, чиято цена е 7-8 цифрена сума.
                        Това съвсем не е така. Има страшно много фирми, които асемблират платки не само за БГ пазара, но и за чужбина.
                        Aктуалният парадокс в България - повечето искат да живеят в по-уредена държава, но реват на умряло като им затвориш кранчето на сенчестата и полузаконна или незаконна дейност.

Коментар

Значе са изостанали от модата или плащат смешни пари на работниците си, или работят с компоненти по-големи от корпус 0402.Да нямаш пред вид ITV-партнер, на ІІІ-тия етаж на ЗИТ ІІ-ри корпус?Дай координати, че ми трябват да ги пазаря за едни работи!

Коментар

ФЕРАРИСТ написа:
                            SUS SCROFA написа:
                            Аз не искам да живея в страна, в която ще идват туристи, които ще се радват на дебели лелки в носии, които доят крави и пеят песни. Дори и средно развитие икономи /стабилни при кризи/ са базирани на добре развита промишленост.
                            Аз в Швейцария я видях тая гадост, една мазна лелка, беше нахулила едни рибарски ботуши и говореше вероятно по най фешън жиесемката която съществуваше тогава, докато беше нагазила в преработените хранителни остатъци на стадо крави.......е как да искам да съм като нея деба, или пък тва да ми се вижда нормално.......е ся знам че Швейц е друга бира, и там не живеят от Милка само, ама щом тая е такава фитка и не и пука, значи за тях е нормално тва.......може би е екзотичка някаква......ние тук пък щот сме мноо фешън и кво.......
                            Това наистина ли го пишеш сериозно или се шегуваш. Швейцария...............земеделие и туризъм ХхАхАххахАхаха."В страната функционират около 4 000 финансови институти, включително много филиали на чуждестранни банки. Швейцарските банки държат 35-40 % от световното управление на собствеността и имуществото на частните и юридическите лица. Те имат добра репутация сред клиентите си благодарение на стабилната вътрешнополитическа обстановка, твърдата швейцарска валута и стриктното спазване на банковата тайна. Като едър износител на капитали Швейцария заема четвърто място в света след САЩ, Япония и Германия. Преките инвестиции в чужбина са 29 % от швейцарския БВП (при среден показател в света около 8%). Националната валута има златно покритие в размер на 130/100."Страната има добре развит промишлен сектор и компании с обширна дейност по целия свят, като Нестле и Новартис. Основните промишлени сектори са машиностроенето, химическата промишленост, фармацевтиката, текстилната, хранително-вкусовата промишлености, металодобивът и производството на часовници.’Така и аз мога да развивам земеделие.

Коментар

nikolovvd написа:
                              Значе са изостанали от модата или плащат смешни пари на работниците си, или работят с компоненти по-големи от корпус 0402.Да нямаш пред вид ITV-партнер, на ІІІ-тия етаж на ЗИТ ІІ-ри корпус?Дай координати, че ми трябват да ги пазаря за едни работи!
                              Има още много други в този район. В достатъчно фирми монтират компоненти с корпус 0201 и fine pich.’Едни работи" ще ти свършат най-евтино във В. Търново.
                              Aктуалният парадокс в България - повечето искат да живеят в по-уредена държава, но реват на умряло като им затвориш кранчето на сенчестата и полузаконна или незаконна дейност.

Коментар

Бе имах едни надежди за В.Търново - меката на приборостроенето! Дано да не ги е ударила много кризата! Това са много тесни специалисти, които трудно се създават и още по-трудно задържат в България. Дай Боже повече такива фирми! Това ме направи много щастлив!

Коментар

Working...
                                X