Реклама

Collapse

Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Източването на държавата - мит или реалност

Collapse
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Clear All
new posts

Източването на държавата - мит или реалност

От доста време си мисля да пусна една такава тема, за да провокирам и други мнения по въпроса.От няколко години на българският пазар се напълни с магазини на големи вериги като Метро, Била, Лидъл, Кауфланд и други.Със своята политика да предлагат все повече стоки на все по-ниски цени клиентите са доволни, но българските производители се притискат да им продават продукцията си на смешно ниски цени и дори понякога под себестойността. Реализираната от тях не малка печалба обаче се изнася навън.Същото е и с ЕРП-тата, някой вериги бензиностанции и много други.Вече гледам да пазарувам от малките квартални магазинчета с цел да се стимулира търговията на дребно, която е под сериозен натиск и е докарана на ръба на фалита. По този начин се надявам по-голямата част от парите ми да останат в България и в джоба на частните търговци, които с огромни усилия и въпреки натиска се държат на повърхността.Дали обаче не се заблуждавам или има и други, които изпитват подобни усещания?
    Няма начин да няма начин!

Източва се, източва се, и не само от големите вериги магазини и ЕРП-та, източва се и от разни "инвеститори" в ТЕЦ-овете и ВЕЦ-овете, а сега вече почва да се източва и от чуждите инвеститори на фотоволтаични ценрали...Но най-вече държавата се източва от политиците в посока собствените им джобове!!!

Коментар

Не се заблуждаваш.И не са усещания, а реалност и глобализация на икономиката. Хората от години протестират против това, но без резултат.Чудя се само, защо и румънски вериги бензиностанции вече има (например Ромпетрол) навсякъде из Европа, а български няма дори и в България.Какво пречеше и Петрол примерно да стъпи и в комшийските пазари?Аз обаче не пазарувам от малки квартални магазинчета, защото:-там цените са доста по-високи-като влезеш за 5 неща, 2 няма да ги има изобщо, а другите 3 ще са само от една марка, която не харесвам.Аз предпочитам да пазарувам от местни супермаркети. В Ямбол има една верига "Вилтон", 5-6 магазина са - във всеки квартал има по един.Докато бях в Сливен, пазарувах в местните "Еко-Асорти" или "Мерканто"... Цените са почти същите като в големите вериги, магазинът е близо до теб, не се налага да ходиш с кола до там, не се налага да чакаш на дълги опашки по касите... а и парите си остават в града. Изборът е голям, макар и да не е като в Кауфланд примерно...

Коментар

Моето мнение е, че големите вериги правят това, което е трябвало да направят българските производители.Да продават с малка норма на печалба, разчитайки на голям оборот.Да не разчитат на веригите да им продават, а да си направят организация на бизнеса и да си продават сами.Но понеже не им се занимава, предпочитат тази част от бизнеса да се прави от други [от големите вериги].Така че ... не ги оплаквам производителите, така им е по удобно.Пазаруването от малките квартални магазинчета е пазаруване от големите вериги с плащане на малка печалба и на кварталното магазинче.Защото кварталното магазинче купува от голямата верига.Освен това ... твърде малко българска стока виждам в големите вериги.Обикновено, "пенсионерските боеве" във веригите, е за плодове и заленчуци, които почти във всички случаи са внос.Или са за стоки, които никой не е купил и са на границата на трайността си.Скоро слушах по радиото някакво предаване, българин живеещ от много години в Германия коментираше, че купува български стоки в немски магазини, на цена по ниска от тази на която се предлагат в България [в евро].Считам за похвално да има износ на българска стока, а не харесвам политиката на местните производители да ни продават по скъпо от на немците.@ImmortalРумъния има доста нефт Дидо.В България такъв няма.Да направим вериги бензиностанции "Petrol" в Европа и да продаваме продукт на румънски, руски и арабски нефт? Такъв който сме купили от тях?Няма как да стане, ще ни смачкат с цена, не мислиш ли?
        .:: Just because I am unique does not mean I am useful ::.
        www.cyxap.com

Коментар

Много сложни разсъждения правите. Държавата е източена преди 1989. Сега само се доизстисква каквото е останало, и май вече няма какво. Закриха ни половината АЕЦ, окрадоха/приватизираха/закриха всички големи заводи и компании - оборота на кварталните бакалии ни е най-малкия проблем.
          Това, което не ни убива, ни прави още по-досадни.
          ex FIAT Bravo 1.6 - RIP

Коментар

Никой не притиска производителите!Голямата верига казва цената,която е готова да плати за продукцията. Ако производителят не го устройва тази цена,просто не си продава продукцията.Има други вериги,квартални магазини,заведения ,където би могъл да си пласира продукцията на по-висока цена. Според мен няма нито една фирма,която да продава продукцията си на загуба!
            Brava ELX 1,6 16V, 90PS , LPG BRC Sequent24
            Мarea SW ,SX 1,6 16V, 103PS, LPG Zenit JZ2005

Коментар

dikanio написа:
              Много сложни разсъждения правите. Държавата е източена преди 1989. Сега само се доизстисква каквото е останало, и май вече няма какво. Закриха ни половината АЕЦ, окрадоха/приватизираха/закриха всички големи заводи и компании - оборота на кварталните бакалии ни е най-малкия проблем.
              Това е друга тема и в този ред на мисли нека не намесваме политиката, за да не се изроди темата в търсене на виновни за поредната национална катастрофа.Сигурно почти всички ходим до пазара за плодове и зеленчуци. Понеже не се занимавам със земеделие, но съм чувал колко е трудно това, обикновенно пазарувам от производители. Но не от онези "производители" по документи, а продават банани и портокали. Аз гледам хората в ръцете и да ви каже веднага си личи кой е обработвал земята със собствените си ръце и кой е прехвърлял само стоката от камиона в буса. Винаги пазарувам от истинските производители, защото според мен те заслужават най-много да са на сергиите. С тях никога не се пазаря за цената и винаги оставям бакшиш.Пазарувам и от магазини и там предпочитам българските продукти, въпреки че са по-скъпи с един лев понякага. От миналата година, след като гърците блокираха границата по цели седмици спрях да пазарувам гръцки стоки. Има и нещо друго при пазаруването в кварталния магазин - социалните контакти. Познаваш продавачите, изграждате един вид близост и т.н.
              Няма начин да няма начин!

Коментар

@Malone: Да не се отклоняваме много от темата, но да не мислиш, че Ромпетрол в България зарежда от Констанца? Или Еко зарежда от Гърция? Или ОМВ от Австрия? Или ШЕЛ от Холандия?Всичко е ЛУКОЙЛ, затова и като вдигне Лукойл цените на едро, ВСИЧКИ бензиностанции реагират. Ако зареждаха от Румъния, щяха да се водят по цената на рафинерията в Костанца, не от Лукойлската...

Коментар

Immortal написа:
                  @Malone: Да не се отклоняваме много от темата, но да не мислиш, че Ромпетрол в България зарежда от Констанца? Или Еко зарежда от Гърция? Или ОМВ от Австрия? Или ШЕЛ от Холандия?Всичко е ЛУКОЙЛ, затова и като вдигне Лукойл цените на едро, ВСИЧКИ бензиностанции реагират. Ако зареждаха от Румъния, щяха да се водят по цената на рафинерията в Костанца, не от Лукойлската...
                  Не, не мисля, а го знам. Ромпетрол България доставя от Ромпетрол Румъния. Специално за Ромпетрол имам известен поглед, повярвай ми.За OMV и ЕКО не мога да кажа.
                  www.cyxap.com

Коментар

Immortal написа:
                    Шел са най-голямата корпорация в света изобщо, така че със сигурност не зареждат от Лукоил. Дори най-вероятно имат доста повече станции за добив на петрол отколкото Лукоил.
                    Не карайте колата си по-бързо, отколкото лети вашия ангел-спасител!!!

Фиат Браво:1,6V 103hp 1996

Коментар

cveteca написа:
                      Immortal написа:
                      Шел са най-голямата корпорация в света изобщо, така че със сигурност не зареждат от Лукоил. Дори най-вероятно имат доста повече станции за добив на петрол отколкото Лукоил.
                      Че Лукойл имат ли добив на нефт?
                      FIAT BRAVO 1.6
                      FIAT COUPE 1.8-POWER OF LOVE-EX
                      LANCIA LYBRA 1.8 SW-NOW

Коментар

popara801 написа:
                        Че Лукойл имат ли добив на нефт?
                        Ха ....Не знам как да коментирам този въпрос ...LUKOIL Annual Report
                        www.cyxap.com

Коментар

Re: Източването на държавата - мит или реалност

nikolovvd написа:
                          От доста време си мисля да пусна една такава тема, за да провокирам и други мнения по въпроса.От няколко години на българският пазар се напълни с магазини на големи вериги като Метро, Била, Лидъл, Кауфланд и други.....
                          Леле - голяма параноя те гони! Пропуснал си няколко факта. Първо, един бизнес е на пазара, за да прави пари - какво бизнесът прави с печалбата си е негова работа. Второ, ако един производител, оплакващ се от ниските цени, все още е на пазара, значи не продава на загуба - няма бизнес, който би оцелял, ако е на загуба. По-скоро печалбата му не е достатъчна, собственикът да си купи скъп джип за една година или по-малко. Вина на бизнеса е, че не знае какво е това европейска субсидия и за какво служи - има толкова неусвоени средства. Лично познавам двама земеделски производители, които взимат пари от ЕС, пари от земите, които обработват, всяка година подменят или купуват техника и живеят много добре и продават на цени, от които се оплакват други производители, които не са си мръднали задника да отделят 1-2 седмици да попълват формуляри.Нещата не са толкова прости, не можеш да сочиш с пръст и да викаш, че еди-кой-си бил източвал страната. Слава богу, не живеем в затворена икономика.Аз предлагам да изгоним гадните монополисти и да ядем само българска продукция. Ако това стане, сигурно ще скочите да стачкувате, че цените станали още по-скъпи, защото така ще се и получи - пак ще ядете боклуци, но на много по-скъпа цена от кварталните магазинчета. Но едва ли хората, които работят в тези магазини, ще са съгласни да се разделят с работата си.
                          Всеки има право да бъде глупав, но някои злоупотребяват с тази привилегия.

Коментар

Re: Източването на държавата - мит или реалност

nikolovvd написа:
                            ...Вече гледам да пазарувам от малките квартални магазинчета с цел да се стимулира търговията на дребно, която е под сериозен натиск и е докарана на ръба на фалита. По този начин се надявам по-голямата част от парите ми да останат в България и в джоба на частните търговци, които с огромни усилия и въпреки натиска се държат на повърхността...
                            И аз понякога правя същото, в случаите, когато не се хващам, че ме източват магазинчетата. Източва се от всеки, който може да я източва, бил той българин или извънземен, преди големите вериги, тия , българските не ни ли източваха като за световно, примерно Пикадили, нищо не им пречеше като голяма борса и производители за някои неща да продават на нещо като борсови цени, но друго си е да пълниш джоба. Производителите, ако няма кой да ги натиска... Ще ни спукат семерингата! Коректор на цените можехме да сме ние българите... Ама ако не бяхме българи. Примерно никой не купува от определен производител, докато не слезе на земята. После следващия. Или... Си заключваме колите за 20 дена, примерно. Какво според вас ще последва?
                            Alfa Romeo 147 1.9 JTD 2005 Fulcrum

Коментар

България е голяма източваха и има още за точене доста я крадоха има още да се краде сега след изборите ще нахраним друга бедна душичка
                              Душата в рая на Фиата оборотомера до края!

FIAT BRAVO 1.8GT
                              FIAT BRAVO 1.9TD ex

Коментар

Working...
                              X