Реклама

Collapse

Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Организиране на национален протест срещу цените на горивата.

Collapse
Заключена тема
X
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Clear All
new posts

Е тук цената не е 1лв. за 10 км. а е 3 лв.Нека и други колеги споделят цените в техните региони.А относно минималните заплати в Европа аз 2011г ето:http://www.cesifo-group.de/portal/pa...440003BA988603
    ----------------------------------------------------------------------------
    Fiat Bravo 1.6 97г.(90к.с.), LPG Lovato
    ex.Fiat Punto 1.1 96г.(55к.с.),LPG Lovato
    ex. Fiat Tipo ATG 91г. 1.6(83 к.с.) бензин + газ

Коментар

IvanIanushev написа:
      Immortal написа:
      iuly_vn написа:
      Има три -четери големи фирми, които ни мамят с безбожни цени на горивата!
      Цена на литър бензин А95 днес в:-България - 2.40 лв-Турция - 4.03 YTL = 3.56 лв-Гърция - 1.59 ewro = 3.11 лв-Македония - 76 денара = 2.42 лв-Хърватска - 9.50 куни = 2.50 лв-Румъния - 5.07 леи = 2.40 лв
      Цени на горива на дребно:Бензин A95H - 2.46лв.; Бензин А98H - 2.64лв.; Дизелово гориво Б3 - 2.54лв.; Пропан бутан - 1.31лв.; Хайде сега някой отдоло да сложи и минималната работна заплата във изброените държави.
      Ама цената на бензина не се определя от минималната ти заплата. Определя се от съвсем други фактори, в които минималната заплата изобщо не участва. А и е разумно да се сравнява средната заплата, а не минималната. И бих добавил, че средната заплата в София е не по-ниска, от тази в северна Гърция, Румъния или Македония.Сестра ми работи в Гърция за 600 евро заплата. Повечето софиянци вземате по-голяма заплата от това. Тия дето са на минимални заплати, не карат коли.Не ме разбирайте погрешно, колеги. И аз искам литъра бензин да е левче. Но няма как да стане с протести това, било то и масови.И цялата страна да блокираме, НИЩО НЯМА ДА СЕ ПРОМЕНИ.Аз лично съм идвал 4 пъти до София да протестирам против какво ли не. И при свалянето на Луканов бях там, и при масовите студентски протести през 1991 бях там... Една седмица спахме в една зала във ВИАС, и в ректората на СУ... Окупационни стачки, глупости... Повечето от вас сигурно не ги и помнят тези неща... и какво стана?!? Ето това, което виждате всички стана - т.е. нищо не се промени. Кучетата си лаят, керванът си върви.Цената на нефта ще се вдига, и ще продължава да се вдига. И заради политическото положение в страните производителки (за лош късмет в една нормална държава няма нефт, ко да направим - Либия, Нигерия, Венецуела, Русия, Ирак, Иран, Саудитска Арабия, все китки), и заради това, че е изчерпаема суровина, и колкото повече намалява, толкова по-скъп става, и заради други фактори.Вие протестирайте, няма лошо! Човек се учи докато е жив.

Коментар

quintessenz написа:
        Immortal написа:
        Аз лично бих се борил, ако има смисъл. Иначе прилича на борба с вятърни мелници.
        еми ей тва е точно и ясно а колкото до овцете аз мисля че са тези който си мислят че ще постигнат нещо с протест на някоя бензиностанция ей тва е да си овца един да ти каже и ти без да мислиш тръгваш и на мен не ми харесват цените на горивата ама на шанс :D
        Защо си мислиш, че шанса пада от небето ? Нима овцата не е по-овца, когато си стои на топло и цъка с език, защото видиш ли ти обясняват нежно, как заради повишената цена на горивата се вдигат цените на хляба, лекарствата, "услугите" в болниците, които поне аз и моето семейство сме си ги предплатили...Мразя примирението българско. То не е само тук. Не казвам, че протеста с плакати е най-нужното нещо сега, но нека поне покажем, че ни пука и поне уважаваме мизерните си парички, да покажем, че не ни е безразлично всяко едно увеличение независимо къде ни удря. Готов съм на всякакъв протест. Най-ми е при сърце този от рода на масово незареждане на горива. Не може банда руснаци и банда управляващи да ни точат кръвчицата... Впрочем тези, които твърдят, че всеки протест е загубена кауза какво предлагат ? Да търпим, защото акциза и ДДС са причината ли ? А къде отива този акциз и ДДС ? На някой да му се е подобрил живота ? някой да е обслужен в някоя, която и да е Държавна институция, като хората...Оня ден болниците стачкуват, а лекарите в Бургас заявяват, че повече от 15 пациента с инфаркти на ден нямало да приемат...Събудете се бе хора. Проблема с цените на горивата не е малък. Нека да плащаме ДДС и висок акциз, но да виждаме реализация на тези пари. Не . Потъват в джобове разни, а ние махаме с ръка и викаме : Няма шанс... Колега - овцата е примирено добиче, овцата не бяга от стадото. С този протест се цели точно обратното: Поне да покажем, че не сме овце...Продължавам да се вцепенявам от примирението българско.
        A17DTС/S
        Когато губим, не знаем какво печелим, а когато печелим, не знаем какво губим !

Коментар

chaveto: само че горивото не е краставица и не се разваля за два дни. IvanIanushev - каква е връзката между заплатата и цената на горивата? ние не произвеждаме петрол, а го внасяме. Колкото и да са ниски заплатите и акцизите, при този размер на производство, тези фактори не оказват голямо влияние върху цената. Аз, като човек, който не гледа в паницата на ближния, имам следния въпрос: Защо си мислиш, че хората не мога да си позволят тези цени? Не съм видяла някой да си е паркирал колата и да не я ползва, напротив, имам чувството че мои познати, които се оплакват, че заплатите им са малки, карат колите все повече и повече. От къде тия хора имат пари да си карат колите? Явно, щом го правят, могат да си го позволят... И в този контекст - едно време, преди години, мисля 98-99 година, когато хората наистина нямаха пари, в Ямбол се виждаше кола тук-там, буквално. Мисля, че след като хората си карат колите, значи имат пари да ги пълнят.
          Всеки има право да бъде глупав, но някои злоупотребяват с тази привилегия.

Коментар

Аз също ще протестирам бе... ще си карам колелото и няма да зареждам. Това е моята форма, и мисля че е много по-резултатна от масови протести пред някоя институция или блокиране на пътища, с което да се пречи на нормалния живот на останалите.Ако всички 1 месец карате колела и ходите с градския транспорт на работа, вместо да карате колите си, цената сама ще падне, щото ще им паднат продажбите на монополистите.На пазарната икономика само така може да се повлияе.Всичко останало са глупости.Вчера ходих до Стара Загора. С влака. 1 час си слушах музичка на топло и пих кафенце. Билетът ми струваше 5.10 лв. На връщане ме прибра брат ми, който и без това се прибираше от Пловдив.С колата щеше да ми излезе минимум 30 лв, и то на газ. На бензин - 40. Хем спестих пари, хем монополиста не ми продаде 20 литра гориво

Коментар

ele написа:
              chaveto: само че горивото не е краставица и не се разваля за два дни. IvanIanushev - каква е връзката между заплатата и цената на горивата? ние не произвеждаме петрол, а го внасяме. Колкото и да са ниски заплатите и акцизите, при този размер на производство, тези фактори не оказват голямо влияние върху цената. Аз, като човек, който не гледа в паницата на ближния, имам следния въпрос: Защо си мислиш, че хората не мога да си позволят тези цени? Не съм видяла някой да си е паркирал колата и да не я ползва, напротив, имам чувството че мои познати, които се оплакват, че заплатите им са малки, карат колите все повече и повече. От къде тия хора имат пари да си карат колите? Явно, щом го правят, могат да си го позволят... И в този контекст - едно време, преди години, мисля 98-99 година, когато хората наистина нямаха пари, в Ямбол се виждаше кола тук-там, буквално. Мисля, че след като хората си карат колите, значи имат пари да ги пълнят.
              Еле. Връзката между заплата и цената на горивата е толкова тясна, че недоумявам наистина ли не я намираш. Разграничи връзката между заплата и формиране на цена на горива и връзката цена на горива-заплати. Та нали в магазина и хляба, и брашното и всичко ще е по-скъпо поради увеличената цена на горива използвани, както в производството им така и в дистрибуцията им. Дали не страдат и обикновените хорица некаращи коли. Ти разглеждаш повишаването цената на горивата, като екстра, която ако имаш пари си позволяваш мобилност, ако ли не - ходиш пеш. Не е така. Рефлектира върху всеки и всичко независимо с какъв стандарт живее, но едно е сигурно - рискува с физическото оцеляване на все повече и повече хора в милата ни татковина.
              A17DTС/S

Коментар

Колега IvanIanushev, помолих те да коментираш простата аритметика.Това е което ще получиш като отговор, ако въобще някой обърне внимание на яловата facebook инициатива.Поне това е, което ще се каже по телевизията, ако се излъчи репортажче между емисията за времето и спортните новини на канал 3.И това, че не ти пука, ОК. Но на мен ми пука къде ще ходя, тъй като през това време ще съм на работа за да си получа заплатата, с която си купувам И бензин.По тази причина, написах какви са мотивите ми да не присъствам на безмислено мероприятие и около мен да са само хора, които "не им пука", вместо да вземат един калкулатор и да посмятат.12 стотинки разлика в цената на суровината.Колко по малко искаш да ти струва горивото в сравнение с 2008?Имаш ли предвид колко е била заплатата на работещите в Нефтохим? От общия работник, до началника на един цех да речем.Или неговата заплата трябва да се намали до заплатата от 2008 и да гладува, защото на тебе ти е скъп бензина.Имаш ли предвид колко е била цената на електричеството през 2008? Колко са били разходите за ток на Нефтохим.Или това не е важно.Имаш ли представа какво ще се случи по телевизора с инициативния комитет, ако срещу него седне един дори средно грамотен икономист, въоръжен с калкулатор и една проста статистика?Или и на него ще кажеш "Ти си смятай, на мен не ми пука".Аз не бих застанал редом до теб, защото ще ме е срам.Но ти ако искаш го направи, не те разубеждавам. Просто исках да ти спестя комични ситуации.
                .:: Just because I am unique does not mean I am useful ::.
                www.cyxap.com

Коментар

ele написа:
                  chaveto: само че горивото не е краставица и не се разваля за два дни.
                  Горивото не е краставица............ но танкера който го превозва струва пари и ако монополиста няма къде да складира един танкер и трябва да го задържи един ден ще му струва скъпо. Заявките за тези суровини стават с месеци напред и нещо мин. по веригата ги обърква, това е цялата идея.

Коментар

Immortal написа:
                    Аз също ще протестирам бе... ще си карам колелото и няма да зареждам. Това е моята форма, и мисля че е много по-резултатна от масови протести пред някоя институция или блокиране на пътища, с което да се пречи на нормалния живот на останалите.Ако всички 1 месец карате колела и ходите с градския транспорт на работа, вместо да карате колите си, цената сама ще падне, щото ще им паднат продажбите на монополистите.На пазарната икономика само така може да се повлияе.Всичко останало са глупости.Вчера ходих до Стара Загора. С влака. 1 час си слушах музичка на топло и пих кафенце. Билетът ми струваше 5.10 лв. На връщане ме прибра брат ми, който и без това се прибираше от Пловдив.С колата щеше да ми излезе минимум 30 лв, и то на газ. На бензин - 40. Хем спестих пари, хем монополиста не ми продаде 20 литра гориво
                    Прощавайте, че дублирам поста си...Ами Дидо - ти вече стачкуваш. И аз съм за такъв протест. Не искам да преча и на малкото хора в града ни, които си вършат работата. Утре ще съм без кола. Заявявам го най-отговорно. Служебните ни возила от месец са в жесток лимит и GPS, които допълнително разтовариха излишните дестинации. Караме и по-двама-трима на кон. Иначе за протестите - присъствал съм на много протести - и всички са били успешни. Не мисля, че някога съм протестирал без резултат. Започвам с протеста и извоюването на БСУ в Бургас. Учихме на стълбите и успяхме - 1990г. Протеста срещу Виденов. Свалихме го. Лични протести и борби - успявал съм. :D ...Абе бебето, ако не плаче - никой не го поглежда :D Преди време и в КАТ се вихрих и нещата ми се уредиха бързо и качествено за разлика от примирено чакащите и неподкрепили ми с нищо овце на опашката. Те не искаха да си ползват правата от смирение въпреки, че накърняваха достойнството им, но...когато сам човек не си помага никой не може.
                    A17DTС/S

Коментар

ntodorov: Ние не говорим за цените на горивата за големите компании, а за цените по бензиностанциите за хората - има разлика за това - нека да се ограничим само за цената по бензиностанциите. Аз зададох един прост въпрос: Защо, след като цената на горивата била непосилно висока, никой не се е отказал да кара автомобила си? Единственото логично обяснение е: Хората могат да си го позволят. Току що обсъждахме с свекъра, който все реве, че няма пари, а като сметнахме - в къщата му влизат минимум 1000/ месец. Тоя човек всяка сутрих ходи за риба с колата, а мястото, на което ходи за риба, е на 500 метра от къщата му. Не е решил, не се е яхнал на колата да ходи някъде - значи може да си го позволи, просто му е в кръвта да мрънка колко бил беден и как нямал пари. Аз също съм се присъединила към протеста както Имортал - карам колата, когато трябва, а не когато ми кефне, макар че на джоба ми не му прави впечатление увеличението. Смятам, че всеки разумен българин би направил това - жалко, че много хора са забравили каква е нормалната функция на краката.
                      Всеки има право да бъде глупав, но някои злоупотребяват с тази привилегия.

Коментар

Създаден е форум за протеста, вички желаещи могат да се регистрират там за да обсъждаме стратгията си : http://www.bulforums.com/bgprotest_2011/index.php .Благодаря на всички за изказаните мнение, всеки има право на мнение и ще се радвам за всички идеи, предложения и критики във новият форум.Благодаря още веднъж на всички.

Коментар

Последно?След като видяхме какво е положението в Гърция и Турция, автора на темата за какво ще протестира?За това, че е скъп бензина или за това, че на него не му стигат парите за бензин?Двете неща са коренно различни.Първото се определя от много фактори. Цена на суровината, курс на долара, разходи за производство и др. И нито един от тези фактори не зависи от правителството или производителите.Акциза няма да го коментираме, във всички европейски страни той е факт.ДДС също.Второто.Аз защо да протестирам, че инициаторите на протеста нямат нужната квалификация, предприемчивост или качества, за да си намерят или създадат работа, която да им носи достатъчно приходи?
                          .:: Just because I am unique does not mean I am useful ::.
                          www.cyxap.com

Коментар

Malone написа:
                            Последно?След като видяхме какво е положението в Гърция и Турция, автора на темата за какво ще протестира?За това, че е скъп бензина или за това, че на него не му стигат парите за бензин?Двете неща са коренно различни.Първото се определя от много фактори. Цена на суровината, курс на долара, разходи за производство и др. И нито един от тези фактори не зависи от правителството или производителите.Акциза няма да го коментираме, във всички европейски страни той е факт.ДДС също.Второто.Аз защо да протестирам, че инициаторите на протеста нямат нужната квалификация, предприемчивост или качества, за да си намерят или създадат работа, която да им носи достатъчно приходи?
                            Че е скъп безнзина за Бг.

Коментар

Организиране на национален протест срещу цените на горивата.

Аз пък като човек с икономическо образование съм за това да не се смъкват цените на каквото и да е , а да се увеличава покупателната способност.Като искам да карам колата си се пазаря жестоко с клиентите си и увеличавам приходите си .Не го правя само по пътя на увеличение на цените на крайният продукт въпреки , че в момента цената на месинга приближава 6000 евро на тон ( през същия период на 2008 цената беше 2000 евро на тон ).А високата цена на месинга се дължи на фактът , че световните инвестиции за тази година в добива и преработката на медна руда надхвърлят 103 милиарда долара.
                              FIAT BRAVA 1.4 12V А/С, с чийто собственик можете да се свържете на 089 9225580
                              FIAT CROMA 2.4 Mjet - proprio miracolo

Коментар

Не ми харесва посоката, която хваща темата...заради тази тенденция почти спрях да пиша в този форум и ми става тъжно за общото съзнание и манталитет на хората. И това определено има връзка дори с настоящия проблем, който се обсъжда.Защо?Защото хората, които пишат непрекъснато поддържат една и съща теза, хващайки се за несъществени неща, изгубвайки погледа от цялото, от същината на проблема. Това е точно извадка на обществото ни като цяло. Всеки си е хванал своята малка част от иситната и си дърпа ли дърпа към нея и няма никакво обединение. Не знам за овце, но определено на коне с капаци много приличаме.Да оставим настрана как се формира цената на горивото. Ясно е, че аргументи могат да се намерят за всяка простотия, която носи пари. Въпроса е друг - да привлечем вниманието на хората, да стане ясно, че това е проблем на всички, а не само на тези, които карат автомобили. Цената на горивата влияе на всички останали цени. И когато това стане ясно хората да се обединят и да намерят алтернатива.Затова казах и в предишния си пост, че протеста трябва да е свързан пряко с намирането и поощряването на алтернатива, защото е ясно, че държавата не може да сложи ръка на цените на горивата. ОБАЧЕ ДЪРЖАВАТА МОЖЕ:1. Да премахне или облекчи данъка на МПС, които са на алтернативни горива.2. Може да направи по-лесно монтирането на уредби за алтернативни горива чисто документално (вместо както досега да пречи).3. Много хубава стъпка е построяването на завод за електромобили ( знам за проекта в Стара Загора, но докато не видя не вярвам )Да не говорим за ползата от това, че въздухът ще стане по-приемлив за дишане, ще се открият нови работни места. Може дори центровете на големите градове да бъдат затворени за автомобили на конвенционални горива, както е и в други европейски страни, защото замърсяват най-много.Има и други лостове и механизми, с които да бъде ограничено и дори омаловажено значението на масовите горива, като това естествено ще доведе до спад в цените им.Бъдещето е в латернатовните горива и тези последни напъни на нефтопреработвателите са агония, която цели да изсмучат колкото може повече дивиденти, докато още могат.П.П. И аз си взех колело още миналата година и смятам след месец да не слизам от него. Това както пише @Immortal си е пак форма на протест и е редно да се замислим и върху това.
                                == Fiat Stilo == 1.6 16V 103 hp

На света съществува една единствена гигантска машина, която се командва от пигмеи и това е бюрокрацията. (Оноре де БАЛЗАК)

Коментар

Working...
                                X