Реклама

Collapse

Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Организиране на национален протест срещу цените на горивата.

Collapse
Заключена тема
X
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Clear All
new posts

ЦЕНА НА БАРЕЛ ЗА 25.02.2011г. :Опасенията около предлагането на петрол от Близкия Изток и Северна Африка с оглед кризата в Либия доведе по-рано вчера до поредно силно възходящо рали на цената на "черното злато" на световните борси, като априлските фючърси на петрола тип Brent удариха връх към 119.79$ за барел - най-високи нива от август 2008г., преди да върнат късно вечерта доста рязко обратно към 111.40$ нивото, а априлските фючърси на американския лек суров петрол покачиха по-рано вчера до 103.41$ за барел - най-високо ниво от септември 2008г., преди също да последва доста рязък спад и пазара да затвори дори надолу с 82 цента в 97.28$ за барел.източник: http://money.bg/news/id_628360339Цени на горива на дребно: Бензин A95H - 2.44лв.; Бензин А98H - 2.62лв.; Дизелово гориво Б3 - 2.52лв.; Пропан бутан - 1.31лв.; ЦЕНА НА БАРЕЛ ЗА Юли 2008 г. :През юли беше достигнат пик на цените - при около 147 долара за барел международна котировка на петрола, в България цените на най-продаваното гориво - дизела, стигнаха 2.60 лв. за литър. Бензинът също беше достигнал рекордни нива - 2.45 лв. за литър.източник: http://www.capital.bg/politika_i_iko..._petrol/Кой ще ми обясни как тогава барел е струвал 147 $ и цените са като тези в момента на горивото когато сега барел струва 110 $ като акциза е скочил с 3-4 % ????????Това трябва да е основното ни искане приятели!!!И СЕГА МИ Е ИНТЕРЕСНО КАКВО ЩЕ НАПИШАТ КРИТИЦИТЕ, ЗАПОВЯДАЙТЕ, СЛУШАМ КРИТИКИТЕ ВИ ????
    ----------------------------------------------------------------------------
    Fiat Bravo 1.6 97г.(90к.с.), LPG Lovato
    ex.Fiat Punto 1.1 96г.(55к.с.),LPG Lovato
    ex. Fiat Tipo ATG 91г. 1.6(83 к.с.) бензин + газ

Коментар

Нищо лично колега Malone но ти си вечната контра във всички теми нямаш едно положително съобщение. ТИ сигурно получаваш суми над 2000лв+ и за това сигурно не ти пука и 10 лева да стане бензина те пак ще имаш пари за бензин...но уви това са много малко хора в България. И аз искам да взимам големи заплати и да не ми пука но и за това се боря..в момента съм жертва втори курс във сферата на висшето образование и се мъча и аз да достигна след време нива като твоите и да не ми пука от цената на горивата...а както може би знаеш като се вдигат горивата и всичко друго покрай тях се вдига...Но защо казвам жертва на висшето образование щото се занимавам с учители със знания от 60-те години и завършвам и не знам бъдещето ми какво е...а и още нещо няма и кой да ме уреди някъде цял ден да пия кафенца и да получавам добри пари....за това се боря...както искам да се боря и за горивата...а това става сам ос протести и протести но не от 100 човека а от 10 000 тогава да видим дали няма да има промяна...защо в Гърция, Франция, Румъния може там също има евродирективи но хората си търсят совето... Поправи ме някъде ако греша и се извинявма ако съм те засегнал но това си е просто мое мнение
      Fiat Bravo 1.9 JTD 100

Коментар

Половината от цената на горивото е акциз и ддс.А политиците едва ли определят цените на бензина картофите олиото и т.н. Да може да влиаят но не ги пишат те
        Ти какво направи за страната си,че искаш нещо от нея?!?!?

Коментар

Да предположим че стане един голям, велик протест и в резултат цените на горивата се намалят с .. например 20%. Веднага се появяват бензинови туристи от съседните държави и започват да изнасят евтиното гориво и да го продават по-скъпо. Какво става - износ на финансови ресурси от страната към съседните държави. Настъпва една велика контрабанда от която никой не печели у нас. Печелят само тия които първи се сетят да изнасят евтиното гориво кой-както може навън и да го продават скъпо. Това е обратната страна на махалото която ще ни прасне по главата.Защо сме овце когато ни притискат монополистите. Има си съвсем точна и обективна причина. Всеки монополист е в позиция в която притежава по-висока степен на организираност и оптималност на управлението. Защото управлението е съсредоточено в малък менажерски екип в който решенията се съгласуват и се вземат по-лесно. Ако например 10 000 клиенти трябва да вземат решение което да доведе до намаляване цената на горивата / телефоните / картофите / хляба, това не може да стане понеже малко е вероятно екип от 10 000 човека да достигне до съгласувано решение и да го реализира успешно. Ами ето за това сме овце - ефект от противопоставяне на една социална система - опитен, бързоподвижен менажерски екип който разполага с достатъчно финансови ресурси и друга социална система - потребителите които като цяло нямат достатъчно опит с механизмите на пазарната икономика, трудно и бавно вземат решения понеже трябва да се съгласуват между много хора, трудно е да организират финансите с които разполагат за да постигнат някакъв резултат - например една седмица не купуваме бензин и не си караме колите.Единственият начин ми се струва че е не да се намаляват цените ами да се произвежда национален продукт и в резултат заплатите да достигнат до някакво средно за Европа ниво.
          Bravo 1.6 / 16

Коментар

iuly_vn написа:
            Колега Imortal. Ще искам вот на недоверие. Аааа. Само ако не се борим, няма да успеем. И затова БГ е на това дередже от крадливи и некадърни политици. Ний няколко милиона потребители, плащаме на няколко тариката скъпата им нафта, бензини. Държавата мълчи, щото лапа и огромни данъци. Затова горивата имат една посока в цената. Винаги нагоре. А нии мълчъм и мълчим и ни газят. ДОКОГА колега Imortal! А и винаги забелязвам че прекъсваш подобни идеи. Ако не ти харесва се мести другаде и се съгласявай да те обират разни тарикати. Моите уважения досега към теб, но тук грешиш. Само протести и пак протести ще регулират цените. Тук няма цена според търсенето, защото няма и конкуренция! Има три -четери големи фирми, които ни мамят с безбожни цени на горивата! Ако не искаш да помогнеш, поне не пречи! Форума е и за това! Да сме организирани срещу несгодите! Аз съм за и е крайно време!
            Не съм си и помислял да ви преча?! Протестирайте си, кой ви пречи?Аз ще протестирам след месец, като се постопли и изкарвам велосипеда От къщи до офиса, в който понякога работя е около 8 км... приятно, полезно и безплатно.Ние наистина с тия коли само в тоалетната не ходим...Иначе си прав. Мамят ни с цените на горивата. Мамят ни и с цените на лекарствата.Мамят ни и с цените на храните.Мамят ни с осигуровките ни.Мамят ни дори по телевизията.Даже и по форумите ни мамят... (за втори път някой си поръчва да му изпратя по Еконт части от Делтата, след което не отива да си ги вземе и не ми вдига повече телефона, и аз плащам куриера в двете посоки...)Протестирайте.Ей на - гърците протестират за щяло и нещяло. И какво постигат? Едно кафе стана там 5 евро, един хляб - 2 евро... А преди година бяха наполовина цените. Те не спират да протестират, и цените им не спират да се качват И споменатите французи какво точно постигнаха като протестираха?Илюзии, илюзии, илюзии... вятърни мелници.,,Управляващите разбират само от гилотината, ма и тогава ще е "по-добре танковете да дойдат" според тях.И после ще дойдат новите надежди, с новите управляващи, и пак същата песен на друг глас...Мен животът ме научи да не съм обществено животно. Да се боря сам за себе си с мои си средства. Имах един умен приятел едно време. Казваше ми "хората са 2 типа - вълци и овце. Ти от кои искаш да си?"... та сега вече въпросът е - ти с глутницата ли си, или си единак?На управляващи не вярвам. На обществото не вярвам. На хората до себе си вече не вярвам. Дори понякога и на себе си не вярвам.Успех ви желая в протестите, и обещавам, ако постигнете намаляване на цените на горивата в следствие протеста ви, аз да доплащам разликата до сегашните цени на дом за сираци.

Коментар

Ще се съглася с колегага Имортал - на който не му отърва пазарната икономика - да ходи в Корея - там все още цените се определят централно.Това, което може да се направи, е евентуало да се подаде жалба за споразумение между бензиностанциите, тъй като България е единствената държава, за която аз знам, в която цената по бензиностанциите е с разлика 1-2 ст максимум, докато в други държави се различава с по 10-15 цента. А единствената форма на протест е да не купувате горивата. И в друга тема съм казвала, че не виждам как цената ще падне, след като хората не са спрели да си карат колите - Не виждам по-пътищата да се карат по-малко коли и не виждам как цените са безбожно скъпи, след като хоратата нямат проблем да си ги позволят. Същото важи и за храните. Наскоро по телевизията дадоха за пример Италия, в която потребителите за известен период от време са спрели да купуват спагети и с това намалили цените, които според тях били високи. Коментарът в края на репортажа беше: Това нямам как да се случи в България. Затова, протестирайте, като не си карате колите. Това според мен е единствената смислена форма на протест. Успех
              Всеки има право да бъде глупав, но някои злоупотребяват с тази привилегия.

Коментар

mitkosoft написа:
                Нищо лично колега Malone но ти си вечната контра във всички теми нямаш едно положително съобщение. ТИ сигурно получаваш суми над 2000лв+ и за това сигурно не ти пука и 10 лева да стане бензина те пак ще имаш пари за бензин...но уви това са много малко хора в България. И аз искам да взимам големи заплати и да не ми пука но и за това се боря..в момента съм жертва втори курс във сферата на висшето образование и се мъча и аз да достигна след време нива като твоите и да не ми пука от цената на горивата...а както може би знаеш като се вдигат горивата и всичко друго покрай тях се вдига...Но защо казвам жертва на висшето образование щото се занимавам с учители със знания от 60-те години и завършвам и не знам бъдещето ми какво е...а и още нещо няма и кой да ме уреди някъде цял ден да пия кафенца и да получавам добри пари....за това се боря...както искам да се боря и за горивата...а това става сам ос протести и протести но не от 100 човека а от 10 000 тогава да видим дали няма да има промяна...защо в Гърция, Франция, Румъния може там също има евродирективи но хората си търсят совето... Поправи ме някъде ако греша и се извинявма ако съм те засегнал но това си е просто мое мнение
                Не, не получавам такава заплата.Грешиш също и в заключението, че не ми пука колко струва бензина. Най малкото, заради факта че минавам близо 5 000 километра на месец, за които плащам от джоба си.Но.Как точно държавата искаш да наложи намаляване на цените?Защото държавата трябва да го наложи на производителите, предполагам че това ти е ясно.Да намали разходите за производство?Да намали заплатите в сектора "производство на течни горива"?Да се освободят горивата от ДДС?Да се премахне акциза за горивата?Или да национализира "Нефтохим"?А ако утре някой реши, че му е скъпа луканката? Пак ли така?Ако протестирам за нещо, обикновено обичам да мога да говоря по темата, а не само да викам, да скачам и да развявам знамена.Та ... можете ли вие, участниците в протеста, да предложите механизъм за намаляване на цената на горивата?Да уличите производителите в измама, в завишаване на производствените разходи или в някаква незаконна печалба?Отговор на тези въпроси трябва да имате, за да има някакъв ефект от протеста.Иначе става доста философски протест.Протестираме, обаче не можем да обосновем точно срещу какво.Срещу цената, ама и ние не знаем как се формира.Обаче си протестираме.Аз в такава ситуация не бих искал да изпадам, за да не изглеждам глупаво.Това ми е идеята, иначе нямам нищо против инициативата ви, също като Immortal.Събудил се някой и решил да нaправи група във Facebook.Само заради това, прескачам събитието.Нека направи група и в bg mama, както и във форума на "Море от любов"..::EDIT::.
                IvanIanushev написа:
                И СЕГА МИ Е ИНТЕРЕСНО КАКВО ЩЕ НАПИШАТ КРИТИЦИТЕ, ЗАПОВЯДАЙТЕ, СЛУШАМ КРИТИКИТЕ ВИ ????
                2008======Фиксинг на БНБ - около 1.23 лв. за доларЦена на барел - $147Следователно, литър суров петрол е струвал1.14 лв2011======Фиксинг на БНБ - 1.42 лв. за доларЦена на барел - $110Следователно, литър суров петрол струва0.98 лвИ както ти написа, акциза е "скочил с 3-4 %".Добавяме 4% към 0.98 лв. Цената е 1.02 лв за литър суров петролЗаключение======Цена в лева през 2008 - 1.14 лв.Цена в лева през 2011 - 1.02 лв.Как ти се струва?Разликата от 12 стотиники огромна ли ти изглежда?Освен това, вземаш ли предвид увеличението на ДДС следствие на увеличението на Акциза?От там разликата става още по-малка.Или понеже не знаеш как се изчислява ДДС при внос, това не те интересува?А вземаш ли предвид това което се случва в северна Африка?Правителството и фирмите производители каква вина имат, че искат да се застраховат за това, което може би ще се случи?Българите не живеем на Марс и това около нас ни засяга, колкото и да не ни харесва.Какъв е коментара ти?
                .:: Just because I am unique does not mean I am useful ::.
                www.cyxap.com

Коментар

Празна работа би бил един такъв протест.Добиващите горива компании управляват света.Бритиш Петролиум оака океана и крайбрежието на Мексиканският Залив , но се разминаха със забележки от Обама и смениха председателя на борда на директорите . Герхард Шрьодер работи в структурите на ГАЗПРОМ ...
                  FIAT BRAVA 1.4 12V А/С, с чийто собственик можете да се свържете на 089 9225580
                  FIAT CROMA 2.4 Mjet - proprio miracolo

Коментар

Аз също съм за протест. Независимо кой какво мисли и обяснява всички знаем, че цените на горивата са високи - особено, когато бъдат сравнени със средната заплата за страната. Все пак колата отдавна не е лукс, а необходимост. Да не говорим, че заедно с цените на горивата скачат и цените на много други стоки пряко или косвено свързани с тях както спомена и още един колега по-нагоре в темата.И когато казвам протест изобщо нямам предвид да скачаме по площадите със знамената, а съвсем съзнателно да НЕ зареждаме колите си с гориво. Има и други лостове, с които да принудим да ни обърнат внимание. На prima vista се сещам за нещо, което може да стане без никакъв проблем: Всички коли снабдени с метанова, газова уредба или пригодени да се задвижват на електричество и минали съответните прегледи ( т.е. изрядни са законово и се предполага, че са проверени и безопасни) да бъдат освободени от данък. Това ще стимулира и опазването на околната среда, ще намали вредните емисии и в крайна сметка ще намали употребата на бензин, газьол и нафта. Намаленото търсене ще доведе до спад в цените.Както се казва с един куршум повече от два заека :D И преди да кажете, че това са глупости искам да вметна лекичко, че в Италия например за монтирането на метанова уредба държавата поема част от разходите на физическото лице, с което стимулира пряко екологично чистите и евтини горива.Има начини, но трябва хората да си поискат, за да им се даде. Докато си трайкат нищои няма да се промени. Аз твърдои заставам зад протест, независимо под каква форма, но силно предпочитам да е интелигентен и резултатен, а не просто поредният панаир по улиците.И една лека забележка към организатора на протеста - за да участвам в дискусията и за да съм в течение на ставащото около протеста и организацията задължително ли е да съм регистриран във facebook ? Аз например нямам регистрация там и дори съм противник на такъв туп сайтове. Не може ли да бъде създаден неутрален сайт или блог или нещо подобно?
                    == Fiat Stilo == 1.6 16V 103 hp

На света съществува една единствена гигантска машина, която се командва от пигмеи и това е бюрокрацията. (Оноре де БАЛЗАК)

Коментар

Протест така не се прави. Много малко хора ще отидат по ред причини, колкото и да ми се иска пак не мога да отида.Затова се минава на план В. Определя се един ден в който няма да се зарежда гориво и никой не зарежда, предният ден може да си заредил до горе, но в този ден не се посещава бензиностанция за каквото и да било. В много по цивилизовани места така се процедира. Защото ако можем един ден да не зареждаме ще можем и 2-3.......С такъв вид протести се обърква графика, при не трайните продукти може да се стигне до изхвърляне.............Помислете върху този вид протест.

Коментар

chaveto написа:
                        Протест така не се прави. Много малко хора ще отидат по ред причини, колкото и да ми се иска пак не мога да отида.Затова се минава на план В. Определя се един ден в който няма да се зарежда гориво и никой не зарежда, предният ден може да си заредил до горе, но в този ден не се посещава бензиностанция за каквото и да било. В много по цивилизовани места така се процедира. Защото ако можем един ден да не зареждаме ще можем и 2-3.......С такъв вид протести се обърква графика, при не трайните продукти може да се стигне до изхвърляне.............Помислете върху този вид протест.
                        И какъв е смисъла да зареждаш единия ден до горе, а другия да не зареждаш??? След като някой може да си позволи да напълни резервоара, значи няма какво да се притеснява от цените на горивата... Идеята е да се намали количеството закупено гориво като цяло, а не само днес, с което да се намалят печалбите на фирмите, а те да бъдат принудени да намалят цените.... Идва пролет - карайте колела, вървете пеш - това е начинът, пък и ще ви олекне на джоба и ще свалите някой килограм
                        Всеки има право да бъде глупав, но някои злоупотребяват с тази привилегия.

Коментар

Riki888 написа:
                          Да предположим че стане един голям, велик протест и в резултат цените на горивата се намалят с .. например 20%. Веднага се появяват бензинови туристи от съседните държави и започват да изнасят евтиното гориво и да го продават по-скъпо. Какво става - износ на финансови ресурси от страната към съседните държави. Настъпва една велика контрабанда от която никой не печели у нас. Печелят само тия които първи се сетят да изнасят евтиното гориво кой-както може навън и да го продават скъпо. Това е обратната страна на махалото която ще ни прасне по главата.Защо сме овце когато ни притискат монополистите. Има си съвсем точна и обективна причина. Всеки монополист е в позиция в която притежава по-висока степен на организираност и оптималност на управлението. Защото управлението е съсредоточено в малък менажерски екип в който решенията се съгласуват и се вземат по-лесно. Ако например 10 000 клиенти трябва да вземат решение което да доведе до намаляване цената на горивата / телефоните / картофите / хляба, това не може да стане понеже малко е вероятно екип от 10 000 човека да достигне до съгласувано решение и да го реализира успешно. Ами ето за това сме овце - ефект от противопоставяне на една социална система - опитен, бързоподвижен менажерски екип който разполага с достатъчно финансови ресурси и друга социална система - потребителите които като цяло нямат достатъчно опит с механизмите на пазарната икономика, трудно и бавно вземат решения понеже трябва да се съгласуват между много хора, трудно е да организират финансите с които разполагат за да постигнат някакъв резултат - например една седмица не купуваме бензин и не си караме колите.Единственият начин ми се струва че е не да се намаляват цените ами да се произвежда национален продукт и в резултат заплатите да достигнат до някакво средно за Европа ниво.
                          Колега , не разбирам момента с износ на ,, финансови ресурси ’’ Всяка държава дава мило и драго за да се реализират стоки и услуги на собствената и територия....

Коментар

Слав написа:
                            Аз също съм за протест. Независимо кой какво мисли и обяснява всички знаем, че цените на горивата са високи - особено, когато бъдат сравнени със средната заплата за страната. Все пак колата отдавна не е лукс, а необходимост. Да не говорим, че заедно с цените на горивата скачат и цените на много други стоки пряко или косвено свързани с тях както спомена и още един колега по-нагоре в темата.И когато казвам протест изобщо нямам предвид да скачаме по площадите със знамената, а съвсем съзнателно да НЕ зареждаме колите си с гориво. Има и други лостове, с които да принудим да ни обърнат внимание. На prima vista се сещам за нещо, което може да стане без никакъв проблем: Всички коли снабдени с метанова, газова уредба или пригодени да се задвижват на електричество и минали съответните прегледи ( т.е. изрядни са законово и се предполага, че са проверени и безопасни) да бъдат освободени от данък. Това ще стимулира и опазването на околната среда, ще намали вредните емисии и в крайна сметка ще намали употребата на бензин, газьол и нафта. Намаленото търсене ще доведе до спад в цените.Както се казва с един куршум повече от два заека :D И преди да кажете, че това са глупости искам да вметна лекичко, че в Италия например за монтирането на метанова уредба държавата поема част от разходите на физическото лице, с което стимулира пряко екологично чистите и евтини горива.Има начини, но трябва хората да си поискат, за да им се даде. Докато си трайкат нищои няма да се промени. Аз твърдои заставам зад протест, независимо под каква форма, но силно предпочитам да е интелигентен и резултатен, а не просто поредният панаир по улиците.И една лека забележка към организатора на протеста - за да участвам в дискусията и за да съм в течение на ставащото около протеста и организацията задължително ли е да съм регистриран във facebook ? Аз например нямам регистрация там и дори съм противник на такъв туп сайтове. Не може ли да бъде създаден неутрален сайт или блог или нещо подобно?
                            Браво колега, съгласен съм с теб, има и още начини които ще се дискутират.Другото което е , още вчера казах на групата във фейсбук че трябва да се направи отделен сайт, страница или каквото там било за да може да се записват хората за включване в протеста, да се изнася информация във него със исканията на протестиращите и да се съгласува начинът по който ще се протестира.А на другите браво, невероятно съм учуден колко активни са ПЕСИМИСТИТЕ и каква им е ползвата да увещават и убеждават другите че нетрябва да има протести, че не трябва да си търсим правата, но НЕ МИ ПУКА!На мен ми писна вече , неможе във тая държава половината ми приятели на по 30 г. да са безработни от месеци, родителите им да немогат никаде да започнат свястна работа защото е къти за по възрастните хора, и на всичкото отгоре цени на гориво, ток, цигари и хранителни продукти да се вдигат главоломно заедно със акцизи и ддс ,а отсреща да ми се казва - е като не ти харесва отивай в Лапландия.Също така да вметна към колегата който ми изчисли цената на литър в лева за 2008г. и сега.Е колега , това ПОВИШАВАНЕ НА АКЦИЗА, ПОВИШАВАНЕ НА ДДС , пак не изравняват цената, но тук въпроса ми е - защо след като България изпада във все по тежко положение от година на година СЕ ВДИГАТ АКЦИЗИ И ДДС???Само ще добавя на края, ако има някой на който всичко това му се струва нормално, с удоволствие изтърпява всички тези подигравки и извращения с българския народ - моля повече да не коментира по тази тема а да отвори нова - " Хайде да увеличим цените двойно на всичко защото така ми става все по -хубао и по - хубаво" .Към другите колего които подкрепяте инициатвивата, пишете за вариянти които биха могли да доведът до понижаване цената на горивото , и всичко свързано с това за да го дискутираме.

Коментар

ele написа:
                              chaveto написа:
                              И какъв е смисъла да зареждаш единия ден до горе, а другия да не зареждаш??? След като някой може да си позволи да напълни резервоара, значи няма какво да се притеснява от цените на горивата... Идеята е да се намали количеството закупено гориво като цяло, а не само днес, с което да се намалят печалбите на фирмите, а те да бъдат принудени да намалят цените.... Идва пролет - карайте колела, вървете пеш - това е начинът, пък и ще ви олекне на джоба и ще свалите някой килограм
                              Да , да, а утре като вдигнат цената на хляба двойно, пасете тревица колеги, не яжте хляб, така ще свалите някой килограм и току виж и цената на хляба паднала!НЕ!Защо ние да страдаме и да се лишаваме , знаете ли колко хора пътуват всеки ден по 30-50 км само и само да отидат на работа, е как ще стане с колелета колежке.Повече няма да коментирам тези негативни коментари , и ще ви помоля също така да няма повече такива коментари в темата, благодаря.

Коментар

Що ?

Коментар

Working...
                                X