Реклама

Collapse

Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Давност стари актове

Collapse
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Clear All
new posts

Давност стари актове

Здравейте колеги!Имам неприятна среща с кварталния за да си взема наказателното постановление. Чудя се за какъв срок назад се гледат неплатените стари глоби защото в близките почти три години не ми бяха взимали талона. Според това :Чл. 82. (1) Административното наказание не се изпълнява, ако са изтекли:а) две години, когато наложеното наказание е глоба;б) шест месеца, когато наложеното наказание е временно лишаване от право да се упражнява определена професия или дейност;в) три месеца, когато наложеното наказание е обществено порицание.(2) Давността започва да тече от влизане в сила на акта, с който е наложено наказанието, и се прекъсва с всяко действие на надлежните органи, предприето спрямо наказания за изпълнение на наказанието. След завършване на действието, с което е прекъсната давността, започва да тече нова давност.(3) Независимо от спирането или прекъсването на давността административното наказание не се изпълнява, ако е изтекъл срок, който надвишава с една втора срока по ал. 1.(4) (Нова - ДВ, бр. 28 от 1982 г.) Разпоредбата на предходната алинея не се прилага по отношение на глобата, когато за събирането й в срока по ал. 1 е образувано изпълнително производство. Това се отнася и за висящите дела, давността по които не е изтекла до влизането на тази алинея в сила.Давността са прекъсва при следните примерни действия на администрацията:- писма с обратна разписка за връчване на наказателното постановление;- при данъчните дела с уведомяването за образувано изпълнително дело;- поканата за доброволно плащане/изпълнение;- придружително писмо от митническите органи с описание на нарушението и др. подобни.не би трябвало да имат давност но все пак не съм сигурен дали е така. Ако някой има опит или знае моля да сподели Поздрави,Т.Тодоров
    Fiat Punto ELX 1.7TD 1996g.

Написано е достатъчно ясно.Абсолютната давност [по ЗАНН] е 2+1 години, освен ако не е започнала процедура по изпълнително производство.По него давността е пет години мисля.
    .:: Just because I am unique does not mean I am useful ::.
    www.cyxap.com

Коментар

А мога ли да разбера по някакъв начин дали има задействана такава процедура

Коментар

Не мога да отговоря еднозначно, вероятно има някаква процедура, но аз не я знам.Всъшност знам я, но ако отидеш официално и депозираш искане в данъчното, при връчване на отговора рискуваш да ти връчат и още нещо, което ще прекрати пет годишния срок.Самото получаване на отговора всъщност ще го прекрати.Най-добрия вариант е да намериш приятел в данъчното и да го помолиш да провери за задължения, но неофициално, макар че не е редно да го прави.Ако има задействана процедура, тази информация ще е налична в системата им.
        www.cyxap.com

Коментар

Мерси много. Аз всъщност сега като отида да си получа наказателното постановление, трябва да ида в банката да го платя и там ли ще ми изкарат какво дължа до момента?И чак след това с платената бележка се връщам да си получа талона.,.... Б*х ти ужаса.... не можаха ли да опростят малко тези процедури ми човек трябва да си губи цифра време....

Коментар

В банката няма да ти кажат нищо.Само ще ти вземат парите по глобата плюс не малка тяхна такса.На практика няма как да разбереш какво имаш да плащаш старо.Преди в данъчното излизаха при справка всички неплатени глоби, сега и там не се виждат.

Коментар

Най-евтино се плаща АКТ към КАТ през и-пей - 0.80лв.
              Steliyan's Life!
              FIAT Marea HLX 1.9JTD 105, 02.2000

Коментар

Ми в такъв случай като нямат данни ще ми вземат пари само за настоящият акт щом старите не им излизат.

Коментар

tosho_mt написа:
                  Ми в такъв случай като нямат данни ще ми вземат пари само за настоящият акт щом старите не им излизат.
                  В банката ще ти вземат пари, колкото им дадеш. В края на краищата ти искаш да си получиш талона, а за да го получиш - става с платен текущ акт. Ако обаче някога ти потрябва документ за кредит или нещо свързано с подобен (като детска градина или ясла например) ще си ги видиш... с лихвите.
                  Steliyan's Life!
                  FIAT Marea HLX 1.9JTD 105, 02.2000

Коментар

Освен ако не са минали давност както е по въпросния закон предполагам. По едно време нали имаше ситуация че за да си вземеш талона трябваше да си платиш всички стари актове и чак тогава можеха да ти се случат нещата.

Коментар

Аз нещо не разбрах?! Как така талона е бил у теб и са ти го взели при наскоро написан акт, при положение че имаш стари неплатени актове? Как си го взел от КАТ след като са ти писали въпросните стари актове и не си ги платил?
                      Това, което не ни убива, ни прави още по-досадни.
                      ex FIAT Bravo 1.6 - RIP

Коментар

Казал им е, че не си носи талона и са му съставили фиш и за 10 лева, освен Акта.Това, за да не му го вземат. Разчитал е на факта, че ще мине абслолютната давност по ЗАНН [2+1] и няма да му се наложи да си плати Наказателното постановление.Хипотетично е така, макар че не знам какъв е конкретния случай.По тази причина, полицаите, които не са новобранци, започват проверката с "Моля, документите за проверка", свидетелство и талон.И като им дадеш свидетелството и талона, следва "Спираме ме ви поради следната причина ..."За да не можеш да кажеш, че талона ти го няма като разбереш, че ще ти пишат Акт.@ImmortalВиждат в КАТ неплатените актове, дори с изтекла давност. И ги разпечатват при нужда [да си ги платиш].Освен, ако в конкретния КАТ, по някаква случайност, не са си изтрили собствената база.Естествено за тези с изтекла давност, КАТ разчитат на нечетящи Закона граждани, които отиват и си плащат директно по разпечатката.Повярвайте ми, има много такива. Убедих се в това, сега при смяната на документите и контролния талон.Затова ... най-сигурно е в данъчното.Там плащанията с изтекла давност се заличават.
                        www.cyxap.com

Коментар

Malone написа:
                          Освен, ако в конкретния КАТ, по някаква случайност, не са си изтрили собствената база.
                          Ех, де късмет де?

Коментар

Аз имам една друга питанка... Имам един фиш за превишена скорост отпреди има-няма 2 години на стойност 30 лева. Има ли срок на давност този фиш и натрупват ли ми се някакви лихви върху него, за да знам дали да го платя овреме?
                            "Без сърца, сме просто машини"
                            Toyota Prius 1.5 Hybrid
                            EХ- Brava 1.6, Marea 1.9 JTD, Multipla 1.6 Bipower, Jeep Grand Cherokee ZJ 5.2 V8, Peugeot 407 SW 2.0 HDI, Mitsubishi Pajero 2.8 TDI

Коментар

M5kov написа:
                              Имам един фиш за превишена скорост отпреди има-няма 2 години на стойност 30 лева.
                              В момента, на такъв въпрос, мога да ти отговоря: имаш-нямаш задължение.Дата този фиш няма ли?Конкретно на въпроса, ако са изтекли две години от съставянето му, не си длъжен да плащаш нищо.Чл. 82. (1) Административното наказание не се изпълнява, ако са изтекли: а) две години, когато наложеното наказание е глоба;Наложеното ти наказание е "глоба" и това че ти е наложена с фиш, а не с Акт, няма никакво значение за ЗАНН.
                              www.cyxap.com

Коментар

Working...
                              X