Реклама

Collapse

Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Колко трябва да изработите, за да ви плащат 1000 лв/мес.?

Collapse
Заключена тема
X
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Clear All
new posts

ogi28b написа:
    Някакви аргументи нямаш ли за това, че за да дадеш 1000 - трябва човекът да ти изработи 2500? Каква е сметката, къде отива остатъка, какво се случва с 60-те %? Ток ли плащаш, сграда ли плащаш, кредит ли, служебни автомобили, амортизация, какво?
    Стаи работодател да видиш. 1 Разходи за осигуровки - твоите осигуровки не ги плащаш само ти. 2. Разходи за счетоводител и други длъжности, които не са заети в производството3. Амортизационни разходи4. Разходи за наем, кредити и консумативи5. ДанъциВсяко предприятие е различно - в производството има много повече разходи, отколкото в услугите. Освен това заплата зависи от риска - ти, като работник, какъв риск поемаш? Никакъв - отиваш сутрин, връщаш се вечер и .... толкова. Работодателят поема целия мениджмънт и маркетинг, риска да изгуби вложените средства, риска не само да фалира, но и да остане длъжник към работници и институции - нормално е да взема повече пари, нормално е да кара скъпи коли.Счетоводителят с какво е включен в производствения процес? С нищо - той обработва документи - реално той не носи приходи на собственика.
    Всеки има право да бъде глупав, но някои злоупотребяват с тази привилегия.

Коментар

За да ми дадат 1000 лв заплата трябва да изработя чисти около 10 000. Сметката е проста, сега взимам 650 и изработвам около 6500 . Но имам странното чуство че и 100 000 да изработя заплатата ми няма да мръдне.

Коментар

Поне двама човека веднага ще ме нападнат че гледам в чуждото канче т.е. на шефа но при условие че на ляво и на дясно се тръби за "ИКОНОМИЧЕСКА КРИЗА" (много удобно извинение за нашите псевдо бизнесмени) намяляне на заплати и какви ли не удръжки да си купуваш нов луксозен автомобил и да започваш да строиш нова три етажна къща на брега в кв. Сарафово мисля че е върха на наглостта.Ама чудо голямо че имаш две деца ( и племенница) студенти със собствени жилища в Германия нали няколко дузини роби ще им плащат семестрите.
        Alfa Romeo 159 1.9 16V JTDm powered by Sprintauto Service
        Fiat Bravo 1.9 JTD 105 GT powered by emzo Ex: Fiat Bravo 1.4 12v (вече в баща ми)

Коментар

То е хубаво да гледаш в чуждото канче с цел да напълниш и твоето толкова. Ако ти харесва неговото канче - стани и ти шеф.
          Всеки има право да бъде глупав, но някои злоупотребяват с тази привилегия.

Коментар

Ако кажем най-простата схема - 1 работодател, 1 работник, без абсолютно никакви разходи за работодателя.За да имате 50:50 разделение на парите то следва работника взима 1000лв и работодателя да вземе 1000лв. Както се казва чисти сметки добри приятели.Ако работника трябва да вземе в края на месеца 1000 лева нето.Той струва на работодателя, след плащане на всички осигуровки приблизително 1510лв.След това, за да остане отново 1000лв за работодателя, като самоосигуряващ се плаща доста повече пари, съответно и за него трябва да има 1600-1700лв.След това върху печалбата, която обявява, за да ти плаща плаща корпоративен данък 10-15% някъде там беше. Още разходи за фирмата на месец под 200 лв.(няй-елеметарно счетоводство и разни елементарни разноски) не може да спадне и да искаш. След това имаш и данък печалба..... И имаш още разходи,....И накрая само за да сте наравно и да си делите в края на месеца 1000лв за всеки, и да може да ги похарчите в магазина какво излиза?Ако сметнем всички суми нагоре излиза 1500лв+1700лв+150+200+.... 3600лв закръглени надолу, защото има още доста разходи.Та от тези 3600лв, за да взима работника 1000лв означава, че взима 30%.От там ако имаш втори работник ако си работодател излизаш на чиста печалба с доста пари повече от работниците.Но какво ще стане ако имаш работник, който не изкарва никакви пари реално (секретарката да речем). То тогава може да спаднеш и на 10-15% от общия оборот.Всичко е доста относително. И не може да се каже с едно просто число.
            A20DTH ЖТД ама не баш
            1NZ−FXE ; 182A8.000 Брава
            Х... 330XD, Мултипла, Мареа, Либра, Пунто; 166; Брава; 146; Тема; 145; Типо; Панда

Коментар

nightlord написа:
              Но имам странното чуство че и 100 000 да изработя заплатата ми няма да мръдне.
              Този отговор е НАЙ-истинския и верен !
              681-а - от тук започва България, 1878-а - от тук започва свободата, 1914 - от тук започва животът ни!

7:2 ( 1968г. ), когато пресата из Европа пише : "Отбора на народа победи със 7:2 отбора на властта"

Коментар

Krasi1914 написа:
                nightlord написа:
                Но имам странното чуство че и 100 000 да изработя заплатата ми няма да мръдне.
                Този отговор е НАЙ-истинския и верен !
                Поправка, може да ми е намалят. Това е като анкетата на какво са готови работниците за да не ги уволнят. 50% са съгласни да им намалят заплатата, 40% са сагласни да спят с шефа, 10% са сагласни да спят и с кучето на шефа, но никой не е съгласен да работи повече.Нека се има предвид, че това може да се види в малки фирми като нашата, в които персонала сме 1 маса хора със све шефа и офис съпорт-а. Пет техника, един офис и един шеф. Преди време работех в по голяма фирма, пак ISP, в която персонала беше 5 пъти повече, и достап до тази информация имаха само определени хора т.е шефовете. Какво остава, кое колко струва нас простолюдието ни казваха,че не ни интересува.

Коментар

ogi28b написа:
                  Как счетоводителят да не изработва?! Счетоводството самО ли се прави?
                  Счетоводителя, секретарката и ОТК-то не изработват нищо. Те само харчат изработенаото на този, който "бърка бетона". Та този с бетона ако го "бърка" четири години в една фирма и е сключил договор за 1000лв бруто ще получи 802,70лв (чисто в джоба) и ще струва на работодателя си точно 1202,26лв (изчислено за 02.2011 - http://www.kik-info.com/calculators/...c28c9cd1775718).Това са 66,75%.Е питам те аз: колко трябва да заработи "бетонобъркача", за да може шефът да даде подобна заплата и на счетоводителя, секретарката и ОТК-то, които дори не са докоснали лопатата (тази, с която се бърка бетонът) и колко трябва да останат за самият шеф (щото той намира обектите за "бъркане на бетон") И това са само за заплати. Сега добави - за нова "лопата", обслужване на кредити, режийни разходи........................И на "бетонобъркача" като му писне си взема шапката и отива при друг работодател, а на шефа като му писне - къде да отиде.За това според мен на работника е справедливо да му се плаща до 30% от реално изработеното. На който работник не му харесва, да си подлага г..а и да става работодател. Към mitkosoft: Аз съм работил за ВИДОС ЕООД преди доста години и представените цифри от теб са леко пресилени. Трябва да включиш още доста разходи, преди да достигнеш до печалбата на шефа ти. Например гаранционното обслужване, което е безплатно за клиента, нали шефа го поема. Има и други специфични неща за описаната от теб сфера на работа, но да не навлизаме в ненужни подробности.За добро или за лошо съм имал възможността да се докосна бегло до управление на частен бизнес, като е имало дни в които за да платиш на работниците си съм оставал без пукната стотинка, че и заеми съм вземал (освен онези, които са били изтеглени, за да стартира дейността). След като се разплащах с работниците, те отиваха в една кръчма и се напиваха, после си лягаха и заспиваха. Аз тогава не съм мигвал, мислейки за утрешния ден.
                  Aктуалният парадокс в България - повечето искат да живеят в по-уредена държава, но реват на умряло като им затвориш кранчето на сенчестата и полузаконна или незаконна дейност.

Коментар

Бедният шеф кара джип , а богатият работник се вози с "Градски транспорт" Ад.
                    681-а - от тук започва България, 1878-а - от тук започва свободата, 1914 - от тук започва животът ни!

7:2 ( 1968г. ), когато пресата из Европа пише : "Отбора на народа победи със 7:2 отбора на властта"

Коментар

ogi28b написа:
                      Някакви аргументи нямаш ли за това, че за да дадеш 1000 - трябва човекът да ти изработи 2500? Каква е сметката, къде отива остатъка, какво се случва с 60-те %? Ток ли плащаш, сграда ли плащаш, кредит ли, служебни автомобили, амортизация, какво? Аз пак да кажа, за който не ме е разбрал - смятам, че ниските заплати на работещите в България се дължат основно на това, че собствениците на фирми гледат да се нагушат повече, вместо да инвестират в работното място или в работния процес. Нямам против да гушкат, ама това гушкане е за сметка на работника.
                      Оги, опасявам се, че ще ти прозвучи грубо, но ще ти го напиша както го мисля.Каква справедливост търсиш?Труда е стока, която ти продаваш, а работодателя купува. Договорили сте се за цена за твоя труд и точка.Ти нямаш никаква работа с това колко печели той. Ама никаква. Това си е негова работа, негова сметка. Ти си се съгласил да продадеш труда си за определена цена.Ако цената не ти изнася, търсиш си друг който да купи труда ти за повече пари. Или предоговаряш условията.Ако ги приеме, добре. Ако не ги приеме, продължаваш да работиш за тази цена.Какво представлява справедливата цена? Основен момент в икономиката. Пазарната, не отечествено-фронтовската.Справедливата цена е сумата, за която даден актив може да бъде разменен или даден пасив - уреден.Това между информирани и желаещи страни в пряка сделка помежду им.Вие сте направили тази сделка чрез трудовия си договор и с него сте се превърнали в информирани и желаещи. Подписали сте го и двамата.Така че, това е справедливо, да получиш толкова, колкото си се договорил.И кое те кара да твърдиш, че някой се "гушка" за "твоя сметка"?Взема от твоите пари?Не ти плаща договореното?Коя е тя "твоята сметка"?Съдружници ли сте? Някакъв дял имаш във фирмата ли, че говориш за "твоя сметка"?Твоята сметка е заплатата ти, договорената. Друга нямаш.Останалото е сметката на работодателя и колко е голяма тя и какво ще я прави си е негова работа, не твоя.Какво плаща също си е негова работа и не е длъжен да дава обяснения на работника с който се е договорил след като му изплаща договореното [от двамата] възнаграждение.
                      ogi28b написа:
                      И спрете да казвате "стани работодател", защото е несериозно! Това не е като да ми кажеш "пийни си едно кафе". Ако е толкова лесно, нямаше да има безработица, щеше много повече работодатели да има.
                      Еми точно затова ще взема 5, 10 или 100 пъти повече от работника. Защото се занимава с работа, която не е лесна, сам го казваш.За работника е лесната. Осем часа на работа без да мисли за бизнеса.
                      .:: Just because I am unique does not mean I am useful ::.
                      www.cyxap.com

Коментар

Явно всеобщото мнение съвпада с това на колегата, с който заговорихме за това. Но аз си оставам с вътрешното убеждение че 100 % от частните фирми предпочитат повече да гушка един човек - шефът, вместо да бъдат увеличени заплатите и създадени по-добри условия за работа. Както каза колегата nightlord - и 100 бона да изработиш за шефа - няма да ти пипне заплатата, ами ще се нагушка той. Stefanaki - малка забележка към сметката - в линка е изчислено е спрямо 1024 лева брутна заплата, а не спрямо 1000, както съм писал в началото на темата. Казвам го, защото може да има колеги, които са на 1000 лева брутна, а получават колкото си трябва там, около 780 лв, да не си мислят че ги лъжат нещо. Благодаря на колежката ele, че след като два пъти написах че питам за някаква по-точна калкулация, като тези на BO и Stefanaki, и помолих да не ми казва да ставам работодател, тя все пак написа "Стани работодател" и пак нахвърля един куп разходи с неясна стойност.Ред.: Malone - аз нямам никакви претенции към никого. Договорил съм се с работодателя ми да ми заплаща определена цена, мен ме устройва, него също, и това е. Справедливост не търся, или поне не мога да намеря. Тя се състои в това, че вместо един човек да се стреми към огромна печалба за кратко време - може да стимулира работниците си, като им дава част от тази печалба като заплата, премия или друго, с което би ги стимулирал да работят здраво, за да не изгубят мястото си. После защо има хора недоволни от работата си? Това е една причина - работиш много, получаваш малко. Ако получаваш нормална заплата, каквото и да значи това - няма да си недоволен и да ходиш с нежелание на работа, в повечето случаи. Смятам, че в общия случай заплатите в страната не са ниски, а проблемът е в това, че работниците продават труда си евтино, докато през това време собственикът им трупа печалбите. Но всеки си има глава на раменете, както казваш - ако не му харесва - става и заминава.Ред. 2: Абе какво ви говоря, и аз да бях работодател - докато има такива, които ми работят за 300 лева, а ми изкарват 3-4-5-10 000 - и аз ще трупам печалби.

Коментар

mitkosoft написа:
                          Давам пример: до скоро работих във фирма за климатици и бяхме на процент без заплата само каквото си заработим и сметката е следната:лятото по 5 климатика на дне минимум само нашата група по 150 лева на монтаж това са 750 лева. На нас дават по 15 лева на климатик ние сме двама човека в група което прави 30 лева за нас по 5 климатика на ден това са 150 лева. Останалото е 50 лева за тръба и 1 лев за дюбели и болтове значи 51х5=251 лева и по 2-3 лева за гориво средно на клиент щото в рамките на града разстоянията са от сорта на 5-10км слагаме и 20 лева за гориво, и 50 лева за стойки, и като дръпнем чертата се получава 471 лева разходи тоест тоой има 280 лева на ден печалба от нашата група само а ние бяхме 2 групи значи средно на ден 500 лева печалба за шефа и понеже се работеше и в събота сметката е че само от климатиците той има 12500 лева на месец печалба отделно аспирации и такива работи да не говорим...а на мене на месец заплатата ми се оформяше в най добрите месеци максимум 700 лева но работя от 8 сутринта до 7 вечерта понякога и по късно...и къде ще ги харча тези пари аз като се прибера сам убит като куче и нямам желание за нищо
                          Добре, де, аз ли не мога да смятам или ти?Работиш по 25-26 дни в месеца (щом работиш и в събота), по 5 монтажа на ден по 15 лв. за теб на монтаж колко прави? Щото 25 умножено по 5 и после умножено по 15 съвсем не прави 700 лв., а прави 1875 лв. Да не би да сте правили не по 5, а по 1-2 монтажа на ден

Коментар

Айде и аз да пусна мойте сметки. Данъчната тежест (работник+работодател) е към 40% от брутната заплата.За да получиш 1000лв чисто, то трябва да се внесат на държавата 750лв. - общо трябва да си изработил 1750. При норма на печалба 30% стават 2500.В зависимост от мащаба и дейността на фирмата, разходите за мениджърско упралвение, офис и консумативи са различни, аз лично бих ги сложил 300лв, като ще пропусна една камара сметки.За да получиш 1000лв трябва да си изработил 2800лв или с други думи получаваш 35.7% от оборота.
                            Brava 1.6 16V 103hp

Коментар

Споделям напълно написаното от Malone.Който не е бил работодател, само той не знае какви са разходите за една фирма.Имам приятел, който заложи къщата си, за да вземе кредит, с който да покрива заплатите и осигуровките на работниците си, когато остана без обекти няколко месеца.Сега на главата си има десетки хиляди левове заем, риск да остане без къща (вярно, нова и луксозна), но работниците му не рискуват нищо.Тях не ги интересува, че шефът им не е намерил обект, на който да работят.Те си искат договорената заплата, както и осигуровките към нея и не ги е еня откъде шефът им ще намери парите.Това което по-горе ви описах е напълно реална ситуация с мой колега, с фирма за монтаж на отоплителни системи.Винаги съм твърдял, че заплащането в България не е толкова справедливо, колкото в други едни страни.Но когато застанах от другата страна, видях, че не е толкова лесно, колкото му изглежда на един работник на заплата.Макар че нямам работници, а работя сам, знам какви са разходите на едно ЕТ... Накрая чисто на мен ми остава не повече от 50% от заработеното - след данъци, осигуровки, наеми, застраховки... при това нямам разходи за материали, защото трудът ми е интелектуален. А ако имах разходи за материали, тогава нещата щяха да клонят към 20-30% чиста печалба от заработеното. А ако имах и работник, от тях трябваше да заделя и за неговите осигуровки, и да му дам и заплата.Считам, че дори 30% е доста пресилена цифра.Още повече, че един работник обикновено не произвежда сам един продукт. Той минава през няколко технологични етапа, на всеки различен работник прави нещо, отделно има проектантски, ИТ, счетоводство, маркетинг и т.н. отдели, които принципно не произвеждат нищо, но без тях не може да съществува дадено производство.

Коментар

Отговорете си реално колко пари изкарвате вие във фирмата,за да получите заплата.Много често работника не може да заработи парите за неговата заплата,но тогава нищо не казва. Бил съм от двете страни на барикадата.Започнах като работодател,а след това съм бил работник и винаги съм правил сметка,че трябва да заработя освен моята заплата и пари за работодателя.Някои колеги гледаха да им върви надницата,без да ги интересува,че няма никаква работа и шефа е вътре.Просто различия в начина на мислене. За малка фирма един работник трябва да изкарва поне 3 пъти повече пари от заплатата си,за да може собственикът да има малка печалба.
                                Brava ELX 1,6 16V, 90PS , LPG BRC Sequent24
                                Мarea SW ,SX 1,6 16V, 103PS, LPG Zenit JZ2005

Коментар

Working...
                                X