Миналата седмица проведох интересен разговор с колега от форума на тази тема. Според него един работник е нормално да получава около 40 % от това, което е изработил, докато според мен това е прекалено малко и мисля, че ако масовата практика е това - значи работниците са ощетени в голяма степен, за сметка на печалбата на един човек или кръг от хора - шефове.Според мен един работник спокойно може да получава между 60 и 75 % от това, което е изработил, а останалото да отива за разходите по дейността на фирмата, включително и заплата на шефовете. Или с други думи исках да кажа, че работниците получават малко, спрямо това, което изработват, а това, което им се полага, отива за запълване на гушата на алчен работодател, а не за разходите по производството и дейността.Вместо 30 работника да вземат по 500 лева и трима управители - по 10 000, или под някаква друга форма голяма печалба да не се влага обратно, може 30 работника да вземат по 700 лева, а трима управители - по 8 000. Като цяло разговорът започна от там, че нашите цени са сходни с европейските, а получаваме много по-малко. Според мен причината за това е, че печалбата на фирмата не се изплаща като заплати, а отива при алчни управители и собственици. Има и много други причини, като например застаряващото население, ниска раждаемост и съответно нисък БВП/глава, ниската квалификация, лошото образованиеСпоред вас - колко трябва да изработите за фирмата, за да получите от нея брутна заплата 1000 лева?. Според мен - около 1600 лв. Може би съм далеч от истината, затова се надявам да се включат и работодатели в тази тема. Смятате ли, че вземате по-малко, докато някой друг си пълни гушата с това, което вие му изработвате? Ако има работодатели във форума - може да споделят гледна точка, ще е интересно.
Реклама
Collapse
Съобщение
Collapse
No announcement yet.
Колко трябва да изработите, за да ви плащат 1000 лв/мес.?
Collapse
Заключена тема
X
X
-
Оги, най-лесно ще си отговориш ако вместо работник - станеш работодател. От сега ти казвам - за да получи мой служител 1000лв. заплата, чистата му заработка трябва да е поне 2500лв.Steliyan's Life!
FIAT Marea HLX 1.9JTD 105, 02.2000
-
Давам пример: до скоро работих във фирма за климатици и бяхме на процент без заплата само каквото си заработим и сметката е следната:лятото по 5 климатика на дне минимум само нашата група по 150 лева на монтаж това са 750 лева. На нас дават по 15 лева на климатик ние сме двама човека в група което прави 30 лева за нас по 5 климатика на ден това са 150 лева. Останалото е 50 лева за тръба и 1 лев за дюбели и болтове значи 51х5=251 лева и по 2-3 лева за гориво средно на клиент щото в рамките на града разстоянията са от сорта на 5-10км слагаме и 20 лева за гориво, и 50 лева за стойки, и като дръпнем чертата се получава 471 лева разходи тоест тоой има 280 лева на ден печалба от нашата група само а ние бяхме 2 групи значи средно на ден 500 лева печалба за шефа и понеже се работеше и в събота сметката е че само от климатиците той има 12500 лева на месец печалба отделно аспирации и такива работи да не говорим...а на мене на месец заплатата ми се оформяше в най добрите месеци максимум 700 лева но работя от 8 сутринта до 7 вечерта понякога и по късно...и къде ще ги харча тези пари аз като се прибера сам убит като куче и нямам желание за нищоFiat Bravo 1.9 JTD 100
Коментар
-
Оги, аз съм от работниците, но ... изобщо не съм на мнение, че казуса може да се неглижира по този начин.Според мен, всеки трябва да си гледа в неговата паничка. Като не ти стига ... сменяш работата, а не да правиш сметка на предприемача колко печели.Защото общо взето ще има отговори от рода ... ти не можеш да спиш зашото си уморен физически, а аз не мога да спя, защото на всяко 10-то число трябва да внеса в банката 25 000 лева по кредит.С този кредит съм осигурил условия и възможност ти да получаваш твоите 700 лева.Нещо такова. Много е сложна темата.И имам чувството, че темата ще се превърне в "работническата класа" vs. "алчните капиталисти". :D.:: Just because I am unique does not mean I am useful ::.
www.cyxap.com
Коментар
-
mitkosoft написа:Давам пример: до скоро работих във фирма за климатици и бяхме на процент без заплата само каквото си заработим и сметката е следната:лятото по 5 климатика на дне минимум само нашата група по 150 лева на монтаж това са 750 лева. На нас дават по 15 лева на климатик ние сме двама човека в група което прави 30 лева за нас по 5 климатика на ден това са 150 лева. Останалото е 50 лева за тръба и 1 лев за дюбели и болтове значи 51х5=251 лева и по 2-3 лева за гориво средно на клиент щото в рамките на града разстоянията са от сорта на 5-10км слагаме и 20 лева за гориво, и 50 лева за стойки, и като дръпнем чертата се получава 471 лева разходи тоест тоой има 280 лева на ден печалба от нашата група само а ние бяхме 2 групи значи средно на ден 500 лева печалба за шефа и понеже се работеше и в събота сметката е че само от климатиците той има 12500 лева на месец печалба отделно аспирации и такива работи да не говорим...а на мене на месец заплатата ми се оформяше в най добрите месеци максимум 700 лева но работя от 8 сутринта до 7 вечерта понякога и по късно...и къде ще ги харча тези пари аз като се прибера сам убит като куче и нямам желание за нищоFiat Forum Bulgaria
Прекаленият светец и богу не е драг !
Коментар
-
Колега Ичкин има само един офис и всичките му служебно коли са почти мои набори има само един товарен бус който е 2000 година другите ги взе по 2000-3000 лева и са стари като света....но щом има 2 апартамента в сливен преди 2 месеца си купи чисто ново БМВ, има и голяма къща в едно сливенско село няма кво да смятаме ...Fiat Bravo 1.9 JTD 100
Коментар
-
Добре...Ако трябва да взимам ,примерно 75% от това което заработвам ,сметката е следната...Оборотът от смяна е средно към 200 лева...Давам 15 или 16 смени на месец... 200х15=3000 ,и 75% от този месечен оборот направен от мен са 2250лв...А ако ви кажа колко пари ми дават ще ми се смеете...Но при положение ,че в Пазарджик работните места не са особено много ,засега си натискам парцалите...Но не смятам да се задържам много...При най-малката възможност се махам от там...Така е с повечето хора в България...Колко хора ,като ги питаш дали си харесват работата ще отговорят положително?Тези проценти всеки би се съгласил да ги взима на месец...Fiat Stilo Multi Wagon 1.9JTD 85KW/115к.с. '03 powered by emzo
Fiat Punto SX mk2 1.2 44KW/60к.с. '00
EX : Fiat Tipo 1.6 i.e DOHC 149C2.046 1585cc. 66KW/90к.с -6250об./мин. - Изповядващ религията FIAT
Коментар
-
mitkosoft написа:Колега Ичкин има само един офис и всичките му служебно коли са почти мои набори има само един товарен бус който е 2000 година другите ги взе по 2000-3000 лева и са стари като света....но щом има 2 апартамента в сливен преди 2 месеца си купи чисто ново БМВ, има и голяма къща в едно сливенско село няма кво да смятаме ....:: Just because I am unique does not mean I am useful ::.
www.cyxap.com
Коментар
-
Забеляззвам тук разни смешни сметки с изключение на колегата от Сливен. Оги зададе въпроса "Колко пари трябва да заработите за шефа си, че да получите 1000лв. чиста заплата". Моят отговор все още е най-малко 2500лв. В бизнеса с климатиците това са около 25 монтажа при цена от 100лв. чиста печалба. Т.е. ако монтажа струва 150лв. - печалбата да е 100лв. Съответно работникът получава чисто 1000лв. заплата, като преди това тя е била по-висока, защото: от нея се удържат всички работнически данъци и осигуровки, после аз като работодател му плащам всички данъци и осигуровки и накрая плащам и 10% данък печалба. В края на месеца аз ще имам по-малко от служителя. Не ми се връзва сметката. Значи - минималната заработка, която трябва да ми донесе мой служител е поне 3000лв. Но не се бъркайте с 30000лв. оборот, както прави Predatorsi. Оборота и заработката (печалбата) са различни неща. Щото в една фирма, която продава само на едро - оборота от 100 000лв. при 2% надценка е само 2000лв. печалба.Steliyan's Life!
FIAT Marea HLX 1.9JTD 105, 02.2000
Коментар
-
Мога да ви дам една проста сметка за един човек в търговска фирма в кризата печелят около 3млн. на година не оборот а чисти, средно заплатите в тази фирма са половин милион за година, още не повече от половин милион са разходите(кредити, наеми, консумативи). СРЗ е 800лв. другото се сещате нали....нормалното в случая би било поне двойно, а преди кризата оборотите са били х3 дори и повече.--Старата ръжда любов не хваща!--
156 sportwagon 1,9 jtd 115
ex Bravo 1.8;ex Ford Focus 1,8 tddi;
Коментар
-
jenshen73 написа:Оги, най-лесно ще си отговориш ако вместо работник - станеш работодател. От сега ти казвам - за да получи мой служител 1000лв. заплата, чистата му заработка трябва да е поне 2500лв.
Коментар
-
Преди да започнете да спорите по тази тема, по-добре е първо сами да станете работодатели, защото тогава нещата са съвсем различни. Разходите са много по-големи, отколкото на вас ви изглеждат.Колкото до въпроса: има хора, които не са изработили и лев - например счетоводителят или секретарката - тезаплата не трябва ли да взимат? Въпросът е некоректен и неточен.Всеки има право да бъде глупав, но някои злоупотребяват с тази привилегия.
Коментар
-
Как счетоводителят да не изработва?! Счетоводството самО ли се прави? И спрете да казвате "стани работодател", защото е несериозно! Това не е като да ми кажеш "пийни си едно кафе". Ако е толкова лесно, нямаше да има безработица, щеше много повече работодатели да има. Тия дето работят с 2 % надценка - те не работят със 100 000 лева оборот, а с милиони
Коментар
Реклама
Collapse
Коментар