ntodorov написа:
Реклама
Collapse
Съобщение
Collapse
No announcement yet.
FM трансмитер - Баси!
Collapse
X
-
Orcinus
-
nikolovvd написа:FM трансмитери под 80 лв. без да шуми между песните няма. Последният качествен трансмитер, на който съм попадал бе 96 лв. и свиреше доста прилично. Като си представи човек, че за 120-140 лв. може да се купи ІІ-ра употреба радио-CD на Кенууд не ми си вижда добра идея да се монтира FM-трансмитер за толкова пари. Освен това, ако човек има къде да държи колата си (има гараж) може да си намери подходящ двоен дин и да го монтира на мястото на оригиналния касетофон. Така се сдобива с доста повече екстри като навигация, влуту, музикален център и много други. Но в крайна сметка трансмитера е единствената алтернатива на касетофона на добра цена от порядъка 30-40 лв. Е прави се малко компромис с качеството, но все пак безплатен обяд нама! По отношение на липсата на ниски честоти е много вероятно да е сгрешена стойността на кондензатора, прехърлящ сигнала от плеяра към предавателчето.Шума, който се получава идва от ниското ниво на сигнала, все пак радиосигнала, който излъчва трансмитера се разпространява на 10-20 метра. Решение на проблема може да бъде жичка около 50-60 см, запоена на изхода на предавателя и оставена свободно някъде, но идеята не е издържана естетически..:: Just because I am unique does not mean I am useful ::.
www.cyxap.com
Коментар
-
Забравихте, когато за върха на качеството се приемаше наличието на шумоподтискаща ДОЛБИ система, която намаляваше шума от касетите.Твърдя, че качеството на МОЯ (не знам за вашите) трансмитери е в пъти по-добре от най-качествената касета.Не твърдя, че е равно по качество на оригинален ЦД, или дори на МП3, свързано директно по кабел, наясно съм, че има влошаване от двукратното преминаване на различни честоти, но аз не съм от маниаците, които се качват в колата само за да слушат музика.Смея да твърдя, че качеството от трансмитера не е по-лошо от това на която и да е радиостанция. Качество, напълно задоволително за мен.В крайна сметка в колата освен музиката се чуват и много други шумове - от двигателя, от вентилаторите на парното, от външното движение, че да съм чак толкова претенциозен за супер качество на звука.А и съм вече почти на 40, така че сигурно са ми излязли мазоли в ушите
Коментар
-
Така е Дидо, но ... нали търсим оптималния вариант.Реално, по време на песента, или поне при музиката която аз слушам в колата [само Азис и Милко Калайджиев ], за шум не може да се говори. Чува си се музиката, останалото не го чувам.Но между песните брума ме дразни, чува се. А и някой път се чува и друг звук, който е във връзка с оборотите на двигателя. Това при ултра некачествените трансмитери под 20 лева.Пищене такова, не знам как се казва технически.И като си сметна, че за 30 лева са ми извели AUX вход и с нищо не съм нарушил дизайна, а и същевременно в звука и между песните няма никакви смущения, предпочитам да не ползвам трансмитер [да предава по FM честота].За 30 лева, звука може да си върви по кабел и този кабел да не се вижда въобще. И да си имам перфектен звук в колата.Аз не мога да си управлявам аудиото от волана, но си го управлявам от телефона. Не с дясната, а с лявата ръка. На дискретна стойка ми е горе до сенника.И същевременно си имам напълно функционално handsfree. Вдига си автоматично [така съм го настроил], спира ми музиката, слушам, говоря, чуват ме перфектно, затваря си автоматично, пуска музиката след края на разговора.И на мен ми струваше 30 лева, защото ръцете са ми в д-то що се отнася за електроника. Но има хора, които могат да си го направят сами за един час..:: Just because I am unique does not mean I am useful ::.
www.cyxap.com
Коментар
-
Immortal написа:Забравихте, когато за върха на качеството се приемаше наличието на шумоподтискаща ДОЛБИ система, която намаляваше шума от касетите.Твърдя, че качеството на МОЯ (не знам за вашите) трансмитери е в пъти по-добре от най-качествената касета.Не твърдя, че е равно по качество на оригинален ЦД, или дори на МП3, свързано директно по кабел, наясно съм, че има влошаване от двукратното преминаване на различни честоти, но аз не съм от маниаците, които се качват в колата само за да слушат музика.Смея да твърдя, че качеството от трансмитера не е по-лошо от това на която и да е радиостанция. Качество, напълно задоволително за мен.В крайна сметка в колата освен музиката се чуват и много други шумове - от двигателя, от вентилаторите на парното, от външното движение, че да съм чак толкова претенциозен за супер качество на звука.А и съм вече почти на 40, така че сигурно са ми излязли мазоли в ушитеA17DTС/S
Когато губим, не знаем какво печелим, а когато печелим, не знаем какво губим !
Коментар
-
Malone написа:Отделно от това ... за какви 10-20 метра говориш? И за какви 50-60 сантиметра "жичка"?Трансмитера е на 20 сантиметра от приемника. И най-вероятно това е взето предвид от конструктора на трансмитера. Проблема е в качеството [на изработка, на материали], а не в разстоянието.Няма начин да няма начин!
Коментар
-
nikolovvd написа:Ясно е, че нищо не разбираш от високи честоти, радиоприемане и/или предаване. Разстоянието, на което се разпространява сигнала е право пропорционално на мощността на сигнала. Ако това не бе вярно щяхме да си слушаме американски радиостанции и в България! Ако разглобиш един трансмитер и обърнеш внимание как е направен ще видиш, че сигнала от предаватела се прехвърля през един кондензатор на вътрешната антена, която е няколко сантиметра печатен проводник. От там сигнала отива в антената на автомобила, защото няма от къде да влезе другаде, поради простата причина, че кабела от антената до входа на тунера е екраниран. Ако не беша екраниран щеше да чуваш повече шумове от колкото сигнал. От друга страна преобразуването от НЧ сигнал през кодера, модулатора и предавателя на трансмитера и от там през антената, тунера на приемника, междинночестотния усилвател, стереодекодера и пускането в крайното стъпало отново като НЧ сигнал води до допълнително шумове.Тези шумове може да се намалят, ако нивото на полезния сигнал се повиши с по-голяма антена, която за да се получи правилно съгласуване трябва да е 1/4 от дължината на вълната на честотата, на която става излъчването. По този начин ще се получи по-мощен сигнал към приемника и АРУ-то ще "затвори" малко повече входа на приемника. Тогава шумовете ще се пропуснат и ще се усилва само полезният сигнал, защото при ниско ниво на сигнала входа на приемника се отваря на максимум и заедно с приеманият полезен сигнал ще се усилват и шумовете. От тук идва и шуменето в паузата между песните. Отделен е въпросът за качеството на частите, от които е направен трансмитера!.:: Just because I am unique does not mean I am useful ::.
www.cyxap.com
Коментар
-
Когато пиша нещо, то е базирано на опита ми.Освен това по образование съм конструктор на електронна апаратура от 1987 година. Приблизително от тогава работя с CADCAM системи и мога дълго да ти разказвам как се проектира и произвеждат електронни устройства. За градивните елементи трябва да ти кажа, че от както взеха да правят специализирани чипове всеки може да седне в къщи и за една нощ да си проектира каквото си поиска. Друг е въпросът колко качественно ще излезе, защото при проектиране на схеми, в които има честоти от 3 честотни диапазона, при създаването на печатната платка тези неща трябва да се съобразят, а не просто да се нахвърлят и опроводят няколко елемента. Отделно се екранират някой елементи, за да не смущават останалите. Ако познаваш някой музикален маниак (в добрия смисъл на думата) го попитай каква звукова карта е сложил на компютъра си и защо след като има вградено аудио. За обзалагане няма да се обзаложа, защото и 100 трансмитера да имаш вкъщи в 99 от тях градивните елементи ще са едни и същи. Неможеш да очакваш в един чип (IC - интегрална схема) да влиза звукова честота, да се изработва межденната честота 10.7 MHz, да се кодира стерео сигнала и да се модолира и да отида на 2 мм в предавателя. Ако не ти е ясно какво става си спомни, какво се чува в колонките на компа ти, когато GSM-а ти звъни до тях. Преди години, когато всички бяхме с Мобифони имаше доста случаи на изгорели монитори от забравен до тях Мобифон. За разстоянията има значение, защото интензитета на сигнала намалява с разстоянието, а примера с американските радиостанции ти го дадох, за да стане по-ясно. От друга страна има определени забрани за разпространение на радиосигналите. Разпространението без разрешение се нарича "Замърсяване на ефира" и се преследва от закона. Затова мощността на тези устройства се минимална и сигнала се разпространява на не повече от 20 метра. Пише го в документацията на устройствата (трансмитерите)! Ако се подберат високочестотните елементи с такива, които са с по-ниско ниво на шум може да се постигне някакъв ефект, но това оскъпява изделието.Няма начин да няма начин!
Коментар
-
Yavor написа:iuly_vn написа:Yavor написа:От трансмитерите по-голяма глупост няма, поне от тези до 50лв бройката...Най добре си е хубаво стерео, с хубави колони и усилвател, всичко останало е компромис или мазолести уши...Fiat Marea TD100
Коментар
-
nikolovvd написа:....:: Just because I am unique does not mean I am useful ::.
www.cyxap.com
Коментар
-
Аз съм писал на човека къде да си търси проблема. В крайна сметка е дал пари и иска да получи нещо срещу тях.От друга страна от нещо, което струва 16 лв. на пазара на дребно, а иначе е под 7-8 лв. на едро с мита, такси, транспортни разходи и ДДС, не може да се очаква чудо, но може да се постигне нещо повече с малко упоритост, знания и сръчност. За това как става това съм написал предостатъчно, а колегата iuly_vn е посочил най-доброто и кардинално решение. Всички проблеми идват точно от ВЧ (високочестотната) част!Важното е човек никога да не се предава, а когато стигне до стената да потърси помощ.Винаги има начин да се реши проблема или да се помогне на някой, най-малкото с вдъхване на надежда. Нали за това сме тук - да си помагаме.Или нещо съм се объркал!Няма начин да няма начин!
Коментар
Реклама
Collapse
Коментар