Реклама

Collapse

Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Каква е разликата при каране с и без вътрешна гума?

Collapse
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Clear All
new posts

Каква е разликата при каране с и без вътрешна гума?

Не съм карал коли с вътрешни гуми, моля за съвет какви са плюсовете и минусите. Става ли едната предна гума да е с вътрешна, а другата - не? Гумите са един и същ марка/модел/размер.
    N.Y. State of Mind

Едно време на една стара кола се принудих да сложа вътрешни гуми в задните две джанти, защото бяха супер ръждясали и изпускаха между вентила, а пък и не уплътняваха добре по бордовете. След качване на тротоар гумата ставаше мекица Доколкото ми е известно минусите са в нарушеният комфорт, т.е. че вози уж по-твърдо. Ако ще слагаш на предните джанти задължително сложи вътрешни гуми и на двете!
    Frontera Sport, X20SE март 1998

Коментар

Вчера на гости ми беше един приятел, който не бях виждал от много време. Оказа се че преди година е преживял катастрофа с преобръщане на колата. Една от версиите е спукана предна гума, която същия ден е била монтирана от гумаджия и е била с вътрешна. След преглед на колата се оказва че единствено тази гума е била спукана. Вътрешните гуми се пръскат изведнъж, тъй че премисли добре преди да я монтираш. Аз лично никога не бих карал с такива гуми.
      Bravo 1.6 16v 97г. + АГУ

Коментар

maskarata написа:
        Вътрешните гуми се пръскат изведнъж......
        Точно поради тази причина никога не карам МПС с вътрени гуми на предната ос.Безкамерната гума никога не се "пръсва".
        Aктуалният парадокс в България - повечето искат да живеят в по-уредена държава, но реват на умряло като им затвориш кранчето на сенчестата и полузаконна или незаконна дейност.

Коментар

да бе да .. Искате да кажете, че до 90 година, когато всички коли са били с гуми с вътрешна - всичките са се натъркаляли от пръснати гуми? И как ще стане? Вътрешната гума се пука (?!?!) и пръсва външната?!?Ами ако няма вътрешна какво пречи на външната да се пръсне?Единственото логично обяснение на въпроса за/против вътрешни гуми според мен е: Ако се кара със вътрешни гуми - те си държат въздуха, но външните си се износват .. може да имате много голяма повреда по външната гума, без да знаете, защото вътрешната си държи налягане и всичко е ок... а ако си без вътрешна - гумата ще спадне и ще отидете на гумаждия и ще се спасите възможни проблеми .. с една дума - сигурност. Не се ползват вътрешни заради по-високата сигурност на безкамерните гуми.
          Fiat Stilo 1.9 Jtd 115 2003 MultiWagon

Коментар

Много години съм карал коли с вътрешни гуми, може би през целия период 1990-1999. Нищо страшно не ми се е случило. Вярно е това, че е опасно при висока скорост да се спука гума с вътрешна. Това важи особено силно, ако гумата е предна. В този случай можеш да изгубиш управление. Но за щастие не винаги вътрешната гума се пука като балон. Зависи от какво е прободена и като цяло положението не е толкова драматично. Разлика във возията няма.
            Tonight's the night and it's going to happen again and again...

Коментар

stooes написа:
              ... И как ще стане? Вътрешната гума се пука (?!?!) и пръсва външната?!?...
              Представи си един балон и колко е малък, когато не е надут. И сега, каолко става когато се надуе... а сега - за колко време се "смалява", когато се спука.Така и с вътрешните. Външната не се пръска. Просто не уплътнява, както става при безкамерните и въздуха, който е във вътрешната няма как да остане там където му е мястото - в колелетата, а излиза и то много бързо през всяка шупла или дупка. Именно там е разликата.

Коментар

А разлика ако едната предна е с вътрешна, а другата без?Да уточня само - външната е нарязана на няколко места, т.е. не може да се залепи.
                N.Y. State of Mind

Коментар

sachma написа:
                  А разлика ако едната предна е с вътрешна, а другата без?Да уточня само - външната е нарязана на няколко места, т.е. не може да се залепи.
                  От съображения за твоята (и чужда) безопасност не ти препоръчвам да караш с тази гума.

Коментар

stooes написа:
                    да бе да .. Искате да кажете, че до 90 година, когато всички коли са били с гуми с вътрешна ....
                    Да бе, да. До 90-та година всички коли били с вътрешна гума Баща ми кара без вътрешни гуми от първата му собствена кола (август месец, 1984 - Вартбург)
                    Aктуалният парадокс в България - повечето искат да живеят в по-уредена държава, но реват на умряло като им затвориш кранчето на сенчестата и полузаконна или незаконна дейност.

Коментар

Повечето бяха точно с вътрешни гуми.
                      Tonight's the night and it's going to happen again and again...

Коментар

sachma написа:
                        Ей изобщо не ги мисли подобни цигании .Особено що се отнася до предните гуми на колата .Виж ако е за магарешка каручка става ,по добре напиши размера на гумата ,все някой ще има забравена в мазето да ти свърши работа .Защото разликата ще я разбереш ,като не дай си боже я спукаш
                        фиатче Браво 2.0

Коментар

На времето на Регатата си сложих чисто нови безкамерни и отидох в Плевен, спрях на центъра на охраняем паркинг и като се върнах предна лява беше спаднала. При прегледа на място видях, че беше надупчена с шило, вдигнах валянката на охраната, а той ни лук ял ни лук мирисал, щял да ми покаже къде да я залепя и т.н., тези номера са всеизвестни - комбината м/у гумажии и паркингите. В последствие отидох в сервиза и ми я залепиха, но на другия ден се оказа че била набодена и на още едно място. След всичките тези патила се принудих да сложа вътрешна и карах само на лявата с вътрешна, и нямах никакви проблеми.
                          FIAT Brava S 1,4 12 V 97 г. - бивша. Не карай по-бързо отколкото твоя ангел хранител може да лети!
                          Ако нещо стане както трябва, то е станала голяма грешка. Закон на Мърфи.

Коментар

Никаква разлика няма.Миналата година изхвърлих последните две \"оригинални\" гуми, които бяха отзад. С тях бях карал две лета.Едната беше с вътрешна гума и се смяхме с гумаджията.Така ги и изхвърлих и двете, но няма никаква разлика, да знаеш.Сега като прочетох по-добре - вземи си добра външна гума, че не се знае, не разчитай само на вътрешна.Дано да не ги къса някой нарочно, че тогава няма оправия..

Коментар

Баща ми навремето винаги караше всичките си коли с вътрешна гума.И винаги,когато бяхме тръгнали на дълъг пъг в горещо време,вътрешните гуми се пукаха,понякога направо гърмяха. Често се случваше два тъпи да пукним гума и да идват на помощ приятели.
                              Alfa Romeo 159 SW 2.4 JTDm 200 hp Q-tronic + Alfa Romeo 156 1.9 JTD 1++ hp 2003,Inside Facelift. - Now.
                              Alfa Romeo 159 SW 1.9 JTDm 150 - The beautiful devil. - еx. // Stilo 1.9 JTD 1++ hp - еx
                              Вълкът е по-слаб от лъвът и от мечката, но никога не играе в цирка !!!

Коментар

Working...
                              X