Реклама

Collapse

Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Слизане на 4-та при изключен двг

Collapse
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Clear All
new posts

Преди две години опитах това нещо: докато се спусках към Габрово, изключих двигателя (без контакт) и включих на четвърта. Ефектът беше подобен на това да карам на втора с включен двигател. Естествено кормилото и най-вече спирачката станаха твърди, което ме отказа от експеримента.Кажете сега как стои въпросът с движение по инерция при изключен двигател на скорост, дали има вредни последствия, какво става с мазането, температурата и други подобни детайли.За разходът - би трябвало да е нулев, от там какво друго има като промени в сравнение с нормалното функциониране?

Re: Слизане на 4-та при изключен двг

fuoco написа:
    ...Кажете сега как стои въпросът с движение по инерция при изключен двигател на скорост, дали има вредни последствия, какво става с мазането, температурата и други подобни детайли.
    Ако питаш за ППХ, дискутирахме го тук: http://forum.fiat-bg.org/viewtopic.php?t=64576А ако наистина имаш предвид спускане с изключен двигател и то на скорост, за какъв дявол ти е това ? Мисля си, че при изключен двигател, ако колата е на скорост и се движи, ще започне да се дави. Всъщност не го мисля, а съм го виждал, когато съм избутвал паркирани коли на скорост пред гаража ми. Започва да смърди на гориво и после имат проблеми с първото палене, точно такъв е ефектът.
    Tonight's the night and it's going to happen again and again...

Коментар

някой май има желание да го целуват студен...
      Fiat Punto 1.1-Синята птица
      Lancia Libra SW 2.4-JTD-Самолета! RIP - продава се на части...
      Lancia Libra SW 1,9-JTD 115 hp

Коментар

Съвременен автомобил да се кара по инерция с изгасен двигател Безсмислено и дори опасно.

Коментар

snake написа:
          fuoco написа:
          ...Кажете сега как стои въпросът с движение по инерция при изключен двигател на скорост, дали има вредни последствия, какво става с мазането, температурата и други подобни детайли.
          Ако питаш за ППХ, дискутирахме го тук: http://forum.fiat-bg.org/viewtopic.php?t=64576А ако наистина имаш предвид спускане с изключен двигател и то на скорост, за какъв дявол ти е това ? Мисля си, че при изключен двигател, ако колата е на скорост и се движи, ще започне да се дави. Всъщност не го мисля, а съм го виждал, когато съм избутвал паркирани коли на скорост пред гаража ми. Започва да смърди на гориво и после имат проблеми с първото палене, точно такъв е ефектът.
          Зависи каква е колата, Ако е Жигула ще замирише на бензин з/о бензиновата й помпа ще блъска постоянно гориво, ако е с ел помпа, как ще блъска гориво? От друга страна, защо ще ти се вкоравят спирачките? Буталата се движат, значи създават налягане и сервото ти работи, смазването също. Аз лично съм го правил това с ВАЗ 2105, изключвам си с ключа на газовата горивата - ключа е на средно положение, на контакт съм и всичко си работи без да бута гориво, в този случай и генератора си работи, естествено парно няма когато се охлади двигателя, единствения гаф който може да стане е да ти замине бобината, но аз си имах ключе и за нея против кражби, така че съм го правил този номер многократно.
          FIAT Brava S 1,4 12 V 97 г. - бивша. Не карай по-бързо отколкото твоя ангел хранител може да лети!
          Ако нещо стане както трябва, то е станала голяма грешка. Закон на Мърфи.

Коментар

NikMar написа:
            Зависи каква е колата, Ако е Жигула ще замирише на бензин з/о бензиновата й помпа ще блъска постоянно гориво, ако е с ел помпа, как ще блъска гориво?
            Не знам как и защо, не съм учил за това. Казвам какво съм видял. Само преди няколко дни си тренирах на двора и съзрях, че някаква дръглива малка количка (мисля, че стар сеат) ми е паркирала пред гаража. Не ми трябваше да си вадя колата, но бях в настроение и както се бях напомпал, излязох и преместих нарушителя с бутане, както е на скорост, на средата на улицата. Стана учудващо лесно. Двигателят му весело се давеше и се разсмърдя на бензин. Пропуснах да го питам с каква бензинова помпа е :D .
            Tonight's the night and it's going to happen again and again...

Коментар

Най добре баир надолу на включена скорост без гас Така не харчи нищо и е по безопасно от колкото ако си изключил двигателя.А на свободна си харчи
              Ти какво направи за страната си,че искаш нещо от нея?!?!?

Коментар

Спирачки ще си има сервото работи, но волана става твърд, а относно двигателя това е абсолютно противопоказно, да се кара на скорост при загасен двигател, нарича се още от преди 60 години ПРИНУДИТЕЛНО ИЗНОСВАНЕ чел съм го в една дебееела книга-учебник за професионални шофери.Самият двигател не се смазва добре при такова каране.Не че веднага ще се скапе двигателя но е вредно за него да се кара така, въпреки че един приятел си кара така колата всеки ден около 2 км.А за хидравликата на волана знам, че се поврежда когато работи без да циркулира масло, мембраната на сервото, се разтяга различно в отсъствието на вакуум и се скапва бързо.С две думи не си заслужава , по добре да се вземе една рикша и да се кара спокойно по енерция.
                КУПИ СИ FIAT ДА НЕ ТЕ Е ЯД!

Коментар

Абе не че не е обсъждано, ама каква е разликата между това да карам без газ на пета и да се спускам и това да не съм на контакт и колата да е на пета?! При колите със електроусилвател на волана - сигурно има значение че не е на контакт, ама при колите с хидравлична помпа няма никаква разлика. Да не би като не е на контакт - да не се върти хидр. помпа? Говорим, разбира се, за по-съвременни автомобили с компютърно управление, където се прекъсва и горивният процес про обороти над дадена граница (1000 за моята кола) И в двата случая двигателят се върти, маслото циркулира, горене няма, пистовият ремък задвижва агрегатите - хидравлика и водна помпа при някои модели. Може би алтернаторът не зарежда. Какво общо има в случая електрическият контакт?! Ако може някой да ми обясни за Браво JTD ? Може би в колата на автора на темата не е точно така, и винаги има минимално горене в цилиндъра, дори да е без газ. Тогава вероятно има значение. Ама от това което съм видял в бензиновия раздел (а то не е малко) - мисля че над 1500 или над 1800 - горене няма. Остават другите неща, които не са свързани с горивния процес.

Коментар

Ясно, благодаря, че дадохте яснота дали и защо, явно трябва да е запален.

Коментар

Разбира се , че трябва Колегата от Шумен писа , че е най-добре да се спускаш на предавка с включен ДВГ.А щом се спускаш , преди това обикновено се качваш . Тъкмо ще нормализираш температурния режим.Никога не гася двигател и не изключвам от предавка . НИКОГА .
                      FIAT BRAVA 1.4 12V А/С, с чийто собственик можете да се свържете на 089 9225580
                      FIAT CROMA 2.4 Mjet - proprio miracolo

Коментар

ogi28b написа:
                        Абе не че не е обсъждано, ама каква е разликата между това да карам без газ на пета и да се спускам и това да не съм на контакт и колата да е на пета?! При колите със електроусилвател на волана - сигурно има значение че не е на контакт, ама при колите с хидравлична помпа няма никаква разлика. Да не би като не е на контакт - да не се върти хидр. помпа? Говорим, разбира се, за по-съвременни автомобили с компютърно управление, където се прекъсва и горивният процес про обороти над дадена граница (1000 за моята кола) И в двата случая двигателят се върти, маслото циркулира, горене няма, пистовият ремък задвижва агрегатите - хидравлика и водна помпа при някои модели. Може би алтернаторът не зарежда. Какво общо има в случая електрическият контакт?! Ако може някой да ми обясни за Браво JTD ? Може би в колата на автора на темата не е точно така, и винаги има минимално горене в цилиндъра, дори да е без газ. Тогава вероятно има значение. Ама от това което съм видял в бензиновия раздел (а то не е малко) - мисля че над 1500 или над 1800 - горене няма. Остават другите неща, които не са свързани с горивния процес.
                        Разсъжденията са ти правилни. За смазването на двигателя няма никакво значение какво го върти - горивните процеси в цилиндрите или принудително от трансмисията. За хидравличната помпа на волана също, дори някои модели генератори може да зареждат и без да е включен контакт. Бивошото Браво JTD на съпругата ми имаше един интересен "дефект" - чуваше се шум от ЕКУ то /нещо като звънтене/ в зависимост от оборотите. При принудителен празен ход този шум изчезва, което ме навежда на мисълта, че и при JTD в режим на ППХ липсва подаване на гориво. Колегата който е правил експеримента обаче нещо бърка, няма от къде да дойде допълнителна спирачна сила на двигателя при подаден контакт. Със или без контакт двигателя трябва да задържа еднакво на една и съща предавка.

Коментар

stenli написа:
                          При принудителен празен ход този шум изчезва, което ме навежда на мисълта, че и при JTD в режим на ППХ липсва подаване на гориво.
                          Това е така, със сигурност - над 1000 оборота и педала на газта на 0% - няма подаване на гориво. Гледал съм го с диагностичния софтуер, а откакто го разбрах - промених стила си на каране в известна степен, което доведе и до понижение на разхода на колата и значително удължаване на живота на спирачките (накладки). С накладките, с които купих колата на 143 000 км преди 3 г. - някакво Феродо, доста меко, карах до преди 3 месеца, до около 175 000, над 90% градско, а имаше още живот в тях, но започна да свети лампата, пък не ми се сменяше в студовете...

Коментар

А ако е с проста АГУ? Мойта на "газ" се засилва надолу по баира.ПП На контакт.
                            LANCIA Y10 1.1 Bosch monomotronik AGU Zavoli Голф 3 1.8
                            ВАЗ 2101-73г-екс ВАЗ 2101-74г.екс, самара-екс заз 965а екс Опел кадет екс

Коментар

stenli написа:
                              ...Колегата който е правил експеримента обаче нещо бърка, няма от къде да дойде допълнителна спирачна сила на двигателя при подаден контакт. Със или без контакт двигателя трябва да задържа еднакво на една и съща предавка.
                              Не съм го казал ясно значи, точно при изключване от контакт идва допълнителна спирачна сила.Ако вземем 4-та предавка - спускаме, докато моторът гори, след което изключваме ключа и продължаваме спускането - при мен спирачното усилие нараства с изключването на тока. Възможно е да е само за ниските обороти, но се усеща. При по-високи обороти - може и да няма разлика.

Коментар

Working...
                              X