Реклама

Collapse

Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Пак далавера с новите винетки

Collapse
Заключена тема
X
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Clear All
new posts

Чета и недоумявам .Защо не прочетете Наредбата за винетни ТАКСИ и да разграничим категориите ДАНЪК и ТАКСА.А тези , които недоволстват от статуквото , да формират инициативен комитет и да внесат предложение за изменение в приемната на депутат от избирателния район .
    FIAT BRAVA 1.4 12V А/С, с чийто собственик можете да се свържете на 089 9225580
    FIAT CROMA 2.4 Mjet - proprio miracolo

Коментар

Re: Пак далавера с новите винетки

Румен_Хинчев написа:
      Чета и недоумявам .Защо не прочетете Наредбата за винетни ТАКСИ и да разграничим категориите ДАНЪК и ТАКСА.А тези , които недоволстват от статуквото , да формират инициативен комитет и да внесат предложение за изменение в приемната на депутат от избирателния район .
      http://circa.europa.eu/irc/opoce/fact_sheets/info/data/policies/tax/article_7321_bg.htmЕто ти линк към уебсайта на Европейския Парламент, където държавата ни дефинира "винетната такса" като "данък върху собствеността на МПС". Очевидно винетките са такова недомислие, че сами не знаем дали да ги определим като данък или такса Продължавай да недоумяваш
      She was only a whisky maker but he loved her still.

Коментар

Дооооообре !Може ли да продължавам да недоумявам на чаша червено вино С тоя хубав сняг вън ....Салюти е бачи

Коментар

Ей тъй само да вметна едно нещо .По нагоре колега написа че ако си купиш карта за една автобусна линия то с нея не можеш да се движиш безплатно по друга . точно и ясно написано и съм съгласен . Обаче въпроса на бай Иван беше : аджеба купил съм една карта за една линия и днеска аз пътувам с нея , утре жена ми а аз съм в къни . По вашите логики трябва и тя да си плати билета защото картата е на мое име . Да ама не . Тази карта се издава за едно лице да пътува през определения период по тая линия без да плаща . Дали днеска аз пътувам а утре съпругата я полва мисля че няма никакво нарушение . Дали е така вие които пътувате с карти кажете . Може да съм в грешка . Но ако съм прав то каква е тогава разликата и във винетките? Да ,трябват пари за пътищата верно е. А не трябва ли и щетите нанесени по пътищата да се заплатят от тия които са ги направили примерно при катастрофи ??? Защо всички ние ще плащаме за нещо да се поправи след като е било съсипано от някой пиян до козирката ? Итака въпросите са много а отговорите малко . И една молба за линк към закон ли ,наредба ли е или там каквото и ще да е където е казано за винетки как трябва да се събират и за какви коли и т.н.
          Фиат Панда 1.2 2006година
          Синджира си идва ,а козата я няма...

Коментар

gantcho написа:
            Добре, Оги, хайде тогава отговори на няколко въпроса.Първо, що за данък е винетката? Данък "собственост" или "данък ползъване на пътища"Второ, ако е данък "собственост", защо половината коли, които не ползуват пътната мрежа са освободени от него? Те нямат ли собственици?Трето, ако е данък "ползъване на пътища" защо не е правопропорционален на ползуването на пътищата, ами всеки плаща по 67 лева независимо дали минава 2,000 или 200,000 км на година?
            Според мен - винетката е такса за използването на РПМ от един автомобил за една година. Такава е идеята на този който я е мислил, одобрил, приел и т.н. Така както абонаментната карта за градски транспорт (ако си ми чел предния пост) ти дава право да ползваш ГТ за определен период - колкото искаш, ако искаш сменяй по 37 автобуса и трамвая на ден - ввсе тая. ГО също не е пропорционална, но аз с моите 8 000 км на година плащам точно 200 лева, колкото плаща и Баба Тонка от Надежда 9, която има Браво JTD, но го скъсва от каране, прави му по 45 000 на година, а на всичкото отгоре тя е кьорава и не чува с едното ухо а с другото е глуха. Ама и тя плаща 200 лева ГО. Пак да питам - 1000+ лева за цигари не са проблем, а 67 лева за таксата за колата да преминава по РПМ - са?

Коментар

lov написа:
              ... Та мислиш ли че някой там ще се занимава да прави такива фокуси с винетките. Просто сумата е смешна за техния стандарт. По верояно е да забрави да си купи от колкото да се прави на тарикат. И все пак крайна сметка на тях им стигат парите за пътищата а на нас не. Имат си хората държавен апарат който не позволява на този или онзи да крие приходи.... А при нас какво по високите етажи на власта корупция за милиони левове. При тези примери какво да направи обикновенния човечец поне тези 67 лева се опитва да си спести. Поне тях да не му вземат и да отидат в джобовете на власт имащите.
              Не мога да схвана - значи 67лв./година са МНОГО? Човече, в тоя форум се пише за колкото може ПО-ГОЛЕМИ телевизори, а ти ми разправяш, че цената на стойка за стената е висока??? Виждал съм, а и продължавам да виждам автомобили за по 100 000лв. и нагоре без винетки - хората просто не карат извън града явно. И продължавате да се ядете (извинявай lov, това вече не е към теб) с тия винетки - те се купуват САМО ако се излиза по винетни пътища. Седите си на село, в София или в който и да е град, не излизате от него и не ВИ се налага да плащате ОГРОМНАТА сума от 67лв... (това са 5.58/месец, 0,19ст/ден) това е една кутия цигари бе хора..., а на сбирката в Китен май не видях непушачи освен Оги..., може би и Емзо...
              Steliyan's Life!
              FIAT Marea HLX 1.9JTD 105, 02.2000

Коментар

ogi28b написа:
                Според мен - винетката е такса за използването на РПМ от един автомобил за една година. Такава е идеята на този който я е мислил, одобрил, приел и т.н. Така както абонаментната карта за градски транспорт (ако си ми чел предния пост) ти дава право да ползваш ГТ за определен период - колкото искаш, ако искаш сменяй по 37 автобуса и трамвая на ден - ввсе тая. ....Пак да питам - 1000+ лева за цигари не са проблем, а 67 лева за таксата за колата да преминава по РПМ - са?
                Почти съм склонен да се съглася с аналогията с картите за градския транспорт но...1/ Те са точно това, което винетките не са - можеш да я дадеш да я ползва и майка ти и брат ти и сестра ти и баба ти и който си иска. (понеже никога не съм имал карта за градския транспорт не съм съвсем сигурен )Това е точно заради принципа, че е платено за един човек за определен период.2/ Парите за този абонамент са дължими от човека и предоставят услуга на човек.3/ Винетките обаче, се плащат за автомобил - т.е. не за реалния потребител на услугата, а за инструмента, с който услугата се ползува. Плащането за собственост е характеристика на данък за собствеността. Можеш да направиш аналогия и с билетите за лов и риболов - те се плащат за правото на човека да ползува водоемите или дивечовото богатство на страната - не се плащат за пушката й заради правото й да стреля или пък за риболовната пръчка. Защото инструментът може да се смени, но платецът остава...А относно питането ти - не, не са много 67 лева. Приемлива цена са. Но човек трябва да знае защо ги плаща

Коментар

jenshen73 написа:
                  lov написа:
                  ... Та мислиш ли че някой там ще се занимава да прави такива фокуси с винетките. Просто сумата е смешна за техния стандарт. По верояно е да забрави да си купи от колкото да се прави на тарикат. И все пак крайна сметка на тях им стигат парите за пътищата а на нас не. Имат си хората държавен апарат който не позволява на този или онзи да крие приходи.... А при нас какво по високите етажи на власта корупция за милиони левове. При тези примери какво да направи обикновенния човечец поне тези 67 лева се опитва да си спести. Поне тях да не му вземат и да отидат в джобовете на власт имащите.
                  Не мога да схвана - значи 67лв./година са МНОГО? Човече, в тоя форум се пише за колкото може ПО-ГОЛЕМИ телевизори, а ти ми разправяш, че цената на стойка за стената е висока??? Виждал съм, а и продължавам да виждам автомобили за по 100 000лв. и нагоре без винетки - хората просто не карат извън града явно. И продължавате да се ядете (извинявай lov, това вече не е към теб) с тия винетки - те се купуват САМО ако се излиза по винетни пътища. Седите си на село, в София или в който и да е град, не излизате от него и не ВИ се налага да плащате ОГРОМНАТА сума от 67лв... (това са 5.58/месец, 0,19ст/ден) това е една кутия цигари бе хора..., а на сбирката в Китен май не видях непушачи освен Оги..., може би и Емзо...
                  Абе стига с тия цигари бе.На срещата в Китен и аз не пуших обаче от около 2 месеца си пуша пак.Не трябва да сравняваме едно нещо с друго ако не са свързани по някакъв начин.То по тая логика да ядем салам от 2,50 килото вместо луканки от 15лв.Всяко нещо си има цена.Става въпрос за това дали 67лв. си заслужават ако излизаш 2-3 пъти годишно от града?!
                  FIAT BRAVO 1.6
                  FIAT COUPE 1.8-POWER OF LOVE-EX
                  LANCIA LYBRA 1.8 SW-NOW

Коментар

gantcho написа:
                    Почти съм склонен да се съглася с аналогията с картите за градския транспорт но...1/ Те са точно това, което винетките не са - можеш да я дадеш да я ползва и майка ти и брат ти и сестра ти и баба ти и който си иска. (понеже никога не съм имал карта за градския транспорт не съм съвсем сигурен )Това е точно заради принципа, че е платено за един човек за определен период.
                    Картата мога да я дам на майка ми, на брат ми и на сестра ми, защото на нея не пише, че е за един човек. Но на винетката пише. Преди са мислили, че е достатъчно да задължат водачите да я лепят, за да са сигурни, че ще е само на един автомобил. Обаче водачите са тарикати и са намерили начин да мамят системата. Съответно системата измисля друг начин - чрез записване на ДК-номера. Това, с-мата не може да измисли ефективен начин не е мой, нито твой проблем. Но основната идея на всички начини, които измислят е това: една винетка важи за един автомобил, а не за N. Ако трябваше да важи за N - тогава нямаше да струва 67 лева, а 500, примерно.Така както вие претендирате, че една винетка трябва да може да се лепи на 2 или 3 автомобила - аз мога да претендирам по същата логика, че за мен цената на винетка трябва да е 1/2 или 1/3, защото нямам 2 или автомобила, а само един.Аз ще се опитам да направя една кратка равносметка за 10 000 км:- масло и филтри - 80 лева- всички ремъци и ролки - 60 лева, грубо (1/5 от общата цена; 10 000 / 50 000 ).- гориво - средно 8 литра на 100, по 2.2 лева = 1760 лв- винетка - 67 лева- спирачки - примерно 20 лева/10 000 км, ако ги смениш на 30 000, а те струват 60 лева.- съединител: 300 лева за 150 000 км, примерно, = 20 лева за 10 000- да си напълниш климатика веднъж годишно 20-30-40 лева- ГО, данък, ГТП - 200 леваОбщо без винетка: около 2100 лева. Нека са 2000 за по-кръгло. Винетка - 67 лева. Ами ако минаваш 20 000 км/годишно, а не 10 000? Имаш над 3500 лв разходи за колата за всичко друго, но 67 лева за винетката се оказват много за някои водачи?popara801 - като излизаш 2-3 пъти от града - купуваш си 2-3 седмични винетки по 10 лева, и готово. Ама някои искат да излизат колкото си искат от града, когато си искат, а да платят само за единия автомобил. Еми не става. Сега може и да става, но му идва края. Освен това ако яддеш салам от 2.50 може и да се отровиш доста лошо, а ако не пушиш - по-добре за всички. Луканката имаш право да си я купиш, а винетката - задължение е. В тая държава освен права има и задължения. На който не му харесва - Т1, както каза колегата lov. Ако не - спазваш си задълженията, търсиш си правата и така.

Коментар

jenshen73 написа:
                      Мисля че някой друг ти е писал за цената на стойката за телевизора. Но както и да е. Аз до ден днешен съм си плащал до последната стотинка. При условие че съм могъл и да не плащам. Цената наистина не ми е висока и както казваш повече ми струват цигарите за 2 седмици. Но явно не си ме разбрал какво искам да обесня. Проблема ми е друг че има збъркано в системата по точно в контрола къде и как отиват парите ни. Как в други държави със същата система на приходи успяват да имат нормални пътища а ние не. Моя отговор е че тези приходи отиват в някой джоб в место да отидат за пътища. Не казвам че и на вънка няма корупция има я и то в големи размери. При нас какво човека взел парите да строи и ремонтира и после ни път ни ремот ни пари. При тях поне път има, че и ремонт само дето някой взел малка комисионна да подшушне колко да му е ниска офертата в търга за строителство. При такива условия как няма да те е яд да плащаш за нещо което няма да бъде направено от отсрещната страна визирам държавата. Тя както ти към нея също има референтни задължения към теб които обаче не спазва. А това кой как решава да си търси правата или кардинално да го реши или да бяга вечно по тъч линията си е личен избор.
                      BRAVA 1.4 12v - 1998г.

http://vbox7.com/play:124bedab

Коментар

lov написа:
                        Мисля че някой друг ти е писал за цената на стойката за телевизора. Но както и да е. Аз до ден днешен съм си плащал до последната стотинка. При условие че съм могъл и да не плащам. Цената наистина не ми е висока и както казваш повече ми струват цигарите за 2 седмици. Но явно не си ме разбрал какво искам да обесня. Проблема ми е друг че има збъркано в системата по точно в контрола къде и как отиват парите ни. Как в други държави със същата система на приходи успяват да имат нормални пътища а ние не. Моя отговор е че тези приходи отиват в някой джоб в место да отидат за пътища. Не казвам че и на вънка няма корупция има я и то в големи размери. При нас какво човека взел парите да строи и ремонтира и после ни път ни ремот ни пари. При тях поне път има, че и ремонт само дето някой взел малка комисионна да подшушне колко да му е ниска офертата в търга за строителство. При такива условия как няма да те е яд да плащаш за нещо което няма да бъде направено от отсрещната страна визирам държавата.
                        Кои са тези държави? Защо си мислиш, че парите от винетките отиват точно за асфалтиране? Българинът си е тарикат - цака държавата, държавата и тя го цака. Не виждам що се оплаквате.
                        Всеки има право да бъде глупав, но някои злоупотребяват с тази привилегия.

Коментар

Румъния например ...

Коментар

Оги, съгласен съм, че системата не бива да се мами.Но тук се подхвана съвсем друг въпрос - дали системата е нормална и принципна. Аз твърдя, че не е. Казано по друг начин - евтино е, но не е справедливо разпределението. Това е една порочна система. Отиваш на басейн и си плащаш за да влезеш и да го ползваш. Обаче само с едни плувки. Ако смениш плувките - плащаш наново Ето това е нашата винетна система - произволно събиране на пари.Дори не съм коментирал как може да се подобри, защото не е моя работа...

Коментар

Re: Пак далавера с новите винетки

Румен_Хинчев написа:
                              Румъния например ...
                              Следващият път, като ходиш в Румъния, не карай само по първокласните им пътища. Освен това данъчните ставки в Румъния са по-високи.
                              Всеки има право да бъде глупав, но някои злоупотребяват с тази привилегия.

Коментар

Колкежке , не ме мислете къде съм карал в Румъния .И какво общо имат данъчните ставки с винетките ?Седмична винетна такса за лек автомобил в Румъния = 13,06 леи (~ 3 евро ).

Коментар

Working...
                                X