Реклама

Collapse

Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Въпрос за велосипедни гуми

Collapse
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Clear All
new posts

snake написа:
    jorko написа:
    Използвайте и ГПС :D
    Защо не, щом е в името на науката :D .П.П. Да, задачката изглежда маловажна, но аз обичам всичко да е точно. Ако километражът не мери вярно, за какво ми е?
    При 10км изминато разстояние грешка от 200метра колко отклонение се явява??? По моите сметки е 2% и смятам, че е РАЗУМНО отклонение. Дори прехвалените GPS-и дават средно между 3 и 7% отклонение...
    Steliyan's Life!
    FIAT Marea HLX 1.9JTD 105, 02.2000

Коментар

snake написа:
      Би бил точен, но при идеални условия: каране в идеално права линия и колкото се може повече обороти на гумата, за да се минимизира грешката. Това реално няма как да се постигне.
      Има има. Идеално права линия, може да се направи като опънеш един конец, и да си помагаш, като се движиш покрай стена. Освен това, достатъчно е да се облегнеш леко на кормилото, и да изминеш един оборт на гумата. Вентила също служи за ориентир . Относно оборотите,нали това казвам:
      nikolce написа:
      ...операцията се прави, три или повече пъти, като се смята средно аритметично.
      snake написа:
      А и тебеширът като знаем какъв неясен отпечатък оставя...
      Хубаво де, нека да е молив, маркер, каквото се сетиш .
      snake написа:
      Не ми се вижда много точен този метод.
      Щом казваш :D . С този метод ми настроиха велокомпютъра, преди 6-7 години, във велосервиз. Метода, също е споменат в раздела "често задавани въпроси" в МТB форума.И пак Ви казвам. Диаметъра на гумата не се гледа в таблици, и надписи по самата нея, мери се.
      00' Bravo 105 JTD

Коментар

Страница 14 от този файл Ето още сравнителни таблици: http://www.sheldonbrown.com/tire-sizing.htmlНапример на шосейката ми размерът е "700 x 23C" (френска система) или "28 Х 1 и 1/2 х 1 и 3/4" или "23-622". Обиколката е все 2133 мм, мерил съм го по всички възможни начини, грешката ми е от порядъка на 2-3 мм.А какво означават отделните числа - http://en.wikipedia.org/wiki/ISO_5775

Коментар

Венко е човек на точността, знам го аз, ама наистина не разбирам за какво му е по-голяма точност от 2%.Аз също покарвам колело от време на време.За километраж използвам телефона, през GPS, като имам специална програмка, казва се Velox. Дава ми освен скорост (с големи цифри на половината екран), още следните данни:-дневно изминато разстояние (след ръчно зануляване);-общо изминато разстояние-час; време в движение, общо време (вкл.престоите);-средни скорости за последната 1 минута, 5 минути, 10 минути;-ГПС координати; както и може да прави запис на трака, който после можеш да видиш на картата в сайта на производителя.Между другото си я ползвам и в колата тази програмка.Предполагам, че точността й не е по-голяма от 5% (допустимата инженерна точност), но и по-голяма не ми трябва.За твое успокоение, Венко, точността на километража на колата ти е в рамките на 10%, а при по-големите скорости - и по малка (отива към 20%).

Коментар

Immortal написа:
            точността на километража на колата ти
            Скоростомерът? Километражът?

Коментар

И двете Оги, и двете.

Коментар

Immortal написа:
                Венко е човек на точността, знам го аз, ама наистина не разбирам за какво му е по-голяма точност от 2%.
                Не знам за какво ми е, практически за нищо. Просто ми се стори, че за 10-ина километра отклонението от 200 метра между двата километража е голямо. Все пак научих полезни неща от темата. Някой ден като нямам какво да правя ще се опитам да реализирам някои от идеите от темата и да измеря обиколката на гумите с възможно най-голяма точност.
                Tonight's the night and it's going to happen again and again...

Коментар

Интересна тема, на която попаднах от Гугъл, търсейки как да си разчета размера на гумите на бебешката количка.
                  Аз бих подходил по друг начин. Просто на едното колело бих коригирал импулсите (размера) с + или съответно - 2%, за да ги изравня и не бих се втренчвал повече. И това само и само да показват относително еднакво.

В този ред на мисли кажете от къде да купя гума 10х2.0?

п.п. Миналата година ми се наложи да пътувам с двете коли до едно и също място, та плътно една след друга колите бяха навсякъде заедно. В крайна сметка сега като гледам километражите показват точно разлика от 2%.
                  Последна редакция от BO; 05.04.2018, 20:44.
                  A20DTH ЖТД ама не баш
                  1NZ−FXE ; 182A8.000 Брава
                  Х... 330XD, Мултипла, Мареа, Либра, Пунто; 166; Брава; 146; Тема; 145; Типо; Панда

Коментар

Working...
                  X