Купих километражи на двете колела вкъщи. И без това от утре за неопределено време съм пешеходец и колоездач, защото големият ми син взе книжка и ми приватизира колата. За да отчитат километражите вярно, трябва да им се въведе като параметър обиколката на гумата. Аз им премерих горе-долу диаметрите - около 65 см. Но искам да въведа обиколките съвсем точно. На гумите има означения:- На едното колело гумите са 26 x 1,75 x 2- На другото 26 x 1,95Някой знае ли как се смята диаметъра на гумата по тези означения? Предполагам, че числото 26 е диаметъра на каплата в инчове, но със следващите означения, които вероятно обозначават височината на гумата, не съм наясно.П.П. Знам, че мога да измеря обиколката доста точно с канап, но искам да сравня данните и с означенията на гумите.
Реклама
Collapse
Съобщение
Collapse
No announcement yet.
Въпрос за велосипедни гуми
Collapse
X
-
А другата - 26x1,95 няма ли височина :D ?Всъщност наистина има нещо такова, в смисъл, че 1,75 и 1,95 вероятно са свързани с ширината, защото тази от 1,75 определено е по-тънка. Аз нарочно търсих такива тънки, защото си внушавам, че с тях колелото върви по-бързо, а и като че ли не ги пукат толкова гадните тръни, на които в Пазарджик им викаме "баберици".Но от друга страна, явно са свързани и с диаметъра, защото в книжката на километражите има една примерна таблица за обиколка на гумата в зависимост от означенията. На гума 26x1,75x2 съответства обиколка 2070 мм, но другата гума липсва в таблицата. Има 26x1,9 и 26x2, като разликите в обиколката са доста големи. Трябва да има някаква формула, по която се смята .Tonight's the night and it's going to happen again and again...
Коментар
-
За най-точно измери хубаво диаметъра на цялото колело и после смятай. Тези 2070 мм са = 26 (инча)х3,14 (Пи) х 2,536 (см за инч). Което ме навежда на мисълта, че 26 инча е външния диаметър на гумата, а не както при колите на джантата (каплата). Но това изключва гуми с различна височина - противоречие. Ако се използва формулата като при автомобилните гуми би трябвало да е това: (26 (инча диаметър на капла) + 2% (височина на гумата от диаметъра на каплата))х3,14х2,536=2112 мм обиколка при хубаво напомпена гума с чисто нов грайфер.
Коментар
-
HLX написа:Ако се използва формулата като при автомобилните гуми би трябвало да е това: (26 (инча диаметър на капла) + 2% (височина на гумата от диаметъра на каплата))х3,14х2,536=2112 мм обиколка при хубаво напомпена гума с чисто нов грайфер.Tonight's the night and it's going to happen again and again...
Коментар
-
Никакви сметки не Ви трябват, не знам какво се мъчите :D. Викни сина ти, да държи колелото изправено. Бележи с тебешир гумата и пода под нея. Да съвпадат, да са една черта. След това по максимално права линия, правите един оборот на гумата, докато белязаното по нея, стъпи отново на пода. Бележиш пода, мериш разстоянието между двете черти на пода. Това е най-точният начин за измерване на диаметър на велосипедни гуми.За още по-точно, операцията се прави, три или повече пъти, като се смята средно аритметично. И също забравих да кажа, прави се при напомпани гуми, при седнал човек на колелото.Успех.
Коментар
-
Не ми се вижда много точен този метод. Би бил точен, но при идеални условия: каране в идеално права линия и колкото се може повече обороти на гумата, за да се минимизира грешката. Това реално няма как да се постигне. А и тебеширът като знаем какъв неясен отпечатък оставя... Иначе, ако е до сантиметър разлика, и аз го постигнах грубо, като измерих диаметъра на гумата с ролетка при седнал човек на седалката. Но както се вижда, дава разлика и е необходима по-голяма точност. Мисля, че канап, опънат по грайфера, ще свърши сравнително добра работа. Да, така няма да се отчете тежестта на човека върху колелото, но при добре напомпани гуми, мисля, че тази разлика е пренебрежимо малка. Мога да сваля примерно 2 мм. от обиколката, която измеря с канапа и като че ли това ще е възможно най-точния резултат.Tonight's the night and it's going to happen again and again...
Коментар
-
snake написа:jorko написа:Използвайте и ГПС :D
Коментар
-
jorko написа:Добре де , аз писах по-горе че в моя си имаше готовите диаметри за много гуми, твойте нови ли ги взе и нямат ли си инструкция за монтаж ?Tonight's the night and it's going to happen again and again...
Коментар
-
snake написа:jorko написа:Добре де , аз писах по-горе че в моя си имаше готовите диаметри за много гуми, твойте нови ли ги взе и нямат ли си инструкция за монтаж ?
Коментар
-
На изминати 10 километра 200 метра са 2%. Според мен точността е задоволителна. Ако караш по един и същ маршрут на отиване и на връщане сигурно няма да ти закове точно разстоянието. Избери си някакъв участък, например с улични лампи които ги мериш на колко са (мисля че на 30 метра) премини го 10 пъти и си изчисли колко ти е отклонението. После си променяш диаметъра според отклонението.Bravo 1.6 / 16
Коментар
Реклама
Collapse
Коментар