Реклама

Collapse

Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Как се справяте със 500 лв заплата :(

Collapse
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Clear All
new posts

infineon написа:
    Plastex написа:
    Освен това Бойко показа пътя на развитие на нацията, казвайки на една майка в прав текст като не можеш да ги гледаш защо си ги раждала. Оная го беше питала как да си гледа децата с 200 лв. Много ми се щеше да се бе замислил преди да отговори така.
    Еми точно така си е. Не може един да се трепе и бъхта за да си купи жилище преди да прави деца за да може да им осигури образование и нормален живот, а тая да седне да ражда деца без да има представа с какво ще ги отглежда и да иска някой да и дава пари. Лесно е така, да чакаш държавата да ти дава пари.
    Държавата след това нали получава пари от своите поданици... Мисля, че грешиш, като се изказваш така по този въпрос. Децата не се разждат и отглеждат за 6 месеца. това е процес, който продължава около 16-18 години, докато станат самостоятелни и започнат да помагат и се грижат за себе си. Я си представи, че си много добре за около 5-6 години погрешно прецениш, че имаш някаква сигурност , но след още 5-6 години една криза остави голма част без работни места и без възможност за доходи, какво да правят хората тогава ?
    Alfa Romeo 147 1.9 JTD 2005 Fulcrum

Коментар

Idalgo написа:
      Какво да кажем за райони в югоизточна българия ? дето 70% от населението е безработно ? Не говоря за цигани, турци и т.н (нищо против тях) има доста образовани хора които се счупват от работа за 400-500лв.
      Колега, мисля, че искаше да кажеш "Северозападна България". Югоизточна България не е чак толкова зле. Не по-зле от Перник поне.
      infineon написа:
      Plastex написа:
      Освен това Бойко показа пътя на развитие на нацията, казвайки на една майка в прав текст като не можеш да ги гледаш защо си ги раждала. Оная го беше питала как да си гледа децата с 200 лв. Много ми се щеше да се бе замислил преди да отговори така.
      Еми точно така си е. Не може един да се трепе и бъхта за да си купи жилище преди да прави деца за да може да им осигури образование и нормален живот, а тая да седне да ражда деца без да има представа с какво ще ги отглежда и да иска някой да и дава пари. Лесно е така, да чакаш държавата да ти дава пари.То и затова положението е такова. Неможе човек без пари да отгледа образовани деца. Не че няма изключения де.
      Колега, по-необмислено изказване никога не си правил. Явно си го написал без да помислиш и секунда.Ти как точно си представяш живота на едно младо семейство, без помощ от родители (едните са възрастни пенсионери, бивши учители, а другите - пенсионер по болест и покойник). Оженват се като студенти, завършват, започват работа. Взимат общо 800-900 лв (в провинцията - толкова). Събират за апартамент по 300 лв на месец (през това време живеят нагъчкани в жилището на родителите на единия). Колко години трябва да събират??!?Или вариант 2 - взимат кредит, купуват мечтаното жилище, за което ще плащат 25 години по 400 лв на банката?!?!Или вариант 3 - живеят на квартира, за което плащат пак сума около 200 лв минимум месечно.КОГА според теб да си направят деца?!?И какво, ако и двамата работят в завод, който след 5 години ги съкрати и двамата? Или дори единия? Или тогава да си захвърлят децата?!?Надявам се, че наистина не си обмислил какво си написал, защото ако си го написал съзнателно - аз напълно съзнателно пък тогава ще ти пожелая да го изпиташ на гърба си.А за онзи пожарникар, който го е казал, мога да му пожелая само едни работи, дето няма да ги напиша, щото вече ни следят навсякъде.

Коментар

"Ситият на гладния не вярва."(народна мъдрост)
        Alfa Romeo 159 1.9 16V JTDm powered by Sprintauto Service
        Fiat Bravo 1.9 JTD 105 GT powered by emzo Ex: Fiat Bravo 1.4 12v (вече в баща ми)

Коментар

Immortal написа:
          [...А за онзи пожарникар, който го е казал, мога да му пожелая само едни работи, дето няма да ги напиша, щото вече ни следят навсякъде.
          Въпросния индивид го гледах/чух по ТВ и без задръжки го "благослових",пък да слушат колкото си искат Говори на "аба",както казват старите хора,плаче ,че "онези" са оставили хората без пари за пенсии ....ноо:"Като нямате пари да гледате деца,защо ги раждате!?"Пфуу......
          MAREA WEEKEND 1.8 16V`98
          ex:R19 CHAMADE 1.7`92г.

Коментар

Чета и се убеждавам в едно -СИТИЯ НЕ ВЯРВА НА ГЛАДНИЯ и това си е 500 лв доход,без да плащаш квартира ,заем и т.н. става Дори ти остават ,отвреме навреме за кафенце навън... Ще ви дам за пример обаче себе си - взимах около 800лв жена ми 500 и успявах да си позволя квартира,два кредита и да живея нормално,без да се оливам...смъкнаха ми парите почти наполовина и точно за 3 месеца вече имах чувството,че липсата на пари ще ме убие....Сега не плащам квартира,но все още не мога да си вдигна главата,надявам,се до два месеца,да си стъпя на краката...макар и с 500лв!
            ex.Мареа ТД100

Коментар

Моят отговор на въпросът поставен като заглавие на темата е: Трудно.Даже не е справяне, а мизерстване.Бил съм в подобно положение с три различни отправни точки:1) При мама и тати. Плащал съм ток, вода и кабелна - изцяло. Но не съм плащал за храна.2) Друг провинциален град. Квартирата и консумативите ми ги поемаше работодателя, но пък заплатата ми е била 430лв (2006/2007г)3) София - двустаен апартамент с трима съквартиранти (четирима живущи заедно). Наем + консумативи = 250лв. Оставащи - под 10лв/ден за храна и цигари. В трите случая развлеченията са сведени до минимум. Без кино - филми само от тракери. Театър - веднъж в годината. Книги - най-много две за година. Почти без алкохол. Кафе - само в къщи (не бях ходил "на кафе" почти две години, и после като разбрах, че кафе+кола=2.50 щях да припадна). Жени - с положение подобно на моето. Когато заплатата ми е била такава почти винаги съм "чукал" нещо на частно след работа или събота и неделя, за да си докарам още някакви приходи.batproho - "Ситият на гладния не вярва." и Immortal - "Дупе знае 2 и 200"Са много прави.
              Aктуалният парадокс в България - повечето искат да живеят в по-уредена държава, но реват на умряло като им затвориш кранчето на сенчестата и полузаконна или незаконна дейност.

Коментар

chaveto написа:
                Затова българския мъж затъпява от пиене на долнопробни ментета и псуване пред телевизора.Нито спортува, нито чете, нито се грижи за себе си.
                За това няма вина дохода ами самият той.
                Ще ме извиняваш, ама пак софийско-шопско-столични изцепки.Около десет лета повече са видели очите ми и вероятно доста по-шарени. В доста различни краища на света.Не знам дали си семеен, грижиш ли се за някого, за някои или само за собственото си тумбаче.Пожелавам ти никога да не изпадаш в ситуация, в която да седнеш на масата и да се чудиш дали да не излезеш и да пребиеш първия срещнат за да му вземеш петте лева в джоба за да купиш един хляб и две парчета салам за дечицата си. Не за друго, а защото нямаш работа, месеци наред. Не защото си мързелив, не защото си болен, не защото си необразован, а просто защото няма работа. Дори и улиците да метеш. Метат ги други хора и дори и за това си излишен.Света не е само София.Иди тогава, в него момент, да потичаш в парка. Иди да поблъскаш малко в залата срещу пет лева. Иди си купи "Сто години самота" на Габриел Гарсия Маркес от книжарницата.Подчертавам, не ти го пожелавам, но препрочети какво съм написал и ела тогава пак да поговорим за вината на мъжа изпаднал в подобна ситуация.Не ме разбирай погрешно, аз не се оплаквам.Много съм учил и много съм се трудил за да съм това, което съм и да живея така както живея.Но съм имал моменти ... чак не ми се говори за това.И когато чета писания на някой, който е получил всичко на тепсия [нямам предвид теб, не те познавам], малко се изнервям.Не може да гледаш света само "отгоре". Божествено. За да го разбереш [света] трябва да видиш и каква е действителността долу. И да се опиташ да вникнеш какво е в главата на тези под теб.А още по добре е да си го преживял.
                .:: Just because I am unique does not mean I am useful ::.
                www.cyxap.com

Коментар

Malone написа:
                  chaveto написа:
                  Затова българския мъж затъпява от пиене на долнопробни ментета и псуване пред телевизора.Нито спортува, нито чете, нито се грижи за себе си.
                  За това няма вина дохода ами самият той.
                  Ще ме извиняваш, ама пак софийско-шопско-столични изцепки.
                  Не видях къде не е прав. Безпаричието не е причина да не си направиш кроса, не се спортува само в залите срещу 5 лв. Който има желание, все ще намери с какво да се образова, а да се грижиш за себе си не винаги означава ходене по солариуми, фитнес, тенис и не се сещам какво още, обикновен човек съм
                  Malone написа:
                  ... и да се чудиш дали да не излезеш и да пребиеш първия срещнат за да му вземеш петте лева в джоба за да купиш един хляб и две парчета салам за дечицата си. Не за друго, а защото нямаш работа, месеци наред.
                  Знам какво е. Не пия от 1982-ра.
                  Alfa Romeo 147 1.9 JTD 2005 Fulcrum

Коментар

Семеен съм и се грижа за ........, не съм саможивляк. Аз цигари не пуша, алкохол не пия........................................ Съобразявам се с всяко едно нещо и мисля преди да харча.Работя с една група хора който взимат по 1к+ лв плащат им се квартири по 300-400лв на някой им подариха автомобили..................... и все си нямат пари и взимат заеми/версии..................... Най гадното от цялата работа е, че взимат повече от теб, работят по малко и на всичкото от горе някой имат само 8-ми клас В момента говорим за някакъв доход въобще не говорим да нямаш нищо и да се чудиш............. П.С Не разбирам хора който пият, пушат ходят по кръчми и т.н. и само плачат, че все си нямат. Не казвам, че е лесно с 500лв но всеки трябва да се разстила според чергата си.

Коментар

Plastex ... не става ли ясно, че не става дума за конкретни неща?Въпроса е психологически, до състояние на духа ти, и не е толкова елементарен.Не е до това дали ще можеш да потичаш, да отидеш на спортната площадка, да поплуваш малко в реката или да вземеш книга от приятел.Въпроса е ще имаш ли желание да го правиш? Ще виждаш ли смисъл когато не си осигурил храна и подслон за себе си и за близките си?Последното нещо за което ще мисля в такъв момент е загрижеността за себе си, третото ниво.След като няма с какво да нахраня себе си и семейството ми, след като нямам къде да ги подслоня, първото и второто ниво, мислиш ли, че ще мисля за себе си?Ако е така, значи съм най гадното и егоистично същество.Семейство, айде вие погладувайте под моста, завийте се с едни найлони, аз малко ще почета Маркес. Или ще отида да потичам защото трябва да се грижа за себе си.Не схващаш ли идеята?
                      chaveto написа:
                      Семеен съм и се грижа за ........, не съм саможивляк. Аз цигари не пуша, алкохол не пия........................................ Съобразявам се с всяко едно нещо и мисля преди да харча.Работя с една група хора който взимат по 1к+ лв плащат им се квартири по 300-400лв на някой им подариха автомобили..................... и все си нямат пари и взимат заеми/версии..................... Най гадното от цялата работа е, че взимат повече от теб, работят по малко и на всичкото от горе някой имат само 8-ми клас В момента говорим за някакъв доход въобще не говорим да нямаш нищо и да се чудиш............. П.С Не разбирам хора който пият, пушат ходят по кръчми и т.н. и само плачат, че все си нямат. Не казвам, че е лесно с 500лв но всеки трябва да се разстила според чергата си.
                      С това съм абсолютно съгласен, безрезервно, но то е коренно различно от това в предния ти пост. С него не съм съгласен.Някой път само желанието не стига.Не можеш да живееш като куче и да разсъждаваш като лъв, това е искал да илюстрира Маслоу.
                      .:: Just because I am unique does not mean I am useful ::.
                      www.cyxap.com

Коментар

Поредната ос..на тема, някой хора наистина не виждат по далеч от носа си.За голямо съжаление ги има и тук сред нас.
                        Alfa Romeo 159 1.9 16V JTDm powered by Sprintauto Service
                        Fiat Bravo 1.9 JTD 105 GT powered by emzo Ex: Fiat Bravo 1.4 12v (вече в баща ми)

Коментар

Аз работех за 3 лв на час. Сега станаха 2,7 лв/час, защото решиха, че трябва да ни взимат по 0,30лв/час за липси при инвентаризация. Грубо за един месец при 3 12-часови дежурства на седмица, месечно взимам 380 лв... Хранат, ток, парно, вода, както и кабелна не плащам, защото живея с родителите си, но за сметка на това всяка седмица си плащам пътя, квартирата, тока и водата в квартирата ми в Свищов (където уча) и честно казано не ми остават никакви пари, при положение, че не пуша и пия само като излизам с приятели някъде (1-2 пъти седмично). 500 лв биха ме устроили перфектно, ако продължава да е в сила условието, че живея с родителите си. Иначе си е зор, особено ако имаш дечурлига.
                          Един за всички, всички за мен

Коментар

Когато човек е здрав и свободен, всичко изглежда възможно и постижимо, дори и с 500 лв. заплата. Много пъти съм казвал, че съм се чувствал с най-пълен джоб, когато живеех сам и като млад специалист в завода за информационни носители в Драгор взимах 180 лв. заплата. А колко по-сложно става след женитбата, след появата на децата, напредването на възрастта... Поетът го е казал толкова точно, че едва ли някой би могъл да го направи: "С живота под вежди се гледаме строго и боря се с него, доколкото мога". Живеем в България-страната на намръщените, нещастни и мразещи хора.
                            Tonight's the night and it's going to happen again and again...

Коментар

Malone, и в тая тема някак си не мога да се съглася с теб, или по-скоро с тази теория на Маслоу.Давам ти пример:Редови руснак по време на развития социализъм. Живеещ в немотия, работещ много, получаващ малко, живеещ в квартира от 22 кв.м. с още едно семейство, в хладилника бутилка водка, парче черен хляб и тенджера с борш.Редови американец по същото време. Живее в лукс, има собствен басейн, две коли, нам-си колко телевизора и в хладилника му от пиле мляко. Голям телевизор и огромна купа с пуканки.Кой е духовно по-високо в йерархията на Маслоу? И кой лично според теб?

Коментар

snake написа:
                                Когато човек е здрав и свободен, всичко изглежда възможно и постижимо, дори и с 500 лв. заплата. Много пъти съм казвал, че съм се чувствал с най-пълен джоб, когато живеех сам и като млад специалист в завода за информационни носители в Драгор взимах 180 лв. заплата. А колко по-сложно става след женитбата, след появата на децата, напредването на възрастта... Поетът го е казал толкова точно, че едва ли някой би могъл да го направи: "С живота под вежди се гледаме строго и боря се с него, доколкото мога". Живеем в България-страната на намръщените, нещастни и мразещи хора.
                                Е как да не си намръщен, особено ако си пенсионер с малка пенсия?Освен това това последното ти изречение изобщо не е вярно. И циганите живеят в България, а я виж какво им е готино. Нямат грижи, нямат и постоянен доход, та дори и от 500 лв.
                                Един за всички, всички за мен

Коментар

Working...
                                X