Реклама

Collapse

Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Как се справяте със 500 лв заплата :(

Collapse
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Clear All
new posts

ele написа:
    убедила съм се , че 90% от хората в тази държава заслужават съдбата си. По-добре е да си част от 10%.
    Тоест тези 10% са си добре, но не заслужават съдбата си? Както казва Чарли от "Двама мъже и половина" - "Надявах се на повече отколкото заслужавам" :D
    Това, което не ни убива, ни прави още по-досадни.
    ex FIAT Bravo 1.6 - RIP

Коментар

Нямам си на идея, как се живее с 500 лв заплата и не искам да имам идея. Всъщност като се замисля, аз взимам към 2 пъти повече, но жена ми не работи, плащам издръжка на големия син, а малкия се роди преди преди 25 дена. Добре, че не плащам квартира и режийни, само заем за кола и апартамент. Ако я нямаше мама, щеше да съм станал я крадец, я мошенник или измамник, я нещо друго криминално. С честен труд пари в тази държава няма как да направиш. За пример:В щатите с най-ниско платената работа - служител в мак доналдас се печели по 5$ на час, което на 40 часова седмица прави 200$ или 300 лева, или на месец към 1200 лева. До колкото ми е известно от стотиците онлайн магазини, който посещавам, цените им са или по-ниски или същите като нашите. Аз тук се боря с чужди и родни фирми, с мита и такси, с договори и доставки, пиша по 100 мейла на ден, през мен минават фактури за милиони евро, 5 началника ми дишат във врата и печеля малко по-малко.Взема ли си зелената карта, нищо не може да ме спре да се махна от тази кочина.

Коментар

ele написа:
        Прав е човекът, защо го иронизирате - на вас все някой друг ви е виновен - циганите, Бойко, комунистите, царя, Костов, господ може би, само в себе си не търсите вина...
        1. Не съм забелязал някой да е стоварил вината изцяло върху циганите. Аз ги споменах защото те действително са най-паразитното племе и смучат яко от държавата. Но това не означава, че те са набедени за всичко.2. Тук говорим за качествено различни неща спрямо това, което е на запад. Там ти се дава шанс да просперираш ако имаш сили за това, но дори и да не си гений, дава ти се шанс да живееш скромно и нормално без да изпадаш в безизходица. Проблемът е безизходицата в нашата държава... Какво да направи един човек, който е на 35 години, няма диплома, няма родители милионери и не е спечелил от тотото, а има семейство и деца? Попада точно в онзи безкраен цикъл на нископлатена работа или дребен, най-често губещ, бизнес. Не, че е мързелив, не, че не е честен - просто икономическата конюнктура на държавата не му дава шанс да се захване с нещо, което да му осигури достойно съществуване. И да се бори човек, в един момент му писва и пуска такава тема в някой форум Life is a bitch and then... you die Нещо от рода на - животът е сУров и кУрав, а след него следва смърт.
        She was only a whisky maker but he loved her still.

Коментар

mnpenchev написа:
          С честен труд пари в тази държава няма как да направиш.
          Това даже не подлежи на обсъждане. Всеки в България, който има пари да си играе на бизнесмен, го прави благодарение на тази и други подобни акции, а не благодарение на гениални идеи и много работа - http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=735666
          Това, което не ни убива, ни прави още по-досадни.
          ex FIAT Bravo 1.6 - RIP

Коментар

коцев написа:
            Веднага контра мнение . На един мой познат пристигна на гости французин инжинер работи и живее в Париж. Същия за да може да си подържа стандарта на живот работи в извънработно време и в друга фирма, защото наема за квартирата ,парното ,тока и водата му е към 1500 евро, а отделно за колата и за други неща трябват пари . Така ,че пък според неговите приказки и там се работи и то яко за да постигнеш нещо .А и това дето Еле го пише по горе че в Норвегия плащали на безработните много и то на тия дето нямали желание да работят голяма сума пари е малко в теорията на вероятностите . Безплатен обед няма в никоя държава . :D
            не го знам какво работи, но всичко това ми прилича на един познат някой му казал, че някаде имало един дето познавал един инжинер. Знам колко вземат на релевантините длъжност на моята във Фр и по-малко от 3000 евро няма. Освен ако не е инжинер оператор водна струя или метла, то 1500 евро трябва да е поне половината му заплата. Още помня 98 година като бях във Фр на гости в семесйтво, което родителите бяха учители, понастоящем безработни, бащата скоро беше почнал работа, а майката не. Живееха в къща на 2 етажа, с басейн, имаха 2 минивана и хладилника им беше така пълен, че тук моите работещи родители никога не бяха успявали така да го напълнят. Усещаше се обаче, че са в затруднение, защото записваха всички покупки на едно листче. И нещата не се смятат колко плащали в америка и да го обръщаме в лева. Следя чат пат сайтовете за работа в чужбина- с двугодишната ми заплата /заплатата, която предлагат за моята позиция там/ мога да си купя къща, за техните стандарти нищо осбенно. Тук, за равностойна къща, нищо особенно ми трябват към 8 години.
            Lancia Lybra'99 2.4 JTD - 135hp
            Fiat Bravo'97 1,6 16v
            Fiat Tempra'91 1,6 mono

Коментар

Коцев, нека приемем, че има много по-социални държави от нашата. Това, което Еле е написала за Норвегия хич не ме учудва! Даже съм склонен да й вярвам, че е така. Ето наприер във Финландия висшето образование е безплатно, плюс това всеки един фински студент взима по 400 евро на месец стипендия...Къд сме ние? България е социална държава само за мургавите. Но и от тях има много, които с честен труд си изкарват хляба. Например боклукчийте...Все посочвате плазмите и скъпите телефони... По дяволите, всеки човек иска да живее нормално. Нали? И се опитва да си угажда както може. И аз имам кредити, лизинги, както всеки, и на мен не ми стигат парите... И аз мога да се оплаквам, но не искам, защоно на никой от вас няма да кажа нищо ново...А вината за цялата тази картинка е във всички нас! Но лично за мен, вината в огромната си част е в управляващите. Защото тяхната лакомия за кражби и "усвояване на средства" забравят да се грижат за нас, редовите граждани, които сме граждани само преди избори. Ето вижте - наказаха със зандан британски министър, злоупотребил с 25 000 паунда...

Коментар

Humppa написа:
                Ето вижте - наказаха със зандан британски министър, злоупотребил с 25 000 паунда...
                Тук нашите пуснаха един бивш министър, дето беше злоупотребил с няколко милиона за една военна машина и дето го хванаха да подкупва следовател, за да прекрати разследването срещо него. Освен това, уволниха човека, който го нарече "престъпник", а на всичкото отгоре този бивш министър сега съди и държавата. Абе... объркана работа. :D
                N.Y. State of Mind

Коментар

Живее се според зависи.Ако имаш къде да живееш, нямаш заеми, имаш работа и си сам - 500 лв. са достатъчни, ако се мисли докато се харчи.Ако имаш заем при горните условия, пак можеш да свържеш двата края, но ако плащаш квартира и/или си семеен и т.н. тези 500 лв. не стигат до никъде.Ако пушиш по 2-3 кутии цигари на седмица, не на ден това прави около 500+ лв. на година излишен разход.п.п. Често виждам и по улиците и по телевизиите цигани, които пушат и се оплакват, че нямало работа и пари, че държавата трябва да им намери работа и т.н. Е как да вярва сития на гладния, като харчат по 1000+ лв. годишно за цигари и алкохол, а били гладни?
                  Няма начин да няма начин!

Коментар

sachma написа:
                    Humppa написа:
                    Ето вижте - наказаха със зандан британски министър, злоупотребил с 25 000 паунда...
                    Тук нашите пуснаха един бивш министър, дето беше злоупотребил с няколко милиона за една военна машина и дето го хванаха да подкупва следовател, за да прекрати разследването срещо него. Освен това, уволниха човека, който го нарече "престъпник", а на всичкото отгоре този бивш министър сега съди и държавата.
                    Всеки е невинен до доказване на противното. Така че баш този "човек" от отвратителната и корумпирана съдебна система не е най-добрият пример. Американският посланик размахва пръст на главния прокурор и му нарежда да разследват по-агресивно?! Ние да не сме някаква колониална държава?А по темата: nikolovvd е прав, простираш се според чергата си и оцеляваш. Ако така не те кефи, има и други алтернативи, но обикновено завършват зле.
                    Tonight's the night and it's going to happen again and again...

Коментар

snake написа:
                      sachma написа:
                      Humppa написа:
                      Тук нашите пуснаха един бивш министър, дето беше злоупотребил с няколко милиона за една военна машина и дето го хванаха да подкупва следовател, за да прекрати разследването срещо него. Освен това, уволниха човека, който го нарече "престъпник", а на всичкото отгоре този бивш министър сега съди и държавата.
                      Всеки е невинен до доказване на противното. Така че баш този "човек" от отвратителната и корумпирана съдебна система не е най-добрият пример. Американският посланик размахва пръст на главния прокурор и му нарежда да разследват по-агресивно?! Ние да не сме някаква колониална държава?А по темата: nikolovvd е прав, простираш се според чергата си и оцеляваш. Ако така не те кефи, има и други алтернативи, но обикновено завършват зле.
                      Въпросът е, че нещата така се извъртат, че виновни от големите риби никога няма. Както и в случая. Хората го сгащиха в момент на даване на подкуп на длъжностно лице, на теб какво по-голямо доказателство ти трябва?
                      N.Y. State of Mind

Коментар

sachma написа:
                        Хората го сгащиха в момент на даване на подкуп на длъжностно лице, на теб какво по-голямо доказателство ти трябва?
                        Сериозно ли го сгащиха в момент на даване на подкуп? И ти това го видя и го твърдиш убедено? Аз пък доколкото си спомням, го сгащиха в болницата.
                        Tonight's the night and it's going to happen again and again...

Коментар

mnpenchev написа:
                          Нямам си на идея, как се живее с 500 лв заплата и не искам да имам идея. Всъщност като се замисля, аз взимам към 2 пъти повече, но жена ми не работи, плащам издръжка на големия син, а малкия се роди преди преди 25 дена. Добре, че не плащам квартира и режийни, само заем за кола и апартамент. Ако я нямаше мама, щеше да съм станал я крадец, я мошенник или измамник, я нещо друго криминално. С честен труд пари в тази държава няма как да направиш. За пример:В щатите с най-ниско платената работа - служител в мак доналдас се печели по 5$ на час, което на 40 часова седмица прави 200$ или 300 лева, или на месец към 1200 лева. До колкото ми е известно от стотиците онлайн магазини, който посещавам, цените им са или по-ниски или същите като нашите. Аз тук се боря с чужди и родни фирми, с мита и такси, с договори и доставки, пиша по 100 мейла на ден, през мен минават фактури за милиони евро, 5 началника ми дишат във врата и печеля малко по-малко.Взема ли си зелената карта, нищо не може да ме спре да се махна от тази кочина.
                          хаха в щатите бях един от най-ниско платените им работници в строителството и взимах 10 долара на час и 15 овъртайм.Я сега сметни 70 часа в седмицата, овъра е след 40-тия час.850$ на седмица, и след данъците ти остават към 780.Добре , ама защо се върнах и как да ида пак.

Коментар

snake написа:
                            sachma написа:
                            Хората го сгащиха в момент на даване на подкуп на длъжностно лице, на теб какво по-голямо доказателство ти трябва?
                            Сериозно ли го сгащиха в момент на даване на подкуп? И ти това го видя и го твърдиш убедено? Аз пък доколкото си спомням, го сгащиха в болницата.
                            http://www.vesti.bg/?tid=40&oid=2880851Точната формулировка е, че парите са негови и са били за да се спре разследването срещу него и неговият човек е хванат в момент на предаването, извинявам се за неточността. Но фактът е, че пак е на свобода...
                            N.Y. State of Mind

Коментар

Коцев: Не само това, ако имаш средно образование, пари ти дават, ако искаш да учиш висше. Ако не вярваш - премести се там за 1-2 месеца.dikanio: Не, 10% са тези, които не разчитат на всевишни сили, за да им се подобри живота, а на собствените.
                              Всеки има право да бъде глупав, но някои злоупотребяват с тази привилегия.

Коментар

Опааа, темата тръгна в друга посока! Не така колеги!Спомняте ли си, че "битието определя съзнанието"? Проблема не е в 500-те лева, а в невъзможността да се планират нещата. Ако човек има сигурност в бъдещето ще може да се справи, но как да планираш, когато се опитват да ти втълпят, че няма криза в България, а ти виждаш, че света се тресе от фалити и всеки ден хора остават без работа. И да имаш добре платена работа се налага да свиеш потреблението си, защото не е ясно кога ще те съкратят или фирмата ти ще фалира. Като си свият потреблението 5-6 милиона на търговците им падат продажбите. Те от своя страна намаляват персонала и свиват размера на доставките и т.н. по веригата. От друга страна хората започват да си теглят спестяванията от банките, а те от своя страна, за да компенсират вдигат лихвите на кредитите и така докато някой фалира.Ами ако добавим вдигането на данъците, намаляването на заплатите и вземането на заеми от страна на държавата (както направи Гърция) направо си отиваме към гражданска война. Това обаче ще влоши още повече положението и ще ускори потъватнето.
                                Няма начин да няма начин!

Коментар

Working...
                                X