jenshen73 написа:
Реклама
Collapse
Съобщение
Collapse
No announcement yet.
Как се справяте със 500 лв заплата :(
Collapse
X
-
Fiat Punto 1.1-Синята птица
Lancia Libra SW 2.4-JTD-Самолета! RIP - продава се на части...
Lancia Libra SW 1,9-JTD 115 hp
-
Не знам как се живее с 500 лв. Направо и не ми се мисли! Лично аз започвам месеца с едни 800 кинта назад под формата на вноска по кредит и сметки, затова дори и не мога да си представя нещо такова.Работя като държавен служител за чужда държава и това донякъде спестява на мен и семейството ми прекия сблъсък с милата родна икономическа конюнктура. Не се замислям дали да купя на детето си вафличка от 30 или 80 стотинки, мога да си позволя засега да заведа домочадието на почивка и от време на време тук и там за някой weekend...Но не товеа е важното и не това ме накара да пиша след като от доста време не ми остава много време за форуми изобщо. Започвам да се отчайвам съвсем от нашата бедна, злобна, оскотяла и циганизираща се държава членка на ЕС. Започвам да се чувствам виновен задето съм създал двама сина (и съвсем скоро чакам и трети), които ще имат нещастието да отраснат тук. Гледам хора около мен (съседи, познати, та дори и роднини) и осъзнавам, че всичко е един порочен цикъл - хване се на работа като снабдител с камион за 500 кинта, но напусне. После отвори кафене за 6 месеца, но фалира. После пак отиде като склададжия за 500 кинта, но пак не стигат. Отвори магазинче за 1 лев и след 1 година го затвори. И т.н. и т.н. до безкрай - няма оправия и няма в тази глупава държава. Няма оправия за обикновените, но достойни хора, които са всъщност солта на една държава. Но какво да правим, когато тази държава не дава никакви възможности на онези обикновени но честни хора, които нямат 3 магистърски степени и не знаят 5 езика, родени са в семейства на миньори, а не на криминални милионери, и не искат нещо много повече от едно достойно съществуване, макар и без луксове. Но не им се дава шанс да го получат
Причините за това са хиляди - синхронични и диахронични (ерго исторически и сегашни
), ендогенни и екзогенни (външни и вътрешни
) - всякакви и чак нямам намерение да ги анализирам. Но когато се тегли чертата, бедният човек работещ за 500 лева който си плаща и данъци и осигуровки, хрантути на гърба си цялото мангалско племе, има само задължения, но не и права, няма право на никаква помощ или подкрепа от държавата и едни ден, ако доживее, ще се пенсионира за да живее още по-мизерно. Е, на това здраве му кажи!!!(Между другото, онзи бащица Бойко ако се е изказал така по повед някой мангал, аз, по изключение, напълно го подкрепям
)Та така - как да е щастлив човек в тази държава? Как да милее за нея? Брат ми замина за САЩ преди 4 години и си купи къща. Децата му, моите племенници, един ден нама да казват България, ами Bulgaria и ще трябва да се примирявам с американския им акцент
Тогава го разубеждавах да остане, но сега започвам да подозирам, че именно той е бил прав... Защото в тази иначе ограничена и полицейска държава се дава шанс на обикновения човек... (не визирам точно брат ми, той все пак е системен администратор и нямаше да гладува и у нас)Единственото успокоение, което мога да си представя, е чисто статистическо - имали сме над 70-80% статистически шанс да се родим в Индия, Китай, Бангладеш, Пакистан, Судан или друга произволна държава от третия свят. Но това все пак не ни се е случило
She was only a whisky maker but he loved her still.
Коментар
-
gantcho написа:Няма оправия за обикновените, но достойни хора, които са всъщност солта на една държава.
Коментар
-
dikanio написа:Много грешно сравнение. Тези хора са плънката или мръвката в манджата, а циганите са солта. Нашата "манджа" отдавна е пресолена, и както и при готвенето, ако прекалиш със солта няма връщане назад.She was only a whisky maker but he loved her still.
Коментар
-
На времето когато имаше ТКЗС Асан отишъл при председателя на текезето и казал : от утре напускам защото плащаш по 1 лв на ден . Председателя му казал: как малко бре , я виж за една година колко много са 365лв , ами я направи сметка за 10 години че ще получиш 3650лв . И тогава Асан рекъл: прав си шефе , верно че много пари ще взема. :D Та и колегата получава 500лв ама за една година ще взееа вече 6000лв ??? Е па малко ли са ?????
Коментар
-
коцев написа:На времето когато имаше ТКЗС Асан отишъл при председателя на текезето и казал : от утре напускам защото плащаш по 1 лв на ден . Председателя му казал: как малко бре , я виж за една година колко много са 365лв , ами я направи сметка за 10 години че ще получиш 3650лв . И тогава Асан рекъл: прав си шефе , верно че много пари ще взема. :D Та и колегата получава 500лв ама за една година ще взееа вече 6000лв ??? Е па малко ли са ?????ex.Мареа ТД100
Коментар
-
Не мисли че и аз съм толкова сит ,ама се разполагам според чергата си и за това ми е широко около врата . :D От 8ноември миналата година когато си купих Стилото до сега имам изминати само 300км с него и за това имам пари в джоба си .Сега сериозно . Че доста хора изпитват трудност това е верно . Но че и доста народ не може да си направи сметката също е вярно. Гледам при мен има оставени телевизори за продан от 50 до 80лв не са лоши и има още хляб у тях . Идват такива дето и два лева нямат в джоба си ,ама търсят LCD телевизор . Добре утре като се повреди ремонта на такъв телевизор е двойно и тройно по скъп заедно с частите ,но те не правят сметка за това . Тъй че много хора се гмуркат слепешката за какво ли не и после им излиза солено.
На днешно време да вземаш заем с висока лихва си е направо убийство . И то за някаква си кола примерно .Но и като вземем да си купуваме кола гледаме да е нещо по така и да има много глезотии вътре ,а че нямаме и трица в гъза си не правим сметка.
Дано не прозвуча много като натрапник с теорията си ,но си казвам моето виждане .И на мен да знаете как ми приляга една S класа Мерцедес 500 ама като си знам дереджето даже и не поглеждам към такава кола . :D Карам си Стилото и КИАта и пей сърце. :D
Коментар
-
dikanio написа:Много грешно сравнение. Тези хора са плънката или мръвката в манджата, а циганите са солта. Нашата "манджа" отдавна е пресолена, и както и при готвенето, ако прекалиш със солта няма връщане назад.SEAT Leon Cupra 300
Triumph Street Triple 765 R
Коментар
-
VooDoo написа:То на вас все циганите или турците са ви виновни-даже може би марсианците.Между другото, никой нищо не е казал за турците. Това са честни и трудолюбиви хора...
She was only a whisky maker but he loved her still.
Коментар
-
Прав е човекът, защо го иронизирате - на вас все някой друг ви е виновен - циганите, Бойко, комунистите, царя, Костов, господ може би, само в себе си не търсите вина. Във всички държави, в които съм била, има хора, които живеят на гърба на държавата, с тази разлика, че не са мургави. В Норвегия е достатъчно да нямаш желание да работиш и държавата ще ти плаща, и то не някакви мизерни суми, а ти плаща наема и/или консумативите и ти дава пари за храна, които не са никак малко и ако не си от ящните, ще ти стигне и за почивка веднъж годишно. Там никой обаче не се оплаква по форумите колко им бил мизерен животът. Знаете ли каква е разликата между работещ в България и работещ в нормална страна, към която уж се стремим. Много мои познати тук се сърдят, че не им звъня, защото тя работата не била много и можели да я свършат и утре, затова имали достатъчно време да говорят по телефона. Брат ми имаше една кокона в офиса, която говореше 4-5 часа с приятели, докато беше на работа. Веднъж реших да се обадя на мой познат германец, който ми затвори телефона, а по-късно ми каза: Ако може да не ме безпокоиш, докато съм на работа. Преди месец ипаратих имейл на мой познат в Канада с няколко въпроса, върна ми съобщение, което най-общо гласеше: В момента съм на работа и трябва да съм ефективен, ще ти отговоря, като се прибера. Разлика можете ли да направите??? А как се живее с 500 лева? По нова година ходих на гости на мои съученици, които са семейство. Тя взима 350 като продавачка, той - 600 като доставчик. Имат и едно дете. В хола им се мъдри 50" плазмен телевизор панасоник. Имат по 2 телефона, от които 2 са поне 700-800, а другите около 200-300. На детето телефонт също е около 300, защото не може да е какъв да е телефон, да не му се смеят децата. Всичко това е на изплащане. Разбира се, не липсваха оплаквания как не им стигат парите и ако не са бабите от село, едва ли ще могат да издържат. Народът обаче го е казал: На гол тумбак, чифте пищови. А.... пропуснах да кажа: тя е строителен инженер, но няма амбицията да работи като такъв, изобщо не видях да има някакви амбиции, освен да се премени с новите дрехи и ботушки за новата година. Той е бивш военен, изгонен от армията, защото го мързяло да става и да ходи навреме. Това разбира се, беше голямата шега на вечерта, много им е беше смешно, как са го изгонили от армията и му беше голям кеф, докато го разказваше с подробности. Аз обаче не видях нищо смешно, изобщо бях отвратена от цялото им държание - и това е едно нормално българско семейство, живеещо в Ямбол, а в Ямбол хората много обичат да гледат в канчето на другия и да следват стадния инстинкт. В същото време познавам една жена, която е почти на 40 и е била изоставена от баща си, когато е била на 2 години след смъртта на майка й. Тази жена сама е извоювала мястото си в живота, без помощ от някой друг. Познавам и един мъж, който 10 години си драскаше коли, без баща, а майка му работеше в Гърция, за да го издържа, докато учеше средно - този човек сам успя, спечели конкурс и в момента работи като автомобилен дизайнер, а последно са му одобрили проект, с който ще участва в някакво изложение. Явно хората, които като деца са се научили да се борят, са успели, останалите карат по течението и търсят виновни. Жалко е, е търсите вината в другите - погледнете първо себе си и вижте какво можете да направите, за да подобрите живота си - убедила съм се , че 90% от хората в тази държава заслужават съдбата си. По-добре е да си част от 10%.Всеки има право да бъде глупав, но някои злоупотребяват с тази привилегия.
Коментар
-
Всичко е според зависи и конкретната фирма- и тук има хора, който не могат да си вдигнат личния телефон от работа, междувременно от години работя директно с Франция, не стига, че работния им ден е 7 часа, не стига, че имат едно 30% повече официални празници от нас, не стига, че платената им отпуска е 44 дни, не стига, че майките работят по 4 дни седмично, ами и като са на работа са далееееееееч зад мен и в общи линии не знам дали работят на 1/10 на капацитета на човек. Така че кучето скача според тоягата, дават им- не работят....Lancia Lybra'99 2.4 JTD - 135hp
Fiat Bravo'97 1,6 16v
Fiat Tempra'91 1,6 mono
Коментар
-
Веднага контра мнение .На един мой познат пристигна на гости французин инжинер работи и живее в Париж. Същия за да може да си подържа стандарта на живот работи в извънработно време и в друга фирма, защото наема за квартирата ,парното ,тока и водата му е към 1500 евро, а отделно за колата и за други неща трябват пари . Така ,че пък според неговите приказки и там се работи и то яко за да постигнеш нещо .А и това дето Еле го пише по горе че в Норвегия плащали на безработните много и то на тия дето нямали желание да работят голяма сума пари е малко в теорията на вероятностите . Безплатен обед няма в никоя държава . :D
Коментар
Реклама
Collapse
Коментар