Реклама

Collapse

Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Как се справяте със 500 лв заплата :(

Collapse
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Clear All
new posts

presinka написа:
    snake написа:
    ...
    ...И циганите живеят в България, а я виж какво им е готино. Нямат грижи, нямат и постоянен доход, та дори и от 500 лв.
    Говорех за хората . А пенсионерите не са толкова намръщени, колкото хората на средна възраст. Пенсионерите са жилави и издържливи. И имат вяра :D . Това в областта на шегата, на тях наистина не им е лесно!
    Tonight's the night and it's going to happen again and again...

Коментар

Особено ако тези пенсионери са в София... Не виждам пенсията им как стига дори и за парно. Иначе бабите и дядовците на село се оправят някак си... Въпреки че и на тях не им е лесно.Сега като се замисля, с 500 лв можеш да живееш горе-долу нормално, стига да нямаш някое женско. Жената е голяма балтия за джоба на човек, ей...
      Един за всички, всички за мен

Коментар

Immortal написа:
        Malone, и в тая тема някак си не мога да се съглася с теб, или по-скоро с тази теория на Маслоу.Давам ти пример:Редови руснак по време на развития социализъм. Живеещ в немотия, работещ много, получаващ малко, живеещ в квартира от 22 кв.м. с още едно семейство, в хладилника бутилка водка, парче черен хляб и тенджера с борш.Редови американец по същото време. Живее в лукс, има собствен басейн, две коли, нам-си колко телевизора и в хладилника му от пиле мляко. Голям телевизор и огромна купа с пуканки.Кой е духовно по-високо в йерархията на Маслоу? И кой лично според теб?
        Дидо, убеден съм в интелектуалния ти потенциал, затова ще се опитам да ти обясня.Пирамидата на Маслоу не е пирамида на ДУХОВНОСТТА, а пирамида на ПОТРЕБНОСТИТЕ, схващаш ли?Възможно е един човек да има всичко в живота, храна, пари, дом, приятели, външен вид, всичко, всичко ...Този човек не е задължително да е духовно високо или да се усъвършенства, ако не чувства потребност от това.Но ако има такава потребност, няма никаква пречка да го осъществи. Ще има време и възможности да се самоусъвършенства, нищо няма да му пречи. Останалите му потребности са удовлетворени, той не мисли за тях.Иска да чете, чете. Има време за това. Иска да отиде на театър, отива. Може да си позволи да бъде щедър, да помага на другите, да нахрани няколко бедняка, да ги подслони, да се чувства прекрасно.Осъществява най-висшите си потребности, да бъде все по добър пред другите, самоусъвършенства се.Другия вариант.Човек, имащ потребност да се развива, да чете, да се саморазвива, да бъде благороден, да има много социални контакти, но нямащ пари дори за хляб и подслон.Неговата мисъл е заета единствено с оцеляването. Самоусъвършенстването и благородството са неща, които са на заден план. Или доста високо в пирамидата.Той няма време за тях, няма и възможност. Приоритет е оцеляването.Разбираш ли?В пирамидата не става дума за духовност, а за потребности.Затова примерния ти въпрос е неудачен.
        .:: Just because I am unique does not mean I am useful ::.
        www.cyxap.com

Коментар

Постът ми бе инспириран от твоите думи: "Не можеш да живееш като куче и да разсъждаваш като лъв, това е искал да илюстрира Маслоу."С тях не съм напълно съгласен. С останалото съм ОК.Разсъжденията не са свързани с текущото материално състояние, поне не пряко. А и неосъществимите за момента мисли и желания се наричат мечти - често става така, че хората изпълняват мечтите си.Мисълта ми е, че не всичко опира до възможностите.По-важни са желанията (с други думи - потребностите).Има хора (Нашумелият Дядо Добри е само един от много примери), които биха дали последните си 2 лв на човек в нужда. А има хора, които с 2000 в джоба си ще подминат.Самоусъвършенстването и благородството за много хора са дори преди оцеляването. Но е много трудно да се разбере това от хора, намиращи се на върха на пирамидата на руския евреин Маслов.

Коментар

Взимам средно 220лв месечно възнаграждение. Айде сега кажете как се живее?

Коментар

Immortal написа:
              Разсъжденията не са свързани с текущото материално състояние, поне не пряко. А и неосъществимите за момента мисли и желания се наричат мечти - често става така, че хората изпълняват мечтите си.Мисълта ми е, че не всичко опира до възможностите.По-важни са желанията (с други думи - потребностите).Има хора (Нашумелият Дядо Добри е само един от много примери), които биха дали последните си 2 лв на човек в нужда. А има хора, които с 2000 в джоба си ще подминат.Самоусъвършенстването и благородството за много хора са дори преди оцеляването. Но е много трудно да се разбере това от хора, намиращи се на върха на пирамидата на руския евреин Маслов.
              Почваме да философстваме. Така било, ама не баш така, ами малко по иначе.Както и да е, не бих искал да спорим, ти си запази твоя поглед за нещата.Щях да се радвам да ме разбереш, но и така е добре.Относно Маслоу ... едва ли има нужда от твоята и моята оценки. Получил е повече от достатъчно суперлативи за работата си, като психолог.И откъде ти дойде на ум да го наречеш руски евреин?Роден е в Бруклин, Ню Йорк.Родителите му са евреи и то украински.Доколкото знам, той през живота си не е стъпвал в Украйна.Със същия успех, можеш да го определиш и като чеченец.
              .:: Just because I am unique does not mean I am useful ::.
              www.cyxap.com

Коментар

snake написа:
                Когато човек е здрав и свободен, всичко изглежда възможно и постижимо, дори и с 500 лв. заплата.
                Абсолютно, здравето на човек, и свободата му са най - ценните неща.......Нормалния човек имал хиляди желания, болния имал само едно.......
                Alfa 156 2.0 TS
                Alfa 156 20VTurbo
                Fiat Coupe 2.0 20VTurbo
                Locost TF1 3.0V6

Коментар

Самият той е твърдял, че потребностите на всяка личност са строго индивидуални и не ги е класифицирал така строго.А е руски евреин (или украински ако щеш), щото и майка му, и баща му са такива. Не че има нещо лошо в това. Дори напротив. Наблегнах на произхода му, щото хората от неговия народ са склонни да измерват всичко в злато (или пари)... И не винаги са прави Тази "пирамида" съвсем не се приема за доказана сред психолозите. Дори напротив, доста е спорна. Ето една друга теория например: http://en.wikipedia.org/wiki/Fundamental_human_needs Аз, без да съм психолог, мога да ти кажа, че въпреки, че семейството и любовта седят в тази пирамида (на Маслов) по-високо от собственото оцеляване и собствената безопасност, много хора са точно на обратното мнение. И фактите го доказват. Има много хора, които се жертват за семейството си (т.е. потребността от семейство е по-важна за тях от потребността им от собствено оцеляване).Ама много се разфилософствахме тука, ракиено време дойде.Наздраве!

Коментар

presinka написа:
                    Особено ако тези пенсионери са в София... Не виждам пенсията им как стига дори и за парно. Иначе бабите и дядовците на село се оправят някак си... Въпреки че и на тях не им е лесно.
                    Много ми е чудно, защо тези пенсионери не си продадат жилищата в София и не си купят за 10 пъти по-малко къщички с дворове в някое село. Така хем ще живеят по-спокойно, хем ще имат и средства (от остатъчните средства след приключване на покупко-продажбите).
                    Aктуалният парадокс в България - повечето искат да живеят в по-уредена държава, но реват на умряло като им затвориш кранчето на сенчестата и полузаконна или незаконна дейност.

Коментар

Stefanaki написа:
                      presinka написа:
                      Особено ако тези пенсионери са в София... Не виждам пенсията им как стига дори и за парно. Иначе бабите и дядовците на село се оправят някак си... Въпреки че и на тях не им е лесно.
                      Много ми е чудно, защо тези пенсионери не си продадат жилищата в София и не си купят за 10 пъти по-малко къщички с дворове в някое село. Така хем ще живеят по-спокойно, хем ще имат и средства (от остатъчните средства след приключване на покупко-продажбите).
                      Не знам! Как мога да ти дам отговор за другите хора. Най-вероятно са привързани към жилищата си. Може цял живот да са събирали пари, за да си купят панелка в София и не може ей така, с лека ръка да го продадат и да се изнесат някъде другаде. Още повече, че една градска баба не може да се приспособи към селския начин на живот.Не ме разбирай погрешно. Според мен е най-добре за възрастните хора да си седят на село, най-малкот, защото там е по-спокойно, отколкото в големия град, но те явно не мислят като мен. На село няма нито трамвай нито централни хали, нито минералната вода в центъра... Една градска баба не може да иде на село и да започне да се забавлява като копае нивата (не във фейсбук).

Коментар

И аз винаги това съм се питал, Стефанаки.В Ямбол по центъра, в блокчета от ранните години на социализма живеят само изкуфели старци, чиито близки отдавна са емигрирали нанякъде. Живеят си като скотове, но не си продават апартаментите, получени едно време по партийна линия, и да си имат пари до края на живота да живеят нашироко в подобно апартаментче в по-краен квартал или близко село.

Коментар

Взимам средно 220лв месечно възнаграждение. Айде сега кажете как се живее?
                          Е как да не си намръщен, особено ако си пенсионер с малка пенсия
                          Момчета , и аз съм бил на вашите години и аз съм имал такива проблеми , но винаги съм се стремял да премислям нещата по отдалече и колкото си може да заделям нещичко зъд гърба си.Много лошо впечатлание ми правите повечето млади хора ,че хем боси ходите ,хем по търговски стъпвате. Като гостувам на сина си в София и като гледам колко неща изхвърлят в гюма ,та сърцето ми се къса.Накупят требно и непотребно от Билата и после ох това нещо не е добро за ядене и айде в гюма .За дрехи и обувки да не говорим . Верно , за момента получават добри пари , но трябва да се мисли и за утрешния ден защото никой не знае какво ще му поднесе. От две години съм пенсионер и още не съм ходил да си получа пенсията защото се справям и без нея.Работя и свързам двата края.Така че не разчитам само но пенсията . Зле живеели пенсионерите ? Кои ? Защото има пенсионери и пенсионери.Ами имам набори които останаха в казармата на служба и се пенсионираха преди повече от 20 години през 1989г. На една възраст сме и тяхната пенсия като военни си е около 500лв. Та от какво могат да се оплакват ,но са в първите редици при реването че пенсиите са ниски.Второ, вие младите сте свикнали с колите да ходите навсякъде макар и на 200 метра да е разтоянието , докато такива с моето мислене ползваме колите си предимно за извънградско ходене а в града се движим пеша .И за здравето е полезно и за джоба е от полза . :D Та какво имах в предвид като ви пиша това сега . Вместо да се оплакваме нека видим какво можем да направим да се усъвършедстваме в дадена област ,даже и по няколко занаята да умеем да владеем и най важното ,когато в джоба ти влезнат повечко пари, не да се отиде в първото заведение и да се одумкат парите , а да се задели една част за черни дни.Не всеки месец приходите са големи а разходите малко , така както през зимния период за отопление и ток се плаща двойно повече от летните месеци, така трябва от парите получени през летните месеци да се заделят за зимните.
                          Фиат Панда 1.2 2006година
                          Синджира си идва ,а козата я няма...

Коментар

Immortal написа:
                            И аз винаги това съм се питал, Стефанаки.В Ямбол по центъра, в блокчета от ранните години на социализма живеят само изкуфели старци, чиито близки отдавна са емигрирали нанякъде. Живеят си като скотове, но не си продават апартаментите, получени едно време по партийна линия, и да си имат пари до края на живота да живеят нашироко в подобно апартаментче в по-краен квартал или близко село.
                            В София бабите са реститутки. Взимат наеми от 2-3 апартамента в центъра и още толквоа магазини, пак в центъра. Гледаш ги как пият кафе в лобитата на скъпите хотели. Как мислиш, че такава жена ще иде на село дагледа кози и кокошки?

Коментар

Колега 500 лева са достатъчно пари за да си купиш еднопосочен билет за някоя друга страна.Там първите месеци ще са жестоко трудни,но след това няма да мислиш как да оцелееш.После идва момента ,когато трябва отново да се върнем към пирамидата на Маслоу и да видим,че отново не можем да минем ниво 3,но поне не сме на ниво 1....
                              Brava ELX 1,6 16V, 90PS , LPG BRC Sequent24
                              Мarea SW ,SX 1,6 16V, 103PS, LPG Zenit JZ2005

Коментар

stenli написа:
                                infineon написа:
                                Plastex написа:
                                Освен това Бойко показа пътя на развитие на нацията, казвайки на една майка в прав текст като не можеш да ги гледаш защо си ги раждала. Оная го беше питала как да си гледа децата с 200 лв. Много ми се щеше да се бе замислил преди да отговори така.
                                Еми точно така си е. Не може един да се трепе и бъхта за да си купи жилище преди да прави деца за да може да им осигури образование и нормален живот, а тая да седне да ражда деца без да има представа с какво ще ги отглежда и да иска някой да и дава пари. Лесно е така, да чакаш държавата да ти дава пари.То и затова положението е такова. Неможе човек без пари да отгледа образовани деца. Не че няма изключения де.
                                По твоята логика колега 90 % от българите ще трябва да си позволят дете след 50 тата си година даже и това не е сигурно. Като добавим и средната продължителност на живота в България, няма да успеем да ги и образоваме приживе.
                                Размножаването си е лукс в България. Аз също съм на мнение, че човек трябва да има толкова деца, колкото може да гледа САМ без да лежи на ушенце, че "държавата" ще плаща. Писнало ми е да храня цигани. На 37 съм, работя от 18 години, не съм спрял да "храня" цигани с данъците си.
                                Steliyan's Life!
                                FIAT Marea HLX 1.9JTD 105, 02.2000

Коментар

Working...
                                X