Реклама

Collapse

Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Как се справяте със 500 лв заплата :(

Collapse
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Clear All
new posts

кроко61 написа:
    Дидо,вярно е че ученото си е учено ама да видиш млад инженер който не може да се оправи с нониуса на шублер е меко казано озадачаващо -и то по-скоро за асистента или доцента ,,дал,, му изпита,нали? И колко заплата да му дам ако това ми е първия въпрос на интервюто?
    Емо, за младите инженери недей, че ми е болка Асистентите не дават изпити и не изпитват, доцентите и професорите го правят.Аз мога за себе си да кажа, че голяма част от моите студенти, най-вече моите дипломанти са реализирани инженери по специалността си.Но съм бил жив свидетел какво е нивото на завършващите ТУ, особено последните няколко години.Излизат с дипломи за инженери, а не знаят какво е синус и какво - косинус. Жална ни майка след десетина години.Само това мога да кажа сега. Ще дойде време, и то съвсем скоро, в което истинските инженери ще взимат колкото докторите пари. Ама ще са много малко.

Коментар

Системата е виновна затова.Финансирането от държавата се извършва на база брой студенти. И като ги запукат професорите, догодина студенти няма да има, респективно пари от държавата. След две години университета няма да го има, той не се издържа само от таксите на платеното обучение.И професора ще ходи да продава вестници.Затова, пише си им тройки и си взема заплатата.
      .:: Just because I am unique does not mean I am useful ::.
      www.cyxap.com

Коментар

С 500лв. заплата може само да се преживява минимум,без екстри като колата.Естествено ако я имаш трябва да се лишаваш от храна или отопление,което в 21-ви век е малко страшно.
        FIAT BRAVO 1.6
        FIAT COUPE 1.8-POWER OF LOVE-EX
        LANCIA LYBRA 1.8 SW-NOW

Коментар

jamesdavidso написа:
          Жена ми е в майчински с 300 лева, аз изнасям останалото.
          Все си мислех, че е по джентълменско да го внасяш, а не да го изнасяш. Жена ми като държавен служител ще взема 400-450 майчинство след раждането тези дни (живот и здраве!), а останало до що-годе нормален живот ще е от мен (пак живот и здраве!)Това за инженерите, които ще са дефицит вече започва да се сбъдва. Баща ми и майка ми преди пенсия вече са отново търсени специалисти - корабостроителни инженери. Да са живи и здрави и те и да помагат!
          She was only a whisky maker but he loved her still.

Коментар

Malone написа:
            Системата е виновна затова.Финансирането от държавата се извършва на база брой студенти. И като ги запукат професорите, догодина студенти няма да има, респективно пари от държавата. След две години университета няма да го има, той не се издържа само от таксите на платеното обучение.И професора ще ходи да продава вестници.Затова, пише си им тройки и си взема заплатата.
            Абсолютно.На мен като (бивш) асистент (старши даже), заплатата ми зависеше пряко от броя студенти, на които преподавам. И тъй като преподавах на 2-ри, 3-ти и 4-ти курс, давах заверки на всички, без оглед дали са били или не на упражнения. Иначе трябваше в 4-ти курс да нямам студенти.За изпит на един студент се полагаха около 15 стотинки. Ако ги накъсаш на изпита, след това трябва да ходиш да ги изпитваш на поправката. Губиш си деня за няма и лев. Затова и не се пишат двойки. (това за доцентите и професорите).Да не говорим, че в момента колегата, с който бяхме в един кабинет във ВУЗа, в момента заплатата му е чисто 450 лв като старши асистент. Аз като се махнах от там, последно взех 280 лв (през 2006). За допълнителна работа възможност има, но като те разберат началниците ти във ВУЗа, и почват да се дървят. Аз се опитах около 6 месеца да съвместявам две неща, за да връзвам бюджета, но ми започнаха големи проблеми в института, и затова и напуснах.После - защо нямало млади и истински учени. Ми затова.

Коментар

Working...
            X