Реклама

Collapse

Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Как се справяте със 500 лв заплата :(

Collapse
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Clear All
new posts

Както му се казва - в днешно време консултант да си.А иначе, нормално е някой който е учил 5 години да взема по-висока начална заплата, това учене пари струва. Така или иначе, ме съмнява някъде в света да има университет, в който след като завършиш, ще знаеш всички тънкости в дадената свера на обучение и реално ще можеш да работиш такъв вид работа без необходимото обучение на работното си място. Да не отваряме тамата, че аз и останалите 99% от завършилите висше образование, работим по съвсем друга специалност от тази която са учили и така заемаме мястото на някой по-подготвен от нас в областта.

Коментар

Там е работата, че в много от частните фирми, това че си висшист, нищо не значи за собственика, много често самият той без висше образование. Нашата кръстница например, дипломиран инженер, отиде на интервю за работа като проектант в една местна фирма, доста голяма и известна. Искали от нея английски, аутокад и т.н. Дотук нищо странно.Като стигнали до заплата, й казали - първите 3 месеца ще си на минимална заплата (240 лв), а после ще говорим за повишение. Това също е донякъде приемливо, но:Тя поразпитала други, които работят там от години, и се оказало, че и те така са почнали. Само че след 3-тия месец увеличението било с....20-30 лв...След години работа в тази фирма, взимат около 300. Тя естествено отказала.Е, сега кръстницата продава автобусни билети за малко над 500 лв. Цял ден си клати краката в един офис, топличко, интернет, и т.н. Шефът й е в София, тя си е шефка, дет’ се вика.Следва въпроса - защо да учим тогава?

Коментар

С една дума казано ,днес в България всеки работи това което не му е работа .
        Фиат Панда 1.2 2006година
        Синджира си идва ,а козата я няма...

Коментар

Чак всеки - не. Аз например работя това, което съм учил - и в старата ми държавна работа, и в частната фирма, и сега за себе си.Познавам и други като мен.Но е факт, че много работят това, което им носи повече пари, а не това, което наистина искат да работят и това, за което са учили.По-горе ви дадох пример с брата. И той е учил за музикант, ама обстоятелствата всячески се опитват да го накарат да си търси друга работа. Не че не работи нощем на още едно място де, то иначе с 300 лв как се кара...

Коментар

pyntoto оПщо казано, докато има неграмотни и мързеливи хора, така ще е! Жалко е, че много от управителите и собствениците не се интересуват от това колко са мързеливи и подли доста от служителите им, в последствие го отнасят тези, които си вършат добре работата, но остават невъзградени за труда си въз основа на общото заплатно равнище на служителите в една фирма.за правописа сгрешил съм,ко ти данеси перфектен таквис кат теб съмги виждал не пиши за човек дет него познаваш
            пунто 1,7тд

Коментар

willow75bg написа:
              500лв са си 500 лв ,за едни са малко за други са добре.Ако си безработен и тези 500лв ще ти свършат идеална работа,но като работиш вече не ти се иска да вземаш само толкова.Във всеки един момент трябва да се борим за по-вече.Аз преди 10 години като започнах в тази фирма бях назначен на 180 лв,при условие че средната за града заплата беше около 300лв.Първата година я вдигнаха на 200 ,писна ми и казах на шефа че заминавам за чужбина.От там на сетне въобще не си искам увеличение,той /шефа/ сам се сеща,но пък е един от малкото които почна да мисли за служителите си.Важното е да сме здрави и да си вярваме,силна психика и настоятелност.Друг е въпроса,ако си на 50 год. и останеш без работа...
              Аз пък що ли си мисля, че 500лв в Плевен са едно, в Хасково друго, в Бургас 3-то и в София 4-то.В София с 500лв ми се вижда невъзможно да се спраавиш цял месец, докато в Крумовград например може да са ти достатъчни.Всичко е много относително.Аз работя за 600, приятелката ми също и се справяме , не сме се лишили от нищо, което сме поискали, не ме е страх да вляза в магазин и така.

Коментар

Ако не плащаш квартира и/или ипотека - няма друга голяма разлика в стандарта.На много неща цените в големите градове са по-ниски от тези в малките градове.Вярно, че в големите градове имаш повече възможности за харчене на пари, но пък в малките няма никакви развлечения, и ако искаш да идеш на кино например, трябва да пътуваш до близкия голям град, с което ти идва още по-скъпо.За едно и също забавление, ако живееш в по-малък град ще дадеш повече.Разликата не е голяма по региони и градове в този смисъл.

Коментар

Как се справяте със 500 лв заплата

mnpenchev написа:
                  Както му се казва - в днешно време консултант да си.А иначе, нормално е някой който е учил 5 години да взема по-висока начална заплата, това учене пари струва. Така или иначе, ме съмнява някъде в света да има университет, в който след като завършиш, ще знаеш всички тънкости в дадената свера на обучение и реално ще можеш да работиш такъв вид работа без необходимото обучение на работното си място. Да не отваряме тамата, че аз и останалите 99% от завършилите висше образование, работим по съвсем друга специалност от тази която са учили и така заемаме мястото на някой по-подготвен от нас в областта.
                  А тези , които са по-подготвени в областта , в която работим , се трудят в област , в която ние сме по-подготвени .Празно нема :D Колегата , който пусна темата , дано да е вече с увеличена заплата ...Ние междувременно отиваме към блато по-голямо от Евърглейд ...
                  FIAT BRAVA 1.4 12V А/С, с чийто собственик можете да се свържете на 089 9225580
                  FIAT CROMA 2.4 Mjet - proprio miracolo

Коментар

Като се има предвид какъв процент от хората завършват университет, нищо чудно, че заплатите са ниски и няма работа.
                    Всеки има право да бъде глупав, но някои злоупотребяват с тази привилегия.

Коментар

Immortal написа:
                      Ти как точно си представяш живота на едно младо семейство, без помощ от родители (едните са възрастни пенсионери, бивши учители, а другите - пенсионер по болест и покойник). Оженват се като студенти, завършват, започват работа. Взимат общо 800-900 лв (в провинцията - толкова). Събират за апартамент по 300 лв на месец (през това време живеят нагъчкани в жилището на родителите на единия). Колко години трябва да събират??!?Или вариант 2 - взимат кредит, купуват мечтаното жилище, за което ще плащат 25 години по 400 лв на банката?!?!Или вариант 3 - живеят на квартира, за което плащат пак сума около 200 лв минимум месечно.КОГА според теб да си направят деца?!?
                      В тези моменти, моите родители казват "Добре че си ти маме/тате та знаем за какво живеем" или "Едничка радост на тоз живот". Ако чакаш подходящ момент за създаването на дете.....такъв никога не идва. Не можеш да планираш живота си 10-15 години занапред. А в повечето случаи вече децата живеят с родителите си и до 30г. възраст.Колкото до самата тема - трудно се живее с 500лв - било то в София или "провинцията". Аз живея във В.Търново и определено разходите не са по-ниски от тези в София, в някои отношения сме и доооста по-зле. Но както казваше 1 приятел на шега - Боляри Моята заплата не е по-различна. Последната година (когато удари кризата) съм намалила кафета, дискотеки, кина, кръчми, театри и всякакви подобни. Естествено 500лв пак не стигат, но човек трябва да има приоритети и да харчиш според това, с което разполагаш. А иначе....парите никога не стигат. Колкото повече имаш - толкова повече искаш. Както каза Immortal - "Дупе знае 2 и 200" или в българския вариант първо 200 после 2

Коментар

Ми...питайте го fihi, бе! ’Ич му не дреме, прави деца, та се къса! Аз тая тема въобще не искам да я подхващам, че ми е болна...и гледам да го извъртам на шега!
                        "Не търсете възмездие.Рано или късно всеки плаща."
                        Ванга

Коментар

pyntoto написа:
                          за правописа сгрешил съм,ко ти данеси перфектен таквис кат теб съмги виждал не пиши за човек дет него познаваш
                          Съжелявам, че ще натъртя точно за това момче, но ето го оплака се, че двамата със жена му взимат малка сума заплати, но той е неграмотен, пък реве, ами решението е мияч в чужбина, бачкаш яко без нужда от добро образование и изкарваш пари. До голяма степен съм съгласен с ele! За темата: дупе знае и две и двеста!
                          --Старата ръжда любов не хваща!--
                          156 sportwagon 1,9 jtd 115
                          ex Bravo 1.8;ex Ford Focus 1,8 tddi;

Коментар

Колеги,чета как се пънат някой тук,че с 500лв се живеело добре аз имам няколко въпроса 1 Какво им е на автобусните шофьори? Не е ли редно да взимат добри заплати-все пак по цял ден возят хора и отговарят лично за живота и здравето им? 2 Какво ме е еня,че примерно физик в БАН взима 300лв само,а е дал куп пари за образование? Тоя същия цял живот вероятно нищо не е свършил полезно за човечеството-далеч по полезни са циганките чистачки по улиците!!! Не е ли така? 3 Колкото и да се напъва някой да ми обясня как 500 ще му стигат,същия този някой работи за 1200 и му е лесно да говори И изобщо идеята не е стигат ли за някакъв живот 500 лв-ДА стигат,но идеята е да живеем нормално,като бели хора в бяла държава,получавайки нормални пари за да живеят добре,а не да се чудят всеки месец ще свържат ли двата края! С 500 лева НЕ се живее,с тия пари се вегетира и ,който мисли обратното,да хвърли пръв камъка.
                            ex.Мареа ТД100

Коментар

бахти темата...безмалко да съм *образован* значи...истината е че съдбата е коварна и понякога не е в ръце да я промениш...та след основното и средното най голямата ми мечта и цел беше инженер ДВГ и конструктор на автомобили...по точно техническото високо даскало в РУСЕ...Ангел Кънчев...всичко настрани...парата нали прави играта, и точно тази пара ме подведе да бачкам повече като техник отколкото да блъскам глава със сумати книги и пр. ,губене на време си е друго...година 1990 почнах да работя във Фиат-Тофаш на 18 години...бащата и майками са даскали двамата получават 1 аз сам 2 бах какво инженерство какво образование...за какво...?До ден днешен бачкам в този сектор...не е никак лесно...но хляба е тук засега...(парично да кажем съм доволен) но духовно (не можах да постигна юношеските си цели) НЕ...и след около 13 години съм пенсионер на 52 години това ми е утехата...и ще имам повече време прекарани в родината...Дай боже...а 500 ЛВ в бг мисля че са доста пари и човек ако не е в квартира и има малко съвсем малко земеделие (градинка) ще оцелее...За градските условия не коментирам изобщо че и задграничните доходи няма да стигнат за нормален живот... съчувствам ви...имам доста роднини които 500 те ги виждат само на сън може би...
                              petito MASERATTİ... GRANDE PUNTO S2 MJT + ex PALİO 1,2 16V EL+TİPO SX 1.4 SX İ.E. + UNO SX İ.E. + LADA 1500S .

http://www.facebook.com/pages/Grande...382041?sk=wall

Коментар

@paralesa, aбе ти си пълен ненормалник... ако не беше толкова тъп и за 3 месеца беше разбрал, че се пише ИНАЧЕ, а не ИНЪЧЕ щеше да си готов за финансов министър..

Fiat Bravo T-Jet 120

Коментар

Working...
                                X