Реклама

Collapse

Съобщение

Collapse
No announcement yet.

LED или LCD

Collapse
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Clear All
new posts

Мдам, статията изцяло подкрепя това което обяснявам доста време!
    Alfa Romeo 147 1,6 ts, 2002 и то само на бензин...
    Alfa Romeo 159 SW ti, 2,4JTDm, Nero carbonio.
    ..т'ва е Алфа,последното което губиш е надежда...

Коментар

Статията дава прилична елементарна представа за размери, разстояния... и доказва, че истината е някъде там! :D Излишно е изхвърляне от 50’ Тв при положение, че ще си включите ДВД-то и гледайки го от два метра ще се чудите, защо сте дали толкова пари за този мазньоч, както трябва да се знае, че не трябва нов 32’ телевизор да се сравнява с 29’ кинескоп. Ако ги сложите един до друг кинескопният екран ще ви се види огромен!
      Frontera Sport, X20SE март 1998

Коментар

Хубава хубава, всякакви размери видях...само не и 40 инча...

Коментар

Правилата за гледане на телевизия, като минимум 5 пъти височината на екрана или 3 пъти диагонала на екрана, са валидни при телевизорите с електронно лъчева тръба. Тези условия целят да не се виждат редовете на картината, т.е. ъгълът под, който се виждат два съседни реда да е по-малък от един ъглов градус. Под този ъгъл окото възприема два отделни обекта като един.
          Няма начин да няма начин!

Коментар

Понеже доста се усъмних в това, че "Под този ъгъл (1 градус) окото възприема два отделни обекта като един.", направих бърза сметка, че от един метър разстояние един градус има линейна ширина между двата края около 17.5 мм. Т.е. за да виждам точката на кинескопа с ширина 1 градус, трябва да го гледам от 5 сантиметра, ако приемем че тя е 1 мм? Да не би мярката да е една минута от градуса, вместо един градус? Струва ми се доста по-реалистично, защото не мисля, че имам някакви уникални очи, понеже от един метър ясно различавам отделните линии на кинескоп 29 инча, а те са широки по около 1 мм. Опитах също с ролетка - спирам да различавам отделните милиметри от 1.40 - 1.50 метра.

Коментар

@ogi28b: Твърде много хора във форума бъркат и обозначенията за фут (’) и инч ("), нормално е някой да бърка градуси, минути, секунди и т.н. Както Мечо Пух бил казал - колкото повече, толкова повече, но караме най-бюджетните и оплювани от всички автомобили. Аз за моята кухня не успях да оценя, че 32" ми е малко... дори напротив - повече от достатъчно е, но при цена за 26" от 599 и за 32" от 599 .. реших да взема 6" повече
              Steliyan's Life!
              FIAT Marea HLX 1.9JTD 105, 02.2000

Коментар

Оги, това не съм го измислил аз. Пише го в старите книгите, когато не е имало плазми и LСD телевизори, а за HD да не говорим.Ето тук един калкулатор за пресмятане на разстоянията в зависимост от диагонала, отношението на страните и системата на цветния сигнал, защото за PAL, SECAM, NTSC, HD или Full HD е различно. -> http://psabev.info/TVCalculator/

Коментар

Според тоя калкулатор - трябва да гледам Full HD филм от метър и трийсет? Да бе, да.... А като чета надписите да се чудя на тенис ли съм или на филм. На мен батко ми е казвал, че телевизор се гледа от такова разстояние, че като изпъна ръка напред и свия китката за да скривам монитора - ръката ми трябва да го скрива точно от край до край. Ако скрива повече - приближавам се, ако скрива по-малко, значи съм прекалено близо. Според мен е хубаво да помислиш върху онова за градуса и минутата, а не да казваш че го пише в някоя книга. Простата сметка показа, че на практика от каквото и разстояние да гледаш, все е добре, все виждаш пикселите под по-малък ъгъл от 1 градус, дори от 1 педя разстояние. Ама я застани на една педя, и гледай

Коментар

Според мен на какво разтояние ще се гледа ,под какъв ъгъл ще се гледа ,за всеки отделен човек е различно . Има хора с намалено зрение ,има хора с очи като на орел така, че тоя с намаленото зрение демек носи очила трябва да е по близко до екрана.Затова всеки при покупката нека сам си определи какъв ще му е най удобен за гледане.На времето когато почнах да работя в Телевизионни сервизи преди 40 години ни плашеха че кинескопите ни облъчват и зрението ни бързо ще се загуби . Вече 40 години всеки божи ден ми свети екрана в очите и слава богу още не съм сляп. Така че не бива съвсем сляпо да вярваме на всичко което се пише .Отиваш в магазина спираш се на някакъв модел който ти харесва ,заставаш на такова разтояние на каквото ще го гледаш в къщи и виждаш удобно ли е така ,няма ли да си въртиш главата наляво надясно като четеш надписите и други подробности и чак тогава решаваш какъв размер ще ти е най удобен ,купуваш си го и пей сърце. :D
                    Фиат Панда 1.2 2006година
                    Синджира си идва ,а козата я няма...

Коментар

ogi28b написа:
                      Според тоя калкулатор - трябва да гледам Full HD филм от метър и трийсет? Да бе, да.... А като чета надписите да се чудя на тенис ли съм или на филм....
                      Да, това са големи глупости! Все едно като ходим на кино си взимаме билети за първи ред!?
                      Frontera Sport, X20SE март 1998

Коментар

Моята теория е следната - ’Колкото повече инчове (") - толкова по-добре"В подкрепа на това ще заявя смело следното - всички, които спорят с мен на тази тема - било в този форум, било в друг, било приятели, колеги и познати - имат едно общо нещо - нямат в дома си телевизор по голям от 29-32" и то най-често са гледали ЛЦД телвизор само по заведенията.Не че нямат пари да си го купят - не! В никой случай не казвам това!Просто не са узряли!Наздраве!П.П. - многократен свидетел съм на случаи, в които от критици, хората започват да подкрепят теорията ми след покупката на подходящ телевизор и най важното - след сдобиването със цифров сигнал у дома, пък бил той и SD !Пак наздраве!
                        Alfa Romeo 147 1,6 ts, 2002 и то само на бензин...
                        Alfa Romeo 159 SW ti, 2,4JTDm, Nero carbonio.
                        ..т'ва е Алфа,последното което губиш е надежда...

Коментар

Yavor написа:
                          П.П. - многократен свидетел съм на случаи, в които от критици, хората започват да подкрепят теорията ми след покупката на подходящ телевизор и най важното - след сдобиването със цифров сигнал у дома, пък бил той и SD !Пак наздраве!
                          Аз лично познавам 4-ма такива човека.. единия беше върл противник и всичко над 26" му се струвало безумие. Взе си 26", а сега се обазеведе с още един ... 46" та така.
                          Fiat Croma 1.9 16v Mjet автомат

Коментар

ogi28b написа:
                            Според мен е хубаво да помислиш върху онова за градуса и минутата, а не да казваш че го пише в някоя книга. Простата сметка показа, че на практика от каквото и разстояние да гледаш, все е добре, все виждаш пикселите под по-малък ъгъл от 1 градус, дори от 1 педя разстояние. Ама я застани на една педя, и гледай
                            Колега, ако ще се заяждаш/спориш трябва да си подкован теоретично!Има огромна разлика между пиксел, триада и телевизионен ред. За LCD и плазми няма да говорим, защото там нещата са доста по-различни от класическите телевизори. Дефиницията за ъглов градус е:
                            Градусът не е 1/360 от окръжността? Градусът е дължината на дъгата, разделена на дължината (обиколката) на окръжността и умножена по 360.
                            Това е едно от основните понятия в оптиката и важен параметър на бинокли, телескопи, обективи на камери и фотоапарати. Освен това трябва да знаеш колко са редовете по системата PAL или SECAM, за да направиш сметката за минималното разстояние, от което трябва да гледаш телевизора. Оптималното разстояние е нещо различно и е силно субективно. С телевизия съм започнал да се занимавам от 9-ти клас в далечната 1978, т.е. преди 33 години!Между другото, от какво разстояние си гледаш монитора и можеш ли да закриеш с юмрука си екрана?

Коментар

@nikolovdd: Компютърният монитор няма място в спора. Разликата е от земята до небето. Първата разлика - размер на точката (пиксела), размер на междупикселното отстояние, разделителна способност.
                              Steliyan's Life!
                              FIAT Marea HLX 1.9JTD 105, 02.2000

Коментар

Нали това съм писал.
                                Има огромна разлика между пиксел, триада и телевизионен ред.

Коментар

Working...
                                X