В момента гледам телевизия на 29" телевизор с електронно-лъчева тръба. Картината като качество и големина ме удовлетворяват напълно. Когато дойде време за смяна на този телевизор който е с фомат 4:3 с LCD с формат 16:9, то задължително новият ще е поне 40". Разсъжденията ми са, при положение че големината на диагонала се увеличава за сметка на дължината на екрана, то за да гледам телевизия в размера, който ме удовлетворява т.е. запазвайки височината, то ми е необходим поне 40" телевизор. Или греша?
Реклама
Collapse
Съобщение
Collapse
No announcement yet.
LED или LCD
Collapse
X
-
venco67 написа:В момента гледам телевизия на 29" телевизор с електронно-лъчева тръба. Картината като качество и големина ме удовлетворяват напълно. Когато дойде време за смяна на този телевизор който е с фомат 4:3 с LCD с формат 16:9, то задължително новият ще е поне 40". Разсъжденията ми са, при положение че големината на диагонала се увеличава за сметка на дължината на екрана, то за да гледам телевизия в размера, който ме удовлетворява т.е. запазвайки височината, то ми е необходим поне 40" телевизор. Или греша?Frontera Sport, X20SE март 1998
Коментар
-
Колега, в голяма грешка си, изобщо не се заяждам, само казах , че това което си написал е грешно и се аргументирах, съвсем точно при това. Виж какво съм написал първо и помисли, а не да ми обясняваш веднага че се заяждам. Ще се опитам пак с много проста сметка, дано да я погледнеш, преди да кажеш че пак се заяждам.Под този ъгъл (1 градус) окото възприема два отделни обекта като един.
Коментар
-
1. Има разлика да гледаш телевизия и да се занимаваш с телевизия. Едното е съзерцаване на телевизиония екран, а другото ръчкане зад телевизиония екран.2. Разсъжденията ти са неточни, защото изхождаш от неправилна позиция. Не от точката на наблюдение се тръгва, а от екрана.Гледа се системата, на която се излъчва сигнала (PAL например). След това се взема височината на екрана и се разделя на броя на редовете. Така вече знаеш разстоянието между две съседни линии. Сега вече може да търсиш обиколката на окръжността, за която това разстояние е 1 ъглов градус и да намериш неговия радиус, което е минималното разстояние от което трябва да се гледа екрана.Уакаримас?Няма начин да няма начин!
Коментар
-
Ок, разбирам те напълно, или поне така предполагам. Би ли дал пример с 29-инчов 4:3 телевизор, който излъчва по система ПАЛ? Аз направих бърза сметка и получих отчайващо резултати току-що, явно някъде греша. Искам да разбера къде. И да, аз съм от съзерцаващите, не от ръчкащите. (В скоби - получих че разстоянието за един ъглов градус е между 5 и 6 сантиметра... )Последното изречение само не ми е ясно.
Коментар
-
Пита те дали разбираш. На японски. Ама неправилно.Въпроса е "Уакари масу ка?"Отговорите са:Уакари масен - Не разбирамУакари масу - Разбирам.:: Just because I am unique does not mean I am useful ::.
www.cyxap.com
Коментар
-
Аз пак, чисто практично, да споделя, понеже преди няколко дни цяла вечер го гледах, 46 инча съвсем спокойно се наблюдават от 2 метра. Може би има значение и самата големина на помещението, като при по-големи помещения, както са хипермаркетите, да се създава впечатление, че размерите са по-малки, а в кухня и спалня, например, да изглеждат по-големи. Този телевизор, който наблюдавах, е разположен в голямо помещение и зад него също има доста място, че и цяла стена прозорци, но фактът е, че не го гледах от другия край на помещението, а, както казах, от има-няма два метра. Разбира се, понеже бяхме на рожден ден, не сме гледали нещо ангажиращо, като филм, мач и прочие, но сигурно е, че главата не ти е като на тенисмач и не я въртиш насам-натам, гледа си се съвсем спокойно. А какво по-хубаво, ако субтитрите ти са големи - не, че съм кьорав де, но не виждам нищо лошо :DFiat Marea Weekend 1,6 16V
Коментар
-
В този ред на мисли - да, много е положително екранът да е по-голям, ако гледаш ДВД или БР-филми - надписите в тях някак си са "изчислени" че ще се гледат на голям телевизор, и самите те са една идея по-малки. Не мога да кажа точно с колко, но ако на един 4:3 филм за ПАЛ надписите са предвидени за 40-45 знака на ред, то на ДВД и блу-рей са поне 50 знака на ред -> по-малки са. В това отношение моят 32" телевизор получава знак "минус". Само за надписите и разстоянието от което гледам (~2.2 м) - може би 40 " е добре.
Коментар
-
Виждам, че си достигнал до правилният извод.Сега ще те върна в далечната 1983 година, когато компютрите Правец 82 се продаваха с монитор - телевизионен приемник София 31, докато зовод "Аналитик" в Монтана започне производството на монитори. По това време екрана бе с 2-3 см по-малък от кинескопа и беше монохромен - зелен или оранжев. Обикновенно тези екрани се гледаха от 30-40 см и картината бе нормална (за времето си). Примера, който даде със съвета на твой роднина е приблизително точен, но неприложим за монитори по понятни причини. Бях писал, че телевизия се гледа на 2.5 или 5 пъти съответно по диагонала или височината на екрана, но това е оптималното разстояние за гледане на телевизия. На практика това е чисто субективно и индивидуално разстояние. Предполагам си бил на 3D кино и забелязал, че разстоянието до екрана е доста малко. Това е с цел по-реалистично възприемане на картината. В САЩ има кино, в което екрана е така направен, че да възприемаш картината на 180 градуса и на практика се намираж във фокуса на една полусфера. Като прибавиш и движещият се под изживяването е фантастично, като че ли си участник във филма.Няма начин да няма начин!
Коментар
-
Телевизорите с луминесцентна подсветка имат един много досаден недостатък - при неизпълване на екрана (тъмни ленти отгоре и отдолу или отстрани) осветяването зад панела е неравномерно като се наблюдават по-светли и по-тъмни петна. Това в магазина няма да го видите, защото е много светло, но на домашно намалено осветление, на каквото се гледа телевизора, си личат много. За съжаление, при телевизорите със светодиодна подсветка пробемът е решен, но само при онези с full array LED, т.е. светодиоди разположени равномерно зад панела. При телевизори с т.нар. edge LED подсветка, диодите са в 4-те ъгъла на панела и ефектът на неравномерното осветление си остава както при тези с луминесцентните лампи.Например, първите телевизори на Sharp със светодиодна подсветка бяха с full array LED, но следващите, които излезнаха през 2010 г., с допълнителния жълт цвят, са с edge LED. За мен лично е недоумяващо.
Коментар
-
@Scilla: Къде е Харибда?Майтапа настрана - точно в момента те чета и ти отговарям на LED/LCD дисплей. т.е. вместо Луминисцентна лампа съм на монитор осветяван от диоди. Честно казано и предвид, че си имам 2 монитора - разликата е ТОЧНО ама АБСОЛЮТНО никаква. Нито в ЧЕРНОТО нито в РАВНОМЕРНОТО. Дори си харесвам другия с CCFL повече от този с LED, но ... набутах се, купих го. Наблюденията ми са симетрични, междувпрочем. Имам 2 монитора и 2 компоютъра едновременно работещи, мога да пусна АБСОЛЮТНО еднакви неща. Да не споменавам, че мога да ги включа и на един компютър за да елимирам евентуалните разлики.... LED LCD определено не си струва 10 до 20% по-високата цена.Steliyan's Life!
FIAT Marea HLX 1.9JTD 105, 02.2000
Коментар
-
Каква марка са ти "тестовите устройства"?Имам Sharp с full array LED и LG с edge LED. Разлика в равномерността на двата тв има. Повечето хора не се вглеждат толкова и не им пречи, но аз имам досадния навик да ги забелязвам тия неща. Освен това съм си технократ и предпочитам да купувам нови модели, като технологичните гъдели ми действат, стига да е приемлива цената. Ако имаше OLED телевизори на прилична цена, такъв щях да си взема.
Коментар
-
jenshen73 написа:@Scilla: Къде е Харибда?Майтапа настрана - точно в момента те чета и ти отговарям на LED/LCD дисплей. т.е. вместо Луминисцентна лампа съм на монитор осветяван от диоди. Честно казано и предвид, че си имам 2 монитора - разликата е ТОЧНО ама АБСОЛЮТНО никаква. Нито в ЧЕРНОТО нито в РАВНОМЕРНОТО. Дори си харесвам другия с CCFL повече от този с LED, но ... набутах се, купих го. Наблюденията ми са симетрични, междувпрочем. Имам 2 монитора и 2 компоютъра едновременно работещи, мога да пусна АБСОЛЮТНО еднакви неща. Да не споменавам, че мога да ги включа и на един компютър за да елимирам евентуалните разлики.... LED LCD определено не си струва 10 до 20% по-високата цена.A20DTH ЖТД ама не баш
1NZ−FXE ; 182A8.000 Брава
Х... 330XD, Мултипла, Мареа, Либра, Пунто; 166; Брава; 146; Тема; 145; Типо; Панда
Коментар
Реклама
Collapse
Коментар