Реклама

Collapse

Съобщение

Collapse
No announcement yet.

LED или LCD

Collapse
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Clear All
new posts

В момента гледам телевизия на 29" телевизор с електронно-лъчева тръба. Картината като качество и големина ме удовлетворяват напълно. Когато дойде време за смяна на този телевизор който е с фомат 4:3 с LCD с формат 16:9, то задължително новият ще е поне 40". Разсъжденията ми са, при положение че големината на диагонала се увеличава за сметка на дължината на екрана, то за да гледам телевизия в размера, който ме удовлетворява т.е. запазвайки височината, то ми е необходим поне 40" телевизор. Или греша?
    Peugeot 301
    Punto 1.9 JTD - на жената

Коментар

Грешиш! :D Шегичка! :D :D :D Отиваш и гледаш! Който ти хареса - твой е! И аз си правих такива сметки и си мислех за 37-38 инча (цола) за хола, но като ги разгледах от близо и реших, че за спалнята ми трябва 37", а за хола минимум 42" или най-добре 50".
      Няма начин да няма начин!

Коментар

venco67 написа:
        В момента гледам телевизия на 29" телевизор с електронно-лъчева тръба. Картината като качество и големина ме удовлетворяват напълно. Когато дойде време за смяна на този телевизор който е с фомат 4:3 с LCD с формат 16:9, то задължително новият ще е поне 40". Разсъжденията ми са, при положение че големината на диагонала се увеличава за сметка на дължината на екрана, то за да гледам телевизия в размера, който ме удовлетворява т.е. запазвайки височината, то ми е необходим поне 40" телевизор. Или греша?
        Въобще не грешиш! Дори и за това, че у нас 16:9 е все още някаква далечна перспектива си прав. Положението с мултиплексите излъчващи цифрова телевизия за е закучило сериозно... сроковете няма да се спазят и вероятно, ако се забатачат още ще има глоби от Европа. Общо взето в момента си струва закупуване на голям телевизор, ако се използва предимно за гледане на филми с HD и FullHD качество. Моята 40-ка я имам от над две години и я използвам предимно за това! И за компютърен монитор също! :D
        Frontera Sport, X20SE март 1998

Коментар

Колега, в голяма грешка си, изобщо не се заяждам, само казах , че това което си написал е грешно и се аргументирах, съвсем точно при това. Виж какво съм написал първо и помисли, а не да ми обясняваш веднага че се заяждам. Ще се опитам пак с много проста сметка, дано да я погледнеш, преди да кажеш че пак се заяждам.
          Под този ъгъл (1 градус) окото възприема два отделни обекта като един.
          Виждам отделните деления на милиметрите на разпъната ролетка ясно от 1.30 метра. Окръжност с радиус 1.30 има дължина около 8.17 метра. Един градус от тази окръжност има дължина 8.17/360 ~0.023 м, или 2.3 см. Вярвам че разбираш какво искам да кажа за единия градус и възприемането на двата отделни обекта и защо грешиш. Ти сега ъгловия градус го изкара нещо различно като че ли, с тая дефиниция? Както и да го кажеш - все е 1/360-та част от окръжността (Това не е дефиниция, а как се викаше... теорема, или какво беше...) . Към дефиницията може да добавиш и "умножено по 2 и разделено на корен 3-ти от осем". Ти си разумен човек, вместо да погледнеш простата аритметика, ми викаш че се заяждам и ми казваш че гледаш телевизия от 9-ти клас. Ок, това е супер, ама един градус на разстояние един метър е широк около 17 мм. Това е положението. Все едно да ти дам дефиниция за сантиметър като "дължината му в милиметри, разделена на дължината на един метър в милиметри, и умножено по 100" а не просто "1/100 от метър"Айде, спирам да се заяждам, щом така го възприемаш. Извинявам се на всички колеги, че така се отклонявам от темата, но когато има нещо написано и то е грешно - не се сдържам.За другото - кой 16:9 телевизор дава същата големина на формат 4:3? Коефициентът е около 1.25. Тоест за да видите това, което сте гледали на 21-инчов 4:3, ама на широкоекранен, и пак да го виждате със същите размери и формат 4:3 - трябва да имате 26-инчов 16:9. За да си представите какво ще ви излъчва 40-инчов ЛСД - представете си че гледате 32-инчов 4:3 телевизор.

Коментар

1. Има разлика да гледаш телевизия и да се занимаваш с телевизия. Едното е съзерцаване на телевизиония екран, а другото ръчкане зад телевизиония екран.2. Разсъжденията ти са неточни, защото изхождаш от неправилна позиция. Не от точката на наблюдение се тръгва, а от екрана.Гледа се системата, на която се излъчва сигнала (PAL например). След това се взема височината на екрана и се разделя на броя на редовете. Така вече знаеш разстоянието между две съседни линии. Сега вече може да търсиш обиколката на окръжността, за която това разстояние е 1 ъглов градус и да намериш неговия радиус, което е минималното разстояние от което трябва да се гледа екрана.Уакаримас?

Коментар

Ок, разбирам те напълно, или поне така предполагам. Би ли дал пример с 29-инчов 4:3 телевизор, който излъчва по система ПАЛ? Аз направих бърза сметка и получих отчайващо резултати току-що, явно някъде греша. Искам да разбера къде. И да, аз съм от съзерцаващите, не от ръчкащите. (В скоби - получих че разстоянието за един ъглов градус е между 5 и 6 сантиметра... )Последното изречение само не ми е ясно.

Коментар

Пита те дали разбираш. На японски. Ама неправилно.Въпроса е "Уакари масу ка?"Отговорите са:Уакари масен - Не разбирамУакари масу - Разбирам
                .:: Just because I am unique does not mean I am useful ::.
                www.cyxap.com

Коментар

Аз пак, чисто практично, да споделя, понеже преди няколко дни цяла вечер го гледах, 46 инча съвсем спокойно се наблюдават от 2 метра. Може би има значение и самата големина на помещението, като при по-големи помещения, както са хипермаркетите, да се създава впечатление, че размерите са по-малки, а в кухня и спалня, например, да изглеждат по-големи. Този телевизор, който наблюдавах, е разположен в голямо помещение и зад него също има доста място, че и цяла стена прозорци, но фактът е, че не го гледах от другия край на помещението, а, както казах, от има-няма два метра. Разбира се, понеже бяхме на рожден ден, не сме гледали нещо ангажиращо, като филм, мач и прочие, но сигурно е, че главата не ти е като на тенисмач и не я въртиш насам-натам, гледа си се съвсем спокойно. А какво по-хубаво, ако субтитрите ти са големи - не, че съм кьорав де, но не виждам нищо лошо :D
                  Fiat Marea Weekend 1,6 16V

Коментар

В този ред на мисли - да, много е положително екранът да е по-голям, ако гледаш ДВД или БР-филми - надписите в тях някак си са "изчислени" че ще се гледат на голям телевизор, и самите те са една идея по-малки. Не мога да кажа точно с колко, но ако на един 4:3 филм за ПАЛ надписите са предвидени за 40-45 знака на ред, то на ДВД и блу-рей са поне 50 знака на ред -> по-малки са. В това отношение моят 32" телевизор получава знак "минус". Само за надписите и разстоянието от което гледам (~2.2 м) - може би 40 " е добре.

Коментар

Виждам, че си достигнал до правилният извод.Сега ще те върна в далечната 1983 година, когато компютрите Правец 82 се продаваха с монитор - телевизионен приемник София 31, докато зовод "Аналитик" в Монтана започне производството на монитори. По това време екрана бе с 2-3 см по-малък от кинескопа и беше монохромен - зелен или оранжев. Обикновенно тези екрани се гледаха от 30-40 см и картината бе нормална (за времето си). Примера, който даде със съвета на твой роднина е приблизително точен, но неприложим за монитори по понятни причини. Бях писал, че телевизия се гледа на 2.5 или 5 пъти съответно по диагонала или височината на екрана, но това е оптималното разстояние за гледане на телевизия. На практика това е чисто субективно и индивидуално разстояние. Предполагам си бил на 3D кино и забелязал, че разстоянието до екрана е доста малко. Това е с цел по-реалистично възприемане на картината. В САЩ има кино, в което екрана е така направен, че да възприемаш картината на 180 градуса и на практика се намираж във фокуса на една полусфера. Като прибавиш и движещият се под изживяването е фантастично, като че ли си участник във филма.

Коментар

Това какво общо има с единия градус и с 5-те сантиметра, от които трябва най-малко да гледаме телевизия?

Коментар

Телевизорите с луминесцентна подсветка имат един много досаден недостатък - при неизпълване на екрана (тъмни ленти отгоре и отдолу или отстрани) осветяването зад панела е неравномерно като се наблюдават по-светли и по-тъмни петна. Това в магазина няма да го видите, защото е много светло, но на домашно намалено осветление, на каквото се гледа телевизора, си личат много. За съжаление, при телевизорите със светодиодна подсветка пробемът е решен, но само при онези с full array LED, т.е. светодиоди разположени равномерно зад панела. При телевизори с т.нар. edge LED подсветка, диодите са в 4-те ъгъла на панела и ефектът на неравномерното осветление си остава както при тези с луминесцентните лампи.Например, първите телевизори на Sharp със светодиодна подсветка бяха с full array LED, но следващите, които излезнаха през 2010 г., с допълнителния жълт цвят, са с edge LED. За мен лично е недоумяващо.

Коментар

@Scilla: Къде е Харибда?Майтапа настрана - точно в момента те чета и ти отговарям на LED/LCD дисплей. т.е. вместо Луминисцентна лампа съм на монитор осветяван от диоди. Честно казано и предвид, че си имам 2 монитора - разликата е ТОЧНО ама АБСОЛЮТНО никаква. Нито в ЧЕРНОТО нито в РАВНОМЕРНОТО. Дори си харесвам другия с CCFL повече от този с LED, но ... набутах се, купих го. Наблюденията ми са симетрични, междувпрочем. Имам 2 монитора и 2 компоютъра едновременно работещи, мога да пусна АБСОЛЮТНО еднакви неща. Да не споменавам, че мога да ги включа и на един компютър за да елимирам евентуалните разлики.... LED LCD определено не си струва 10 до 20% по-високата цена.
                            Steliyan's Life!
                            FIAT Marea HLX 1.9JTD 105, 02.2000

Коментар

Каква марка са ти "тестовите устройства"?Имам Sharp с full array LED и LG с edge LED. Разлика в равномерността на двата тв има. Повечето хора не се вглеждат толкова и не им пречи, но аз имам досадния навик да ги забелязвам тия неща. Освен това съм си технократ и предпочитам да купувам нови модели, като технологичните гъдели ми действат, стига да е приемлива цената. Ако имаше OLED телевизори на прилична цена, такъв щях да си взема.

Коментар

jenshen73 написа:
                                @Scilla: Къде е Харибда?Майтапа настрана - точно в момента те чета и ти отговарям на LED/LCD дисплей. т.е. вместо Луминисцентна лампа съм на монитор осветяван от диоди. Честно казано и предвид, че си имам 2 монитора - разликата е ТОЧНО ама АБСОЛЮТНО никаква. Нито в ЧЕРНОТО нито в РАВНОМЕРНОТО. Дори си харесвам другия с CCFL повече от този с LED, но ... набутах се, купих го. Наблюденията ми са симетрични, междувпрочем. Имам 2 монитора и 2 компоютъра едновременно работещи, мога да пусна АБСОЛЮТНО еднакви неща. Да не споменавам, че мога да ги включа и на един компютър за да елимирам евентуалните разлики.... LED LCD определено не си струва 10 до 20% по-високата цена.
                                Ей точно в този ред на мисли аз винаги ще кажа, че е много по-добре да се вземе плазмен телевизор от тези модерни ултра дупер диодни изгъзици
                                A20DTH ЖТД ама не баш
                                1NZ−FXE ; 182A8.000 Брава
                                Х... 330XD, Мултипла, Мареа, Либра, Пунто; 166; Брава; 146; Тема; 145; Типо; Панда

Коментар

Working...
                                X