На Регатата има една индикация като щеката на маслото и май мери нивото.На Уното проверявах редовно маслото докато веднъж съм забравил да сложа капачката след доливане. Лампата за маслото светна след 200 км. На Хан Богров спрях и няма да ви описвам на какво приличаше двигателя. Капачката за маслото обаче си беше там, където съм я оставил. :D Не си спомням колко масло долях, но двигателя бе добре. От тогава не проверявам маслото, защото лампата светва навреме.
По принцип си има датчик и съответна светлинна индикация за това. Но аз лично, следя нивото на маслото,при студен двигател и на равно място. Не е нужно всеки път да се проверява,достатъчно е да се погледне преди тръгване на дълъг път или през две-три седмици .
На Уното проверявах редовно маслото докато веднъж съм забравил да сложа капачката след доливане...
На моя кола пък един път по време на годишен технически преглед бяха вадили щеката за маслото и след това не я бяха пъхнали докрай. И това точно преди пътуване до морето. Като пристигнах в Китен и реших да погледна как е маслото, щеката изобщо я нямаше. После видях, че се е заклещила някъде между маркучи и кабели. За щастие поражения нямаше.
Tonight's the night and it's going to happen again and again...
на бравото маслото го проверявам когато го сменям, за 10 хиляди км изобщо не доливам но най-странното е че колкото му сипа толкова източвам не гори никакво масло
Мисля,че най-точно се мери маслото,като на загрял двигател щеката се извади,избърше и не се постави до край.Целта е маслото по тръбичката да може да се отече.На студен двигател мушкам щеката до край и я вадя.Така изключвам възможността остатъци от масло по тръбичката да ме подведе.
Да се разчита само на индикатора за загуба на налягане на маслото е меко казано несериозно според мен! Представете си слънчев летен ден и карате по магистралата. Не съм убеден, че ще видите червеният индикатор в момента, в който светне! А покарате ли без масло няколко минути, може моторът и да не запече, но със сигурност ще има непоправими щети! Ако нямаше нужда да се проверява нивото на маслото, защо и новите коли продължават да ги произвеждат с щеки за проверка?
Всеки божи ден преди да запаля автомобила си проверявам нивото на маслото , охлаждащата и спирачната течност .С това си навличам присмеха на бая хора , ама ме БХ.Шофьор съм от 1984 г. и така са ме научили в училище .Да има начин и контролната пробка на предавателната кутия ще развивам всеки ден :D
FIAT BRAVA 1.4 12V А/С, с чийто собственик можете да се свържете на 089 9225580
FIAT CROMA 2.4 Mjet - proprio miracolo
Да се разчита само на индикатора за загуба на налягане на маслото е меко казано несериозно според мен! Представете си слънчев летен ден и карате по магистралата. Не съм убеден, че ще видите червеният индикатор в момента, в който светне! А покарате ли без масло няколко минути, може моторът и да не запече, но със сигурност ще има непоправими щети! Ако нямаше нужда да се проверява нивото на маслото, защо и новите коли продължават да ги произвеждат с щеки за проверка?
Аз на предния дръгел му доливах масло чак като почнеше да присветва лампата за налягането по завоите. Понеже по пръчката нищо не се разбираше. И да ви кажа не можа да хвърли мотора.Безсмислено е прекалено да се вманиачаваме да мерим нивото до милиметър. Това да е на същото място и да я чакам няколко часа е излишно според мен.Ако се мери на топъл мотор е ясно че ще покаже по малко отколкото на студен.Щом го виждате на пръчката не го мислете.
http://www.000webhost.com/151472.html <- безплатен хостинг без реклами
Peugeot 206 1.4 Hdi 2005 Ex: PUNTO 1.3 16v MULTIJET
FIAT БРАВО 1.2 16v
ФИАТ БРАВО 1.6 16v - трагично размазано
FIAT Punto 99` 1.2 - втората; Ford Orion 1.8 D- първата
Замервам на студен мотор в гаража, където мисля е достатъчно равно. Намерих две теми в форума за щеките на Браво, Мареа и т.н и неточния начин за измерване на маслото. При мен всеки път показва различно. Като от едната страна почти винаги е на макс а от другата е на средата на сплесканата част Не знам защо така, бърша слагам ....скапана работа. Лятото я бях оставил 4 дена непалена и като извадих щеката, беше на макс и от двете страни. Чакам с нетърпение да сменя маслото, тогава ще ми стане ясно дали източеното отговаря на налятото
now. BMW E39 523i '98 170hp
ex. Fiat Marea Weekend HLX 1.8 16v `97 113hp
ex. Fiat Tipo 2.0.ie GT `93 113hp
Безсмислено е прекалено да се вманиачаваме да мерим нивото до милиметър...
Да, както е небрежно да следим маслото от доливане до доливане. Нямам време иначе ще се поровя в сервизното ръководство за да ви извадя цитат, колко често трябва да се проверява маслото.
Коментар