Реклама

Collapse

Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Цена на дървен материал и въглища

Collapse
X
 
  • Филтър
  • Час
  • Покажи
Clear All
new posts

    Цена на дървен материал и въглища

    Здравейте,Тези дни ще имам отново удоволствието да се отоплявам на твърдо гориво с камина.Чудя се как върви дървеният материал из страната, като цена.Имате ли пресни наблюдения, който не е на газ/парно/ток или друго, 40 килограма дърва колко излизат в различните краища на страната.Там, от където аз купувам, има цени от порядъка на 4-5 лева за дървения материал и 12-на лева въглища.За въглищата ми се струва, че не съм улучил мястото..В Практикер има добри разпалки и пресовани стъргоитни, но за същите пари се взема по-малко количество.Цепениците държат цена около 5 и нещо, но май нямат 40 килограма.Ще ми се да чуя някакви цени из страната, за да направя сравнение с това, което предстои да платя.

    #2
    В Своге( на 30 км от София) дървата се купуват на кубици .... и вървят на някакви 30-50 лева в зависимост как каде ги намериш .... нарязани на метровици .... пък ти си ги цепиш .... Една зима баба ми изкарват с около 10-20 кубика дърва зависи как що колко е студено. Дървената печка е етажна с инсталирано парно към нея общо 3 радиатора.

    Коментар


      #3
      Тук (Пловдивско) дървата са 60-70 лв за куб. метър. 5 лева е разликата за кубик между метрови и нарязани. Става дума за бук и габър. Въглищата са по 400 лв за тон (Донбас) в чували по 20 кг машинно зашити.
      FIAT Marea Weekend HLX 2.0 20V (147 hp)
      LPG System BRC Just

      Коментар


        #4
        Покрай моя район (В.Търновски), дървата варират от 40лв до 55-60лв за кубик метрично нарязани не нацепени дърва. Всичко зависи от къде ги вземаш, кой ти ги кара и други такива ти му работи. Вкъщи през зимата горят три печки: едно кюмбе , една камина и една друга която комбинирана и има фурна, и за цялата зима отиват към 3,5-5куб. дърва, и 1-2тона въглища. А колегата Insane по горе спомена че бабаму горяла по 10-20кубика, което доста ме озадачи . А иначе въглищата(брикетите) са към ~290лв за тон .

        Коментар


          #5
          Във Варна метровките са 50/кубик, нарязаните и нацепени- 55-60 - както се уредиш, може и 50, ако попаднеш на някой много закъсал. 10-20 кубика не са много за стара къща. Като ти духа от всички прозорци, единственото решение е да слагаш дърва в печката. Брикети ти препоръчвам само след като си ги тествал лично. Попадала съм на брикети от пресована плява - това нещо нито се запалва, нито гори, а само тлее. Има едни с дупка посредата, тях съм ги признала за най-добри, мисля че 2-3 фирми ги произвеждат. Палят се лесно и бързо стоплят, но... хубаво е да имаш малко дърва да сложиш след това да поддържат температурата, само с брикети, ако не си с централно, не става. АКо си намериш орехови черупки или костилки - те също са много добри за котли или за бързо стопляне на стаята.
          Всеки има право да бъде глупав, но някои злоупотребяват с тази привилегия.

          Коментар


            #6
            Цена на дървен материал и въглища

            Колега , казва се ДЪРВА ЗА ОГРЕВ . :D Не пиша за да се заяждам , а те предпазвам от недоразумения.Като отидеш да си ги купуваш и кажеш ДЪРВЕН МАТЕРИАЛ , ще те заведат при гредите и дъските :D През юли в Разград си купих бял дъб ( меше ) на цена 42 лв. кубичния метър.Докараха ми ги пред блока на трупи с дължина 2 метра.Понякога си купувам и брикети от слънчогледови остатъци на цена 180 лева тона .
            FIAT BRAVA 1.4 12V А/С, с чийто собственик можете да се свържете на 089 9225580
            FIAT CROMA 2.4 Mjet - proprio miracolo

            Коментар


              #7
              Тази зима може и да спадне, че пра баба ми я няма да кара октомври при +20 да се пали печка, но не се горят въглища тези 1-2 тона, които споменаваш заместват голямо количество дърва.Еле, къщата може да е на 40 години ама изобщо няма вид на такава .... всичко и е сравнително ново ... покрив на 2-3 години изцяло ново построен, прозорци изолации .... са на по 5-6 години ПВЦ е навсякъде и не духа от никъде .... А щом ви се струва много да драсна и нещо за защита..... Както споменах печката е свързана с парното .... дефакто тя го грее..... Също така е свързана и с Бойлера, които също ползва загрятата вода от печката.... така че дали ще миеш чинии или ще се къпеш дървата ти топлят водата

              Коментар


                #8
                И на мен ми стана странно кви са тия цени в килограми за дърва ли к’во :D В Берковица, 45 лв. на кубик ненарязани, ненацепени.
                Fiat Forum Bulgaria

                Прекаленият светец и богу не е драг !

                Коментар


                  #9
                  При нас дървата ги продават на тон - защото сме хитреци - като са мокри - по малко кубици купуваш1 тон - 1,5 до 2,5 кубика - зависи от дървесината и колко е суха.В общия случай около 2-2,2 кубика на тон. Цена за нрязани по желание и нацепени - 125лв/тон тази година.Въглищата - от 200лв на тон за Бургаски прахоляк уж на брикети, до към 400лв на тон за най- хубавите отбрани Донбаски истински черен антраци - каква темпеватура дава само - не е истина.Аз лично горя в камината около 3 тона на зима. Топля с камината целиа апартамент - когато я запаля естествено - около 90 кв.м.Баща ми гори - 3-4 тона дърва и около тон и половина вуглища (хубави) - но той е с котел и топли голяма къша.
                  Alfa Romeo 147 1,6 ts, 2002 и то само на бензин...
                  Alfa Romeo 159 SW ti, 2,4JTDm, Nero carbonio.
                  ..т'ва е Алфа,последното което губиш е надежда...

                  Коментар


                    #10
                    Миналата събота си взимах нацепени за камината и цената беше 50лв за половин кубик Бук.

                    Коментар


                      #11
                      Ок, благодаря за цените на всички. Наистина дърва за горене търсех, не дървен материал Виждам, че не са толкова големи разлики с това, което купувам.Аз все пак взех и едно чувалче въглища на 12 лева, които се оказаха доста калорични, наистина.Камината вече е запалена и огънят гори приятно Весела Коледа!

                      Коментар

                      Working...
                      X