Реклама

Collapse

Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Колеги, отново имам нужда от административен съвет

Collapse
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Clear All
new posts

Колеги, отново имам нужда от административен съвет

значи съвсем накратко приятелката ми си намери много по-добра работа от сегашната. проблема естествено е в едномесечното предизвестие. сегашния й работодател е супек кавал и некоректен и не заслужава тя да бъде коректна с него. а и основната причина е да не изтърве новата работа, от която напират да я вземат възможно най-скоро. въпроса ми е колко беше максимално разрешения болничен, който личния лекар може да даде без да се мине на телк. върти ми се в главата че до 13 дни /работни +неработни/ може и от личния лекар. това би ни устроило идеално. моля някой който е сигурен за това да ми пише. мерси предварително
    Lancia Lybra'99 2.4 JTD - 135hp
    Fiat Bravo'97 1,6 16v
    Fiat Tempra'91 1,6 mono

Re: Колеги, отново имам нужда от административен съвет

pakumba написа:
    значи съвсем накратко приятелката ми си намери много по-добра работа от сегашната. проблема естествено е в едномесечното предизвестие. сегашния й работодател е супек кавал и некоректен и не заслужава тя да бъде коректна с него. а и основната причина е да не изтърве новата работа, от която напират да я вземат възможно най-скоро. въпроса ми е колко беше максимално разрешения болничен, който личния лекар може да даде без да се мине на телк. върти ми се в главата че до 13 дни /работни +неработни/ може и от личния лекар. това би ни устроило идеално. моля някой който е сигурен за това да ми пише. мерси предварително
    според мен е най добре да звъннеш на личния си лекар и да го питаш за колко дни може да ти напише болничен така ще получиш най точен и бърз отговор
    TEMPRA 1.8 SW.SLX-продадена и заменена със БМВ 318TDS
    UNO 1.0 FIRE

Коментар

Re: Колеги, отново имам нужда от административен съвет

stef написа:
      pakumba написа:
      значи съвсем накратко приятелката ми си намери много по-добра работа от сегашната. проблема естествено е в едномесе4ното предизвестие. сегашния й работодател е супек кавал и некоректен и не заслужава тя да бъде коректна с него. а и основната причина е да не изтърве новата работа, от която напират да я вземат възможно най-скоро. въпроса ми е колко беше максимално разрешения болничен, който личния лекар може да даде без да се мине на телк. върти ми се в главата че до 13 дни /работни +неработни/ може и от личния лекар. това би ни устроило идеално. моля някой който е сигурен за това да ми пише. мерси предварително
      според мен е най добре да звъннеш на личния си лекар и да го питаш за колко дни може да ти напише болничен така ще получиш най точен и бърз отговор
      абе то добре ама нали знаеш как се скръндзея да дават болнични хич няма да ми се зарадва. аз така или иначе си мисля да не е от личен докор, а от частна клиника.
      Fiat Bravo'97 1,6 16v
      Fiat Tempra'91 1,6 mono

Коментар

7 /седем/ календарни дни от JP - то.
        SUZUKI SX 4/1.9 DDiS, 120 кс/8V, 4X4

Коментар

Nino написа:
          7 и при промяна на диагнозата на 7-я ден може да го удължи до 14. сега го разбрах. а да знаете как седи въпроса с частните клиники, те до колко могат да дават
          Fiat Bravo'97 1,6 16v
          Fiat Tempra'91 1,6 mono

Коментар

pakumba написа:
            Nino написа:
            7 и при промяна на диагнозата на 7-я ден може да го удължи до 14. сега го разбрах. а да знаете как седи въпроса с частните клиники, те до колко могат да дават
            колега, при който и лекар да отидеш с петарка в ръка, ще ти свърши работа /така съм чувал/ и друго, прочети глави V-та, VІ-та, VІІІ-ма и не на последно място гл. ХVІ-та /прекратяване на тр. правоотношение/ от Кодекса на труда и ще ти се изяснат нещата!
            "То, правото, е като хубава кобила на пазара. Който има повече пари, той я купува..." Йордан Радичков.

Коментар

е, не успях да се оправя все още с болничния, но ще се намеря начин. сега имам друг въпрос, понеже досега не ми се е налагало никога да сменям работата като изпълнявам едномесечно предизвезтие, каква е процедурата? подписвам договор първо с новата работа и тогава подавам предизвестие за напускане, или няма такава практика. да не остана с пръст в г......, защото те казват, "Да, вземаме те" ама всичко е само на думи. каква е обичайната практика в такива случай, подписвам някакъв предварителен договор или просто аз си поемам риска да ме прецакат.Колега, знам, че на всеки му пада пердето понякога, но едно от нещата, с които се гордеем тук е добрият тон! Поздрави kiro_of_the_day
              Fiat Bravo'97 1,6 16v
              Fiat Tempra'91 1,6 mono

Коментар

Колега, ако подходим стриктно по закон, нямаш право да подписваш втори трудов договор при наличието на действащ такъв, освен ако не получиш съгласието на първия работодател. Без това съгласие вторият работодател също не би се навил да се подпише договор, защото е длъжен в петдневен (мисля, но може и да беше 3) срок да го обяви пред НАП, а там веднага ще стане ясно, че имаш и друг. Така че, единствения начин е да си приключиш взаимоотношенията с първия и тогава да подписваш с другия.Разбира се, съществува и вариант да се подпише договор с втория работодател, като в него се посочи, че влиза в сила от датата, когато ти изтича предизвестието. Тогава няма да има проблем, но ако работодателя не е правно грамотен, едве ли ще се навие да го направи.
                Shit happens, sometimes...
                Tipo 1.4i.e. '92 - вече смъртно ранено
                Marea 1.8 HLX - червена като аватара

Коментар

ivjordan написа:
                  Колега, ако подходим стриктно по закон, нямаш право да подписваш втори трудов договор при наличието на действащ такъв, освен ако не получиш съгласието на първия работодател. Без това съгласие вторият работодател също не би се навил да се подпише договор, защото е длъжен в петдневен (мисля, но може и да беше 3) срок да го обяви пред НАП, а там веднага ще стане ясно, че имаш и друг. Така че, единствения начин е да си приключиш взаимоотношенията с първия и тогава да подписваш с другия.Разбира се, съществува и вариант да се подпише договор с втория работодател, като в него се посочи, че влиза в сила от датата, когато ти изтича предизвестието. Тогава няма да има проблем, но ако работодателя не е правно грамотен, едве ли ще се навие да го направи.
                  принципно това ми е замисъла. точно в 3 дневен срок трябва да се регне в нои договора, може да имаш 2 договора, но 1 трябва да е граждански задължително. аз така и мисля да направя, да подпиша договора за след датата на изтичане на предизвестието, просто се интересувам дали има практика да се изиска предварително подписване на договор с новия работодател. нормално ли е да поискам такова нещо или се работи на доверие? п.с. поздрави и на теб, Киро, извинявам се.
                  Fiat Bravo'97 1,6 16v
                  Fiat Tempra'91 1,6 mono

Коментар

Ами, що се отнася до практиката, не мога да кажа. Аз винаги първо съм си прекратявал единия и после другия, но пък винаги съм бил на държавна работа, а там си е по-сигурно. Все пак, и при последното преместване, вече при частник, пак постъпих така.
                    Shit happens, sometimes...
                    Tipo 1.4i.e. '92 - вече смъртно ранено
                    Marea 1.8 HLX - червена като аватара

Коментар

добре, мерси много
                      Fiat Bravo'97 1,6 16v
                      Fiat Tempra'91 1,6 mono

Коментар

Колега вариантите пред теб са 2/при положение че не ти се рискува да чакаш 1 мес предизвестие/: - да се споразумееш със сегашния работодател за прекратяване на договора. Става чрез писмено предложение от твоя страна за освобождаване от определена дата на което работодателя е длъжен да отговори в рамките на една седмица.- ако не искаш обаче да му "кланяш шапка" - прежалваш последната заплата, която той няма да ти плати ако си тръгнеш без предизвестие.В момента съм в същата ситуация като теб. Само че мен новите работадели ме изчакаха с предизвестието което изтече преди 2 дни и от другата седмицата съм свободен да подпиша договор с тях.Сега се сещам и за една вратичка в трудовото право. Може да ти е полезна само ако си студент редовно обучение обаче. Тя гласи :Чл. 327. (Изм. - ДВ, бр. 100 от 1992 г.) Работникът или служителят може да прекрати трудовия договор писмено, без предизвестие, когато:6. (изм. - ДВ, бр. 25 от 2001 г., в сила от 31.03.2001 г.) продължава образованието си в учебно заведение на редовно обучение или постъпва на редовна докторантура;. Тоес ако в момента си студент редовно обучение то ти може да прекратиш договора с мотив че не можеш да посещаваш учебните занятияУспех. Бил съм в твоята ситуация и знам колко е трудно и вълкът да е сит и агнето цяло
                        Punto SX 1.1 55

Коментар

Punto SX написа:
                          Колега вариантите пред теб са 2/при положение че не ти се рискува да чакаш 1 мес предизвестие/: - да се споразумееш със сегашния работодател за прекратяване на договора. Става чрез писмено предложение от твоя страна за освобождаване от определена дата на което работодателя е длъжен да отговори в рамките на една седмица.- ако не искаш обаче да му "кланяш шапка" - прежалваш последната заплата, която той няма да ти плати ако си тръгнеш без предизвестие.В момента съм в същата ситуация като теб. Само че мен новите работадели ме изчакаха с предизвестието което изтече преди 2 дни и от другата седмицата съм свободен да подпиша договор с тях.Сега се сещам и за една вратичка в трудовото право. Може да ти е полезна само ако си студент редовно обучение обаче. Тя гласи :Чл. 327. (Изм. - ДВ, бр. 100 от 1992 г.) Работникът или служителят може да прекрати трудовия договор писмено, без предизвестие, когато:6. (изм. - ДВ, бр. 25 от 2001 г., в сила от 31.03.2001 г.) продължава образованието си в учебно заведение на редовно обучение или постъпва на редовна докторантура;. Тоес ако в момента си студент редовно обучение то ти може да прекратиш договора с мотив че не можеш да посещаваш учебните занятияУспех. Бил съм в твоята ситуация и знам колко е трудно и вълкът да е сит и агнето цяло
                          това е нещо ценно. честно казано, сегашния работодател едва ли ще се съгласи. има огромна нужда от мен/по-скоро от приятелката ми, ама за по-лесно/ и момента е, че и без това не достига персонал ами и аз напускам. затова този начин не го мисля. също не мисля и начина да прежаля последната заплата, тъй като изплащам заеми ала-бала и ще стане доста кофти. по-скоро имам друга идея, какво ще стане ако си пусна отпуска /платена, ако има значение/ и работодателя я одобри. ще я пусна за последните 2 седмици от едномесечното предизвестие /преди да съм казал, че се махам/ и работодателя одобри искането ми. на следващия ден ще дам писмено предизвестие, че на пускам, има ли право тогава да промени решението си и да ми откаже отпуската/ако има законно право 100% ще го направи/? това е единствения по-законен вариант, който ми идва на акълап.с. обаче тази вратичка в закона определено е добра, а и отговарям на условията. ти лично пробвал ли си я и какви документи се изискват?
                          Fiat Bravo'97 1,6 16v
                          Fiat Tempra'91 1,6 mono

Коментар

Колега значи не съм я ползвал вратичката с редовното обучение по простата причина че моя нов работодател нямаше проблем да изчака едномесечното ми предизвестие. Но явно този начин за прекратяване е възможен щом е залегнат в закона. Относно документацията в тоя случай нека някой от колегите запознат по-обстойно с трудовото право даде съвет Ти спомена по - горе че сегашния ти работодател ще категорично против да те освободи чрез споразумение. В краен случай нищо не ти пречи да му цитираш точката с освобождаването поради продължение на обучението в редовна форма и ясно да му дадеш да разбере че или ще те освободи или ще я приложиш. Кой знае може пък и да размисли
                            Punto SX 1.1 55

Коментар

Ако работата с новия работодател е сигурна - теглете му една майна на "гадняра" и толкова. С което ще прежалите последната заплата. Ако си струва - няма смисъл да се занимавате с предизвестия... Другото е, че може да ви уволни дисциплинарно, но какво от това?!? (комунизЪма отдавна си отиде!)Не съм убеден, че не може да имаш 2 трудови договора едновременно. Аз съм точно в такава ситуация в момента, даже малко повече, щото имам и собствено ЕТ.Писмено съгласие на първия(основния) работодател не се изисква (поне на мен не са ми искали).Ето ви малко инфо по въпроса (взето назаем от друг сайт):Чл.111 от Кодекса на труда (КТ) позволява работник или служител да сключва трудови договори за допълнителен труд (външно съвместителство) при друг работодател. Текстът гласи, че "работникът или служителят може да сключва трудови договори и с други работодатели за извършване на работа извън установеното за него работно време по основното трудово правоотношение (външно съвместителство), освен ако не е уговорено друго в индивидуалния му трудов договор по основното му трудово правоотношение." Oттук могат да се направят следните изводи:* За да сключи трудов договор за външно съвместителство работникът или служителят трябва да е в основно трудово правоотношение с друг работодател.* Работникът или служителят може да сключва повече от един трудов договор за външно съвместителство с друг работодател, като в него се определят мястото и характера на работа, трудовото възнаграждение, продължителността и разпределението на работното време и др. При сключване на трудов договор за допълнителен труд трябва да се има предвид изискването на чл.113 КТ - че максималната продължителност на работното време по трудов договор за допълнителен труд заедно с продължителността на работното време по основния договор не може да нарушава законово установената минимална и непрекъсната междудневна (12 часа) и междуседмична почивка (48 часа и 24 часа - при работа в производства с непрекъсваем процес и при промяна на смените).* По трудов договор за външно съвместителство работникът или служителят полага труд само в извън установеното за него работно време по основното трудово правоотношение. * Работникът или служителят може да сключва трудов договор за допълнителен труд с друг работодател при условие, че не е уговорено друго в индивидуалния трудов договор по основното му правоотношение. Пример за такива уговорки в индивидуалния трудов договор по основното трудово правоотношение могат да бъдат определяне броя на часовете и дните в седмицата или месеца, през които работникът или служителят може да работи по външно съвместителство, както и включването на клауза за предварително писмено съгласие/разрешение или забрана от работодателя за сключване на трудов договор при друг работодател.Преди за допълнителната работа се искаше и съгласие на основния работодател. След промените в КТ това условие е отпаднало. Затова, ако в индивидуалния трудов договор по основното правоотношение на читателката няма забрана за работа по външно съвместителство, тя спокойно може да се наеме и на друго място.

Коментар

Working...
                              X