Привет.Незнам дали темата е за тук извинявам се ако не е,но все пак ще си задам питането.Така днес на кръговото на сточна гара с един се ударихме и след 3 часа чакане на кат защото колата му била служебна и трябвало да има протокол ми съставиха акт по чл.25 за неправилно престрояване.Ситуацията е следната аз идвам от към каменица (Владайска река) и влизам в средната лента на кръговото преди светофара който спира тези по Козлодуй тръгвам да си завивам на ляво с пуснат мигач и там сичко как си трябва.В този момент другия участник от най-вътрешната лента на кръговото тръгва да излиза към сливница и си посъбрахме мигачите Въпросът ми е вътрешната лента на кръговото не е ли само за на лято за да продължиш в кръговото а и дори да не е по този същия чл.25 пише че при едновременно престрояване с предимство е дясностоящия в случая мисля че съм аз.Говорих с един познат който работи в КАТи той ми каза спокойно да си чакам Кат другия бил виновен защото съм му от дясно и направо като ми каза полицая "нали знаеш че ти си виновен" и бех като ударен с мокър парцал. Дайте идеи как точно седът нещата там че да знам вече от къде да се пазя.Преместена от Консултации по общи въпросиМодераторски екип на fiat-bg.org
Реклама
Collapse
Съобщение
Collapse
No announcement yet.
Питане за съставен акт от КАТ
Collapse
X
-
Така като чета и гледам ( http://maps.google.com/?ie=UTF8&ll=4...06866&t=k&z=18 ), твоя приятел в КАТ е бил прав.Ти внимава ли дали другия не бутна някой лев на дошлия катаджия?*При едновременно престрояване, както може да се тълкува в този случай, движещият се в дясната лента е с предимство.А според мен ти дори не се престрояваш, а си караш в твоята лента (която следва кръговото и си завива наляво), а онзи те е засякъл.Направи възражения в 3-дневен срок в КАТ, като опишеш ситуацията както си е без да спестяваш абсолютно нищо. Има голяма вероятност да успееш да се пребориш.Иначе ще ти излезе акт за 50 лв и няма да можеш да го обжалваш, поне не и лесно.А най-добре сканирай акта и го пусни тука, или го препиши дословно, като само скриеш личните си данни (и на другия шофьор), за да ти измислим едно хубаво "възражение".* Едно време, като бях "аджамия", един ръб ми изкочи от улица със стоп. Аз се движа по улица с предимство, но улицата беше тясна, а от дясната страна имаше непрекъсната колона от паркирани автомобили, така, че се движа в лявата й част. Ситуацията става през зимата със сняг и лед, аз карах свръх бавно, но оня тъпан даде газ и чак тогава ме видя. Ударихме се челно, леко, но ми се пукна радиатора... Дойде катаджия, междувременно бяхме преместили колите да не запушват улицата... катаджията ме прати да си донеса картончето за гражданската, през това време онзи му бутна някакви пари, (но нямаше как да го докажа), и в крайна сметка ме изкараха виновен, че съм бил в неговата лента за движение... аз естествено написах "възражения" и т.н. и се разминах БЕЗ наказателно постановление и глоба...
-
Не съм сигурен че разбрах за къде става въпрос, но на мястото за което си мисля - в най-вътрешната лента има маркировка, която не знам дали се вижда, но указва че тази лента е за наляво, да отидеш към булевард Васил Левски или Данаил Николаев. Ти си бил в средната, чиято маркировка указва, че трябва да продължиш направо. Ако продължиш от там - направо - то ти се оказваш в средната от три ленти, като дясната е бус-лента, а лявата се явява продължението направо на лентата, която казахме че е за ляв завой? Другият е продължил направо по нея, а ти си искал от средната да продължиш по лявата лента, като си мислел, че този ще завие наляво? Ако е така - то той не се престроява ами се движи направо, а ти си отишъл в неговата лента, където е станало ПТП? В този случай алинея 2 на член 26 е неприложима, защото той не е искал да заема твоята лента, а ти неговата, ами той просто е карал направо, а ти си отишъл наляво. Ако е така - вината трябва да е у теб, а ти може да оспорваш на основание на това, че този е нарушил маркировката. Имаше преди време подобна тема, която беше за това, че на широк път за 2 коли, но с маркировка означаваща една лената - един си кара, изпреварването е забранено, вижда дупка, тръгва да я заобикаля отляво, в това време се удря в един, който го изпреварил на забранено за изпреварване място, после изпреварващия не беше виновен, ако не се лъжа, а другия за неправилно престрояване, подобно на твоя случай. Може да претендираш, че ПТП е настъпило в резултат на това, че оня е нарушил маркировката, а твоят път изменя направлението си в кръстовището и се измества наляво, ама надали ще имаш успех, точно на това кръстовище, защото на него всички ленти си имат продължение направо. Аз всеки ден минавам през едно, където пътят от три ленти става на две, като най-дясната е за завой, средната и лявата - за направо, като след кръстовището, ако продължиш направо от средната - влизаш в лявата, а ако си в лявата - се качваш на трамвайните релси, т.е. лентата няма продължение направо, ами трябва и двете да се изместят надясно. Винаги има някой, който от лентата за десен завой минава направо, нарушава маркировката и създава предпоставки за ПТПДидо, ето схема на кръстовището. По едните зелени точки се движат автобусите, по другите - така води маркировката, да се въртиш в кръговото. По сините точки е нормалната траектория на колите от средната лента, а по черните - траекторията, на тези, които нарушвата маркировката. Мисля, че авторът на темата се е движел по червените точки.
Коментар
-
Колега дай снимка или рисунка кой от къде и как ,защото от това дето си написал нищо не ми стана ясно .Иаз си мисля като Оги ,но не мога да кажа нищо докато не знам точно каква е ситуацията.Както ти каза Дидо дай повече инфо и все ще измислим нещо.MULTIPLA 1.6 16V BIPOWER 2005-вече бивша
"Пари,пари,пари....какво са парите?.Тор, от която никнат КРАСИВИ ЦВЕТЯ !!!
R.I.P РОНИ: http://vbox7.com/play:79085d12
Коментар
-
Познавам го това кръстовище, само не си спомням дали има знак за кръгово движение или няма.Ако има - човекът е прав и аз съм прав.Ако няма - то тогава може би наистина има някакво пресичане на лентите, за което трябват повече подробности @Оги: Намерих снимка, на която ясно се вижда, че вътрешните 2 ленти са маркирани за завиване на ляво по кръговото, а десните две - за направо. Това обаче е за следващия изход от кръга. Доколкото разбрах, ударът е станал точно където се вижда на снимката, но не се вижда каква е маркировката преди това...А иначе за широкия път и изпреварването - чл.15 (3) Броят на пътните ленти се определя от пътната маркировка или от пътен знак, а когато няма такива - от водачите, съобразно широчината на платното за движение, широчината на недвуколесните пътни превозни средства и от необходимото странично разстояние между тях.
Коментар
-
Има знак за кръгово движение, но има също и светофари и маркировка вътре в самия кръг, а освен това - на влизане в кръстовището има знаци, че някои пътища, влизащи в кръстовището са с предимство, а пък като се въртиш в самото кръгово - не си с предимство. Като в Пловдив. Кръгово без предимство.
Коментар
-
Само да уточня акта за ПТП е от 100 лв нагоре.http://www.000webhost.com/151472.html <- безплатен хостинг без реклами
Peugeot 206 1.4 Hdi 2005 Ex: PUNTO 1.3 16v MULTIJET
FIAT БРАВО 1.2 16v
ФИАТ БРАВО 1.6 16v - трагично размазано
FIAT Punto 99` 1.2 - втората; Ford Orion 1.8 D- първата
Коментар
-
Immortal написа:infineon написа:Само да уточня акта за ПТП е от 100 лв нагоре.MULTIPLA 1.6 16V BIPOWER 2005-вече бивша
"Пари,пари,пари....какво са парите?.Тор, от която никнат КРАСИВИ ЦВЕТЯ !!!
R.I.P РОНИ: http://vbox7.com/play:79085d12
Коментар
-
Извинявайте за оф-топика, но има ли значение какътв е актът? Нали той представлява обвинение в нещо? Всеки може да го обжалва. Ако след това вече има наказателно постановление - то не може да се обжалва ако е под 50 лева, не е ли така? Ако е над 50 - обжалва се, но само наказанието, а не и самото фактическо нарушение. Та искам да кажа, че независимо какво е предвидено като наказание по този акт - той може да се обжалва по съответния ред.
Коментар
-
ogi28b написа:Извинявайте за оф-топика, но има ли значение какътв е актът? Нали той представлява обвинение в нещо? Всеки може да го обжалва. Ако след това вече има наказателно постановление - то не може да се обжалва ако е под 50 лева, не е ли така? Ако е над 50 - обжалва се, но само наказанието, а не и самото фактическо нарушение. Та искам да кажа, че независимо какво е предвидено като наказание по този акт - той може да се обжалва по съответния ред.
Коментар
-
Immortal написа:Познавам го това кръстовище, само не си спомням дали има знак за кръгово движение или няма.Ако има - човекът е прав и аз съм прав.Ако няма - то тогава може би наистина има някакво пресичане на лентите, за което трябват повече подробности @Оги: Намерих снимка, на която ясно се вижда, че вътрешните 2 ленти са маркирани за завиване на ляво по кръговото, а десните две - за направо. Това обаче е за следващия изход от кръга. Доколкото разбрах, ударът е станал точно където се вижда на снимката, но не се вижда каква е маркировката преди това...А иначе за широкия път и изпреварването - чл.15 (3) Броят на пътните ленти се определя от пътната маркировка или от пътен знак, а когато няма такива - от водачите, съобразно широчината на платното за движение, широчината на недвуколесните пътни превозни средства и от необходимото странично разстояние между тях.Fiat Forum Bulgaria
Прекаленият светец и богу не е драг !
Коментар
-
Хаха, и двамата сте нарушили маркировката. Ти от лента за направо си отишъл наляво, а той - от лента за наляво е отишъл направо Но това кръгово е регулирано, както казах, със светофари и знаци вътре в самото него, освен маркировката, така че трудно ще ти приемат възражението според мен. Ако и двамата спазите маркировката - няма ПТП. Ако ти спазиш маркировката, а той я наруши - няма ПТП. Ако ти нарушиш, а той спази - няма ПТП. Ако и двамата нарушите, както в случая - има ПТП. Мисля че не може категорично да се каже чия е вината. Май зависи от съдията, но според мен - и двамата имате еднаква вина - и двамата сте очаквали другия да спази маркировката, но той дори и да не я спази - твоята траектория не би трябвало да пресича неговата, ако си продължил направо.
Коментар
-
Само да вметна една подробност ... Лентите за движение в действителност са с една повече по Сливница продължават 3 ленти за движение + 4 та Бус лентаА в самото кръгово пак са така само че 2 те най вътрешни са с разрешен завой на ляво по кръговото а съседните 2 ( Няма отбелязана бус лента ) са за направо по Сливница.Според мене колегата от форума няма вина в случая ...
Коментар
Реклама
Collapse
Коментар