Реклама

Collapse

Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Навън вали сняг ,а аз съм с летни гуми...

Collapse
Заключена тема
X
X
 
  • Филтър
  • Час
  • Покажи
Clear All
new posts

    @nikolovvd: Колега, богаташ си явно, видински. Избиваш нещо комплекси тук обаче, със скъпи гуми що ли. Все пак - искам като се поледи Дунава (преди ледохода) да ми пуснеш клипче как ти със снежните гуми караш, че се не спираш у дръве и камене.... Знаеш ли, твоят случай си е "пази боже сляпо да прогледне". Та това, че си 11 години по-стар от мен не ... личи да те прави и 11 години по-умен от мен. За едно нещо обаче си прав - в детска градина не съм ходил... П.П. Не мога да схвана защо всеки път като пишеш - натъртваш колко богат си? Това е форум на собствениците на бюджетни автомобили, а не на мангизлии. Майбах форума е другаде. Аз съм бедняк, дори МАРЕА-та не е моя, аз само я карам и поддържам.
    Steliyan's Life!
    FIAT Marea HLX 1.9JTD 105, 02.2000

    Коментар


      jenshen73 написа:
      Интелигентен си, а четеш избирателно, що ли?През далечната 1996 дори и марката JEEP с модела Вранглер нямаше възможността (физическата) да се качи дори с извънземни гуми до наше село. Ама нали си интелегент. Абе, що мислиш съм минал 16км пеш? Щото ме е удряла лимката ли? Аз тръгнах на 26.12.1996, майка ми и баща ми успяха да стигнат до Варна с кола на 14.01.1997. Щото тогаз разбиха триметровите преспи по пътя. Ама нали трябва да си пишем без да четем... И кво спорим? Яд ме е, че нямах фото да снимам четирите изоставени на пътя коли: 3 леки автомобила и един ЗИЛ. В ЗИЛ-а имаше най-много навят сняг, а в едно 4х4 чисто ново животно - най-малко. Ама артисало на пътя, щото няма как да продължи през 3 метра пряспа. Аз самият затънах яко в една, затънах до кръста, а както писах - бях ПЕШ.Владим, всикчите ми уважения, но София/Варна нямат НИЩО общо. Ама НИЩО! И не умаловажавам функционалността на снежната гума ВЪРХУ сняг, а само върху топъл (>+5*) асфалт през 90% от експлоатацията ѝ (това е ударено и, а не й).
      Ама... ще ме извиняваш, но не вдявам за чий -й (не е грешка, има буква намираща се между Т и Ф в нашата азбука) е този пример? :D А що се отнася до градусите... мисля, че специалистите споменаваха за 6, или 7, но не и за 5! И без квалификации моля! От теб поне не го очаквах...
      Frontera Sport, X20SE март 1998

      Коментар


        nikolovvd написа:
        Няма да споря с теб, защото когато съм започвал висше във Варна ти си учил за триъгълници, а когато съм учил метеорология не си ходил още в детската градина. Разликата от Видин до Варна е не само 600 км, а в климата.Да колата върви без проблеми с четири зимни гуми и нито сняг нито лед я спират. Да не мислиш, че някой облизва улиците до сухо? Е гумите не са от 70 лв. и с парите за един комплект мога да си купя една Брава. Ей това е идея! Вместо да давам пари за зимни гуми си вземам една брава и на Пролет я хвърлям в Дунава! :D
        Миналата година един познат каза същото,нищо не го спира.Само,че при една поледица едно дърво го спря и после изправя ламарини до припадък.На лед ако ще и с гуми за 500000 лв. да си няма да те спасят. Единствено гуми с шипове,но те за нашата страна май са забренени.
        Alfa Romeo 159 SW 2.4 JTDm 200 hp Q-tronic + Alfa Romeo 156 1.9 JTD 1++ hp 2003,Inside Facelift. - Now.
        Alfa Romeo 159 SW 1.9 JTDm 150 - The beautiful devil. - еx. // Stilo 1.9 JTD 1++ hp - еx
        Вълкът е по-слаб от лъвът и от мечката, но никога не играе в цирка !!!

        Коментар


          Важното е избора на скорост съобразена с пътните условия!Женшене, ако инвестирането в качествени гуми е избиване на комплекси, си в дълбока грешка. Ако мислиш, че живота ти не струва колкото 4 хубави гуми, аз не съм на това мнение. Старата ми кола струва колкото твоята, но компромиси с гумите никога не съм правил. Единствената кола, която съм потрошил е Уното и то заради каране с летни гуми през зимата, при това с 50 км/ч. и то в далечната 1996 година. От тогава никакви компромиси повече! Дано не си научиш урока по трудния начин, като мен!
          Няма начин да няма начин!

          Коментар


            @Vladim: не съм те квалифицирал нийде извинявам се, ако се е разбрало противното@nikolovdd: нийде не казвам, че съм с кофти гуми, само отричам съществуването на "зимна" гума, като замествам термина с по-правилният "гума за сняг". Имал съм катастрофа на ЧИСТ път леко заснежен, а хем бях със "зимни" гуми. И повярвай ми - за ВАРНА (не спирам да го повтарям) закупуването на гуми за сняг е икономически необосновано. Вчера например беше 15 градуса, а днес го дават да е ОЩЕ по-топло. Тия снежни гуми се изпичат като скандинавки на Златни Пясъци. При 10 градуса околна температура и изминати 30км. на сух асфалт гумите ми загряват до толкова, че си топля ръцете на тях.
            Steliyan's Life!
            FIAT Marea HLX 1.9JTD 105, 02.2000

            Коментар


              jenshen73 написа:
              само отричам съществуването на "зимна" гума, като замествам термина с по-правилният "гума за сняг".
              А ти виждал ли си сняг през Лятото? Принципно нова гума на повече от 2 години не се купува и повече от 2 години не се кара, ако искаш да имаш гуми. Не става въпрос за изминати километри, защото някой за 2 години правят 15-16 000 км, а други правят толкова за месец.И за да съм точен Зимата карам с гуми за сняг и лед, а Лятото за дъжд, защото това са екстремните условия на тези сезони. Сега кажи, че няма лятна гума и ще стане като движение направо с десен мигач!
              Няма начин да няма начин!

              Коментар


                marmil написа:
                stefaka222 написа:
                Колкото и да ме убеждавате че лято зима може с едни и същи гуми, аз все си мисля обратното.За този месец около 10 пъти щях да направя катастрофа защото смених само предните, а задните си останаха мишелинки на 10000км обаче летни, зарадикоето на всеки завои бях като с ръчна на лед, а на всяко спиране задницата се местеше настрани. Вчера сложих зимни гуми и си правих експрерименти с колата, сега се радвам че сложих зимните Казваме зимни защото са за ниски температури не защото и единствено са за сняг.Самият каучук е по мек и при студено време има по добро сцепление на пътя.За каране на сняг зависи от шофера не толко от гумите, но зимните са си супер за зиматаСнега може да бъде 10 дни но ЗИМАТА е 3 месеца което налага ЗИИИМНИ гуми те не са измислени само за сняг , за сняг са измислени веригите и шиповете
                В голяма грешка си колега. Тези гуми са точно за КАЛ и СНЯГ (M+S= mud+snow). Така, че можеш да си ги караш и лятото по някой разкалян селски път. Всичко друго са рекламни трикове. Все още се чудя как съм карал като снегорин стария Полски Фиат (задно предаване), със стари (износени) ЛЕТНИ гуми та чак фаровете да се скриват в снега. Но си вървеше, е все пак е имало и закъсвания, но занасяния не е имало. Когато си знаеш състоянието на гумите и намалиш малко скоростта и резките маневри може и със летни гуми да се движиш. И другото което си е вярно, че така наречената зимна гума и особено ако е нова се държи по-добре на снега. Също така има разлика между гуми със еднакъв грайфер на нова гума и гума по-стара от 4/5 и нагоре години.
                ХИЧ НЕ СЪМ В ГРЕШКА ХИЧ : Допълнителни означения: Буква Е в кръгче - гумата отговаря на европейския стандарт за безопасност. Надпис DOT в кръгче - гумата отговаря на американския стандарт за безопасност. Надпис AS или AW - (All Seasons или Any Weather) всесезонна гума. M + S - (Mud + Snow) универсална зимна гума. Дата на производство на гумата. Пример: 123 - Първите две цифри показват седмицата, в която е произведена гумата, а третото число - последната цифра от годината. В случая гумата е произведена през 12тата седмица на 2003та година.Универсална ЗИМНА гума означава че става за кал(киша) и СНЯГ но си е зимна според производителя Това че някой хора си решават че тези гуми са и за лятото и са готови да оспорват твърдението на производителя е много показателно какви хора имаме в България и защо затъваме всеки ден в мизерияИ все пак аз карах един месец със лятна гума мишелин не някоя измислена беше на 10000км и щях да се очиста десет пъти на студено време нямах никакво сцепление.Сега сложих зимни гуми от миналата година също на 10000км но измислена марка и понеже ИМА РАЗЛИКА между летни и зимни гуми колата ми е много по стабилна и нямам приключенията от предишните гуми.За мен белият лист си е бял , небето е синьо, а за тези за които не е така нека си карат с летни гуми зимата а със зимни гуми лятото и да твърдят че летните са за зимата а зимните са за лятото и всичко е търговски трик.
                КУПИ СИ FIAT ДА НЕ ТЕ Е ЯД!

                Коментар


                  Аз пък да ви кажа, да приемем че нямам никаква сетивност. На леда и с GoodYear Exellence и с GoodYear Ultragrip7+ се чувствах еднакво опасен и безпомощен. Та незнам какъв каучук използват двете гуми, ма файда никаква. Да не кажа (в което ще се нахвърлят доста хора), с тази ми малка сетивност, Exellence-a се държеше по-добре на леда. Ама аз няма чувство все пак или поне е илюзорно (такива сложни думи не трябва също да пиша ).

                  Коментар


                    на лед няма шанс - гумата няма какво да "захапе"освен това коефициентът на триене при лед е 0,15при сняг е 0,3 - 0,6
                    2015 Renault Megane Expression GT
                    2009 FIAT Bravo 1.4 16V Dynamic
                    Всичко за FIAT Bravo 2007

                    Коментар


                      Какви зимни ,какви летни гуми бре ,колеги???Тука е такава тЕмна мЪгла паднала ,че вече сложих гумите за мъгла...
                      Fiat Stilo Multi Wagon 1.9JTD 85KW/115к.с. '03 powered by emzo
                      Fiat Punto SX mk2 1.2 44KW/60к.с. '00
                      EX : Fiat Tipo 1.6 i.e DOHC 149C2.046 1585cc. 66KW/90к.с -6250об./мин. - Изповядващ религията FIAT

                      Коментар


                        абе оказа се че няма зимни гуми всичко е реклама даже и шипове и вериги няма отново измама на търговците
                        КУПИ СИ FIAT ДА НЕ ТЕ Е ЯД!

                        Коментар


                          Стефака или не четеш какво цитираш или четеш крайно избирателно:
                          stefaka222 написа:
                          ХИЧ НЕ СЪМ В ГРЕШКА ХИЧ : Допълнителни означения:...... Надпис AS или AW - (All Seasons или Any Weather) всесезонна гума. - та кво казваме за "няма такива гуми", чак и надпис са им измислили? M + S - (Mud + Snow) универсална зимна гума. - Mud=Кал Snow=Сняг, толкоз. Гума за сняг и кал, приета за "универсална" зимна гумаУниверсална ЗИМНА гума означава че става за кал(киша) и СНЯГ но си е зимна според производителя
                          Така, цитирал си някой от някъде, но не си вникнал в поста му. Тук няколко човека се опитваме да обясним, че по времето КОГАТО също валеше сняг, но нямаше "ЗИМНИ" гуми, всички коли вървяха и не спираха. Вярно, по него време никой не бързаше за нийде, а сега - бързаците по бул. Брюксел (нъл тъй се казваше) се пребиха като кучета, а съм сигурен, че всички са били със "зимни" гуми. Сещам се, че едно време имаше на някои коли гуми на които имаше надпис UNIVERSAL - те ще да са били всесезонният еквивалент май.Не отричам технологиите, не отричам и технологичният напредък, признавам, че има гуми за сняг и кал, но ... тия гуми ВИНАГИ съм казвал, че не са препоръчителни за продължително шофиране по сух асфалт, а още по-мако по сух и топъл асфалт - качествата им намаляват и в крайна сметка отиват на боклука...
                          Steliyan's Life!
                          FIAT Marea HLX 1.9JTD 105, 02.2000

                          Коментар


                            Стефака или не четеш какво цитираш или четеш крайно избирателно:
                            stefaka222 написа:
                            ХИЧ НЕ СЪМ В ГРЕШКА ХИЧ : Допълнителни означения:...... Надпис AS или AW - (All Seasons или Any Weather) всесезонна гума. - та кво казваме за "няма такива гуми", чак и надпис са им измислили? M + S - (Mud + Snow) универсална зимна гума. - Mud=Кал Snow=Сняг, толкоз. Гума за сняг и кал, приета за "универсална" зимна гумаУниверсална ЗИМНА гума означава че става за кал(киша) и СНЯГ но си е зимна според производителя
                            Така, цитирал си някой от някъде, но не си вникнал в поста му. Тук няколко човека се опитваме да обясним, че по времето КОГАТО също валеше сняг, но нямаше "ЗИМНИ" гуми, всички коли вървяха и не спираха. Вярно, по него време никой не бързаше за нийде, а сега - бързаците по бул. Брюксел (нъл тъй се казваше) се пребиха като кучета, а съм сигурен, че всички са били със "зимни" гуми. Сещам се, че едно време имаше на някои коли гуми на които имаше надпис UNIVERSAL - те ще да са били всесезонният еквивалент май.Не отричам технологиите, не отричам и технологичният напредък, признавам, че има гуми за сняг и кал, но ... тия гуми ВИНАГИ съм казвал, че не са препоръчителни за продължително шофиране по сух асфалт, а още по-мако по сух и топъл асфалт - качествата им намаляват и в крайна сметка отиват на боклука...В крайна сметка вчера във Варна беше 15 градуса през деня. Вярно, беше кално и задръстено и никой не можеше да кара бързо П.П. Зеленият текст в цитата е мой коментар.
                            Steliyan's Life!
                            FIAT Marea HLX 1.9JTD 105, 02.2000

                            Коментар


                              Както споделих по-нагоре, в края на лятото, по неволя, се сдобих с Pirelli P400 Aquamile. Хареса ми шарката им и логичното от наименованието на модела им, че ще са предназначени за мокри настилки, а чак като ми ги монтираха, видях, че на тях пише M+S. После рових в нета и по различни сайтове и форуми се натъкнах на различни мнения - ту че са летни, ту всесезонни, а сега, от означението M+S излиза, че са зимни. Казвам всичко това, защото, карайки ги с убеждението, че са летни, съм доволен от сцеплението им - многократно проверено при острите завои на Прохода на Републиката. Сега вече, при предположението, че са всесезонни, ги тествах и при зимни условия - в града и при пътуване до Плевен - също съм доволен, няма поднасяне и буксуване в снеговете. Така че, всичко е относително, май...
                              Fiat Marea Weekend 1,6 16V

                              Коментар


                                Не знам, аз много искам да си купя гуми със шипове. Защо в България са забранени изобщо нямам представа, но в скандинавските страни са задължителни.
                                http://www.pljuvalnik.com
                                Форумът за политически дискусии и теми. Изкажи свойто недоволство.

                                Фиат Брава 1.6 16 клапана 1998

                                Коментар

                                Working...
                                X