Реклама

Collapse

Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Навън вали сняг ,а аз съм с летни гуми...

Collapse
Заключена тема
X
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Clear All
new posts

Аз не бях изненадана от снега! Сложих зимните гумаци още към края на Ноември. То тогава си беше топло и нямаше изгледи, да вали сняг, но спуках една от задните ми летни гуми (която така или иначе си беше галош и се бях зарекла, да ихвърлям задната двойка), та направо си сложих зимните. Много съм доволна от снега и от колата. Само, дето си остана оня проблем, дето го имам с парното.... И все пак - нека ски сезона, да бъде открииит!!! ПП-Е, писна ми постоянно, да пукам гума! То ми се случва, поне три пъти в годината, да слагам резервна и поне още 3 пъти, да намеря някое винче забито, и стигам на ход до гумаджийницата, преди съвсем, да спадне гумата...
    Ex'Fiat Uno, Ex'Fiat Bravo GT, Ex'Fiat Punto HGT, Now-Fiat Bravo GT

Коментар

Вънка нек’ си вали, я съм си добре
      BMW E90 320D
      ех. FIAT COUPE 2.0 16V
      ex. FIAT BRAVO 1.6 16V
      ex. ALFA ROMEO 145 BOXER engine

Коментар

nikolovvd написа:
        Orcinus, хубаво ме цитираш, но чети какво пиша. Пиша за ПОТЕГЛЯНЕ и УСКОРЕНИЕ, а не за спиране!Никой не оспорва мнението ти, но аз нямам бокс като във Формула 1 и когато завали сняг да вляза и за 20-30 сек. да ми сменят гумите. А гумите са ми от хубавите - 271.60.
        Значи според теб законите на физиката важат при спиране, но при потегляне и ускорение НЕ?!?

Коментар

Законите са си закони, но зимните гуми, ако си забелязал имат отбелязана посоката на въртене. С други думи взети са по-специални мерки за подпомагане на потеглянето. Самият грайшер е с формата на зъби, т.е. предната страна е по-ниска от задната и гумата все едно копае. От тук идва и лошото спиране на зимната гума. Ако не съм ясен ще се опитам да намеря снимки или да нарисувам нещо.
          Няма начин да няма начин!

Коментар

popara801 написа:
            Да ви напомня,че зимните гуми се слагат не само когато има сняг,а при температура на асвалта по-ниска от 15градуса с цел по-добро сцепление.В тоя ред на мисли моята е от преди месец със зимни такива поне на задвижващите колела.
            Попаров - под 7 градуса са смислени снежните гуми, ако ги печеш на 15 - за 2 сезона си заминават и на 3тия - си в нечий задник или не можеш да излезеш от местостоянката си...
            Steliyan's Life!
            FIAT Marea HLX 1.9JTD 105, 02.2000

Коментар

nikolovvd написа:
              Законите са си закони, но зимните гуми, ако си забелязал имат отбелязана посоката на въртене. С други думи взети са по-специални мерки за подпомагане на потеглянето. Самият грайшер е с формата на зъби, т.е. предната страна е по-ниска от задната и гумата все едно копае. От тук идва и лошото спиране на зимната гума. Ако не съм ясен ще се опитам да намеря снимки или да нарисувам нещо.
              А и най-малкото в общия случай имаш доста по-малка площ на гумата за сцепление със земята.

Fiat Bravo T-Jet 120

Коментар

nikolovvd написа:
                Значи не ти се е случвало да видиш зимни гуми без посока??? Интересно
                Steliyan's Life!

Коментар

BolgAryan написа:
                  А и най-малкото в общия случай имаш доста по-малка площ на гумата за сцепление със земята.
                  Така е поради шарката. Лятната гума има за задача да отвежда водата при мокра настилка, а зимната трябва да "захапе" в снега.
                  jenshen73 написа:
                  Значи не ти се е случвало да видиш зимни гуми без посока??? Интересно
                  Виждал съм и съм бил с такива, когато на Уното задницата тръгна да ме изпреварва. От тогава не ползвам такива. Трябва ми гума, с която да потеглям без проблеми, а със спирането се оправям.

Коментар

jenshen73 написа:
                    Попаров - под 7 градуса са смислени снежните гуми, ако ги печеш на 15 - за 2 сезона си заминават и на 3тия - си в нечий задник или не можеш да излезеш от местостоянката си...
                    Амаа... хич не съм съгласен! Виж, ако лятото ги държиш на 35-40 градуса със сигурност ще ги изпечеш! Ако са в барака, мазе на сянка до 30 градуса едва ли ще има някакъв проблем. Моите зимни гуми винаги съм ги съхранявал на балкона покрити с одеало. Слънцето никога не ги е пекло и са си екстра! Да не говорим, че продадох едни зимни гуми, които бях оставил на изгнилата ми стара кола една година... пече я слънце, валя я дъжд, сняг... Пича остана супер доволен и пита дали нямам още такива гуми, а пък аз честно казано с такива гуми зимата не бих карал! :D Ти поне, @jenschen от сняг във Варна не можеш да се оплачеш! :P Ама... защо ли ми се струва, че тази тема я лющим всяка зима?
                    Frontera Sport, X20SE март 1998

Коментар

Вместо да си сипем по едно! :DА варненци ги остави. Те от миналата година вече не ходят на планина, защото си карат сноубордчета в морската градина.

Коментар

Vladim написа:
                        jenshen73 написа:
                        Амаа... хич не съм съгласен! Виж, ако лятото ги държиш на 35-40 градуса със сигурност ще ги изпечеш! Ако са в барака, мазе на сянка до 30 градуса едва ли ще има някакъв проблем. Моите зимни гуми винаги съм ги съхранявал на балкона покрити с одеало. Слънцето никога не ги е пекло и са си екстра! Да не говорим, че продадох едни зимни гуми, които бях оставил на изгнилата ми стара кола една година... пече я слънце, валя я дъжд, сняг... Пича остана супер доволен и пита дали нямам още такива гуми, а пък аз честно казано с такива гуми зимата не бих карал! :D Ти поне, @jenschen от сняг във Варна не можеш да се оплачеш! :P Ама... защо ли ми се струва, че тази тема я лющим всяка зима?
                        Щото можем, за това я лющим.Писах, че карайки 5 месеца на асфалт със "зимни" гуми за сняг - ефективността им намалява експоненциално. И на пазара се появяват "добри" снежни гуми с 5 и повече мм. грайфер. Замисли се - колко много гуми втора употреба има - всички ли ъпгрейдват гумите си, щото не ги кефят след определени километри? Това българчетата сме диво племе обаче...
                        Steliyan's Life!

Коментар

Абе то че я лющим ,я лющим ,ама не беше това целта на тая тема... Аз просто попитах дали всички са си сложили зимните гумета или има още объркани ,като мен...Ама вече и аз съм със зимни гуми ,така че...
                          Fiat Stilo Multi Wagon 1.9JTD 85KW/115к.с. '03 powered by emzo
                          Fiat Punto SX mk2 1.2 44KW/60к.с. '00
                          EX : Fiat Tipo 1.6 i.e DOHC 149C2.046 1585cc. 66KW/90к.с -6250об./мин. - Изповядващ религията FIAT

Коментар

Predatorsi написа:
                            Абе то че я лющим ,я лющим ,ама не беше това целта на тая тема... Аз просто попитах дали всички са си сложили зимните гумета или има още объркани ,като мен...Ама вече и аз съм със зимни гуми ,така че...
                            Абе... вместо друго да лющим... :D Аз сложих зимните гуми на фиатката още преди месец, а на джипката... тя е с всесезонки, който нещо хич не ме кефят... ще събирам пари за гуми, ама догодина.@jenshen73 аз от студентските си години не карам с гуми втора употреба, да му мислят останалите!
                            Frontera Sport, X20SE март 1998

Коментар

@Vladim: Ми виж темата - поне 2ма са със втора употреба "хубави" снежни гуми... Аз съм с всесезонни гуми, както писах и по-рано. Вече са на края на ресурса си, но ще изкарат още една зима и едно лято Догодина по това време ще мисля с какви удоволствия да си обуя колата, ако доживеем.
                              Steliyan's Life!

Коментар

пичове, чух, че в Гръцко не пущали на КПП-то без зимни гуми
                                Fiat Punto 1.1-Синята птица
                                Lancia Libra SW 2.4-JTD-Самолета! RIP - продава се на части...
                                Lancia Libra SW 1,9-JTD 115 hp

Коментар

Working...
                                X