dannybo написа:
Реклама
Collapse
Съобщение
Collapse
No announcement yet.
какво е мигачът и има ли той почва у нас?!
Collapse
Заключена тема
X
X
-
nikolovvd написа:Примера, който ви дадох с тежкото ПТП няма за цел установяване на вината, а да ви привлече вниманието какви може да са последиците от НЕ подаването на мигач.Пътен знак Б1 - Пропусни движещите се по пътя с предимство, задължава да пропуснеш МПС движещи се по пътя с предимство. Ако не подадете сигнал (ляв мигач), че продължавате по пътя с предимство, който завива на ляво няма кой да информира чакащият на знак Б1, че ще минете пред него. В този случай той ще потегли, защото според него вие напускате пътя с предимство и продължавате направо. А ако движещият се по пътя с предимство е забравил десния мигач от предишното кръстовище пак ли ще чакате на знак Б1 или ще потеглите, защото ситуацията е аналогична.С други думи - подавате грешни сигнали към околните, те вземат грешни решения и правят грешни манерви предизвиквайки понякога и ПТП. Затова се пишат актове и на двамата участници в пътнотранспортното произшествие. На единия по чл.26, а на другия по чл.50 от ЗДвП и ако имате късмет лежите в една килия, за да си спорите кой е виновен в близките 4-5 години. :D
Коментар
-
adi55 написа:Ми ако ми изгори и карам кола на която и го сменят само в сервиза, щото трябва да падне полвината предница?Brava 1.6 16V 103hp
Коментар
-
adi55 написа:...по темата аз си давам мигач, щото на пътя има сякакви индианци и ме е страх някой такъв като вас да не си помисли че може да тръгва с мене като ми пресича пътя с предимство, иначе е длъжен да ме чака!!!!!!!
Коментар
-
sugarboy написа:...Неслучайно и в началото казах, че се надсмивам на тези, които дават мигачи. Ако мислех, че са прави, нямаше да им се надсмивам...Frontera Sport, X20SE март 1998
Коментар
-
sugarboy написа:nikolovvd написа:На тях им е ясно, че не са прави и измислят всякакви ситуации и кръстовища, за да отклонят темата. Жена ми ги принага тези номера. Като забрави яденето на котлона и то загори аз съм виновен, че керамичния плот, който съм монтирал бил много силен. То е казано - "Мъжа е винаги виновен пред КАТ и жена си!".
Коментар
-
Гледам че има едни 300 шофьори които трябва да минат на опреснителен курс със изпит точно на това кръстовище. Хм-м-м, и за к’во дават ляв мигач като няма да завиват.Ако на същото кръстовище влизат един главен и три второстепенни пътя и идвам по главния път и продължавам направо, какъв мигач трябва да дам, моля. Ляв или десен.Bravo 1.6 / 16
Коментар
-
Оги, не бъркай поведението на водачите с това какво е написано в закона.ДА, има положения, когато и аз за да продължа направо давам мигач, не защото излизам от пътя с предимство, а за да улесня движението. Де не ни чака една кола огромна и непрекъсната колона от коли кой с мигач, кой без.Аз ще ти дам пък точно обратния пример. цъкАко идваш от ляво на дясно по хоризонталната права бул. "Александър Малинов" пътя с предимство си е наляво пак по него. Централно напред /с лека чупка надясно/ ти се пада ул. "Бизнес парк София".Та поведението на това кръстовище е много интересно. Огромен процент от колите си подават ляв мигач, за да покажат, че минават по пътя с предимство, въпреки че определено си по много по-голямата улица и то означена с предимство, а другата огромна част от хората пък дават десен мигач, че ще продължат направо, което се пада леко надясно, може и това да ги бърка.Та едновременно имаме наблюдение на огромна част хем нарушители, хем в правото си.Точно тук е много интересно. Излез около 18 часа да видиш как ако излизаш от ул. Бизнес парк София, ще се молиш да видиш мигач на някой, тези срещу теб и на тези от дясната страна които са на теб и като видиш такива без мигачи как псуваш, защото не знаеш дали някой няма да те удари, защото е пълна анархия и не знаеш дефакто мигача за какво се ползва.Точно на това кръстовище ако мигача се ползва както трябва (за някой) и се пуска ако завиваш и не го пускаш ако продължаваш, движението ще бъде около 20 пъти по-лесно.За това закона се прави за улеснение. Никога в него няма да се допусне точно такова двусмислие, хем на право с десен мигач, хем на дясно с десен мигач (примерно).Абсолютно друг пример с поведение на водачите, ама точно против закона.Движиш се по ул. "Народно хоро", това е в старата част на Овча Купел. До преди около 1 година нямаше никакъв знак, на пресечната улица "Буземска". Точно там съм израснал. Та по "подразбиране" винаги цялата улица Народно хоро си е с предимство, което никъде обаче не е посочено със знак "пресичане на път с предимство" на доста от пресечните й улици! Дефакто имаш голям брой кръстовища на принципа дясностоящия е с предимство.За доооооста години назад във времето нито веднъж не съм видял някой да спре и да даде път на друг ако се движи по Народно хоро. Това защо е така? Отнемаш брутално предимството на колите, които ти се падат от лявата страна, псуваш (без право според закона), другите ти се извиняват, че не са ти спрели и продължаваш. Ти пример с поведение за един мигач тука си се захваналA20DTH ЖТД ама не баш
1NZ−FXE ; 182A8.000 Брава
Х... 330XD, Мултипла, Мареа, Либра, Пунто; 166; Брава; 146; Тема; 145; Типо; Панда
Коментар
-
Lane Staley написа:jenshen73 написа:Тъй, а на Ленчето Сталий - да и кажа - мацка - по-горе над твоето поредно заяждане - безпочвено, съм пуснал какво и как се прави на тия знаци. Прочети и ми кажи как така знак стоп и знак Б1 стават РАВНОЗНАЧНИ. Няма такова нещо. Ако всички знаци са СТОП - пак няма такова нещо, щото на всички все някой ще е десен.А да, пуснал съм и линк с картинки на закона - добре илюстриран е.adi55 написа:по темата аз си давам мигач, щото на пътя има сякакви индианци и ме е страх някой такъв като вас да не си помисли че може да тръгва с мене като ми пресича пътя с предимство, иначе е длъжен да ме чака!!!!!!!Steliyan's Life!
FIAT Marea HLX 1.9JTD 105, 02.2000
Коментар
-
Lane Staley написа:Еврика!!!!Женшен, да се посмеем заедно? http://forum.fiat-bg.org/viewtopic.p...=asc&start=15:)jenshen73 написа:Лелеее, в тая тема си проличаха всички, които трябва да отидат на проверовъчни изпити. Няма дясностоящ - предмиството е ясно: първо тези които са по "главният" път, след това, тия които са на обърнатия триъгълник и НАЙ-накрая тия дето са на СТОПА! ЗНАК СТОП е най-старшият знак отнемащ всякакви предимства! Хайде всички вкупом да направите едно клас-че опреснително, а?Правото на дясностоящият се гледа тогава и само тогава, когато НЯМА ЗНАЦИ указващи предимство!ex.Мареа ТД100
Коментар
-
@paralesa: Я пак бе баце? Значи - имаш знак STOP и знак Б1 - на едно кръстовище, кой знак ще уважиш? И къде видя равнозначието им специално в закона? Аз не успях да видя нейде да е написано, че те са РАВНОЗНАЧНИ.Цитирам:Чл. 46 (1) Пътен знак Б1 указва на водачите на пътни превозни средства, че са длъжни да пропуснат движещите се по пътя с предимство, което може да стане и без спиране .(2) Пътен знак Б2 указва на водачите на пътни превозни средства, че са длъжни да спрат на ,,стоп-линията", очертана с пътна маркировка, или ако няма такава - на линията, на която е поставен знакът. Преди да потеглят отново, водачите са длъжни да пропуснат пътните превозни средства, които имат предимство.Чл. 28 (1) За предупреждаване на останалите участници в движението за намерението си да извърши маневра, водачът на пътното превозно средство подава следните сигнали: 1. ляв пътепоказател или лява ръка, изпъната хоризонтално встрани - за завиване наляво или за отклонение наляво; 2. десен пътепоказател, дясна ръка, изпъната хоризонтално встрани, или лява ръка, сгъната в лакътя и насочена нагоре - за завиване надясно или за отклонение надясно.Steliyan's Life!
Коментар
-
Kuku написа:Сa, последно, да подавам ли мигач, когато завивам по път с предимство?
Коментар
-
ogi28b написа:Kuku написа:Сa, последно, да подавам ли мигач, когато завивам по път с предимство?Steliyan's Life!
Коментар
Реклама
Collapse
Коментар