Хората са казали ,че който не знае закона на ома да оди у дома ама...Та въпроса ми е следния колко трябва е дълъг меден проводник със сечение 3 милиметра за да получа товар 100 ампера при акумулатор 12 волта и 60 Ah.?Трябва ми за изработка на товарна вилка за акумулатори.
Реклама
Collapse
Съобщение
Collapse
No announcement yet.
Въпрос свързан със закона на ОМ.
Collapse
X
-
Rпр = ro*(L/S) Ohm - съпротивление на проводник с дадена дължина и сечение.Rпр / ro * S = L - необходимата дължина на проводника.L = Rпр / ro * S - същотоМалко тънки сметки:ro = 0,017 [Ω.mm2/m] - специфично съпротивление на мед S = pi((d/2)^2) = 3.14 * (3 мм. /2)^2 = 7.065 кв. мм. - сечение на проводника.Rпр = 12V / 100A = 0.12 Ома - съпротивление на товарната вилка.Каква да е дължината - колко да отрежем за да не ни е късо:L = 0.12 [Ома] / 0.017 [Ома по кв.мм. на метър] * 7.065 [кв. мм.] = 49.87 метраПри избрания диаметър 3 мм получаваш плътност на тока 100 [А] / 7 [кв. мм.] = 14 А / [кв. мм.]Предварително вземи един метър проводник, пусни му 100 Ампера и виж дали няма да прегрява и да изгори.Или ако имаш от някъде да видиш готова вилка и да и измериш диаметъра на проводника, ако не е с реотан.Мисля че само ще загрява. Колко ще грее цялата джаджа:12 [V] по 100 [А] = 1200 [W] - горе долу колкото една печка на един реотан.Ако ти се струват много 49.87 метра проводник може да помислиш за някакъв реотан, ако е по-тънъкУсуквай няколко такива реотана за да получиш нужната дебелина, така че да не изгори от прегряване.На реотана специфичното съпротивление е по-голямо и така ще ти трябва по-малка дължина.Имай предвид също че и на реотана и на медния проводник съпротивлението им се променя като се загреят,така че колкото и точно да го сътвориш реално няма да получиш точно 100 ампера.Bravo 1.6 / 16
Коментар
-
Ако е медна вилката ще тежи около 3кг. Друг момент е, как ще товариш акумулатора - ако приемем, че контактното съпротивление(където вилката опира в клемите) е 0.005ом (в двете контактни точки ще се разсейват по около 50Вт ), то горните сметки малко се променят. При 100А се получава малък електрожен :D та си трябват и някакви мерки за безопасност.Lancia Delta II 2.0 LS 16V '93
Коментар
-
Все си мисля ,че някъде грешите.Виждали сте товарна вилка предполагам или аз бъркам с тези 100 А или вие.В товарната вилка има навит проводник най-много около 15 см. с дебелина около 4 мм.Fiat Bravo 1,4 12V; Lancia Zeta 2,0 Turbo; Fiat Doblo 1,9 Multijet 120 h.p.
Fiat Marea Weekend ELX 1,9 TD - бившата
Коментар
-
syscop написа:Сигурно токът е по-малък. Някъде в гаража имам подобна вилка и по спомен беше разграфена докъм 20-25А. В интерес на истината не съм я ползвал никога. Същата работа вършат две лампи по 55-65Вт паралелно - получава се около 10А ток.Fiat Bravo 1,4 12V; Lancia Zeta 2,0 Turbo; Fiat Doblo 1,9 Multijet 120 h.p.
Fiat Marea Weekend ELX 1,9 TD - бившата
Коментар
-
Не мога да разбера защо искаш да го правиш от меден проводник?Товар се прави от съпротивителен материал, за по лесно не че не може с мед, ама да си виждал котлон с реотан от мед?Намери си нещо направено от графит примерно- държи на голям ток без да се стопи и има съпротивление подходящо за такъв ток при 12 волтаАз съм ползвам 3 крушки от фар 90 ватови. Доста по лесно еhttp://www.000webhost.com/151472.html <- безплатен хостинг без реклами
Peugeot 206 1.4 Hdi 2005 Ex: PUNTO 1.3 16v MULTIJET
FIAT БРАВО 1.2 16v
ФИАТ БРАВО 1.6 16v - трагично размазано
FIAT Punto 99` 1.2 - втората; Ford Orion 1.8 D- първата
Коментар
-
Един резистор за първа скорост на вентилатора на радиатора за фиат е или 0.3 или 0.5 ома. Ако използваш 3 по 0.3 ома в паралел ще ти свършат работа. За кратко време ще понесат и термичното натоварване. По-доброто решение е 5 броя по 0.5, но финансово няма да ти е изгодно. Ако си ги включваш поотделно може да си избираш и тока. Например резистор 0.3 ома ще дръпне 40 Ампера от 12 волта, 0.5 ома - 24 ампера.
Коментар
-
http://www.posttok.hit.bg/saprotivle...олегите са го казали ама и аз да си го кажа Търсеното съпротивление е ... R=U/I --> R=12V/100A=0.12 OmСпецифично съпротивление на 1 м. меден проводник със сечение 2.5 кв. мм. ... R=p.L/S -> R=0.017x1 (m)/2.5 (кв.мм.)=0.0068 OmНеобходима дължина ... 0.12 Ом / 0.0068 Ом = 17.65 м.За натоварване със 100А за време до 20-30 сек., проводник ПВ-А2 с дължина 17.65 м. и сечение 2.5 кв. мм. (тегло 0.6 кг.) ще издържи с поносимо загряване. Изпробвано ... и нали не говорим за космически кораб
Коментар
Реклама
Collapse
Коментар