Как така ватата е канцерогенна?Минералната вата се произвежда от напълно естествени материали - вулканични скали, гранти, кокс и варовици. Изходните материали се стопяват в пещи при изключително високатемпература. После от стопилката се изтеглят много тънки нишки, импрегнират се с минерални масла за подобряване на влагоустойчивостта на нишките. После тези нишки се вплитат в "одеало".Полистирена в двете си разновидности - EPS и XPS, по народно му наречени съответно "стиропор" и "фибран" могат да се смятат за по-канцерюогенни (изполвам термина на колегата, пуснал темата) от колкото ватата. Все пак е доказано, че тези прдукти са безвредни. Но не бива да се забравя, че при производството на EPS и XPS в продуктите се влагат много добавки, които повишават разпенването на полистирена и негоримостта на крайните продукти.За конденза - водните пари кондензират при температура от 11* С. Въпросните води пари най-много обичат да кондензират на студените стоманобетонени конструктивни елементи на сградата - плочи, колони, греди, щурцове. В панелката всичко е от бетон...Като ршение за вътрешна изолация аз глсувам за гипсокартон и минерална вата.Като алтернативно решение, мога да да следната идея: дебл стиропор (8, 9, 10 см), кото да залепиш към панелите на двете секции от двете страни с полиуретанова пяна (от жълтата, обикновената, а не с розвата, която е за лепене на изолация). А отвън покриваш с 50 мм EPS, шпакловаш и т.н.
Реклама
Collapse
Съобщение
Collapse
No announcement yet.
Вътрешна изолация
Collapse
X
-
Humppa
-
Купих си един влагоуловител и си реших проблема с мухъла. В началото го пусках по-здраво да ’изсмуче’ от стените влагата, веднъж като ги подсуши след това поне няколко месеца го пускам от време на време, преди да се наложи пак ’здраво изскукване’. Имам си едно влагомерче, видя ли че вечер е на 50% влагата - пускам машинката да смъкне до 40 докато легнем. На сутринта влажността е около 60%. Откак сме го взели преди година мухъл не съм видял, а преди се пръскаше със Саво през два месеца.
Коментар
-
sugarboy написа:В Термомакс е истината, проветряване не помага.Ex Fiat 126P
Ex Fiat Tipo 1.6 DOHC 1989
Ex Fiat Bravo 1.6 16V 1997
Alfa Romeo 147 1.6 TS
Не ми работи буква Б на лаптопа, изпи 1 бира. Затова я пиша с 6.
Коментар
-
Благодаря на всички за отговорите. И аз имам влагоуловител и наистина помага. Почвам да мисля, че май е по-добре никаква вътрешна изолация да не правя. Един казва ще има конденз, друг казва няма да има. С вътрешната изолация се губи и стената като акумулатор на топлина, но пък като не е изолирана отвън все тая. Ще го мислим.Panda Climbing 4x4 1,2 FIRE
Коментар
-
изолация
колега имах същия проблем който за сега е разрешен вече 2-ра година . Понеже бях с тапети махнах ги и отдолу имаше гипсова шпакловка почистих я до панела и се оказа че самия панел си е сух просто гипса поема жлагата и се образува мухъл използвах някакъв евтин запечатващ грунд и отгоре стереопор с дебелина 5 сантиметра по познатия начин за изолация по 5 топки от лепилото лепиш слагаш мрежа и шпакловаш отгоре залепих бял тапет и вече 2-ра годиня няма и следа от мухъл /дано и да няма / дано да съм ти бил полезен колега
Коментар
-
Ако някой е ходил по скандинавските страни може би е забелязал, че хората са монтирали по две специални розетки горе и долу на стените в помещенията. Затварянето на жилищните помещения с PVC дограма ги харметизира и влагата няма как да излезе. Проблема с мухала и аз го имах. Първата година беше нещо страшно. Понеже живея в къща, там където е бетоновия пояс се образуваше мухал, както и зад мебели постанени на външни стени, като дивани и секции, защото там въздуха не се движи. След като направихма кухнята и монтирахме аспиратор, който да изхвърля, както миризмите, така също и влагата навън. По този начин влагата намаля чувствително. Сега се образува само горе в ъгъла на бетоновият пояс между двете външните стени, защото не са изолирани. Въобще темата е много обширна, особено по въпроса кое е по-добре - вътрешна или външна изолация. И двата вида имат плюсове и минуси. Имайте пред вид, че когато човек легне да спи отделя 2 литра вода във вид на влага за 8 часа, което малко хора вземат под внимание и като добавим готвене, миене, къпане, пране и т.н. сметката става дебела. Отоплението с климатик, електрически радиатор и всякакви уреди работещи с повече от 100 градуса на нагревателите изсушава въздуха, а това е друг проблем, който може да докара заболявания най-вече на децата, отделно е другият проблем, че вдига дребният прах във въздуха и така го дешаме.Няма начин да няма начин!
Коментар
-
И все пак от прочетеното тук там оставам с извода, че фибрана за вътрешна е най-добър, защото е най малко паропропусклив. Не бива да се допуска топъл въздух да стига студената стена, зщото там ще стане на вода, после мухъл и пак мазало. И както знаем топлият въздух поема доста повече вода, т.е. е по-влажен. Дори попаднах на примери, където след някакъв период от време са разваляни вътрешни изолации направени с вата и стиропор, по повод друг ремонт - резултата, на границата стена/вътрешна изолация е плачевен. Всичко черно. Т.е. прави ли се вътрешна изолация с вата и стиропор, трябва паронепропусклива преграда. Например вата с алуминиево фолио.Май фибран ще използвам и отгоре гипскартон.Panda Climbing 4x4 1,2 FIRE
Коментар
-
Humppa
-
Проблема идва от начина на поставяне на изолацията. На едната стая съм правил вътрешна изолация, но платната (изолацията) ги лепих, като лепилото го нанасях на платното с назъбена шпакла и после на стената. Тази система с 5-те лапи лепило не ги признавам и явно с право. Мухала е нещо страшно! Преди 10-12 години докато живеех в панелка ме бе нападнал мухал. От северната стена, през тапета, през страницата на гардероба, та чак на едно лятно сако. Добре че цвета му бе като на мухала, та след едно химическо не си личеше.Няма начин да няма начин!
Коментар
-
nikolovvd написа:Проблема идва от начина на поставяне на изолацията. На едната стая съм правил вътрешна изолация, но платната (изолацията) ги лепих, като лепилото го нанасях на платното с назъбена шпакла и после на стената. Тази система с 5-те лапи лепило не ги признавам и явно с право. Мухала е нещо страшно! Преди 10-12 години докато живеех в панелка ме бе нападнал мухал. От северната стена, през тапета, през страницата на гардероба, та чак на едно лятно сако. Добре че цвета му бе като на мухала, та след едно химическо не си личеше.Panda Climbing 4x4 1,2 FIRE
Коментар
-
@nikolavvd: В Библията пише "Имаш ли черна плесен в къщата си - пали я (къщата) и си търси друга."Специално от мухъла оттърване няма ако те нападне - има агресивни вещества, които го убиват, но трябва да се третира няколко пъти. В стремежа си да живеем в модерни домове - се зариваме с най-вредните плесени и микро-флори и микро-фауни... ... Друга е темата за мухъла в климатиците..., но да не я почваме, че пак ще ми скочат експертитеSteliyan's Life!
FIAT Marea HLX 1.9JTD 105, 02.2000
Коментар
-
Humppa
Danchojn написа:Humppa написа:Хммм, фибранът отвътре няма да пропуска влагата да излиза навън!!!
Коментар
Реклама
Collapse
Коментар