Реклама

Collapse

Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Защита от пренапрежение/ изгоря ми бойлера и хладилника

Collapse
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Clear All
new posts

Защита от пренапрежение/ изгоря ми бойлера и хладилника

Здравейте колеги,пиша отново по неприятен повод, но се нуждая от вашите мнения. Миналата нощ са спирали тока и в резултат на това, в момента имам развален хладилник и не работещ бойлер. Кратката равносметка дотук е - 200лв. за подмяна на компресора на хладилника - който е на 2 години, за бойлера все още не знам....Преди години пак имаше спиране на тока и тогава се прецака климатика. Вече ми писна от тези повреди причинени от доставчика и се нуждая от помощ. Интересува ме, дали има някакъв вид защита от това пренапрежение в мрежата и колко достъпно е то?Другият ми въпрос е, дали на някой от вас се е случвало такова нещо и дали си е търсил правата по някаква начин - имам в предвид обезщетение, което да покрие ремонта/подмяната на уредите?
    BMW E90 320D
    ех. FIAT COUPE 2.0 16V
    ex. FIAT BRAVO 1.6 16V
    ex. ALFA ROMEO 145 BOXER engine

Re: Защита от пренапрежение/ изгоря ми бойлера и хладилника

blagun написа:
    Здравейте колеги,пиша отново по неприятен повод, но се нуждая от вашите мнения. Миналата нощ са спирали тока и в резултат на това, в момента имам развален хладилник и не работещ бойлер. Кратката равносметка дотук е - 200лв. за подмяна на компресора на хладилника - който е на 2 години, за бойлера все още не знам....Преди години пак имаше спиране на тока и тогава се прецака климатика. Вече ми писна от тези повреди причинени от доставчика и се нуждая от помощ. Интересува ме, дали има някакъв вид защита от това пренапрежение в мрежата и колко достъпно е то?Другият ми въпрос е, дали на някой от вас се е случвало такова нещо и дали си е търсил правата по някаква начин - имам в предвид обезщетение, което да покрие ремонта/подмяната на уредите?
    До колкото съм чувал от познати енергото си носи отговорноста и обезщетява клиентите си.На село на 2-3 са изплатили хладилник и телевизор
    Bravo 1.2 16v
    Lancia Dedra 1.8 16v
    Suzuki GSXR250R

Коментар

направи си застраховка на апартавентадоста по-евтина е от каско на Е90 :D ако стане нещо те ти плащат директноиначе и електрото плаща, но бавно
      2015 Renault Megane Expression GT
      2009 FIAT Bravo 1.4 16V Dynamic
      Всичко за FIAT Bravo 2007

Коментар

За съжаление няма защита на цена подходяща за домашно ползване. Ето такъв битов уред за пример но той може да ти защити консумация до 16А.http://katalog.hakel-trade.cz/detail.php?id=1003В България се продава за 120 лева ... но колко е ефективен - не знам с това време за реакция 2сек. Значи уредите които защитава трябва да могат да ги преживеят
        Прикачени файлове

Коментар

Re: Защита от пренапрежение/ изгоря ми бойлера и хладилника

blagun написа:
          инсталацията ти с какви предпазители е? АП(автоматичен предпазител) или от старите бушони? защита от пренапрежение има няколко вида,но зависи за какво точно ти трябва. Например едни защити APC ,които се сплагат след контакта и пазят от пренапрежение,но в твоя случай доколкото разбирам искаш на цялата си инсталация?Ако е така иди направо в накой магазин за електроника и ел.материали и питай...вероятно биха ти предложили катоден отводител,цените им варират от 50 до 500лв Затова конкретно виж и се интересувай в магазин за ел материали,ще те консултират и на място... Виж и гугъл какво ще ти предложи,има доста инфо от всякакви форуми!
          ex.Мареа ТД100

Коментар

Ако искаш нещо от Енергото то трябва бързо да пуснеш жалба ( до еди колко си време от събитието).Правиш си ремонта и взимаш фактури, които доста по късно самото Енерго ти покрива!Ако искаш да пазиш отделни уреди (трябва ел.мрежата да ти е трипроводна) то тогава може да минеш евтино около 15 лв. на уред.http://www.gr-kabel.com/?PATH_INFO=/...z_sp90.html&А това с катодния отводител беше към 200 лв. за монофазна исталация и към 400 за трифазна!При всяко събитие гори по една "жичка" и след време пак си купуваш ...
            F31 BMW 320d

Коментар

Катодните отводители предпазват от пренапрежения в резултат от гръмотевици. С типичен праг на задействане над 500-600 волта не са толкова ефективни за такъв тип защита. Ето гамата катодни оводители на същата фирма на която са волт-гардовете по горе.

Коментар

Аз имам опит в жалбите. По време на една буря ми изгоряха 3 телевизора. Пуснах жалба (трябва да се пусне в 3-вен срок след настъпилото събитие), осведомиха ме че най-вероятно, ще бъде обещетен. Също така за всеки случай им дадох документ от общината по местоживеене, че на същата дата е имало гръмотевична буря. уговорката беше, ремонт, бележки и плащане по-бележки. След 2 седмици получих писмо, в което пишеше по памет - "... след направените проверки не бе установено, че вследствие на гръмотевична буря е имало аварии по преносната мрежа. Такива сигнали не са пристигали и авариинте екипи не са установили такиав. Подаването на жалба не е необходимо и достатъчно условие за да бъдете обещетени...". Горе-долу в такъв стил, т.е. боли ни . За 50лв. не ми се разправяше ...

Коментар

Лоша работа,колега! Писна ми от нещастни фирми,институции,държава! Според мен много трудно ще си вземеш парите за ремонт,но дано да не се окажа прав.Иначе има такива джаджи,за които питаш. Преди години работех в Мюнхен за tyco electronics и правехме точно такива неща.Основно защитите бяха за високоволтови защити,но правехме и малки за 220-240V по спомен.Каква им е цената на малките не знам,но високоволтовите предпазители бяха доста скъпи. Не знам дали това,което правехме се казва на български катоден отводител.
                  Brava ELX 1,6 16V, 90PS , LPG BRC Sequent24
                  Мarea SW ,SX 1,6 16V, 103PS, LPG Zenit JZ2005

Коментар

Абе тия нещо си правят пишки напоследък от ЧЕЗ. Ти си 4-тия който се оплаква от подобен проблем. При един приятел щетите са абсолютно всички уреди включени в контакта без плазма, микровълнова и един обикновен тв.

Коментар

Working...
                    X