Реклама

Collapse

Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Свидетелство за съдимост

Collapse
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Clear All
new posts

Свидетелство за съдимост

Чудя се, защо е задължително при постъпване на работа, трябва да се представи свидетелство за съдимост? До колкото разбрах, дори някой да е бил осъждан с лишаване от свобода, веднага след като изтече присъдата в свидетелството му пише, че е неосъждан. Това ми е изненада-мислех, че свидетелството е точно за това - да уведомява, ако дадено лице е било по някакъв начин извън закона. И все пак, имаше там нещо за интеграция на хората и т.н. Защо трябва, да е от значение, дали някой е бил осъждан? То може, да е от значение, но защо да е задължение...При това, хем е задължение, хем се пише, че някой е неосъждан... Пример в моята работа - за назначаване на новия ни пазач му изискват свидетелство за съдимост. Той представя същото със съдържание, че е неосъждан, а всъщност е бил в затвора доста години. Бил е съден по политически причини и освободен в зората на Демокрацията. Честно казано, не съм много на ясно по въпроса, затова и пускам темата..Още нещо което, бих попитала е: къде в София мога, да си извадя свидетелство за съдимост? Знам, че се вадят от СРД сградата то ВИАС, но попаднах на някаква прясна новина, че ставало от нотариат до Попа. Ще съм много благодарна, ако някой, който скоро си е вадил такова свидетелство, да сподели...Знам, че се иска ЛК, акт за раждане, платена такса и заявление. В този ред на мисли, искам да изразя неразбрирането си към това, защо искат и ЛК и акт за раждане? Е, какъв е смисъла? Нали представям ЛК, за да имам ЛК си показвам акта за раждане..Той милия ще се разпадне вече, само да го мъкна...
    Ex'Fiat Uno, Ex'Fiat Bravo GT, Ex'Fiat Punto HGT, Now-Fiat Bravo GT

Само и единствено на Попа в сградата на Нотарията и става за 5 мин. за софиянци, за хора от провинцията след три дни им излиза свидетелството ! Личен опит!
    Alfa Romeo 156 SW 1.9 JTD, 16V m-jet '04
    Ex Alfa Romeo 156 SW 1.9 JTD '04; Ex Alfa Romeo 156 1.9 JTD '01; Ex Fiat Coupe 2.0 '95; Ex Fiat Tipo 1.6 i.e. '93; Ex Fiat 131 Mirafiori 1.4 i.e. '82; Ex Opel Vectra C 1.9 CDTI '05 Elegance, Automatic

Коментар

Точно зад попа има една едноетажна зграда(Стария нотариат) - те там се вади свидетелство за съдимост. Таксата е 5.50лв. Поне в понеделник тази седмица беше толкова.
      Manowar - Татко
      Еx Fiat Brava 1,6 16v 103hp ELX '97 LPG - Брависима
      Ex Fiat Marea Weekend 2.0 20v 147hp HLX '97 CNG - Марчето
      Ex Lancia Thesis 3.2 V6 230hp '06 LPG - Теси
      Fiat Multipla 1,6 16v 103hp Bipower '00 - Боко

Коментар

SokOtPraskova, свидетелството за съдимост носи информация дали лицето е осъждано за престъпления от общ характер. Така мисля.
        Няма начин да няма начин!

Коментар

fihi написа:
          Точно зад попа има една едноетажна зграда(Стария нотариат) - те там се вади свидетелство за съдимост. Таксата е 5.50лв. Поне в понеделник тази седмица беше толкова.
          Точно в понеделник, ходих и аз ... Бях си разпечатал заявлението в нас и занесох всичко на куп ....
          Fiat Forum Bulgaria

Прекаленият светец и богу не е драг !

Коментар

nikolovvd написа:
            SokOtPraskova, свидетелството за съдимост носи информация дали лицето е осъждано за престъпления от общ характер. Така мисля.
            ...и дали е благонадеждно, за да постъпи на работа. А пък актът за раждане им трябва, за да "проследят" родословието ти , все пак в ЛК не пише продукт на чии гени си!
            "Не търсете възмездие.Рано или късно всеки плаща."
            Ванга

Коментар

Не внимавате - осъденият човек, чиято присъда е изтекла се води "неосъждан" Според това, което Сокчето е писала. Следователно свидетелство за съдимост е нужно за да се види дали кандидатът не е подсъдим текущо - т.е. да го назначат на работа, а той след това да влезе в затвора. В моята фирма свидетелства не се изискват, освен лични документи, по възможност актуални и разбира се - ценз.
              Steliyan's Life!
              FIAT Marea HLX 1.9JTD 105, 02.2000

Коментар

jenshen73 написа:
                Не внимавате - осъденият човек, чиято присъда е изтекла се води "неосъждан" Според това, което Сокчето е писала. .
                Точно това ми е интересното... Пазача, ако не беше ми казал, че е бил в затвора никой нямаше, да разбере... Шяха, да го мислят за мирен възрастен човек, а той е имал 13 годишна присъда, 6 години ефективна.Значи, всички сме неосъждани, освен ако нямаме настояща присъда, така ли е? И все пак, след като човек с изтекла присъда се пише за неосъждан, защо ни е нужно въобще да искаме свидетелството, когато наемаме някого на работа...
                Ex'Fiat Uno, Ex'Fiat Bravo GT, Ex'Fiat Punto HGT, Now-Fiat Bravo GT

Коментар

Много ги мислиш Действай и не задълбавай толкова!

Коментар

Принципно, свидетелството за съдимост е официален документ, издаван от съда, който съдържа информация за криминалното минало на дадено физическо лице."Криминално", казано по евро-американски ще рече наказателно дело. Съден или разследван по НК.Но свидетелството е за криминалното минало. Не само за криминалното настояще.Така че, по мое мнение би трябвало да се впише кога и за какво е бил съден или осъждан този, когото засяга, независимо, че вече е реабилитиран.Което, ако пък е от работодател, си е доста незаконно.Той няма право да разполага с такава информация [защото няма гаранция, че ще я пази], ако тя не касае конкретно заеманата длъжност.Много малко институции имат право да получават и съхраняват такава информация.И примерно ще е нужна, ако да речем да съм охранител в детска градина, а да съм съден за педофилия.Или в старчески дом, а да съм доказан герантофил [което не е незаконно].
                    .:: Just because I am unique does not mean I am useful ::.
                    www.cyxap.com

Коментар

Не сте обърнали внимание какво е написала Сокчето.В свидетелствата за съдимост на осъжданите и били в затвора хора пише "Осъждан"."Неосъждан" пише единствено на такива осъждани, които са били реабилитирани. Такъв е и случая с пазача във фирмата на Сокчето - всички политически затворници след 10 ноември бяха реабилитирани.

Коментар

Не си наясно с термина "реабилитиран", Безсмъртни.Ако ще и доказан сериен убиец да съм, известно време [три години] след изтичане на наказанието ми, държавата ме реабилитира [чл. 87 от НК]. Ще рече ... не че не признава, че наистина съм бил сериен убиец, а че щом в продължение на три години не съм осъждан за това или друго престъпление, явно наказанието ме е превъзпитало.Което е меко казано, относително.
                        .:: Just because I am unique does not mean I am useful ::.
                        www.cyxap.com

Коментар

РЕАБИЛИТАЦИЯЧл. 85. (1) (Предишен текст на чл. 85 - ДВ, бр. 28 от 1982 г., в сила от 01.07.1982 г.) Реабилитацията заличава осъждането и отменя за в бъдеще последиците, които законите свързват със самото осъждане, освен ако в някое отношение със закон или указ е установено противното.(2) (Нова - ДВ, бр. 28 от 1982 г., в сила от 01.07.1982 г.) Разпоредбата на предходната алинея не се прилага по отношение на осъдените за престъпления против мира и човечеството.Чл. 86. (1) Реабилитацията настъпва по право в следните случаи:1. когато лицето е осъдено условно, ако в изпитателния срок не е извършило друго престъпление, поради което следва да изтърпи отложеното наказание;2. (изм. - ДВ, бр. 92 от 2002 г., изм. - ДВ, бр. 103 от 2004 г., в сила от 01.01.2005 г.) когато е осъдено на лишаване от свобода до три години или на пробация, ако в течение на три години от изтичане на срока на наложеното с присъдата или намаленото с работа или помилване наказание не е извършено друго престъпление, наказуемо с лишаване от свобода или с по-тежко наказание;3. когато е осъдено заедно или поотделно на глоба, обществено порицание или лишаване от права, ако в течение на една година от изпълнение на наказанието не е извършило друго престъпление от общ характер, и4. когато е осъдено като непълнолетно, ако в течение на две години от изтърпяване на наказанието не е извършило друго престъпление от общ характер, за което му е наложено наказание лишаване от свобода.(2) (Изм. - ДВ, бр. 28 от 1982 г., в сила от 01.07.1982 г.) Реабилитацията по право не настъпва за престъпление, извършено от пълнолетно лице, което е било веднъж реабилитирано.Чл. 87. (1) Вън от случаите по предходния член всеки осъден може да бъде реабилитиран от съда, който е издал присъдата като първа инстанция, ако в течение на три години от изтичане на срока на наложеното с присъдата или намалено с работа или помилване наказание не е извършил друго престъпление, наказуемо с лишаване от свобода или с по-тежко наказание:1. ако е имал добро поведение и2. ако при умишлено престъпление е възстановил причинените вреди.(2) Съдът може да реабилитира осъдения и без да е възстановил причинените вреди, ако има за това уважителни причини.(3) (Изм. - ДВ, бр. 92 от 2002 г., изм. - ДВ, бр. 103 от 2004 г., в сила от 01.01.2005 г.) Когато наред с наказанието лишаване от свобода е наложено и наказание лишаване от права по чл. 37, ал. 1, точки 6 и 7, или пробация, за да се постанови реабилитация, трябва да е изтекъл срокът на това наказание. Когато е наложена глоба, тя трябва да е изплатена.Чл. 88. Реабилитация може да се иска и от наследниците на осъдения след неговата смърт, ако той е имал право на това.Чл. 88а. (Нов - ДВ, бр. 28 от 1982 г.) (1) Когато от изтърпяването на наказанието е изтекъл срок, равен на този по чл. 82, ал. 1 и осъденият не е извършил ново умишлено престъпление от общ характер, за което се предвижда наказание лишаване от свобода, осъждането и последиците му се заличават независимо от предвиденото в друг закон или указ.(2) Когато наложеното наказание лишаване от свобода е повече от една година и лицето не е освободено от изтърпяването му на основание чл. 66, срокът по ал. 1 не може да бъде по-малък от десет години.(3) При условно осъждане и условно предсрочно освобождаване срокът по ал. 1 започва да тече от деня, в който е изтекъл изпитателният срок.(4) (Нова - ДВ, бр. 89 от 1986 г.) Когато лицето е извършило две или повече престъпления, за които не е реабилитирано, осъждането и последиците му се заличават след изтичане на предвидените в предходните алинеи срокове за всички осъждания.(5) (Предишна ал. 4 - ДВ, бр. 89 от 1986 г.) Разпоредбите на предходните алинеи не се прилагат по отношение на осъдените за тежки престъпления против Републиката и за престъпления против мира и човечеството.

Коментар

И аз да науча нещо ново Тогава наистина идва съвсем логичен въпроса, който сокчето задава.Защо искат свидетелство за съдимост, при условие, че почти във всички случаи ще пише "неосъждан"?!?

Коментар

Защото в България правосъдната система е триинстанционна и ако си осъден на първа инстанция по чл.195 от НК за кражба може да минат 4-5 години докато присъдата влезе в сила, защото следва обжалване на ІІ-ра инстанция и после на ІІІ-та инстанция. До тогава си невинен или поне не се водиш престъпник. Е да де през това време нали трябва да се яде, а за тази цел ти трябват пари, а пари без работа те връщат в началната точка - съд.

Коментар

Working...
                              X