Реклама

Collapse

Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Пътешественик във времето...?

Collapse
X
 
  • Филтър
  • Час
  • Покажи
Clear All
new posts

    #31
    jenshen73 написа:
    @trace: Остави фантастите на мира. Телефоните ще са още по-нужни в бъдещето и от сега Колегите тия дето защитавате разните изчанчени физични теории - предвид, че някой по-горе писа, че покрай черна дупка и времето не било същото - нали се сещате, че това е недоказуемо както, че го има и "оня" свят.Допълнително, да ви дам малко храна за размисъл. Майната му на това, че за скорост близка до светлинната (за да може да се пътува наистина бързо) ще ни трябва друга конструкция на организма, но имам и едно уточнение - времето нужно за преодоляването на разстояние от 20 светлинни години = 20 години движение със скоростта на светлината. Има научнофантастични теории, които "предполагат", че докато някой лети с тази скорост - времето за него е "като" спряло. Ключовата дума е "като". Така, значи - изминавайки 20 светлинни години за 20 години - колко време ще е изтекло? Да, точно така - 20 години. И в отправната точка и в капсулата. Лесно доказуемо е разбира се - ако скоростта на движение имаше някакво касателство със времето - военните пилоти пътуващи със скоростта на звука и/или 2МАХ - щяха да забележат изоставащите си със секунди часовници... !
    Грешиш че няма забавяне на времето.Има и е доказано че е така .Даже GPS спътниците които обикалят земята с около 11000 км/ч имат корекция за да измерват точно.Също така са слагани свръх точни атомни часовници в ракети, и те също са давали отклонения с точно толкова с колкото е изчислено от теорията.Та това поне е проверено.Колкото до пътуване във времето , и теорията на относителноста и по новата струнната теория, не го отричат и казват че е възможно но .....с редица условности и темата ще стане доста дълга.Прокрадваха се мнения и затова че Големия Адронен Колайдер ще търси и това. А че американците строят нов още по голям е потвърждение че нещо става ,но какво надали ще разберем.
    HONDA I-VTEC

    Коментар


      #32
      Убеден съм, че има много неща, които не знаем, не разбираме или ни пречат да разберем. За себе си съм 100% убеден, че част от предчувствията ми, за съжаление лошите, се сбъдват. Имам ли такова силно предчувствие, просто за мен е извън съмнение, че ще се случи. Мога да ви дам поне 10 примера, но ще се усъмните в здравия ми разум .
      Tonight's the night and it's going to happen again and again...

      Коментар


        #33
        snake, я сподели, че да видим дали съвпадат с моите предчувствия. Може и на лични.

        Коментар


          #34
          Todor_Gagovski написа:
          Грешиш че няма забавяне на времето.Има и е доказано че е така .Даже GPS спътниците които обикалят земята с около 11000 км/ч имат корекция за да измерват точно.
          http://www.scribd.com/doc/22296117/GPS-time-delay-is-an-illusion
          Ex Fiat 126P
          Ex Fiat Tipo 1.6 DOHC 1989
          Ex Fiat Bravo 1.6 16V 1997
          Alfa Romeo 147 1.6 TS
          Не ми работи буква Б на лаптопа, изпи 1 бира. Затова я пиша с 6.

          Коментар


            #35
            Малко разсъждения по същество:- дори да допуснем, че е пришълец от бъдещето, жената в кадрите носи нещо различно, но не и мобилен телефон. Най-малкото защото през 20-те години няма как да има РАБОТЕЩИ мобилни телефони, защото няма съществуващи базови станции (т.нар.клетки). Дори и да си е пренесла мобилен телефон от бъдещето, то няма как да го ползва.Oстава варианта това да е някакъв друг вид приемо/предавател, но в никакъв случай няма да е устройство, с което да говори през времето. Най-малкото щото нямаше да го размахва така открито по улиците, още повече на снимачна площадка...Може да е някакъв вид радио-станция, макар че първото уоки-токи е изобретено през 30-те години (на миналия век).Във всички случаи тези кадри НЕ ПОКАЗВАТ пътешественик във времето, което не значи, че не е възможно да се пътува във времето де

            Коментар


              #36
              @Immortal: пишеш теза и 5 мнения по-късно - анти-теза. Сега да те светна - щом ще изкривяваме тримерното пространство все едно е лист хартия - какъв е проблема това да е персонален огъвач на времепространството, който ползва мобилно покритие от 31 век примерно???Когато се пишат тези, включая и смешката по-горе със GPS спътниците - нека поне са обсоновани, щото аз съм стрелял с ПВ ракети и ... не ми се е случвало да има забавяне по траектория и/или команда...
              Steliyan's Life!
              FIAT Marea HLX 1.9JTD 105, 02.2000

              Коментар


                #37
                не мислите ли че стана твърде сложно за дискутиране....тия работи дето ги говорите са само догатки.за мен тоя клип е няква "измама" да може хората ей тей да се впускат в разни мисли и страсти....
                Citroen Xsara 1.9 TD 90 hp

                ex - Fiat Tempra 1.6 i.e. 75 hp

                Коментар


                  #38
                  jenshen73 написа:
                  @Immortal: пишеш теза и 5 мнения по-късно - анти-теза. Сега да те светна - щом ще изкривяваме тримерното пространство все едно е лист хартия - какъв е проблема това да е персонален огъвач на времепространството, който ползва мобилно покритие от 31 век примерно???Когато се пишат тези, включая и смешката по-горе със GPS спътниците - нека поне са обсоновани, щото аз съм стрелял с ПВ ракети и ... не ми се е случвало да има забавяне по траектория и/или команда...
                  Напротив - никъде не си противореча.Както казах, дори и да е някакъв уред, който да ползва каквато и да е технология за пренос на глас през времето и пространството - едва ли ще го използва толкова явно по улиците, а още повече на снимачна площадка на филм.А и не в 31-ви, а още в 21-ви век, само след десетина-двайсе години мобилните телефони няма да са нищо повече от чип вграден в ухото ни.

                  Коментар


                    #39
                    Колега jenshen73 това не са смешки, а самата истина, времето наистина се влияе от скорост и гравитация. Първо прочети и след това коментирай. За справка википедия, просто това ми попадна първо.Грешка в часовницитеВремето, което се отчита по атомните часовници на сателитите, се влияе от ефекта на разтягане на времето, обоснован от теорията на относителността на Айнщайн.[1]. Ходът на часовника зависи както от разположението му в гравитационното поле (съгласно общата теория на относителността), така и от скоростта, с която той се движи (съгласно специалната теория на относителността). На височината, на която сателитите летят около Земята, влиянието на гравитацията е 6 пъти по-силно от това на скоростта (забързване от порядъка на 46 μs/ден поради гравитационния ефект спрямо забавяне от порядъка на 7 μs/ден поради ефекта на скоростта). Поради тази причина, времето на сателитите избързва с около 38-39 μs/ден. Или относителната разлика в хода (= Δt/t) спрямо един земен часовник е едва от порядъка на 4,4·10−10 , но въпреки това е по-висока от относителната точност в хода на рубидийните атомни часовници, която е по-висока от 10−14.
                    Bravo 1.6 16v 97г. + АГУ

                    Коментар


                      #40
                      Едно малко уточнение, понеже се коментира че то част от филма, статисти и т.н. Аз доколкото разбрах това е от екстрите към двд-то на филма, а не част от филма. Едно време някой снимал фасадата на кино даващо филма (затова се вижда и рекламния му плакат), а хората са случайно минаващи. В наше време някой решава да го включи като екстра към двд-то и готово.Той човека не казва ’Пътешественик във времето е’. Той иска варианти, мнения, защото единственото което му хрумва е ’пътешественик във времето’. Ако някой има по-добра идея - добре дошло. Засега сякаш най-много надделява мнението че е стара глуха дама държаща тръбичка за чуване (като едновремешните докторските) и пробваща със собствения си глас дали се чува. Само дето аз колкото пъти го гледам - все ми е човек говорещ по телефон .

                      Коментар


                        #41
                        [quote="jenshen73Когато се пишат тези, включая и смешката по-горе със GPS спътниците - нека поне са обсоновани, щото аз съм стрелял с ПВ ракети и ... не ми се е случвало да има забавяне по траектория и/или команда...[/quote]Стига де :D признай си че не си наясно.Какво още искаш за доказателство? Ако искаш да пишем до БАН да ги питаме.Ето и цитат от теорията на относителността Специална теория на относителността е теория за структурата на пространство-времето. За пръв път е въведена през 1905 от Айнщайн в статията му "За електродинамиката на движещите се тела". СТО почива на два принципа:физичните закони са еднакви спрямо всички инерциални отправни системи (принцип на относителността на Айнщайн); скоростта на светлината във вакуум е постоянна за всички наблюдатели, независимо от тяхната скорост. От тези два принципа следват някои изненадващи изводи:Часовници, движещи се с различна скорост измерват различно време. Обекти, движещи се с различна скорост имат различни линейни размери по посока на движението. Относителност на едновременността: две събития, които в една инерциална система са едновременни, в друга система, движеща се спрямо първата праволинейно и равномерно не изглеждат едновременни. Еквивалентост между маса и енергия: всяко тяло с маса m в покой притежава определена енергия E = mc2И още малко:Обща теория на относителността е теория на гравитацията, развита от Айнщайн между 1907 и 1915 г. В основата ѝ е принципът на еквивалентността, според който състоянието на тяло в покой, намиращо се в определено гравитационно поле се описва по еднакъв начин като ускорително движение на същото тяло, без наличие на гравитационно поле. През 1915 г. Айнщайн предлага идеята за изкривено пространство-време.Някои от основните изводи на ОТО са:Времето тече по-бавно в присъствието на по-силни гравитационни потенциали. И за последно: ако ти се чете разбира се :D Парадокс на близнаците е мисловен експеримент, илюстриращ едно от следствията на специалната теория на относителността, а именно, че времето тече различно в неинерциални отправни системи особено при скорости, близки до скоростта на светлината. Ако си представим двама близнаци и единият от тях замине на междузвездно пътешествие със скорост, близка до скоростта на светлината, то при завръщането си той ще е по-млад от своя брат. Парадоксът се състои в това, че макар всеки един от близнаците да вижда времето да тече по-бавно за другия, по-млад се оказва този, който прави междузвездното пътешествие. Ситуацията е необичайна, но в нея няма вътрешно противоречие. Подобен експеримент, показващ забавяне на времето, е правен реално с двойка синхронизирани атомни часовници. При качване на единия на изкуствен спътник на Земята, който се движи със скорост между 8 и 11 km/s, той започва да изостава.
                        HONDA I-VTEC

                        Коментар


                          #42
                          Хм, аз все още не съм виждал хора от бъдещето! Тук, във форума, сме около 20 000 участника. Ако някой колега е срещал себеподобен от бъдещето, да сподели. Интересно, ако беше възможно подобно "пътуване", то защо в наше време не сме срещнали такъв пътешественик. Или ни избягват... Та темата е безсмислена, само поради тоя факт- че никой не ги е нито чувал, нито виждал. Няма хора от бъдещето - няма такава възможност за пътуване назад във времето.
                          Fiat Marea TD100

                          Коментар


                            #43
                            Ти виждаш ли светлината,а какъв цвят е ? Виждаш ли вятъра, а той какъв цвят е? Виждаш ли кванти, а те какви са? Виждаш ли чашата с бира например пред теб? А знаеш ли, че образът и е обърнат наобратно и е абсолютно плоска (безобемна)? Всъщност какво виждаш? Това което виждаш с очите си ли?

                            Коментар


                              #44
                              Интересна ми е темата и затова участвам в нея. Обичам фантастиката, но тая - научната, а не обоснованата на разни фантасмагории. Ето, например филма Матрицата. Реално, мозъкът ни възприема света, с помоща на сетивата си. Тия сетива, които сам си е създал в течение на времето /еволюцията/. Това е природата и тя няма да допусне да се самозалъгваме. Тоест сетивата ни, съвсем реално предават реална информация на нашия мозък, за заобикалящата го деийствителност, в която той същвствува. Затова и споменах Матрицата, защото това е съвсем реална фантастика. Тоест, ако сетивата ни бъдат блокирани и на мозъка се представи друга изкуствена информация за заобикалящия го свят, то той ще я възприеме за реална! /Идеята във филма/Ето и тезата ми, за опровергаване на кадрите от филма в темата. Всяко едно нещо, всяко едно действие което се извършва си има своята причинно-следствена връзка. Оставете това, че ако син се върне в миналото и убие баща си, как той би съществувал в настоящето. Да вземем и по дребните неща. Например, ако вие сте в миналото и настъпите едно цвете дори, убиете едно насекомо, та дори и микроорганизъм с присъствието си, то в бъдещето не биха се случили един много голям брой неща. Защото от това цвете, в бъдеще биха се създали цели поляни, много насекоми нянаше да ги има и т. н и т. н. Бих казал че земята даже нямаше да я има, защото е факт че ако нямаше паяци например, то земята само за година, би се покрила с няколко метра мухи. Може и да му е смвшно на някой, но аз визирам закона на самата природа за нейното равновесие. Сама по себе си, логически погледнато, в природата, а и във вселената, не би могло да има равновесие, а пълен безпорядък. Тоест ако пътуването в миналото би било възможно, то нямаше да има природа, нямаше да има вселена, а безпорядък или хаос. Сама по себе си, природата няма как да определи, че ние с нашето вмешателство в миналото, само дори с присъствието си, бихме внесли такъв безпотядък, че нямаше да съществуват цели гори, цели местности, а самата действителност би се променяла, направо пред очите ни. Та темата е интересна, но мисля невъзможен сценария.
                              Fiat Marea TD100

                              Коментар


                                #45
                                Immortal написа:
                                jenshen73 написа:
                                @Immortal: пишеш теза и 5 мнения по-късно - анти-теза. Сега да те светна - щом ще изкривяваме тримерното пространство все едно е лист хартия - какъв е проблема това да е персонален огъвач на времепространството, който ползва мобилно покритие от 31 век примерно???Когато се пишат тези, включая и смешката по-горе със GPS спътниците - нека поне са обсоновани, щото аз съм стрелял с ПВ ракети и ... не ми се е случвало да има забавяне по траектория и/или команда...
                                Напротив - никъде не си противореча.Както казах, дори и да е някакъв уред, който да ползва каквато и да е технология за пренос на глас през времето и пространството - едва ли ще го използва толкова явно по улиците, а още повече на снимачна площадка на филм.А и не в 31-ви, а още в 21-ви век, само след десетина-двайсе години мобилните телефони няма да са нищо повече от чип вграден в ухото ни.
                                Ако ти даваш да ти вграждат нещо в ушите - аз там предпочитам да имам най-много ушна кал. Та аз дори не ползвам слушалки - било за свободни ръце, било за музика...
                                Steliyan's Life!
                                FIAT Marea HLX 1.9JTD 105, 02.2000

                                Коментар

                                Working...
                                X