Това с 3д-то е хубаво, но трябва да се имат предвид няколко неща.Човека гледа 3д наблизо, колкото по-далеч толкова по-малка става разликата, т.е. ъгъла под който двете очи виждат обекта. Така че от едни Х метра нататък всичко си е всъщност 2д. Различния ъгъл под който виждат очите обекта е само част от арсенала на мозъка да изгражда 3д представа за околността. Мозъка се е научил кое колко е голямо по принцип и това му помага да определя дистанцията. Например виждате човек и камък на 100м. Разликата в това което виждат очите поотделно е минимална, но мозъка знаейки колко е голям по принцип един човек може да прецени колко е голям и камъка, а също и от опит да прецени далечината. Кинаджиите обаче са ограничени от това че се сменят перспективи и мащаби. Примерно батална сцена от 200 метра височина или от 2 метра те все я правят да е 3д. Мозъка хем вижда хиляда човека да се млатят, т.е. аха, отдалеч ги гледам, хем 3д, т.е. изместване на двата образа, чакай какво става тука?! И оттам идва виенето на свят, главоболието и подобни от които се оплакват много хора след еди коя си минута. Чета че в Япония щели да забраняват на ученици да гледат 3д.Аз съм попрочел по въпроса, понеже аз самия не виждам 3д, имам предвид и в реалния живот. Двата образа които виждат очите ми не съвпадат, виждам постоянно двойно и няма как мозъка да събере картинката в едно. Ако ме сложите в идеално бяла стая и пред мен има топка която се мести напред назад за мен ще се уголемява и намалява като размер. Щом нямам с какво да сравня няма как да преценя колко е далеч. Ако нормално виждащ 3д човек е в същата постановка ще вижда топка която не просто се уголемява и намалява, а която се приближава и отдалечава. Разбира се това важи в близките метри. Ако обаче не е топка, а да речем ябълка мозъка ми веднага казва опа, аз знам колко горе долу е голяма една ябълка, значи е толкоз надалеч. Така че моя мозък преценя разстоянията по размерите на познатите обекти и перспективата. Жена ми слага 3д очилата и почва да протяга ръце напред да пипа, много се кефи. Аз слагам 3д очилата и си виждам каквото обикновено, 2д образ. Тъй че аз с надежда чакам следващата мода след изчерпване на 3д-то, холографската телевизия . Хелп ми Оби Уан .А, най-големия майтап...работя 3д дизайнер .
Реклама
Collapse
Съобщение
Collapse
No announcement yet.
Какъв телевизор да си взема 10.2010-10.2014
Collapse
Заключена тема
X
X
-
Колега, наистина съжалявам че си в това положение и без да искам да те засегна по някакъв начин ще опитам да ти обясня това за което говориш. Когато гледаме 2D изображение на монитор, телевизор или картина/снимка, виждаме това което и ти и се ориентираме за разстояние до обекта и размера му точно както и ти. А дори може би играе роля и факта че окото трябва да се вокусира върху обекта, като променя формата на роговаа леща, което също зависи от разстоянието. Това също ориентира мозъка за разстоянието до даден обект. Но това което виждаме ние които не страдаме от този проблем, когато гледаме 3D филм, компютърна игра или снимка, е толкова заблуждаващо за нас, че мозъка ни мисли че наистина това което виждаме си е реално обемно и определя разстоянията до различните обекти на базата на този ъгъл който сключват очните ябълки за да се фокусират върху даден обект от иначе двуизмерното изображение.А сега нещо по темата с телевизорите. Гледах днес в един хиперmаркет за черна и бяла техника един модел на LG 3D телевизор с пасивни, но не анаглифни очила. Понеже видеокартата ми подържа този вид 3D обработка, а комплект такива очила - 5 бр. струват около 60 лв., интересува ме самия дисплей на тези телевизори има ли някаква особеноств конструкцията, понеже този тип 3D видеокартата ми определя като за микрополяризиран дисплей или TV . С две думи някой знае ли, дали с такива пасивни очила, ще мога да гледам 3D на обикновен LCD монитор, като му подам 3D видеосигнал от този тип ?Основния закон на овчедушието е, че когато всеки си трае и се скатава, с течение на времето всички се оказват под ножа.
Коментар
-
Да, и аз това казвам, но уточнявам че 3д виждането на човека е до някакво разстояние и мозъка е свикнал със съчетанието 3д картина+натрупан опит за размери. Гледането на филм не е като да надничаш през прозореца, сменят се перспективи и общи/близки планове и това обърква в някаква степен мозъка. Особено пък като не е снимано с 3д камера, а е преработено само с отместване на 2д картината. Точно затова в световен план много народ, и то хайтек хора, откровено плюят 3д технологията. Няма място за засягане, ако имаше щях да си мълча за моята особеност. Не водим спор с теб, според мен описваме еднакви неща, обаче ти с опита си на виждащ 3д човек, а аз с опита си на справящ се без 3д човек.
Коментар
-
ls1 написа:Да, и аз това казвам, но уточнявам че 3д виждането на човека е до някакво разстояние и мозъка е свикнал със съчетанието 3д картина+натрупан опит за размери. Гледането на филм не е като да надничаш през прозореца, сменят се перспективи и общи/близки планове и това обърква в някаква степен мозъка. Особено пък като не е снимано с 3д камера, а е преработено само с отместване на 2д картината. Точно затова в световен план много народ, и то хайтек хора, откровено плюят 3д технологията. Няма място за засягане, ако имаше щях да си мълча за моята особеност. Не водим спор с теб, според мен описваме еднакви неща, обаче ти с опита си на виждащ 3д човек, а аз с опита си на справящ се без 3д човек.Steliyan's Life!
FIAT Marea HLX 1.9JTD 105, 02.2000
Коментар
-
ls1 написа:’Мързеливо око’ му викат. Не се ли излекува до 5-6 годишна възраст - остава си така. За препитанието - като почвах нямах идея че не виждам 3д . Нещо като сърбите дето като свалиха невидимия Стелт и казаха ’Абе, предупреждавайте че е невидим бре, ние отде да знаем...’ .Steliyan's Life!
Коментар
-
Новозакупеният филипс 32PFL6606 се самоизключва. Ако не му пипаш дистанционното определено време (още не съм засякъл колко точно, мисля, че около час) просто се изключва. И го прави без предупреждение. Пробвах всички комбинации с двете опции в настройките, свързани със самоизключването (едната е самоизключване on/off, а другата таймер на самоизключване), но няма промяна. Бъг в софтуера ли е това, някаква друга опция ли има или просто филипс са решили така? П.П. Този телевизор е от някаква много зелена серия и предупреждава, ако го сложиш на енерго неефективни настройки. Да не би и самоизключването да е в тази връзка?Всъщност, май го разгадах. Ако за опцията самоизключване е избрано Вкл., се появява предупреждение, че до 1 минута трябва да се натисне бутон Ок, за да не се изключи телевизора. А при самоизключване - Изкл., вместо да отмени изобщо този режим, както е логично да си помислиш, телевизорът се изключва без предупреждение. Нещо не са го доизмислили. Сигурен съм, че при следващия ъпдейт ще го променят.Tonight's the night and it's going to happen again and again...
Коментар
-
Yavor написа:Вие двамата първо се сдъвкахте, а сега почнахте четки да си правите...Варненци... П.С. Айде на коледния спамSteliyan's Life!
Коментар
-
snake написа:Новозакупеният филипс 32PFL6606 се самоизключва. Ако не му пипаш дистанционното определено време (още не съм засякъл колко точно, мисля, че около час) просто се изключва. И го прави без предупреждение. Пробвах всички комбинации с двете опции в настройките, свързани със самоизключването (едната е самоизключване on/off, а другата таймер на самоизключване), но няма промяна. Бъг в софтуера ли е това, някаква друга опция ли има или просто филипс са решили така? П.П. Този телевизор е от някаква много зелена серия и предупреждава, ако го сложиш на енерго неефективни настройки. Да не би и самоизключването да е в тази връзка?Всъщност, май го разгадах. Ако за опцията самоизключване е избрано Вкл., се появява предупреждение, че до 1 минута трябва да се натисне бутон Ок, за да не се изключи телевизора. А при самоизключване - Изкл., вместо да отмени изобщо този режим, както е логично да си помислиш, телевизорът се изключва без предупреждение. Нещо не са го доизмислили. Сигурен съм, че при следващия ъпдейт ще го променят.Steliyan's Life!
Коментар
-
Весела Коледа на всички! Да отправя и аз един въпрос, между другото... Гледам тези дни в Метро се е появил SONY KDL 46NX715. Какво ще кажете за този модел? Пише, че е 3D Ready. И да не е реди, не ме интересува толкова, още по-малко 3D-то ми трябва, но гледам, че е на добра цена, като за 7-а серия на Сони - 1678,80 лв. Всъщност, нещото, което ме изкушава, е, че се предлага на разсрочено 6х279 лева, а аз имам тука няколко месеца точно такива пари да получавам (помогнах в закупуването на климатици на родителите ми и те сега ми връщат част от парите горе-долу на същите вноски). Разбира се, сигурно има някаква уловка в схемата на кредитиране, защото е невъзможно да работят с 0% лихва. Ако някой е запознат с тази, или подобни оферти, моля да сподели, но най-вече за качествата на това телевизорче...Fiat Marea Weekend 1,6 16V
Коментар
-
Сонито не е лошо, цената му също, особено за този размер. А кредитирането наистина няма лихва, само 1-2% МЕСЕЧНО такси за обслужване начислявани ПРЕДВАРИТЕЛНО върху цялата сима на кредита. Ама щом вноските са обявени предварително, може и да е нещо друго. Питай си на място и чети договора за подводни камъни.Alfa Romeo 147 1,6 ts, 2002 и то само на бензин...
Alfa Romeo 159 SW ti, 2,4JTDm, Nero carbonio.
..т'ва е Алфа,последното което губиш е надежда...
Коментар
-
Yavor написа:Сонито не е лошо, цената му също, особено за този размер. А кредитирането наистина няма лихва, само 1-2% МЕСЕЧНО такси за обслужване начислявани ПРЕДВАРИТЕЛНО върху цялата сима на кредита. Ама щом вноските са обявени предварително, може и да е нещо друго. Питай си на място и чети договора за подводни камъни.Steliyan's Life!
Коментар
-
Схемата я гледам от интернет каталога, не съм проверявал още на място и доколкото мога да видя, е: внасям на момента 279 лева и след това - още 5 вноски по 279 лева. Не се виждат обаче по-дребните букви, ако изобщо има още нещо пояснено в този каталог и затова, наистина, на място ще трябва да се провери, но да минат тука първата серия от празници. Мисълта ми беше по-скоро за качествата на телевизора, като ще го използвам предимно като телевизор - източникът ще му е цифрова телевизия, доставена от местния кабелен оператор, без никаква кодировка. Затова не ме и интересуват толкова какви формати проиграва, със или без субтитри, не мисля да го ползвам като компютърен монитор или други екстри, доколкото това са екстри вече. Скритата ми мисъл е да си гледам качествено спортните състезания и най-вече тениса.Fiat Marea Weekend 1,6 16V
Коментар
Реклама
Collapse
Коментар