Реклама

Collapse

Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Духалка или конвектор?

Collapse
Заключена тема
X
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Clear All
new posts

galinchooo написа:
    ntodorov написа:
    132 лв. ми е сметката за ток - от 13 -15 декември до 12-13 януари. 24-ка - подов климатик ( не е инвертор ), два лъчисти "Аплимо" с програматори, един бойлер 80 литра, бойлер 10 литра, два LCD ( харесват си тока ), стационарен комп. Поддържана температура 21-22 градуса навсейде. 87 м2 апартамент, ново строителство добра изолация, комшии отвсейде с изключение на граничещите с хола ми. Туй то. По празниците си бяхме у дома включая на НГ с приятели...Споделям напълно, че изолацията е важна и първостепенна относно разходите ни за ток по отопление. Ако у дома възхвалявам лъчистите конвектори не съм сигурен другаде дали ще мога. Аз по-добра и удобна алтернатива от тях не виждам за моето жилище ( компактни, безшумни, отдават приятна и равномерна температура, неангажиращи, като монтаж, без външни тела - източници на шум и вода, леки и опростени ). Отдавна се каня да закупя Кампа за хола, но докато климата даяни не е рационално. За лятото клима почти не ми трЕбва у дома. Пускам го в горещниците за 5-6 дена. Срещу морето съм, източно изложение и лъха хлад от там и то винаги...когато трябва. :D За климатиците презумпирам влажния ни климат с температури от -3 до 4 градуса в Бургас. Това са и средните ни зимни температури. В тези моменти СОР, МОР, КОР и прочие са ми много съмнителни. Все пак визирам само себе си, града в, който живея и дома, който обитавам. Напълно резонно и обективно е друг да има различни от моите впечатления и виждания за нещата.
    Повечко крадете ток май...хихихи...Моята сметка и тя беше 130-160лв..с 4те климатика и бойлер и 3 LCD-та и 1 телевизор и т.н..,но откак ме спипаха се вдигна на 300-350лв....Не се връзват тея сметки от по 130-150лв...
    Галине. От Бургас си. За сметките ми - можеш винаги да се убедиш сам. Обичам да доказвам подложени на съмнение мои думи. Твърдения, че крада хич не ги обичам. Дано само се шегуваш. Работя в сфера имаща си вземане даване с ДАМТН - точно аз не мога да си позволя подобен лукс... Кокошкарските изпълнения ги подминавам, като конска муха - кучи задник. Казвам го, като голям и разумен човек... И не на последно място - Всичко правя със сметка, колкото и да ми убягват нещата някой път... С този твой ток и при наличието на 4 климатика - ти си за оплакване.
    A17DTС/S
    Когато губим, не знаем какво печелим, а когато печелим, не знаем какво губим !

Коментар

Airfan написа:
      nikolovvd написа:
      Климатика при ниските температури (-20 градуса) харчи много повече ток, а коефицинта на преобразуване става единица. Тогава дали ще ползваш Елва, духалка или конвектор - все тая.Освен това 24-25 градуса при отопление с климатик се усеща като 19-20 градуса при парно!Изолация му е майката! Гипс картон и минерална вата е истинска инвестиция!
      За съжаление това е само на теория, на практика се справя доста по-добре.
      Теорията е до вратата на касата на енергото. Ела във Видин да видиш как очите на някой са като CD-та пред сметката за ток. От 31 Януари до 8 Февруари съм бил в отпуска и нямаше нито един ден с максимална температура над -11 градуса, а минималната в диапазона -22 до -24. По 250-300 кг домбаски въглища отиваха на ден. Трябваше да пръскам вратите със спрей против замръзване за автомобили, защото се обледиха и не се затваряха.
      Няма начин да няма начин!

Коментар

ХАХ..Моите стават не като CD-та,а като грамфонни плочи на Модърн Токинг.....Платинени при това...
        FIAT BRADVA 1,6 с няколко вентила

Коментар

nikolovvd написа:
          Освен това 24-25 градуса при отопление с климатик се усеща като 19-20 градуса при парно!
          Това някаква нова физика ли е?
          like a man in silk pyjamas shooting pigeons from a deckchair

Коментар

Галине. От Бургас си. За сметките ми - можеш винаги да се убедиш сам. Обичам да доказвам подложени на съмнение мои думи. Твърдения, че крада хич не ги обичам. Дано само се шегуваш. Работя в сфера имаща си вземане даване с ДАМТН - точно аз не мога да си позволя подобен лукс... Кокошкарските изпълнения ги подминавам, като конска муха - кучи задник. Казвам го, като голям и разумен човек... И не на последно място - Всичко правя със сметка, колкото и да ми убягват нещата някой път... С този твой ток и при наличието на 4 климатика - ти си за оплакване. [/quote]Не подлагам на никой думите на съмнение..Просто аз не вярвам и това си е....Засичал съм климатиците в студените дни....4мин работа и 2-3мин почивка...Както и да го смятам идва по 53-55лв на климатик грубо..Факторите които ми оформят високия ток са няколко..Знам си ги отлично..1во-Живея в къща 120кв(санирана е но не е като в апартамент) в апартамент е винаги по топло от къщата2ро-24часа в денонощието у нас има хора и малки деца(4 човека сме и 2 деца)готви се непрестанно а печките са голям мор и те.Да не говорим за телевизорите 3бр,които тук там се спират(малкия на единия играе пс2 а на другия гледа детски нон стоп..Дядото си гледа мачовете на 3тия...хах3то-което най-мразя е пушенето.3ма са пушачите(ужас).Ако не пуснеш аспиратора става лов на лисици.Пушак и къдежи.А аспиратора за 10 мин ми дърпа всичкото топло навън с тая турбина.4то-живея в квартал на бургас,където сметките малко са ни надвишени.Питах един техник преди време,защо аджиба сметките са малко по високи от градските.Отговорът беше;Едно време като крадяхте ви беше добре.Ся ще си траете.хахахаТака че като сметна 4те климатика,телевизори,печки,мечки,хладилници,бойлер и и т.н.тея.130-150лв ми се струват като научна фантастика..Имам познати в града които за 2 климатика 12ки бойлер80лтр,проточен боилер и съдомиялня си плащат около 180-190лв ток( с малки деца са ако е от значение)...Та за това не подлагам на никой думите на съмнение..Просто си не вярвам аз.. П.С...Освен това колегата "nikolovvd" е прав че 24гр на климатик се усеща като 20..С климатиците у нас е 23гр.Интересното е че като пусна конвекторите на 20гр,не се стои от жега,което не се усеща така с климатиците дори и на 24...Може би защото климатиците правят голямо течение..незнам

Коментар

nikolovvd написа:
              Airfan написа:
              nikolovvd написа:
              Климатика при ниските температури (-20 градуса) харчи много повече ток, а коефицинта на преобразуване става единица. Тогава дали ще ползваш Елва, духалка или конвектор - все тая.Освен това 24-25 градуса при отопление с климатик се усеща като 19-20 градуса при парно!Изолация му е майката! Гипс картон и минерална вата е истинска инвестиция!
              За съжаление това е само на теория, на практика се справя доста по-добре.
              Теорията е до вратата на касата на енергото. Ела във Видин да видиш как очите на някой са като CD-та пред сметката за ток. От 31 Януари до 8 Февруари съм бил в отпуска и нямаше нито един ден с максимална температура над -11 градуса, а минималната в диапазона -22 до -24. По 250-300 кг домбаски въглища отиваха на ден. Трябваше да пръскам вратите със спрей против замръзване за автомобили, защото се обледиха и не се затваряха.
              Да ти кажа честно, тук в Пловдив положението не беше много по-различно, но аз си сложих уред за имерване на консумацията и си направих труда да засека колко ми харчи климатика, тъй като имах подозрения, че харчи много. Е, оказа се, че не харчи много, за разлика от конвектора. Изолация нямам.

Коментар

Аз тогава да си мълча значи Имах 80лв ток(боилер 80литра,пералня по 2-3 пътина ден,печката също почти 5 часа не се спира всеки ден отделно 2 телевизора ПЦ)и по коледа и нова година що печенета на свинско падаха и пак е нормално 80лв според мен! Добре че се отоплявам с камина,че иначе и аз щях да приклякам на гишето да :D го ева

Коментар

Lane Staley написа:
                  nikolovvd написа:
                  Освен това 24-25 градуса при отопление с климатик се усеща като 19-20 градуса при парно!
                  Не нова, а практическа елементарна физика! :D Тя и квантовата физика е от 100 години, но за сега се учи "Основи на квантовата физика"! :D Като сложиш климатика на 24 градуса, той ги поддържа през първия час, най-много втория час. След това поддържа в диапазона 23-25 градуса в най-добрия случай. От друга страна тези 24 градуса са горе на тавана, а долу си е 20 градуса. Отделно е въпроса, че трябва да се чисти поне веднъж седмично!И аз съм в къща 120 кв.м. и освен, че давам пари за въглища и се омърлям до уши докато ги прибера и после през целия отоплителен сезон (все пак трябва да се чисти котел и комин понякога), а и по 90 лв. ток плащам. Тия керамични плотове само като ги погледнеш и сметката ти скача. Както някой писаха - отделно пералня, сушилня, 3 телевизора, 2 компютъра и т.н. Поне 20% от сметката за ток отиват за светодиодчетата на уредите в режим "готовност"!
                  Няма начин да няма начин!

Коментар

nikolovvd написа:
                    Lane Staley написа:
                    nikolovvd написа:
                    Не нова, а практическа елементарна физика! :D Тя и квантовата физика е от 100 години, но за сега се учи "Основи на квантовата физика"! :D Като сложиш климатика на 24 градуса, той ги поддържа през първия час, най-много втория час. След това поддържа в диапазона 23-25 градуса в най-добрия случай. От друга страна тези 24 градуса са горе на тавана, а долу си е 20 градуса. Отделно е въпроса, че трябва да се чисти поне веднъж седмично!И аз съм в къща 120 кв.м. и освен, че давам пари за въглища и се омърлям до уши докато ги прибера и после през целия отоплителен сезон (все пак трябва да се чисти котел и комин понякога), а и по 90 лв. ток плащам. Тия керамични плотове само като ги погледнеш и сметката ти скача. Както някой писаха - отделно пералня, сушилня, 3 телевизора, 2 компютъра и т.н. Поне 20% от сметката за ток отиват за светодиодчетата на уредите в режим "готовност"!
                    Нали не го мислиш сериозно това?
                    Brava ELX 1,6 16V, 90PS , LPG BRC Sequent24
                    Мarea SW ,SX 1,6 16V, 103PS, LPG Zenit JZ2005

Коментар

nikolovvd написа:
                      Lane Staley написа:
                      nikolovvd написа:
                      Пак не разбрах, как в една стая в която си постигнал 24 градуса с климатик е по-студено, отколкото ако постигнеш 24 градуса с парно?Аз не съм квантов физик, но ще се радвам да ми го обясниш?Що за квантове превръщат 25 градуса в 19?

Коментар

Lane Staley написа:
                        Пак не разбрах, как в една стая в която си постигнал 24 градуса с климатик е по-студено, отколкото ако постигнеш 24 градуса с парно?Аз не съм квантов физик, но ще се радвам да ми го обясниш?Що за квантове превръщат 25 градуса в 19?
                        Топлият въздух отива нагоре, студеният - долу. Климатикът в повечето случаи е на високо и след като затопли въздуха в горната половина на стаята, спира и започва да го поддържа. Но долната половина на стаята е малко по студена. При парното е друго - разположено е в долната половина на стаята и винаги затопля "долния" пласт въздух, който после се издига, избутва студения надолу, който пак се затопля и се издига и т.н. и т.н. В крайна сметка имаме по-равномерна температура в горната и долната половина на стаята. Те това е.
                        Stop giving directions, just say "Follow me."
                        Shevrolet Captiva LS 2.4/136/2009/ГИ Landy
                        Ex: Fiat Marea 1.6/103/1999/ГИ AG Zenit

Коментар

т.е. Конвекцията при отопление с климатик я няма никаква, а при отопление с радиатор или конвектор - е основа движеща сила. Така ли ?
                          VIVA Типо 1.4 AGT карбуратор дъртото вярно магаре
                          VIVA Чинкуеченто "SX HOBBY" ДЗВЕРО
                          VIVA Дайхацу Фероза на пръдня - The Who!
                          VIVA Гранде Пунто 1.3 Мултиджет ...абе... печка
                          Нека Силата на бъде с Нас...

Коментар

sok1 написа:
                            Lane Staley написа:
                            Топлият въздух отива нагоре, студеният - долу. Климатикът в повечето случаи е на високо и след като затопли въздуха в горната половина на стаята, спира и започва да го поддържа. Но долната половина на стаята е малко по студена. При парното е друго - разположено е в долната половина на стаята и винаги затопля "долния" пласт въздух, който после се издига, избутва студения надолу, който пак се затопля и се издига и т.н. и т.н. В крайна сметка имаме по-равномерна температура в горната и долната половина на стаята. Те това е.
                            Когато кажеш, че в една стая е 25 градуса, това означава 25 градуса измерени с термометър. Дали за да ги постигнеш ще настроиш климатика на 25, на 30 или на 40 градуса е все тая. И измерени така, с термометър да речем на метър над пода, в стаи отоплени до еднаква температура с различни уреди не би трябвало да има разлика.Другото са бабини деветинини и надприказванията от времето когато бяхме на 12.

Коментар

(дали ще е климатик или конвектор или парно,минал съм ги всичките,а парното с водна риза отдавна съм я махнал с цел по чист въздух за децата ми в къщи....просто спряха да се разболяват откакто махнах тва парно)Разлика в температурите няма..23гр са си 23гр... НО на термометър...Съвсем друго е усещането за тези градуси обаче при климатик или конвектор...Климатика има вентилатор,който прави малко или много течение(дори и когато почива той пак върти търбината вътре за да усети промяната в температурата по бързо).От там идва усета за по ниска температура от колкото с конвектор или парно...И за да се обоснова,Същото е и с времето на вън...-5 да речем с подходяща сила на вятъра се усеща като -15.....И не мислете че като климатика му е зададена 23гр си ги прави само за него си или за горната половина на стаята..Изобщо не е така..Датчиците на климатиците са изчислени да подържат температура на до 2м под тях(прави си ги с 1гр-до 2гр зависимост от външна температура изолация и т.н.)Във всяка стая имам термометър на 1м от земята и разликата ми е 1гр.(таваните са ми на 2.65м).Друг е въпроса при -10-20гр дали го постигат тъй като предвидените 3,5kW отопление на една 12ка например при тея температури се изпаряват и остават има няма киловат киловат и половина с които изобщо не може да стопли него си,а какво става стаята...

Коментар

Сметката ми за 15 декември - 15 януари е 220 лв. Това е само от инвертор климатик от скъпите нагласен на 22 градуса без да се пипа, един влагоабсорбатор 250w работещ вечер, плазма работеща от 8:00 до 01:00, компютър със същия период на работа, бойлер - след 18:00 до 8:00 и маслен радиатор от 18:00 до 8:00 . Апартамента е саниран от всякъде но имаме 12 квадрата прозорци и от долу са студени гаражи.

Коментар

Working...
                                X