Реклама

Collapse

Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Духалка или конвектор?

Collapse
Заключена тема
X
X
 
  • Филтър
  • Час
  • Покажи
Clear All
new posts

    gamma написа:
    BO написа:
    Ако от долу няма никой, а температурата на плочата (пода) е точно 0 градуса, какво правим?
    Правим вътрешна подова изолация, при положение, че няма достъп отдолу! Ако наистина температурата на пода е около нулата, то би трябвало да плувате от конденз По-голямата част от апартамента ми се пада над тунела за вътрешният двор. Имам 5см XPS (Fibran) отдолу и 10см перлитена замазка + 2см. XPS отгоре. Нека ми е зле. Оня ден, когато навън беше -6*, в хола беше 14*, при положение, че цял ден не се е отоплявало. Опаковал съм се като в бункер.
    Правиш изолация ама ако на пода нямаше положени настилки. При вече съществуващи настилки...Влагата си я поддържам в добри граници (в момента е около 45-50%) и нямам никакви проблеми с конденз, да чукна на дърво. Дори и съклопакета е без капка водичка по него.Парното си бичи денонощно, тръбите минават през пода до стаите. Като мериш температурата на пода върху тръбите удря до към 40 градуса на плочката. Като се отдалечиш възможно най-далече от тръбите и ти става лошо Отделно, че в едната от стаите имам над 8 квадрата стъкла и става интересно.
    A20DTH ЖТД ама не баш
    1NZ−FXE ; 182A8.000 Брава
    Х... 330XD, Мултипла, Мареа, Либра, Пунто; 166; Брава; 146; Тема; 145; Типо; Панда

    Коментар


      Колеги, климатика слава Богу се оправи със стоплянето на времето. Явно открих Америка че не трябва да се спира. Добре че като чух шума го спрях, да не направи някоя бела.Вчера и днеска си играя с двата климатика. Сложил съм им по едно устройство за мерене на консумацията и си играя с температурата. Общо взето извода е че може много да се намали консумацията ако се наблюдава. Примерно днес климатика настроен на 22 градуса харчеше 1.1 киловата, а на 21 градуса 650 вата. Само един градус разлика, а каква икономия само. Същото и за другия климатик. Замерванията ги правя половин час след смяната на температурата, да не излезе че в единия случай се е развъртял да вдига температурата, а в другия се е успал понеже вече е стигнал температурата си. Разбира се консумацията варира. Ето сега докато пиша погледнах, климатика духа здраво, настроен е на 21 градуса, а консумацията е 565 вата. Общо взето с тази информация и наблюдение ще мога да си смъкна консумацията на климатиците с 30-40%. Много съм доволен и силно ви препоръчвам да си вземете машинки за мерене на консумация.

      Коментар


        Дай малко повече инфо или снимка на тази машинка за мерене на тока.

        Коментар


          В момента е на промоция в Метро за 20лв. Аз си взех оттам една и една от ибей за 30лв. Мери до 3680 вата. Включва се в контакта, а уреда се включва в нея. Има екранче на което показва колко вата харчи в момента, колко са изхарчени общо, може да се свери часовник и да се сложат две тарифи колко струва и директно да вади колко е изхабено в пари. Този от ибей е с по-голям екран, показва повече неща едновременно, но е еднотарифен. Ето гоhttp://www.ebay.co.uk/itm/European-P..._689Дойде за 3-4 дена, но вече успях да му натикам бутончето за ресет навътре. С малко ръчкане се ресетва де...

          Коментар


            ls1 написа:
            Вчера и днеска си играя с двата климатика. Сложил съм им по едно устройство за мерене на консумацията и си играя с температурата. Общо взето извода е че може много да се намали консумацията ако се наблюдава. Примерно днес климатика настроен на 22 градуса харчеше 1.1 киловата, а на 21 градуса 650 вата. Само един градус разлика, а каква икономия само. Същото и за другия климатик. Замерванията ги правя половин час след смяната на температурата, да не излезе че в единия случай се е развъртял да вдига температурата, а в другия се е успал понеже вече е стигнал температурата си. Разбира се консумацията варира. Ето сега докато пиша погледнах, климатика духа здраво, настроен е на 21 градуса, а консумацията е 565 вата. Общо взето с тази информация и наблюдение ще мога да си смъкна консумацията на климатиците с 30-40%. Много съм доволен и силно ви препоръчвам да си вземете машинки за мерене на консумация.
            Честно казано не откривам някаква логика в горното. Просто няма как при работа на пълна мощност (момент, в който се гони зададената температура) да има такава разлика в консумацията при разлика от 1 градус в зададената температура. Някъде със сигурност има грешка според мен.
            Stop giving directions, just say "Follow me."
            Shevrolet Captiva LS 2.4/136/2009/ГИ Landy
            Ex: Fiat Marea 1.6/103/1999/ГИ AG Zenit

            Коментар


              Може би малко лаишки си го обяснявам, но ако основен фактор е скоростта с която се охлажда апартамента от външната температура, то има някаква линия отвъд която климатика прави напън да стигне зададената температура но не успява защото се охлажда твърде интензивно отвън и климатика се пъне пъне и гори. Един градус надолу и разликата с външната температура която трябва да преодолее е по-малка, съответно го няма напъна, а само усилия да поддържа температурата. Не съм спец, гледам цифрите на уреда.

              Коментар


                Ами то всъщност усилието да поддържа си е едно напъване да достигне зададената температура. А и ти казваш, че правиш измерването доста под зададената температура, т.е. в момент на "напъване". Мисълта ми е, че в момент на "напъване" консумацията трябва да е една съща, независимо каква температура се гони. Ако смятаме нещата в даден период от време, напр. 24 часа, тогава е нормално да има някаква разлика в потребената енергия от уреда да подържа дадена температура. Все пак при разлика от 1 градус, едва ли консумацията ще е с разлика с близо 50%.
                Stop giving directions, just say "Follow me."
                Shevrolet Captiva LS 2.4/136/2009/ГИ Landy
                Ex: Fiat Marea 1.6/103/1999/ГИ AG Zenit

                Коментар


                  При инвертора не е точно така. Обикновения климатик напъва, стига температура, спира, температурата пада, пак напъва, и така. Инвертора духа постоянно с температура според зададената, съответно с напън според зададената. Т.е. Понижава се температурата на въздушната струя при зададена по-ниска температура. Спира като се размразява. Или бъркам?Къде казвам че правя замерванията под зададената температура? Напротив, казвам че меря половин час след смяна на температурата, за да се нормализира режима.

                  Коментар


                    ls1 написа:
                    При инвертора не е точно така. Обикновения климатик напъва, стига температура, спира, температурата пада, пак напъва, и така. Инвертора духа постоянно с температура според зададената, съответно с напън според зададената. Т.е. Понижава се температурата на въздушната струя при зададена по-ниска температура. Спира като се размразява. Или бъркам?Къде казвам че правя замерванията под зададената температура? Напротив, казвам че меря половин час след смяна на температурата, за да се нормализира режима.
                    Почти си прав..На инверторите за това им викат умни климатици...Докато нормалния работи постоянно на пълна мощност,то при инвертора следи зададената температура и на база(време) колко дълго се охлажда помещението климатика решава дали да работи на пълна или на по малка мощност.Което ще рече че в твоя случай както си го вдигнал на 22гр,го премериш след 5-10 часа(а не след 30 мин)пак ще ти е 600W(на 22гр).Малко е времето в което си го оставил да развие температурата.Той си я вдига(22гр), но на база бързото охлаждане на помещението пак вкл.на пълна и така докато времето на падане на температурата стане по дълго.(затопли и стените).Разбираш ли ме.. Тогава и на 22гр пак ще ти работи с консумация 600W..(а всичко това което ти казах зависи и включително от външната температура)..
                    FIAT BRADVA 1,6 с няколко вентила

                    Коментар


                      Аха, разбрах...ужким на затоплени стени правя тестовете. Според мен точно в моя случай има и друго, климатика е леко слаб за стаята. Затова идва един момент в който като му задам някакви градуси климатика се напъва, но не ги стига. Ако е достатъчен климатика тези градуси може да са примерно 27-28. Докато при мен понеже е слаб тоя праг е по-нисък. И докато един нормално оразмерен инвертор ще поддържа с тези 600-700 вата едни 24-25 градуса без проблем, при мен с толкова ток топли до 21 градуса.

                      Коментар


                        казвал съм го и на други места -разликата в сметките за ток е не повече от 5-10 кинта на месец между инверторен и обикновен климатик ,но обикновенния е доста -по безпроблемен ,тази зима имаше доста токови удари и мои познати изреваха с инверторнитова за външната температура също е мит ,взех си обикновен климатик нео за 550 кинта с монтажа -мога да кажа че преживя големите студове не е отказал да работи.(виждал съм маркови дето се предадоха)
                        типо 1.4 карбуратор вечеCNG(бившо)
                        хюндай акцент 1.5 CNG
                        киа каренс +метан

                        Коментар


                          Не съм ви чел цялата тема...Само да ви кажа, че у наше село фирмите монтиращи климатици отказват да монтират инверторни такива, или ако много настояваш - ти го монтират, но без гаранция. Проблемът бил в качеството на тока.Правете си изводите кой е по-капризен.Моето НЕО работи вече 9-та година.

                          Коментар


                            dan4o написа:
                            казвал съм го и на други места -разликата в сметките за ток е не повече от 5-10 кинта на месец между инверторен и обикновен климатик ,но обикновенния е доста -по безпроблемен ,тази зима имаше доста токови удари и мои познати изреваха с инверторнитова за външната температура също е мит ,взех си обикновен климатик нео за 550 кинта с монтажа -мога да кажа че преживя големите студове не е отказал да работи.(виждал съм маркови дето се предадоха)
                            Аз както съм с 4климатика знаеш ко хубу ще ми доидат едни 40-50лв отдолу ако бяха инверторни....10лв са си 10лв...Макар че може да са и повече при инверторите ако хората вместо да си мислят че с 12ка(за 30кв) ще спестят,слагаха 18ка
                            FIAT BRADVA 1,6 с няколко вентила

                            Коментар


                              galinchooo написа:
                              dan4o написа:
                              казвал съм го и на други места -разликата в сметките за ток е не повече от 5-10 кинта на месец между инверторен и обикновен климатик ,но обикновенния е доста -по безпроблемен ,тази зима имаше доста токови удари и мои познати изреваха с инверторнитова за външната температура също е мит ,взех си обикновен климатик нео за 550 кинта с монтажа -мога да кажа че преживя големите студове не е отказал да работи.(виждал съм маркови дето се предадоха)
                              Аз както съм с 4климатика знаеш ко хубу ще ми доидат едни 40-50лв отдолу ако бяха инверторни....10лв са си 10лв...Макар че може да са и повече при инверторите ако хората вместо да си мислят че с 12ка(за 30кв) ще спестят,слагаха 18ка
                              Точно влагата ни в Бургас си пада по климатици и то така, че КПД -то им не моЙ се позна в огледалото. Отоплявам 87 м2 с два лъчисти конвектора Аплимо и един подов климатик. С бойлери съм. Поставих рекорд на тока си - миналия месец - 132 лв. Температурата и усета за комфорт, които ми създават обаче лъчистите уреди е несъизмерим с тази от климатика. Климатика ми е 6 годишен, отоплява хол 40 м2 без проблем в студовете, охлажда го без проблем в летните дни, но както се вика: е*ем ти и климатика. Разликата в отоплените ми помещения ( като усет и комфорт ) е огромна. Това е моето мнение и седя твърдо зад него от времето, когато я има тази тема. В офиса си имам 3 "расови" инверторни климатици. Топлят, не, че не топлят, но ги държа само заради лятото. Всеки климатик ми е безценен само тогава.
                              A17DTС/S
                              Когато губим, не знаем какво печелим, а когато печелим, не знаем какво губим !

                              Коментар


                                ntodorov написа:
                                galinchooo написа:
                                dan4o написа:
                                казвал съм го и на други места -разликата в сметките за ток е не повече от 5-10 кинта на месец между инверторен и обикновен климатик ,но обикновенния е доста -по безпроблемен ,тази зима имаше доста токови удари и мои познати изреваха с инверторнитова за външната температура също е мит ,взех си обикновен климатик нео за 550 кинта с монтажа -мога да кажа че преживя големите студове не е отказал да работи.(виждал съм маркови дето се предадоха)
                                Аз както съм с 4климатика знаеш ко хубу ще ми доидат едни 40-50лв отдолу ако бяха инверторни....10лв са си 10лв...Макар че може да са и повече при инверторите ако хората вместо да си мислят че с 12ка(за 30кв) ще спестят,слагаха 18ка
                                Точно влагата ни в Бургас си пада по климатици и то така, че КПД -то им не моЙ се позна в огледалото. Отоплявам 87 м2 с два лъчисти конвектора Аплимо и един подов климатик. С бойлери съм. Поставих рекорд на тока си - миналия месец - 132 лв. Температурата и усета за комфорт, които ми създават обаче лъчистите уреди е несъизмерим с тази от климатика. Климатика ми е 6 годишен, отоплява хол 40 м2 без проблем в студовете, охлажда го без проблем в летните дни, но както се вика: е*ем ти и климатика. Разликата в отоплените ми помещения ( като усет и комфорт ) е огромна. Това е моето мнение и седя твърдо зад него от времето, когато я има тази тема. В офиса си имам 3 "расови" инверторни климатици. Топлят, не, че не топлят, но ги държа само заради лятото. Всеки климатик ми е безценен само тогава.
                                Е да..то климатика освен икономия друго не дава както хората...И аз съм освен 4те климатика в всяка стая имам и конвектори(аирлек).Топлината на конвекторите е в пъти по силна, добра и мека от климатик,но както казах ..икономия майка икономияяяя...
                                FIAT BRADVA 1,6 с няколко вентила

                                Коментар

                                Working...
                                X