Реклама

Collapse

Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Духалка или конвектор?

Collapse
Заключена тема
X
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Clear All
new posts

Имам изолация (и външна и вътрешна) навсякъде, дограмата е добра. Наистина ли трябва да се мятам на 18-ка? Както при всички и при мен парите са кът, а това сега ми се явява като непредвиден разход. То май всички такива разходи са непредвидени... Точно преди година ми сгъна пералнята. В най-неподходящият за мен момент.
    Alfa 159 SW 2.4 Ti
    Fiat Marea '99 1.6 16V ELX
    "...внимавай че тези италиански кочини много вървят."

Коментар

Незнам сега,какво обясняват фирмите днес,но ми се струва,в надпревара да се покажат кои климатик е най-добрия сами си забиват кола в г..а...Едно време,преди 10на години когато ми монтираха 1вия климатик у нас,Майстора каза така..:Ако искаш климатиците ти да работят добре и дълго време гледай винаги минимума на квадратурата на който е предназначен един климатик...Тоест за 12ка мин18кв-макс30кв...Тея максимуми са охлаждане!!!!ТЪи като разликата която трябва да направи един климатик е малка(от +35 да свали на +25=10градуса),а зимата (от -5 на +22=27градуса разлика)Представи си ако е -15 ко става...и каква е разликата...Имай предвид че дори да е по голям и мощен 18ката в 30кв гори доста по малко от 12ката....П.С..тая зима доста познати с 12ки монтирани на 30кв изгърмяха...Повече от 21-22гр не вдига(и то имаи предвид че ако 22гр в средата на стаята долу е 20) ..и компресора постоянно тъпчи..Мъка голяма..
      FIAT BRADVA 1,6 с няколко вентила

Коментар

Как го смятам аз.28 квадрата Х 2.5м височина на стаята = 70 кубични метра70м3 Х 60W (толкова пише че е оптималната мощност за отопление) = 4200W т.е. Климатика на отопление трябва да отдава 4.2 kWНа горното Мицубиши му дават мощност при отопление от 1.60kW до около 5.30kW. Това разбира се, че е при 7* външна температура и 22* зададена вътрешна.Чувал съм още, че не е препоръчително климатика да е много по-мощен.
        Alfa 159 SW 2.4 Ti

Коментар

Да при плюсови температури няма ядове....Но при минусови вече за тея 4kW на отопление, компресора доста се узорва...замръзват пити(не може да насмогне компресора да отопли..постоянно бачка за затопляне ,размразяване и сгъва)...Хубаво е климатика да се избере с евентуален запас...А не да се търси максимума(който максимум работи перфектно на охлаждане) или дори и на отопление,но в някои по топли южни съседки....П.С...Всичко зависи и от това какъв ти е апартамента (среден,краен,южен,колко градуса е в стаята без отопление и т.н..)

Коментар

Както всяка техника и климатичната се развива. Аз съм в 20кв хол (с около 8кв. стъклопакети) с климатик 10-ка и при най-големите студове нямаше грижи да поддържа 25градуса и изобщо не се е мъчил компресора, даже не знам и веднъж на ден дали дефростваше. Сега като стана +3 и по-влажен въздуха днес 2 пъти дефростна вече. В спалнята (14кв) съм със същия климатик 10-ка и въпреки че климатика е с един от най-ниските (ако не и най-ниския) минимум влиза в он-офф режим. А тоя климатик мисля, че няма да има проблем да се справи в 28кв. Висок минимум предполага, че ако климатика не е в много голяма стая и зададената температура не е много висока (примерно 21 градуса за спалня) е много вероятно климатика да не работи като инверторен, а да спира и тръгва защото заради високия минимум може да се надвиши зададената температура. Това пък от своя страна може да е съпроводено с неприятно пукане на пластмаси и т.н.
            Fiat Brava 1.4SX '97 (Бензин & Метан)

Коментар

spark написа:
              Както всяка техника и климатичната се развива. Аз съм в 20кв хол (с около 8кв. стъклопакети) с климатик 10-ка и при най-големите студове нямаше грижи да поддържа 25градуса и изобщо не се е мъчил компресора, даже не знам и веднъж на ден дали дефростваше. Сега като стана +3 и по-влажен въздуха днес 2 пъти дефростна вече. В спалнята (14кв) съм със същия климатик 10-ка и въпреки че климатика е с един от най-ниските (ако не и най-ниския) минимум влиза в он-офф режим. А тоя климатик мисля, че няма да има проблем да се справи в 28кв. Висок минимум предполага, че ако климатика не е в много голяма стая и зададената температура не е много висока (примерно 21 градуса за спалня) е много вероятно климатика да не работи като инверторен, а да спира и тръгва защото заради високия минимум може да се надвиши зададената температура. Това пък от своя страна може да е съпроводено с неприятно пукане на пластмаси и т.н.
              Комшолъка отдолу явно доста помага колега......Тея 25гр. ми звучат като научна фантастика на фона на -18 вън.. и то с 10ка..Нали знаеш как се мери колко градуса затопля помещението...Задаваш 26 на климатика и слагаш термометър на 1м от пода..Трябва да ти даде 1гр.разлика..тоест 25гр,което ме съмнява да се постигне при -15 вън и без подкрепата на комшиите от долния етаж......

Коментар

И един въпрос от мен.Ако от долу няма никой, а температурата на плочата (пода) е точно 0 градуса, какво правим?
                A20DTH ЖТД ама не баш
                1NZ−FXE ; 182A8.000 Брава
                Х... 330XD, Мултипла, Мареа, Либра, Пунто; 166; Брава; 146; Тема; 145; Типо; Панда

Коментар

Моя опит е следния:Преди 14 години бях с терморегулатори в чугунените радиатори (трябваше да имаме тец ама йок) и цената на тока беше потрисаща. След това минах на панелни радиатори ADAX които уж били много икономични, но и там гредата беше пак голяма. От 2 години съм с климатик Daikin 60-ка и си топля почти целия апартамент, който е 110 кв/м. Сметките за ток за този януари са 130 лева и в това включва климатик, духалка в едната стая, два бойлера (единия 60 литров за кухнята и 80 литров за банята) печчка, пералня, хладилник и осветление + 2 колпа, които почти не се спират. А относно работата на климатика в големите студове е безупречна. Климатика духа около 20 минути при темпераатура 23 градуса и спира за 5-6 минути и после пак същия цикъл, и това при онези кучи студове. Тернометъра в нас показва 21.7 градуса а в стаите без духалка 18.6, така че много зависи от климатика, защото комшиите са с HAIER и като стане -10 и климатика им бачка 5 минути а спира да се размрази 20 минути. Когато купувах климатика специално питах за минусовите температури и поведението му. Радвам се че не ме излъгаха и съм повече от доволен. Цената е малко грозна - дадох 2150 лева с включен монтаж, но не съжалявам, защото сега плащам сметки между 110-130 лева за ток а преди по 300-350 - сами можете да пресметнете за колко зими се избива а и да не забравяме комфорта и топлината, която я имам сега!Поздрави!

Коментар

Отдолу няма комшии, половината стая е ламинат, другата половина теракот.От 10-ка до 10-ка и от 12-ка до 12-ка има разлика. Като стане пак -18 каня те на една ракия и мерим където искаш. Климатика е този:http://www.vimaks-klimatici.com/klim....html#Това дали е 10-ка, 12-ка или т.н. не е чак от такова значение. Гледай минимум, номинална мощност, максимум, а най-добре и да се види серзивното ръководство с графиката колко % запазва мощността си при различните температури. Добре е да се гледат и теглата на външното и вътрешното тяло, за да не се мръзне зимата и да няма дефрости по 15-20мин.@gamma: Разгледай и в сеткома и пиши ЛС на потребители със същия климатик за отзиви. Единствено в тоя климатик ме притеснява високия минимум.
                    galinchooo написа:
                    spark написа:
                    Комшолъка отдолу явно доста помага колега......Тея 25гр. ми звучат като научна фантастика на фона на -18 вън.. и то с 10ка..Нали знаеш как се мери колко градуса затопля помещението...Задаваш 26 на климатика и слагаш термометър на 1м от пода..Трябва да ти даде 1гр.разлика..тоест 25гр,което ме съмнява да се постигне при -15 вън и без подкрепата на комшиите от долния етаж......
                    Fiat Brava 1.4SX '97 (Бензин & Метан)

Коментар

BO написа:
                      И един въпрос от мен.Ако от долу няма никой, а температурата на плочата (пода) е точно 0 градуса, какво правим?
                      Подово отопление и развързваш кесията яко.@ls1 - климатик 12-ка за толкова квадрати е малък, каквото и да ти разправят. Аз съм с 12-ка на 16 кв, но с висок таван - 3 м и 12-ката е добре. Определено харчи по-малко от конвенционален климатик, не се заблуждавай. 12-ката инвертор ми харчи от 300 вата до 1 киловат максимум, докато конвенционална 9-ка ми харчеше 1 киловат още на 0 до -5 градуса и никак не топлеше добре. Да не ти казвам, че като паднат надолу температурите съм го гърчил да топли, но не топли, топли себе си... Освен, че ти е бил дефектен, сигурно е бил с недостатъчно френо (обледенявал е), а е идвал и малък за стаята.

Коментар

BO написа:
                        Аз живея върху гаражи, на първи етаж, няма никой под мен. За 55 квадрата (три радиатора + лира), + топла вода, за миналия месец 270 лева газ Yellow_Flash_Colorz_PDT_41 . Да кажеш че ходим по къси ръкави, не, около 19-20 градуса е вкъщи.
                        00' Bravo 105 JTD

Коментар

A защо не помислите за топлоизолация на пода?
                          Brava ELX 1,6 16V, 90PS , LPG BRC Sequent24
                          Мarea SW ,SX 1,6 16V, 103PS, LPG Zenit JZ2005

Коментар

BO написа:
                            Ако от долу няма никой, а температурата на плочата (пода) е точно 0 градуса, какво правим?
                            Правим вътрешна подова изолация, при положение, че няма достъп отдолу! Ако наистина температурата на пода е около нулата, то би трябвало да плувате от конденз По-голямата част от апартамента ми се пада над тунела за вътрешният двор. Имам 5см XPS (Fibran) отдолу и 10см перлитена замазка + 2см. XPS отгоре. Нека ми е зле. Оня ден, когато навън беше -6*, в хола беше 14*, при положение, че цял ден не се е отоплявало. Опаковал съм се като в бункер.
                            Alfa 159 SW 2.4 Ti

Коментар

Да се разпиша 2 години по-късно - моят 20 годишен инверторен National и тази година на зверските -17 се справи все едно бяха -7. Напролет ще му подаря пълна профилактика - да и се радва. Китайчетата с име NEO - почти не се впечатлиха на -15, но единият, северният на температура от -18 реши, че ще си почива - спрях го. Конвектора в хола се усмихна, защото за малко и на него му дойде реда. Общо взето - сметката, която ще плащам през март, ще изясни колко студено е било
                              Steliyan's Life!
                              FIAT Marea HLX 1.9JTD 105, 02.2000

Коментар

jenshen73 написа:
                                Общо взето - сметката, която ще плащам през март, ще изясни колко студено е било
                                Аз като знам 23.12 - 24.01 колко ми е сметката за тока, отсега имам бодежи в ляво за февруарската сметка ( големите минуси ).Иначе при мене Дайкина, монтиран на северна стена при -20 си работеше прекрасно - ни се вижда , ни се чува, духа топло, ама не може да стопли яко - много са ми прозорците.В това време домочадието - в къщи, болно - кой на хапове, кой на инжекции - трябва да е топло и аз какво да правя като ме няма да поддържам камината - люс парното на ток да лупка цял ден... Ако някой ви пише че около 7-8 март съм получил инфаркт, да знаете че не е по повод празника, ами ми е излезнала сметката за ток...
                                Alfa Romeo 147 1,6 ts, 2002 и то само на бензин...
                                Alfa Romeo 159 SW ti, 2,4JTDm, Nero carbonio.
                                ..т'ва е Алфа,последното което губиш е надежда...

Коментар

Working...
                                X