Имам изолация (и външна и вътрешна) навсякъде, дограмата е добра. Наистина ли трябва да се мятам на 18-ка? Както при всички и при мен парите са кът, а това сега ми се явява като непредвиден разход. То май всички такива разходи са непредвидени... Точно преди година ми сгъна пералнята. В най-неподходящият за мен момент.
Реклама
Collapse
Съобщение
Collapse
No announcement yet.
Духалка или конвектор?
Collapse
Заключена тема
X
X
-
Незнам сега,какво обясняват фирмите днес,но ми се струва,в надпревара да се покажат кои климатик е най-добрия сами си забиват кола в г..а...Едно време,преди 10на години когато ми монтираха 1вия климатик у нас,Майстора каза така..:Ако искаш климатиците ти да работят добре и дълго време гледай винаги минимума на квадратурата на който е предназначен един климатик...Тоест за 12ка мин18кв-макс30кв...Тея максимуми са охлаждане!!!!ТЪи като разликата която трябва да направи един климатик е малка(от +35 да свали на +25=10градуса),а зимата (от -5 на +22=27градуса разлика)Представи си ако е -15 ко става...и каква е разликата...Имай предвид че дори да е по голям и мощен 18ката в 30кв гори доста по малко от 12ката....П.С..тая зима доста познати с 12ки монтирани на 30кв изгърмяха...Повече от 21-22гр не вдига(и то имаи предвид че ако 22гр в средата на стаята долу е 20) ..и компресора постоянно тъпчи..Мъка голяма..FIAT BRADVA 1,6 с няколко вентила
Коментар
-
Как го смятам аз.28 квадрата Х 2.5м височина на стаята = 70 кубични метра70м3 Х 60W (толкова пише че е оптималната мощност за отопление) = 4200W т.е. Климатика на отопление трябва да отдава 4.2 kWНа горното Мицубиши му дават мощност при отопление от 1.60kW до около 5.30kW. Това разбира се, че е при 7* външна температура и 22* зададена вътрешна.Чувал съм още, че не е препоръчително климатика да е много по-мощен.Alfa 159 SW 2.4 Ti
Fiat Marea '99 1.6 16V ELX
"...внимавай че тези италиански кочини много вървят."
Коментар
-
Да при плюсови температури няма ядове....Но при минусови вече за тея 4kW на отопление, компресора доста се узорва...замръзват пити(не може да насмогне компресора да отопли..постоянно бачка за затопляне ,размразяване и сгъва)...Хубаво е климатика да се избере с евентуален запас...А не да се търси максимума(който максимум работи перфектно на охлаждане) или дори и на отопление,но в някои по топли южни съседки....П.С...Всичко зависи и от това какъв ти е апартамента (среден,краен,южен,колко градуса е в стаята без отопление и т.н..)FIAT BRADVA 1,6 с няколко вентила
Коментар
-
Както всяка техника и климатичната се развива. Аз съм в 20кв хол (с около 8кв. стъклопакети) с климатик 10-ка и при най-големите студове нямаше грижи да поддържа 25градуса и изобщо не се е мъчил компресора, даже не знам и веднъж на ден дали дефростваше. Сега като стана +3 и по-влажен въздуха днес 2 пъти дефростна вече. В спалнята (14кв) съм със същия климатик 10-ка и въпреки че климатика е с един от най-ниските (ако не и най-ниския) минимум влиза в он-офф режим. А тоя климатик мисля, че няма да има проблем да се справи в 28кв. Висок минимум предполага, че ако климатика не е в много голяма стая и зададената температура не е много висока (примерно 21 градуса за спалня) е много вероятно климатика да не работи като инверторен, а да спира и тръгва защото заради високия минимум може да се надвиши зададената температура. Това пък от своя страна може да е съпроводено с неприятно пукане на пластмаси и т.н.Fiat Brava 1.4SX '97 (Бензин & Метан)
Коментар
-
spark написа:Както всяка техника и климатичната се развива. Аз съм в 20кв хол (с около 8кв. стъклопакети) с климатик 10-ка и при най-големите студове нямаше грижи да поддържа 25градуса и изобщо не се е мъчил компресора, даже не знам и веднъж на ден дали дефростваше. Сега като стана +3 и по-влажен въздуха днес 2 пъти дефростна вече. В спалнята (14кв) съм със същия климатик 10-ка и въпреки че климатика е с един от най-ниските (ако не и най-ниския) минимум влиза в он-офф режим. А тоя климатик мисля, че няма да има проблем да се справи в 28кв. Висок минимум предполага, че ако климатика не е в много голяма стая и зададената температура не е много висока (примерно 21 градуса за спалня) е много вероятно климатика да не работи като инверторен, а да спира и тръгва защото заради високия минимум може да се надвиши зададената температура. Това пък от своя страна може да е съпроводено с неприятно пукане на пластмаси и т.н.FIAT BRADVA 1,6 с няколко вентила
Коментар
-
Моя опит е следния:Преди 14 години бях с терморегулатори в чугунените радиатори (трябваше да имаме тец ама йок) и цената на тока беше потрисаща. След това минах на панелни радиатори ADAX които уж били много икономични, но и там гредата беше пак голяма. От 2 години съм с климатик Daikin 60-ка и си топля почти целия апартамент, който е 110 кв/м. Сметките за ток за този януари са 130 лева и в това включва климатик, духалка в едната стая, два бойлера (единия 60 литров за кухнята и 80 литров за банята) печчка, пералня, хладилник и осветление + 2 колпа, които почти не се спират. А относно работата на климатика в големите студове е безупречна. Климатика духа около 20 минути при темпераатура 23 градуса и спира за 5-6 минути и после пак същия цикъл, и това при онези кучи студове. Тернометъра в нас показва 21.7 градуса а в стаите без духалка 18.6, така че много зависи от климатика, защото комшиите са с HAIER и като стане -10 и климатика им бачка 5 минути а спира да се размрази 20 минути. Когато купувах климатика специално питах за минусовите температури и поведението му. Радвам се че не ме излъгаха и съм повече от доволен. Цената е малко грозна - дадох 2150 лева с включен монтаж, но не съжалявам, защото сега плащам сметки между 110-130 лева за ток а преди по 300-350 - сами можете да пресметнете за колко зими се избива а и да не забравяме комфорта и топлината, която я имам сега!Поздрави!
Коментар
-
Отдолу няма комшии, половината стая е ламинат, другата половина теракот.От 10-ка до 10-ка и от 12-ка до 12-ка има разлика. Като стане пак -18 каня те на една ракия и мерим където искаш. Климатика е този:http://www.vimaks-klimatici.com/klim....html#Това дали е 10-ка, 12-ка или т.н. не е чак от такова значение. Гледай минимум, номинална мощност, максимум, а най-добре и да се види серзивното ръководство с графиката колко % запазва мощността си при различните температури. Добре е да се гледат и теглата на външното и вътрешното тяло, за да не се мръзне зимата и да няма дефрости по 15-20мин.@gamma: Разгледай и в сеткома и пиши ЛС на потребители със същия климатик за отзиви. Единствено в тоя климатик ме притеснява високия минимум.galinchooo написа:spark написа:Както всяка техника и климатичната се развива. Аз съм в 20кв хол (с около 8кв. стъклопакети) с климатик 10-ка и при най-големите студове нямаше грижи да поддържа 25градуса и изобщо не се е мъчил компресора, даже не знам и веднъж на ден дали дефростваше. Сега като стана +3 и по-влажен въздуха днес 2 пъти дефростна вече. В спалнята (14кв) съм със същия климатик 10-ка и въпреки че климатика е с един от най-ниските (ако не и най-ниския) минимум влиза в он-офф режим. А тоя климатик мисля, че няма да има проблем да се справи в 28кв. Висок минимум предполага, че ако климатика не е в много голяма стая и зададената температура не е много висока (примерно 21 градуса за спалня) е много вероятно климатика да не работи като инверторен, а да спира и тръгва защото заради високия минимум може да се надвиши зададената температура. Това пък от своя страна може да е съпроводено с неприятно пукане на пластмаси и т.н.Fiat Brava 1.4SX '97 (Бензин & Метан)
Коментар
-
BO написа:И един въпрос от мен.Ако от долу няма никой, а температурата на плочата (пода) е точно 0 градуса, какво правим?
Коментар
-
BO написа:И един въпрос от мен.Ако от долу няма никой, а температурата на плочата (пода) е точно 0 градуса, какво правим?
Коментар
-
BO написа:Ако от долу няма никой, а температурата на плочата (пода) е точно 0 градуса, какво правим?Alfa 159 SW 2.4 Ti
Fiat Marea '99 1.6 16V ELX
"...внимавай че тези италиански кочини много вървят."
Коментар
-
Да се разпиша 2 години по-късно - моят 20 годишен инверторен National и тази година на зверските -17 се справи все едно бяха -7. Напролет ще му подаря пълна профилактика - да и се радва. Китайчетата с име NEO - почти не се впечатлиха на -15, но единият, северният на температура от -18 реши, че ще си почива - спрях го. Конвектора в хола се усмихна, защото за малко и на него му дойде реда. Общо взето - сметката, която ще плащам през март, ще изясни колко студено е билоSteliyan's Life!
FIAT Marea HLX 1.9JTD 105, 02.2000
Коментар
-
jenshen73 написа:Общо взето - сметката, която ще плащам през март, ще изясни колко студено е билоAlfa Romeo 147 1,6 ts, 2002 и то само на бензин...
Alfa Romeo 159 SW ti, 2,4JTDm, Nero carbonio.
..т'ва е Алфа,последното което губиш е надежда...
Коментар
Реклама
Collapse
Коментар