Реклама

Collapse

Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Духалка или конвектор?

Collapse
Заключена тема
X
X
 
  • Филтър
  • Час
  • Покажи
Clear All
new posts

    #31
    Ирке, сменете квартирата Търсете си ново строителство с парно. Там инсталациите са хоризонтални и всеки апартамент си има топломер. Колкото изхарчиш, толкова плащаш.Сметките са съвсем поносими и може би най-евтиното отопление за София. Нищо общо с парното в панелните блокове и надутите сметки.
    Когда мне становится скучно, я отправляю сообщение на случайный номер: "Я спрятал тело... Что дальше?"

    Коментар


      #32
      nikolce написа:
      И като пускате климатиците през ноември, и ги спирате през май, какви са Ви сметките за ток? Ние сме на газ, и сметките не са никак малки, за чисти 55м2. Миналата зима в най-голямите студове, 3 месеца, сметките бяха около 200-230 лева. Това само топлата вода и отоплението. Не се ползва за готвене газта. Иначе, поне навсякъде е топло.Някой беше писал по-горе че постоянно работещ конвектор, за един месец ще изхаби ток за 120 лева. Ако имаме два конвектора за две стаи, това са 240 лева, демек толкова от евтинията на газта. При мен обаче проблема е, че никой не отоплява около мен, апартамента е с две външни стени, и под мен са гаражи. Кел файда, че е нов строеж, и изолиран.Подразних се, миналият сезон, февруари месец дойде сметка за ток 80 лева, при положение, че над 35-40 лева не съм плащал никога. Трябваше да обжалвам, ама не ми се занимаваше.
      nai7 написа:
      ...Прав си за разпалките и мъкненето на дърва,ама плащам по 40-45 лв ток.И да ти кажа струва си усилието,във другата къща където е майка ми имам климатик когато живеех там по 120-130 лв ток на месец.Предпочитам да си мъкна дървата.Темата отиде как е най изгодно. Така да я мразя тая зима
      Аз да кажа как стоят нещата точно от измерването на климатична инвертнорна система на Фуджитсу 12-ка.Та въпросната дванайска е поставена в стая от 14м2. Демек с леко преоразмеряване. Би стигнала и 9-ка на хартия, ама както се казва - "колкото повече, толкова повече".Та конкретно резултата от наблюдението:Период: 01.ноември - 01.майОбща изразходвана енергия: 744.63КВчСредна месечна консумация: 146.79КВчНай-студен месец (януари): 312.44КВчСредно претеглена цена на тока: 15 стотинки.Та елементарните сметки:Общо изразходвана енергия: 111:70лвСредна месечна цена: 22лвМаксимална месечна консумация: 46.87лв (януари)Та сами може да си направите извода кое колко харчи и колко е по-евтино и за колко време може да си го изплатите.За охлаждането резултатите са още по-добре.Средна цена за охлаждане - май - ноември = 6.29лв
      A20DTH ЖТД ама не баш
      1NZ−FXE ; 182A8.000 Брава
      Х... 330XD, Мултипла, Мареа, Либра, Пунто; 166; Брава; 146; Тема; 145; Типо; Панда

      Коментар


        #33
        kosta написа:
        pr_00f написа:
        Лично аз бих се прежалил и инвестирал в климатик ( ако живеете постоянно там)
        климатика след -7, -8 градуса може да му помагаш като го гушнеш ти да го топлиш! знам, че сега 1000 човека ще кажат, че са с климатик и умират от жега зимата, ама няма как да повярвам, като знам, (от личен опит ), че климатик Sharp 12-ка (напулно достатъчен за една стая или хол ) духа хладко и през 5 минути се включва да се размразява.аз ЗА (Ирка и Иван знаят защо) конвектор защото съм от 5 години с два такива (в двете стаи) и това единствения уред, който като започне да си харчи тока има защо!
        И аз съм ЗА конвектор, нищо, че имам 3 климатика и само 2 конвектора. Шумен си е конвектора, като спя и го чувам като цъка релето да включва-изключва И понеже в началото имаше едно сравнение между духалката и конвектора - само да кажа - НИЩО общо нямат. Те са като слона и северния елен Духалка никога не е можела да стопли хола ми, който е 15м2, а конвектор 1500W достига зададена температура за 15-20 минути и след това цъка през различни интервали да поддържа. Духалката - духа, бучи, фучи, но... спра ли я - умирам от студ точно след 5минути.Предвид, че имам 3 климатика, целогодишно ползвам 2 от тях постоянно - през зимата сметка под 250лв. не съм имал. Кви са тия "микросметки" не знам.Топля се, къпя се, готвя и си светя само на ток!
        Steliyan's Life!
        FIAT Marea HLX 1.9JTD 105, 02.2000

        Коментар


          #34
          Такааа, да видим сега какво съм запомнила... 1.Дидо, кое му е странното на изказването ми? Какво пречи хазяите са си платят климатика и като се изнасяме, да го оставим???Другият вариант - плащаме си го ние, взимаме си го и като се пренесем в квартира с парно или където вече има климатик, ко праим? Да си го монтирам на задника ли? Като се замисля, идеята не е лоша, ще го пусна да ми духа топло, ще топя мазнини и ще отслабна още!2. ПАри за климатик НЕМА!!! Неслучайно темата е озаглавена "Духалка или конвектор?"3. Духалки (2бр.) вече си имаме и като не спиш 10-20-30 дни - се свиква с шума и започваш да си спиш като пич! Калина ме буди по 20 пъти на нощ, та шумът от духалката ми е най-малкият проблем!4. Ако не се лъжа, в един от месеците платихме сметка от 280лв. и леекинко получих тахикардия! Но зимата беше студена и печката не се изключва!5. Както повечето от вас знаят, имаме дете на 1,6м. и духалката работи денонощно! Спира се само за 20-30мин. на ден, когато ходим за кухнята и оставям отворено, за да се проветри. Или съм на репетиция (демек всички) и се спира за 2-3 часа 2 пъти седмично.6. За местене в друга квартира не ми се мисли - наемите в новите са много по-скъпи, изнасянето ще трае сигурно 2 седмици, предвид багажериите, които имаме, а и ни се иска, ако ще се местим от тази квартира, вече да е в собствено жилище!Това успях да си спомня от коментарите. Благодаря на всички, които изразиха своето мнение и дадоха съвет!Специални благодарности на nai7, че сподели такава лична, интимна, но и ценна информация с нас - колко време прекарва в кенефа, как точно го уплътнява и т.н.
          "Не търсете възмездие.Рано или късно всеки плаща."
          Ванга

          Коментар


            #35
            Aз също съм за конвектор. Имам у дома климатик ( отоплявам хол около 40 м2 ) и лъчист конвектор на Аплимо ( отоплява детска стая 20 м2 ). Най-голямата ми сметка за ток е 180 лв. ( от миналата зима, като готвим, осветяваме и се къпим на ток )...но съм по-доволен от конвектора. Безшумен е ( естествена конвекция ) и много приятна топлина създава. Нагревателите му са в панел от някаква сплав ( не мога да я цитирам ) и отдаването на топлина и акумулирането на такава са специфични за този вид конвектори ( лъчисти ). Там уж е предимството му пред обикновените конвектори и сигурно е така. В стаята на детето ми уреда е 2000 Вт. При достигната зададена температура ( 22 градуса ) работи в подържащ режим. И консумацията за един час не надхвърляше 600-700 Вт за час. Изключвам уреда в края на отоплителния сезон. Отчитам обаче и добрата термоизолация, която имам у дома и разположението на стаята. За климатика какво да кажа. Мори го най-вече голямата влага, която и без това си имаме тук в Бургас. При температури от +2 до -2 градуса ( с голяма влажност на въздуха) хич не си оправдава КПД. Отоплява си, но компресора си работи повечко. Тук в Бургас това са ни температурките съчетани с мъгли ( високата влажност е бич за всеки климатик). Та затова се бях замислил и за конвектор ( по-висок клас ) за хола и спалнята. Вдъхнових се от гореспоменатия лъчисти конвектор в детската стая.
            A17DTС/S
            Когато губим, не знаем какво печелим, а когато печелим, не знаем какво губим !

            Коментар


              #36
              Май никой не ми е прочел поста..http://forum.fiat-bg.org/viewtopic.p...t=14Както и да е.Ирке, странно е, щото ако живеете в това жилище още 5 години, нали се сещаш, че като излезете от там и се върне собственика ще получи 5 годишен климатик, който може и хич да не работи вече. Защо той да го плаща? От друга страна, логично би било да инвестира в апартамента, който отдава под наем единствено ако тази допълнителна инвестиция ще му се върне. Аз бих ви платил климатика, след което бих вдигнал наема - така де, апартамента вече има повече удобства.Казах по-горе, че съм бил в същото положение като вас. Не говоря ей така, а от личен опит.

              Коментар


                #37
                Дидо, има хазяи и хазяи, интересното е, че разсъждаваш като такъв! Прочетох всяка дума от твоя пост, а и на всички останали, друг е въпросът, че някои неща не ги разбрах! Ти направо си написал дисертация, бе!
                "Не търсете възмездие.Рано или късно всеки плаща."
                Ванга

                Коментар


                  #38
                  Irka_fihi написа:
                  Дидо, има хазяи и хазяи, интересното е, че разсъждаваш като такъв!
                  Това ми е правило. Винаги, когато искам да разбера гледната точка на някой, се поставям на негово място.Така по-лесно разбирам чуждата позиция, и почти никога не греша в преценките си.

                  Коментар


                    #39
                    Immortal написа:
                    Irka_fihi написа:
                    Дидо, има хазяи и хазяи, интересното е, че разсъждаваш като такъв!
                    Това ми е правило. Винаги, когато искам да разбера гледната точка на някой, се поставям на негово място.Така по-лесно разбирам чуждата позиция, и почти никога не греша в преценките си.
                    Добре де, защо не предложите на хазяина вие да монтирате климатика и да го приспаднете от наема полека-лека. Един вид на него да му дойде на изплащане.Или даже може да приспаднете само половината цена - така вие ще имате евтин климатик, а той климатик изобщо.Пък и вие го вземете на изплащане - една 12-ка Мидея за 450-500лв.Както се казва - подходете търговски по въпроса - докато тече вашето изплащане - живейте на намален наем. Естествено ако се съгласи собственика на апартамента.Ако не се съгласи - конвектор. Дихалката е толкова празна работа, че за мен по-зле от нея няма. Друг вариант са и маслените радиатори - много са усобни и безопастни.
                    Alfa Romeo 147 1,6 ts, 2002 и то само на бензин...
                    Alfa Romeo 159 SW ti, 2,4JTDm, Nero carbonio.
                    ..т'ва е Алфа,последното което губиш е надежда...

                    Коментар


                      #40
                      Irka_fihi написа:
                      2. ПАри за климатик НЕМА!!! Неслучайно темата е озаглавена "Духалка или конвектор?"
                      Момичето си е казало.

                      Коментар


                        #41
                        Immortal написа:
                        Irka_fihi написа:
                        2. ПАри за климатик НЕМА!!! Неслучайно темата е озаглавена "Духалка или конвектор?"
                        Момичето си е казало.
                        Хубу де, аз предлагам опит за разработка на облекчена схема за постигане на оптимален вариант.Баси как се изразих...
                        Alfa Romeo 147 1,6 ts, 2002 и то само на бензин...
                        Alfa Romeo 159 SW ti, 2,4JTDm, Nero carbonio.
                        ..т'ва е Алфа,последното което губиш е надежда...

                        Коментар


                          #42
                          Аз не бих сложил климатик, особенно ако има деца. Сега може и да ми се нахвърлите, но майка ми е детска учителка. Минавала е комисия на ХЕИ по детските градини и се е обсъждало отоплението. ХЕИ абсолютно забранява използването на климатици, заради образуването на бактерии и т.н.Иначе съм за конвектор, макар, че сега в този период вкъщи сме на духалка, от която пък съм много доволен.
                          Panda Climbing 4x4 1,2 FIRE

                          Коментар


                            #43
                            Когато предложих на Ирка да пусне тема във форума не предполагах, че ще има такъв голям интерес.Основната идея беше да докажа на Ирка, че конвекторната печка не е по икономична от ’духалката’Другата идея беше, че исках да разбера дали конвекторната печка превъзхожда с нещо духалката.Понеже така като гледам мненията са горе долу 50:50 реших да взема от приятел конвекторна печка за два-три дни и ако наистина си заслужава да олекнем с някой лев.Моля ви не говорете за климатици, защото темата е болна за мен. Ако знаех, че ще сме там още две години досега да съм измислил някакъв вариант. Но като знам, че може още другия месец хазяите да кажат изнасяйте се, изобщо не мога да мисля да влагам някакви пари.
                            Manowar - Татко
                            Еx Fiat Brava 1,6 16v 103hp ELX '97 LPG - Брависима
                            Ex Fiat Marea Weekend 2.0 20v 147hp HLX '97 CNG - Марчето
                            Ex Lancia Thesis 3.2 V6 230hp '06 LPG - Теси
                            Fiat Multipla 1,6 16v 103hp Bipower '00 - Боко

                            Коментар


                              #44
                              ако говорим за комфорт - изборът е конвекторако говорим за разходи в помещение което се използва почти постоянно - отново изборът е конвектор
                              2015 Renault Megane Expression GT
                              2009 FIAT Bravo 1.4 16V Dynamic
                              Всичко за FIAT Bravo 2007

                              Коментар


                                #45
                                Абсолютно съм за конвектор, само че висок клас с електронно термо-реле. Климатика е една голяма духалка - топли ама не е комфортно, нерядко и намирисва, ако не се почиства. Ако припечелвах повечко никога нямаше да се сетя за климатик през отоплителния сезон, лятото е друга бира.ПП: По-голямо густо от акумулиращата печка няма.
                                Bravo 1.6 16v 97г. + АГУ

                                Коментар

                                Working...
                                X