Такааа, започна отоплителният сезон, а при нас това е болна тема. Миналата година изкарахме на "духалки", но плащахме луди сметки за ток.Приятел ни каза, че конвекторите горели по-малко ток и били по-безшумни. За последното няма нужда да ме убеждавате, голям "джангър" вдигат тия печки. Та дилемата е - дали си заслужава да си купим конвектор, защото все пак трябва да инвестираме 100-на лева, а и "гуми на изплащане" трябва да се купуват...
Реклама
Collapse
Съобщение
Collapse
No announcement yet.
Духалка или конвектор?
Collapse
Заключена тема
X
X
-
От конвектора ще спечелиш единствено тишина.И 2-те устройства работят с прост нагревател.Ефективността им е еднаква, така че си е една излишна набутвация конвектора.Лично аз бих се прежалил и инвестирал в климатик ( ако живеете постоянно там)Вярно е че има дни в които климатика не е много ефективен, но винаги можеш да му помогнеш с духалката ако е толкова студено
-
pr_00f написа:Лично аз бих се прежалил и инвестирал в климатик ( ако живеете постоянно там)Alfa Romeo 156 SW 1.9 JTD, 16V m-jet '04
Ex Alfa Romeo 156 SW 1.9 JTD '04; Ex Alfa Romeo 156 1.9 JTD '01; Ex Fiat Coupe 2.0 '95; Ex Fiat Tipo 1.6 i.e. '93; Ex Fiat 131 Mirafiori 1.4 i.e. '82; Ex Opel Vectra C 1.9 CDTI '05 Elegance, Automatic
Коментар
-
Както и колегата каза няма разлика в разхода на ток. Прост и чист нагревател.Единствено печелиш от гробната тишина, което никак не е малко.Ето за пример.До мен стои въпросната конвекторна печка - 2000 вата.Има 3 степени:1 - 800 вата2 - 1200 вата3 - общо 2000 вата.Току що направения експеримент:1 - харчи 769 вата2 - 1118 вата3 - 1862 ватаИма и някакъв вентилатор в случай, че искаш да ползваш принудителна конвекция.С него на общо харчи 1883 вата.Демек ако имате духалки и шума не ви пречи е все тая кое ще използвате.п.п. И една чиста и проста сметка:Ако кажем, че въпросната конвекторна печка работи денонощно на 2 - демек имаме 1118 вата.За 1 месец тя ще изразходи около 805КВч електроенергия.Средната цена на електроенергията към момента е 15ст за киловат час.Демек за 1 месец непрекъсната работа ще изхарчите около 120лв.A20DTH ЖТД ама не баш
1NZ−FXE ; 182A8.000 Брава
Х... 330XD, Мултипла, Мареа, Либра, Пунто; 166; Брава; 146; Тема; 145; Типо; Панда
Коментар
-
kosta написа:pr_00f написа:Лично аз бих се прежалил и инвестирал в климатик ( ако живеете постоянно там)
Коментар
-
Конвектор,остави духалката!Имай предвид,че мощноста на конвектора се съобразява с отопляемия обем,като при климатика.Когато е подбран точно,работи много ефективно.Аз смятах да слагам във всички стаи конвектори/с електонни терморегулатори и т.н./ но сметките показаха,че е по-добре две 12-ски....лятото ме охлаждат.Та те така,както решиш...MAREA WEEKEND 1.8 16V`98
ex:R19 CHAMADE 1.7`92г.
Коментар
-
Irka_fihi написа:Ами това е, че сме на квартира и няма как да се сложи климатик. Хазяите посмъртно няма да се съгласят, освен, ако не е за наша сметка!
Коментар
-
Ако трябва да се избира между духалка и конвектор естествено конвектора е за предпочитане. Ние се топлихме с такъв 4 години и сме много доволни но тази година заложих на климатик заради разхода на електроенергия. Въпреки че съм доволен от топлината и комфорта с конвектора ще те посъветвам някои неща които трябва да имате в предвид преди това:1. Не можеш да отопляваш качествено помещение по-голямо от 20 квадрата (не слушай какво ти казват в магазина) 2. Винаги взимай малко по мощтния от този които дават за твоето помещение.3. Избери панелен конвектор които е без вентилатор, безшумен е и има по добро топлоотдаване (виж на снимките)Ако помещението е спалня (както в моя случай) или детска ще ти върши работа, ако е всекидневна и се отваря постояно ще плащаш повечко за ток.
Коментар
-
vital написа:Добре, а къде се намира акумулиращата в тези сравнения? Интересувам се, тъй като и ние сме на ток - имаме и климатици, и радиатор, и духалка, и акумулираща?Fiat Marea Weekend 1,6 16V
Коментар
-
vital написа:Добре, а къде се намира акумулиращата в тези сравнения? Интересувам се, тъй като и ние сме на ток - имаме и климатици, и радиатор, и духалка, и акумулираща?
Коментар
Реклама
Collapse
Коментар