А какви са цените на тези, от високия клас, с електронното термо-реле?
Реклама
Collapse
Съобщение
Collapse
No announcement yet.
Духалка или конвектор?
Collapse
Заключена тема
X
X
-
Охх скъпички са въртят се около 200лв. Теси призвеждат нелоши за по-малко пари, но за тях не съм сигурен дали имат електроника. Все пак дори и да цъка обикновено реле, комфорта е по-голям. Ако пък наистина сте ограничени в бюджета няма кво да мислите - взимате някоя по-читава духалка и това е.http://www.tesy.com/bg/products/otop...ni_konvektori/Bravo 1.6 16v 97г. + АГУ
Коментар
-
Да използвам темата и да питам за нещо за което ми е интересно още от миналата зима.Какво ще кажете за това:Вентилаторна стенна печка2000W, защита от прегряване, индикаторна лампаГаранция 2 годиниПромоцията е валидна от 6 до 25 октомври 2010 г.49.99 лв.
Коментар
-
Тая духалка е същия боклук като всички други духалки. Предвид, че я дават да се монтира на високо - ще и усетиш топлото на кукуво лято.Най-доброто отопление след климатика, парното, печката на твърдо гориво е конвекторният отоплител. Пак се ползва електрически нагревател, но ефективността е по-висока. А при правилно монтиране е дори незаменим отоплител на ток. Маслените радиатори са ми много Х - докато сгреят маслото, че после да започнат да греят и помещението - конвектора е свършил и си почива. ТестваноSteliyan's Life!
FIAT Marea HLX 1.9JTD 105, 02.2000
Коментар
-
Така и така се е заформила темата, а и аз съм пред дилема как да се отоплявам тази зима, защото ще ми е първата в която съм в собствено жилище, след като съм се отделил от родителското тяло и съм прекарал 5 годинки в студентски град и още няколко по квартири Имам топлофикация, радиаторите са сменени наскоро, бившия собственик на апартамента се е занимавал главно с ОВиК и ме увери, че радиаторите са добри. В момента радиторите са с нулирани топломери и не е заявено пред фирмата за топлинно счетоводство, че апартамента ще се ползва и съответно и радиаторите. Та дилемата ми е дали да си монтирам климатик или да карам на топлофикацията. Апартамента е в ЕПК блок изцяло южен, със сменена навсякъде дограма, но няма външна изолация. Засега живея сам радвам се на ергенския живот... та да не се отклонявам от темата по цял ден съм на работа и общо взето съм в апартамента само вечер и до сутринта. И макар да е 3 стаен обитавам основно 1 стая, която мисля и да отоплявам за зимата. За сега не мисля да заявявам, че ще ползвам парното за да не ми идват големи базови сметки...а накрая на изравняване да платя всичко накуп, но се чудя ако ползвам само 1 радиатор и то само вечер и през нощта, дали парното ще ми излиза по евтино от климатика? Особено като се има предвид, че трябва да плащам и такса мощност така или иначеFiat Croma 1.9 16v Mjet автомат
Коментар
-
@noriaga: Съвет за "ергенския" живот - купи си един хубав конвектор за стаята, която обитаваш, ако се прибираш в относително постоянно време - си го направи да се включва 45минути предварително. Предвид всичките настройки, които могат да се постигнат с хубав електронен таймер - можеш да се прибираш винаги в затоплено помещение и да излизаш винаги от изстиващо такова. Да топлиш цял ден една стая било с климатик или парно е излишен разход. А климатика изисква постоянна кажи речи работа през зимата, за да е ефикасен (ефективен).Хубавите норвежки конвектори достигат до цената на евтин китайски климатик, но си струват всяка една отделена стотинка. И не взимай лъчист - те са с друга цел, а не за ергениSteliyan's Life!
Коментар
-
jenshen73 написа:@noriaga: Съвет за "ергенския" живот - купи си един хубав конвектор за стаята, която обитаваш, ако се прибираш в относително постоянно време - си го направи да се включва 45минути предварително. Предвид всичките настройки, които могат да се постигнат с хубав електронен таймер - можеш да се прибираш винаги в затоплено помещение и да излизаш винаги от изстиващо такова. Да топлиш цял ден една стая било с климатик или парно е излишен разход. А климатика изисква постоянна кажи речи работа през зимата, за да е ефикасен (ефективен).Хубавите норвежки конвектори достигат до цената на евтин китайски климатик, но си струват всяка една отделена стотинка. И не взимай лъчист - те са с друга цел, а не за ергениA17DTС/S
Когато губим, не знаем какво печелим, а когато печелим, не знаем какво губим !
Коментар
-
@ntodorov: Очаквах да се обадиш - за лъчистите конвектори изказах лично мое мнение, а и при някои модели конвекцията е оставена на заден план и е наблегнато на "лъченето".Виж, тези които ТИ притежаваш са друга бира - там дори не смея да изказвам негативно мнение, че имам наблюдения как се топли двуетажна баровска вила само с такива. А и знам каква работа върши конвектор висок 20см и широк 240смSteliyan's Life!
Коментар
-
jenshen73 написа:@ntodorov: Очаквах да се обадиш - за лъчистите конвектори изказах лично мое мнение, а и при някои модели конвекцията е оставена на заден план и е наблегнато на "лъченето".Виж, тези които ТИ притежаваш са друга бира - там дори не смея да изказвам негативно мнение, че имам наблюдения как се топли двуетажна баровска вила само с такива. А и знам каква работа върши конвектор висок 20см и широк 240смA17DTС/S
Когато губим, не знаем какво печелим, а когато печелим, не знаем какво губим !
Коментар
-
Ако все още не си се спряла на отоплителен уред, аз бих ти препоръчал това: http://www.tesy.com/bg/products/otop...ektori/mc_201/ това е така наречен лъчист конвектор. Имам преки наблюдения за отоплението на стая 16 м² 19.00ч. 17 градуса 19.20ч 18 градуса 19.40ч. 19 градуса 20.00 часа 20 градуса.В комбинация с ЕЛЕКТРОННО РЕЛЕ ЗА ВРЕМЕ С КОНТАКТ може да се включват уреди с максимален товар 16А 3600 вата. т.е. спокойно можеш да включиш такъв конвектор и да го програмираш за цяла седмица кога да включва и изключва.Обща сума на инвестицията 115 лева.Fiat Punto 1.1 Petrol year 95
Коментар
-
Чета, чета и се чудя колко много търговките реклами промиват мозъци.Пак ви приканвам да прочетете моя пост по-нагоре в дискусията.ВСИЧКИ ЕЛЕКТРИЧЕСКИ ОТОПЛЯЕМИ УРЕДИ ЩЕ ВИ ИЗГОРЯТ ЕДИН И СЪЩ ТОК ЗА ДА ПОДДЪРЖАТ ЕДНА И СЪЩА ТЕМПЕРАТУРА В СТАЯТА ЗА ЕДНО И СЪЩО ВРЕМЕ.Все едно да имате една кофа от 10 литра, и ако налеете вода, да събере 10 литра, а ако налеете лимонада - 9 литра, пък ако налеете ракия - 7 литра.Всяко едно помещение се нуждае от определено количество топлина, и както и да го "сипвате" вътре, ще е все толкова. Всички електрически уреди имат почти едно и също КПД и то е между 97 и 99%. На практика всичката електроенергия в крайна сметка се преобразува в топлина. Така че ако ви трябва 100 kWh на месец за да поддържате температурата в стаята, какъвто и уред да използвате (без климатик, за него се разбрахме че е на друг принцип) - все ще си ги изгори тези 100 kWh.Има значение единствено ако топлите помещението само за няколко часа през денонощието. Тогава има значение какъв е уреда, защото някои ще почнат да греят веднага, а на други ще им трябва малко повече време. Много зависи и колко часа ще поддържате температурата, защото може да се окаже, че е по-икономично да поддържате 24 ч 22 градуса например, отколкото през деня да пада до 12-13 в помещението, и вечер като се приберете (или малко преди това), ускорено да го затопляте до 25 градуса например. Изборът на уред и начина на греене - конвектор, духалка, духалко-конвектор, лъчист конвектор, радиатор и т.н. - зависи единствено от предпочитанията ви. Но ако ще се ползва за постоянно поддържане на дадена температура - то разходът на ток ще е един и същ.
Коментар
-
noriaga написа:Така и така се е заформила темата, а и аз съм пред дилема как да се отоплявам тази зима, защото ще ми е първата в която съм в собствено жилище, след като съм се отделил от родителското тяло и съм прекарал 5 годинки в студентски град и още няколко по квартири Имам топлофикация, радиаторите са сменени наскоро, бившия собственик на апартамента се е занимавал главно с ОВиК и ме увери, че радиаторите са добри. В момента радиторите са с нулирани топломери и не е заявено пред фирмата за топлинно счетоводство, че апартамента ще се ползва и съответно и радиаторите. Та дилемата ми е дали да си монтирам климатик или да карам на топлофикацията. Апартамента е в ЕПК блок изцяло южен, със сменена навсякъде дограма, но няма външна изолация. Засега живея сам радвам се на ергенския живот... та да не се отклонявам от темата по цял ден съм на работа и общо взето съм в апартамента само вечер и до сутринта. И макар да е 3 стаен обитавам основно 1 стая, която мисля и да отоплявам за зимата. За сега не мисля да заявявам, че ще ползвам парното за да не ми идват големи базови сметки...а накрая на изравняване да платя всичко накуп, но се чудя ако ползвам само 1 радиатор и то само вечер и през нощта, дали парното ще ми излиза по евтино от климатика? Особено като се има предвид, че трябва да плащам и такса мощност така или иначеex.Мареа ТД100
Коментар
-
Дидо така е сигласен съм с теб че електрическия нагревател или реотан или както и да се нарича отдава толкова колкото и консумира, т.е. няма преобразуване на енергия както при климатиците. Това означава ли че е все едно и също дали ще е конвектор или духалка или акумолираща печка? Аз мисля че не едно исъщо. Когато отвориш капака на конвектора се вижда че целия нагревател (който е тръбичка) е оребрен с алуминиеви пластини които се нагряват и дори след изключване на термо релето продължава да отдава топлина (също акумулира топлина до някаква степен) и изстива доста бавно, дори когато го купувах и го пробвах чакахме около 7-8мин. да изстине за да го приберем в кашона. Моят е AIRELEC Basic френски 1750W, топлил съм спалня с размери 3.80/3.20м. висока 2.50м. в продължение на 4 зими, скалата на релето е до 8 но аз повече от 4 не съм го усилвал и си подържа перфектно 24 градуса равномерна температура в цялата стая. Много съм доволен от него но тази година го смених с климатик с цел икономия като се надявам наистина на такава, инвестирал съм в TOSHIBA RAS2255 която има СОР 5.64 и за сега е 6 точки. Поздрави :D
Коментар
-
Е тя една акумулираща печка вместо алуминиеви реотани загрява керамични тухли, и след изключване грее още 10-12 часа. Ма това не значи, че хаби по-малко ток. Просто има едно фазово отместване във времето на отдаване на тази топлина към помещението. Колкото време е нужно да отдадат топлината си нагретите части от уреда, точно толкова време (и енергия) са били нужни да се загрее. Т.е. ако тези алуминиеви пластини отдават още 10 минути, то за да се загреят в началото пак са били необходими 10 минути и съответното количество топлина, което през това време не се е отдавало към помещението, а към пластините.Акумулиращата печка например е с два пъти по-мощни реотани. ПОловината от мощността се отдава директно към помещението за да го топли през нощта, а другата половина от мощността заминава да загрява през нощта тухлите. Така че количеството енергия пак е толкова, колкото ако ги няма тухлите и се поддържа същата температура само с реотаните. При нея предимството е, че през нощта тока е по-евтин...(почнах да се повтарям вече).
Коментар
Реклама
Collapse
Коментар