Реклама

Collapse

Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Духалка или конвектор?

Collapse
Заключена тема
X
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Clear All
new posts

Така...първо Ирка да ти кажа познато ми е...И с квартирата и отоплението и духалките и тока. Аз лично се топля с духалка от 5 години и : разликата от духалка до духалка са големи. В момента имаме две едната делонги ето тази другата дипломат Първата е с метална решетка ,втората с платмасов,по данни трябва да са еднакви,но не са! Делонгито е много по-икономична откъм тока,но и топли по-слабо,вентилатора и е сравнително тих ,е чува се,но след смазване всяка година се свиква лесно с него и не дразни шума. Дипломата е с пласмасова решетка,по силно топли и харчи повече ток,но за сметка на това изключва по-често терморегулатора и харча на ток се постабилизира,но пак е повече.Решетката и се стопи бързо,защото е пластмасова ,а отдаваната топлина на маск наистина е висока. Вентилатора обаче е много шумен и поради това предпочитаме делонгито за спалнята. Сметката за ток...определено с делонгито сметката е поносима,преди две зими,тая печка работи две седмици денонощно без да се спира и за месеца сметката ми за ток беше скочила с 70-80 лв от нормалното(нормално без духалка имам предвид) . За конвектор-имам впечатления от един от метро-нищо не топлеше без вентилатора,а с него се налагаше да махам предния панел,защото духаше в панела,не директно в малките отвори и файда нихт! Ако избора е между двете и имаш духалките-карай си с тях,УВИ за климатик трябват пари,инъче той е за отопление на ток е най-оптималния вариант. Нещо не ми се получиха снимките,ако искаш копирай линка предполагам ше стане...А не ги показва,защото праз гугъл изображения!
    ex.Мареа ТД100

Коментар

Колега фуджицото 9-ка плазма ли е? Че и аз се чудя за 20кв дали да взема 9-ка плазма и дали няма да и дойде слабо.А към колежката - разгледай за това норвежко парно: http://www.bergbg.com/adax.phpиhttp:...9649.0Един колега си сложи, но тая зима ще го изпробва и не знам дали е стока, но много го хвали.
      pr_00f написа:
      kosta написа:
      pr_00f написа:
      Лично аз бих се прежалил и инвестирал в климатик ( ако живеете постоянно там)
      климатика след -7, -8 градуса може да му помагаш като го гушнеш ти да го топлиш! знам, че сега 1000 човека ще кажат, че са с климатик и умират от жега зимата, ама няма как да повярвам, като знам, (от личен опит ), че климатик Sharp 12-ка (напулно достатъчен за една стая или хол ) духа хладко и през 5 минути се включва да се размразява.аз ЗА (Ирка и Иван знаят защо) конвектор защото съм от 5 години с два такива (в двете стаи) и това единствения уред, който като започне да си харчи тока има защо!
      Щом казваш сигурно си прав.Аз преди 3 години инвестирах във фуджицу 9-ка и си топли без абсолютно никакъв проблем стая 20 кв. метра. КПД на модела е 4.4 при оптимални условия. Пределно ми е ясно че със сериозен спад на температурите кпд-то спада, но не е имало случай да не топли като хората.А последните зими в София са едни топли-топли...В другите 2 стаи съм на парно и там е по хладно като цяло.Апартамента в вътрешен с нови дограми и 5 сантиметра външна изолация от фибран на малкото открити части.Само в детската си държа старата дограма за да не затварям изцяло стаята, но тя гледа към остъклена тераса.Ако ще търся алтернатива на духалката - определено бих заложил на масленият радиатор. Акумулиращите печки са много големи за съжаление.
      Fiat Brava 1.4SX '97 (Бензин & Метан)

Коментар

Искам да попитам ползващите климатици, дали ги държите непрекъснато включени или ги включвате само когато сте вкъщи?Защо уюта,който го дава парното,печката на дърва и акумулиращата печка, не може да се усети от всякакъв вид духащи уреди?
        Brava ELX 1,6 16V, 90PS , LPG BRC Sequent24
        Мarea SW ,SX 1,6 16V, 103PS, LPG Zenit JZ2005

Коментар

Моят го включвам през октомври и го изключвам през април.

Коментар

И аз не изключвам климатиците в отоплителния сезон. При излизане за по-дълго време намалявам температурата с 2-3 градуса, ако е за повече от 4-5 дни, ги оставям на 15 гр. А на втория въпрос си си отговорил сам - защото духат. Никой не обича да стои на течение.

Коментар

dudulia написа:
              Искам да попитам ползващите климатици, дали ги държите непрекъснато включени или ги включвате само когато сте вкъщи?Защо уюта,който го дава парното,печката на дърва и акумулиращата печка, не може да се усети от всякакъв вид духащи уреди?
              Колега, климатика е на принципа на хладилника- ти твоя хладилник изключваш ли го, когато не си у вас? Аз се отоплявам с два климатика- включвам ги късна есен и се изключват напролет. когато няма никой в къщи, климатика се оставя на 18-20 градуса, за да не се чуди като му задам 25 градуса него си ли да топли или стаята. И двата са обикновени нискотемпературни и работят добре дори при минус 15 градуса- изпробвано е миналата зима. Ирке, при положение, че съм на квартира, бих си купил конвектор или от тези " норвежките радиатори".
              Fiat Marea Weekend 1.9 jtd 110 SX- еmzo power

Коментар

И моя климатик е така,като го набухам със дърва,във всички стаи ми е топло че и на най-важното място във кенефаааа.Че и топла водичка ми дава,това във кръга на майтапа.Но приятел има от гореспоменатия конвектор и е доволен.

Коментар

Сега, в преходния сезон, ги включвам, когато и в която стая на жената и детето им е студено, защото все още в стаите температурата е около 20 градуса, днес на обед последно гледах, беше 21. През зимата, през две или три седмици, когато температурите са трайно под нулата, работят по 24 часа. През другото време не виждам смисъл, при положение, че аз съм на работа, а моите хора са в една стая, защо да работят три климатика. Вярно, ще се постигне постоянна температура в целия апартамент, но ми се струва излишно. До колегата spark - аз последно взех девятката на Фуджицу, плазмата, ама ти за 20 квадрата по-добре вземи дванайсетката. Иначе, впечатления и аз не мога да споделя, защото ми е съвсем нов и съм го пускал 2-3 пъти досега.
                  Fiat Marea Weekend 1,6 16V

Коментар

съвет,ако стаята ви е за климатик 9 си вземете 12;демек малко по голям моя климатик харчи прекалено малко макар,че не е инверторен...Обяснявам си го с това,че компютъра е почти винаги включен и як отопли стаята В другата стая сме на дърва,верно става голяма жега яко топли но и да мъкнеш дърва да правиш разпалки не е работа За мен на този етап по добро от климатика няма а духалката е здухана работа...климатика е по икономичен
                    Ти какво направи за страната си,че искаш нещо от нея?!?!?

Коментар

kontrakciqta написа:
                      съвет,ако стаята ви е за климатик 9 си вземете 12;демек малко по голям моя климатик харчи прекалено малко макар,че не е инверторен...Обяснявам си го с това,че компютъра е почти винаги включен и як отопли стаята В другата стая сме на дърва,верно става голяма жега яко топли но и да мъкнеш дърва да правиш разпалки не е работа За мен на този етап по добро от климатика няма а духалката е здухана работа...климатика е по икономичен
                      Прав си за разпалките и мъкненето на дърва,ама плащам по 40-45 лв ток.И да ти кажа струва си усилието,във другата къща където е майка ми имам климатик когато живеех там по 120-130 лв ток на месец.Предпочитам да си мъкна дървата.Темата отиде как е най изгодно. Така да я мразя тая зима

Коментар

nai7 написа:
                        И моя климатик е така,като го набухам със дърва,във всички стаи ми е топло че и на най-важното място във кенефаааа.....
                        Alfa Romeo 156 SW 1.9 JTD, 16V m-jet '04
                        Ex Alfa Romeo 156 SW 1.9 JTD '04; Ex Alfa Romeo 156 1.9 JTD '01; Ex Fiat Coupe 2.0 '95; Ex Fiat Tipo 1.6 i.e. '93; Ex Fiat 131 Mirafiori 1.4 i.e. '82; Ex Opel Vectra C 1.9 CDTI '05 Elegance, Automatic

Коментар

kosta написа:
                          nai7 написа:
                          И моя климатик е така,като го набухам със дърва,във всички стаи ми е топло че и на най-важното място във кенефаааа.....
                          Сутрин прекарвам много време там :D вземам си кафето 2 цигари,телефона понеже хвърлям няколко игри на табла и като вляза и ми е топличко ми е голям кеф.

Коментар

И като пускате климатиците през ноември, и ги спирате през май, какви са Ви сметките за ток? Ние сме на газ, и сметките не са никак малки, за чисти 55м2. Миналата зима в най-голямите студове, 3 месеца, сметките бяха около 200-230 лева. Това само топлата вода и отоплението. Не се ползва за готвене газта. Иначе, поне навсякъде е топло.Някой беше писал по-горе че постоянно работещ конвектор, за един месец ще изхаби ток за 120 лева. Ако имаме два конвектора за две стаи, това са 240 лева, демек толкова от евтинията на газта. При мен обаче проблема е, че никой не отоплява около мен, апартамента е с две външни стени, и под мен са гаражи. Кел файда, че е нов строеж, и изолиран.Подразних се, миналият сезон, февруари месец дойде сметка за ток 80 лева, при положение, че над 35-40 лева не съм плащал никога. Трябваше да обжалвам, ама не ми се занимаваше.
                            00' Bravo 105 JTD

Коментар

На село, където са ми сега климатиците (станаха 2), никога не е плащан ток повече от 150 лв, когато работят 2-та климатика (при майка ми и при мен горе в офиса).В града, където едната стая се топли с акумулираща печка, а другата с духалка също никога не сме плащали повече от 150 лв (всичко е на ток в къщи).Впечатлява, че сметките са почти едни и същи, но едното е къща с големи стаи, а другото апартамент с малки стаи, при които отдолу и отгоре също се отоплява, както и от страни.

Коментар

Духалка разбира се.Хем духа, хем върти, хем грее.Конвектора само грее.
                                VIVA Типо 1.4 AGT карбуратор дъртото вярно магаре
                                VIVA Чинкуеченто "SX HOBBY" ДЗВЕРО
                                VIVA Дайхацу Фероза на пръдня - The Who!
                                VIVA Гранде Пунто 1.3 Мултиджет ...абе... печка
                                Нека Силата на бъде с Нас...

Коментар

Working...
                                X